makersArdahan - Bilişimle Üretim Serisi - Arduino

Kodla Büyü

herkete_87

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
276
Bölüm Robotik Kodlama 1 (mBlock) Uygulama Kitapçığı - Öğrencilerin yaptıkları uygulamalar eklenmiştir.
makersArdahan Küçük Mucitler Sınıfı kapsamında hazırlanmaktadır.

makersArdahan Küçük Mucitler Sınıfı
“Yaşadığımız çağın bilişim çağı olması ve çocuklarımızın bilişim teknolojilerini kullanmaktaki becerisi ve doyumsuzluğu hepimizin farkında olduğu bir gerçektir. İşte bizler bu gerçekten hareketle çocuklarımızın bilişim teknolojilerini kullanmasının yanında üretim yapmaları gerçeğini de görmekteyiz. Bu amaçla oluşturduğumuz küçük mucitler sınıfımızda, küçük yaştaki öğrencilerimize 3 boyutlu çizim, kodlama (programlama), elektronik ve robotik çalışmalarıyla üretim becerisi kazandırmak için bir proje başlattık. “Eğer sizlerde çocuklarınızın küçük yaşta robotik, elektronik, kodlama becerilerini kullanarak üretim yapmalarını, bilim adamı olmaya adım atmalarını istiyorsanız “Kendin Yap” hareketine destek olabilirsiniz.” sözleriyle başladığım bu proje Ardahan’da bir ilk olma yolunda makersArdahan çatısı altında çalışmalarına devam etmektedir. Bu çalışmalar çocuklarımıza problem çözme becerileri, farklı düşünme becerileri, algoritmik düşünme yeteneği kazandırarak çocuklarımızın matematiği, fen bilimlerini, teknolojiyi ve mühendisliği günlük hayatta kullanmalarını sağlarken aynı zamanda bu çalışmalarla çocuklarımızın okulda öğrendikleri teorik bilgiler eyleme dönüşerek ölümsüzleşmektedir.

makersArdahan Kimdir?
Ardahan TOKİ Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı Bilişim Teknolojileri Projeleri kapsamında hafta sonları yapılmış olan ders dışı egzersiz çalışmasında görev alan Bilişim Teknolojileri Öğretmeni ile öğrencilerinden oluşan ekiptir.

Küçük Mucitler Sınıfı Fikri Nasıl Ortaya Çıktı?
Ardahan’da Küçük Mucitler Sınıfı oluşturma fikrinin temelleri 2014 yılına dayanmaktadır. 2014 yılında şubat ayı itibari ile öğrencilerimize algoritma, scratch eğitimleri vermeye başladıktan sonra çocukların da program yazabileceğini gördüm. İki ay içerisinde birkaç öğrencim öğrendikleri scratch programında diğer dersleri için projeler geliştirmeye başlamışlardı bile. Bu projeler; 4 İşlem Robotu Oyunu, Küçüklere İngilizce Öğretimi Yazılımı, Atatürk İlke ve İnkılapları Animasyon Yazılımı, Çölde Bilgi Yarışması Oyunu, Eğitsel Labirent Oyunu, Trafik İşaretleri Animasyonu, Oyun Kutusu. Yaptığımız projelerde bir şey eksikti. Eksik olan şey ise programlama ile donanımın birleştirilmesiydi. 2014 yılının sonuna doğru tanıştığım Maker Kültürü, projelerimizdeki bu eksikliği kapatmamıza ve çocukların daha çok ilgisini çekmemize yardımcı olacak nitelikteydi. Maker kültüründen etkilenerek “Küçük Mucitler Sınıfı” projesini geliştirmeye karar verdim. 2015 yılının başında, scratch projelerinin de tam amacına ulaşmasını sağlayacak olan bilgi ve donanım için Maker Kültüründen faydalanmaya karar verdim. Bu projeler için öncelikle kendime bir arduino seti aldım. Küçük yaştaki çocuklara arduino programlama nasıl öğretilebilir, üzerine bir öğrencimle birlikte çalışmaya başladım. Birden fazla yazılımla arduino programlamayı, bu programların artılarını eksilerini incelemeye başladık. 2015 yılının nisan ayının sonunda öğrencimle birlikte Akıllı Ev (Işık Kontrol Sistemi) projesini gerçekleştirdik. Öğrenme isteği ve anlama merakını fark eden birkaç öğrencim motorlar, çarklar, küçük güneş panellerini kullanarak güneş enerjisi ile çalışan robot, araba gibi projeler gerçekleştirdiler. Yeşil bilimin, çevre dostu enerjinin önemini uygulayarak kavradılar. Öğrencilerimizin fikirleri, farklı düşünüş biçimleri sayesinde birçok projeyi hayata geçirdik. İki öğrencimiz Lego Wedo set ile oluşturdukları akıllı topaç oyun aracını Scratch 1.4 ile programladılar. Legolar ile yaratıcılıklarını konuşturan öğrencilerimiz tasarladıkları lunapark dönme dolabını programlayarak otomatik çalışmasını, yavaş yavaş hızlanmasını, zamanla hızını düşürerek durmasını sağlayan sistemi heyecanla, hatalarını tespit ederek gerçekleştirdiler. Başarabilmenin vermiş olduğu o mutlu yüzler hala hafızamdadır. Diğer bir öğrenci grubum ise Minecraft ile Okul Tasarımı projelerini gerçekleştirdiler. Bu proje esnasında öğrencilerimizin; kroki inceleme, ölçüm yapma, üç boyutlu düşünme, matematiksel düşünme gibi becerilerinin geliştiğini gözlemledim. Düşünün bir mimari yapı var ve o bilgisayarınızda, sizin eseriniz olarak duruyor. Anladım ki maker kültürü, emek ve üretimin önemi üzerine kuruluydu. Bu projelerin dışında 2015 yılında Scratch ile hazırladığımız Adam Asmaca ve Balon Oyunu ile Çarpım Tablosu yazılımlarıyla disiplinler arası ilişkileri de kuvvetlendirdik.
2015 yılının eylül-ekim aylarında Küçük Mucitler Sınıfını açtık. Yıl boyunca hafta sonları sınıfımızda çalışmaya başladık. Çalışmalarımızda öncelikle araç gereç tanıtımı yaparken ardından elektronik devre oluşturmaya, arduino programlamaya başladık. Öğrencilerimiz zamanla Arduino IDE, S4A, Mblock, Visualino yazılımları ile tasarımlarını kodlamaya başladılar. Arduino, Raspberry Pi, Lego Wedo, O-Bot, Makey Makey, Makeblock araçları ile tasarımlar birer birer düşünülmeye ve oluşturulmaya başlandı. Öğrencilerimiz, bu donanımsal araçların yanı sıra SketchUp ile 3D tasarım-çizim, AppInventor ile mobil uygulama, Scratch ile eğitsel oyun eğitimleriyle teknolojinin üretim amaçlı kullanılabileceğini öğrenmişlerdi. İlgili olan öğrencilerimiz Kodu Game Lab ile 3D oyunlar tasarlayıp kodlamaya başladılar. Öğrencilerimiz artık projelerini gerçekleştirmek istedikleri araçları kendileri seçebiliyorlardı. Küçük Mucitler Sınıfı 2016’nın mayıs ayında donanım ve yazılımı bir arada kullanarak Boy Ölçer, İskeletim Yürüyor, Android-Bluetooth Kontrollü Işıklı Malzeme Kutusu, Bitki Sulama Sistemi, Android-Bluetooth Kontrollü Araç (İmha Aracı), Joystick Kontrollü Balon Oyunu ile Çarpım Tablosu, Bilgisayar-Bluetooth Aracılığı ile Arazi Aracı Programlanması, Dijital Termometre (Okul Süt Odası için Görsel Geri Bildirim), Kaleciyi Hareketlendir Oyunu, Lego Wedo ile Tuğla Oyunu, Mutlak Değer Kuralının Programlama ile Bulunması, O-bot ile Çizgi İzleyen ve Engel Algılayan Robot (O-Bot ile Akıllı Trafik), Oyun Hamuru ile 3D Oyun, Yüzük Oyunu isimli projelerini sergilediler. Kısacası Küçük Mucitler Sınıfı hedeflerine tek tek ulaşırken bilgiye ve uygulamaya dönüşen merak gerçeğinin teknolojik gelişmelere yansıması da çalışmalarımıza hız kazandırmaktadır.

makersArdahan Nasıl Ortaya Çıktı?
Çalışmalarımızı yansıtan, bizi bir çatı altında toplayan bir ekip adı gerekliydi. İşbirlikli öğrenmeyi hedefleyen, üretim ve tasarımı odak haline getiren, yaşları küçük ama hayalleri büyük olan proje grubumuza, öğrencilerimizle birlikte makersArdahan Ekibi adını verdik.
Tüketen toplumdan üreten topluma dönüşebilmek için 21.yüzyılda -bilişim çağında- bilişim teknolojileri ile üretim yapmaya çalışan makersArdahan ekibi, çalışmalarını yeni dünya düzenine uygun biçimde düzenlemekte ve insanlığa, ihtiyacı olan üretme-tüketme dengesini yeniden anımsatacak şekilde kendini yenilemektedir.

“Yarınlarınız, bilim ve teknolojinin ışığından uzak kalmasın.”
makersArdahan
 

Ekli dosyalar

  • BİLİŞİMLE ÜRETİM-Bölüm1 Robotik Kodlama.rar
    3.7 MB · Görüntüleme: 64
Son düzenleme:
Tebrik ediyor, size ve öğrencilerinize çalışmalarınızda başarılar diliyorum. İnşallah daha büyük projeler geliştirme imkanı bulabilirsiniz.
 
Arkadaşlar Yeri burasımı bilemedim ama en uygun burayı buldum. elinde Arduino ile Programlama ve tasarım kurs planı olan var mı? Nette aradım bulamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.
 
Geri
Üst