Ortaokullarda Programlama Öğretim Süreci-3. Bölüm:7.Sınıflar

Kodla Büyü

botehasan33

Aktif Üye
Mesajlar
215
Ortaokulda programlama öğretim sürecine ilişkin 5. sınıflarda izlediğim yönteme ilişkin yazıma şu linkten; ilkogretim-bilisim-teknolojileri-uygulama-ve-materyaller-f138/ortaokullarda-programlama-ogretim-sureci-1-bolum-5-siniflar-t161059.html

6. sınıflarda yaptığım etkinliklere dair yazıma ise şu linkten ulaşabilirsiniz; ilkogretim-bilisim-teknolojileri-uygulama-ve-materyaller-f138/ortaokullarda-programlama-ogretim-sureci-2-bolum-6-siniflar-t161072.html

Bu yazıda ise, 5. sınıfın sonunda başlayıp, 6. sınıfın 1. döneminin sonunda ve 2. dönemin tamamında sürdürdüğümüz programlama öğretimine 7. sınıfta nasıl devam ettiğimi anlatacağım.

2 yıl önce, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında bir e-twinning projesine katılmıştım. Avrupa’nın 11 farklı ülkesinden 16 farklı okulun katıldığı projenin başlığı; “Creating Games Using Scratch (Scratch ile Oyun Yaratmak)” idi. Projeye göre, okullar Scratch kullanarak orijinal oyunlar üretip programlayacaklar, ardından bu projeler Scratch sitesine yüklenecek ve projeler arasında bir oylama yapılarak, en iyi projeler belirlenecekti. Ben 7. sınıflarda seçmeli olarak var olan dersimde, 4 farklı şube ile bu projeye katıldım. Yıllık planımı buna göre organize ettim ve 1. dönemi bu projeye ayırdım. 1. yazılı sınav notu için herhangi bir sınav yapmadım. Proje için de gerekli olan yapılması gereken işlemleri ödev olarak verdim ve o ödevleri değerlendirdim. Oyun Önerisi, Storyboard (Görsel Taslak), Algoritma başlıkları altında ödevler verdim. Öncelikle bir oyun önerisi sunmalarını ve bunu yazılı olarak teslim etmelerini istedim. Oyun önerisini detaylı ve orijinal olmasını istedim. Ertesi hafta bu oyun önerilerini birlikte inceledik ve sınıf olarak bir oylama yaparak bu önerilerden birisini seçmiş bulunduk. Seçilen bu oyun önerisi o sınıfın dönem boyunca yapacağı proje fikri olmuş oldu. Bu oyun önerisini 20 puan üzerinden değerlendirdim ve öğrencilere tekrar dağıttım. Öğrencilerin dönem boyunca bu ders ile ilgili bir dosya tutmalarını istedim. Tüm ödevleri ve evrakları o dosyada muhafaza etmeleri gerektiğini söyledim. Seçilen oyun önerisi ile ilgili storyboard ödevi verdim. Oyun fikrini geliştirmelerini, kendilerinden eklemeler yaparak sahnelerin çizimlerini oluşturmalarını istedim. Burada çizimin kalitesine değil, fikirlerin değerli olduğunu belirttim. Bu ödev de 20 puan üzerinden değerlendirildi. Bu esnada derslerde de sürekli beyin fırtınası yaparak oyun fikrini geliştirmeye ve detayları belirlemeye çalıştık. Son olarak Algoritma ödevi istedim. Seçtiğimiz ve detaylarını belirlediğimiz oyunu bilgisayarda programlamadan önce yapılacak işlemlerin algoritmasını çıkarmalarını ve yazılı olarak teslim etmelerini istedim. Bu ödev de 20 puan üzerinden değerlendirildi. Sonrasında Scratch üzerinden bu oyunu programlamaya başladık. En son öğrencilerin bilgisayarlarındaki oyun örneğini de 30 puan üzerinden değerlendirdim. Toplam 90 puan etti ve kalan 10 puanlık bölümü de öğrencilerin derse olan katkıları ve katılımları üzerinden verdim. Bütün bu puanlamayı bir çizelgede takip ettim ve oluşan toplam puan, öğrencilerin 1. sınav puanını oluşturdu. Sonuç itibariyle 4 farklı şubeden 4 farklı Scratch projesi çıkarmış olduk. Toplamda oluşan 39 proje arasında yapılan oylamada, bizim oluşturduğumuz 4 proje ilk 4 sırayı alma başarısı göstermiş oldu.
2. sınav notu için Scratch ile alakalı bir yazılı sınav uyguladım. Projeler bittikten sonra kalan birkaç haftada ise, Scratch ile ilgili farklı birkaç uygulama yaptık. Bu uygulamaları Creative Computing isimli kitaptan buldum ve uyarladım. Kitabın linki; https://drive.google.com/file/d/0B9wQVZ ... sp=sharing

Bu örneklerden birisi “10 Kod” örneği idi. Karışık olarak verilmiş 10 kod satırını kullanarak öğrencilerin tamamen orijinal bir örnek oluşturmaları istendi. Kodlar birden fazla defa kullanılabilir, ama her kod en az bir defa kullanılmalıdır. Örnekte kullanılacak karakterler, sahne ve senaryo tamamen öğrencilere bırakılmıştır.

Bir diğer örnek ise “Hata Ayıklama” örneği idi. Kitapta bununla ilgili hazır örnekler var. Örneklerde bazı hatalar mevcut. Örnekte yapılması gerekenler anlatılıp çalıştırılır, var olan eksiğin veya hatanın ne olduğu ve bunun nasıl giderilebileceği üzerine öğrencilerin çözüm üretmeleri beklenir.
Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılında ise, böyle bir e-twinning projesine dahil olmamış olsak da, aynı süreci yine uyguladım. Zira bir önceki yıl uyguladığım bu sürecin öğrenciler üzerindeki etkisini ve faydasını görmüş oldum. Bu sürecin öğrencilerin yaratıcılıklarını ve problem çözme becerilerine katkısı olduğuna inanıyorum. Benzer bir süreci önümüzdeki eğitim-öğretim yılında da uygulamayı planlıyorum. Sadece bu sürece ayırdığım vakti azaltmayı düşünüyorum. Bütün bir dönem boyunca değil de, bir dönemin yarısında uygulanacak şekilde planlama yapacağım.

2. dönem ise, Excel üzerine çalışmalar yapıyoruz. 5. sınıfta Excel programı üzerine birkaç hafta çalışmıştık. Programın arayüzünü, tablo oluşturma özelliklerini öğrenip basit tablo örnekleri yapmıştık. 7.sınıfta ise, Excel’de formüller yazarak, bu öğrendiklerimizi pekiştirmiş ve geliştirmiş olduk. Daha sonrasında ise, Arduino konusunu işliyoruz. Bu yıl Tübitak 4006 Bilim Fuarı etkinlikleri çerçevesinde 7 adet robotik proje yaptık. Bu projelerin hazırlıklarını derslerde Arduino öğretimleri ile paralel olarak sürdürdük. Yaptığımız projelerin tüm detaylarına instagram hesabımdan ulaşabilirsiniz; hasanrsy33.

Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında 3 boyutlu çizim üzerine çalışmayı da planlıyorum. Bir şekilde bir kurumdan 2. el olarak elde ettiğimiz bir 3 boyutlu yazıcımız oldu. Bu yazıcıyı kullanarak çizimlerimizi basmayı düşünüyoruz. Hatta belki bunları sergileme şansı da elde edebiliriz.

7. sınıflarda programlama meselesine dair yaptığımız etkinlikler bu şekilde. Bu öğretime uygun olarak hazırladığım sınav sorularını ve yıllık planları hasanersoy33@gmail.com adresi üzerinden talep edebilirsiniz.
 
tebrikler hocam, bilmek başka şey öğretmek başka, iyi öğretmen ikisinide iyi uygulayandır, başarılarınızın devamını diliyorum. e postadan talebimi ilettim.
 
çook teşekkürler. eminim faydalı güzel şeyler öğreneceğiz bu başlıklardan :+1: :+1: :+1:
 
Hocam merhaba meslekte ilk yılım yıllık plan oluşturmaya çalışıyorum. Kodlamanisa, kodlarize gibi sitelerden 5 ve 6. sınıflara ait planları edindim.Merak ettiğim 5. sınıflar için oluşturulan yıllık planı 6. sınıflarda da uygulayabilir miyim? Müfettiş sorduğunda sorun olur mu?
 
Hocam merhaba meslekte ilk yılım yıllık plan oluşturmaya çalışıyorum. Kodlamanisa, kodlarize gibi sitelerden 5 ve 6. sınıflara ait planları edindim.Merak ettiğim 5. sınıflar için oluşturulan yıllık planı 6. sınıflarda da uygulayabilir miyim? Müfettiş sorduğunda sorun olur mu?

Hocam onlar 2012 yılı çerçeve programına göre hazırlanan yıllık planlar. Artık öğretim programımız değişti. Tüm BT öğretmenleri aynı konu ve kazanımları takip edecek. Forumda hocalarımızın eklediği yeni müfredata göre hazırlanan yıllık planları kullanmalıyız.

Paylaşımınız için teşekkürler @botehasan33 hocam.
 
Hocam onlar 2012 yılı çerçeve programına göre hazırlanan yıllık planlar. Artık öğretim programımız değişti. Tüm BT öğretmenleri aynı konu ve kazanımları takip edecek. Forumda hocalarımızın eklediği yeni müfredata göre hazırlanan yıllık planları kullanmalıyız.

Paylaşımınız için teşekkürler @botehasan33 hocam.
Hocam yeni çıkan öğretim programımız sadece 5. sınıflarda uygulanacak 6.sınıflarda eskisini kullanmaya devam edeceğiz diye biliyorum.
 
Hocam yeni çıkan öğretim programımız sadece 5. sınıflarda uygulanacak 6.sınıflarda eskisini kullanmaya devam edeceğiz diye biliyorum.

Evet hocam ben de 5'leri kast ederek söylemiştim. Doğru diyorsunuz, bu sene sadece 5'lerde yeni programı uygulayacağız. 6'larda 2012 müfredatı uygulamaya devam edilebilir.
 
Geri
Üst