Çıldırmak üzereyim.Switch ve ağ konusunda lütfen yardım

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ragyu
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

ragyu

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar okulda 1 meb hattı 1 de özel hat olmak üzere 2 hat var.
2 ayrı modem ve bu modemlere bağlı 2 ayrı switch den 30 sınıf + 10 odaya internet dağıtılmış.
Bazı sınıflarda internet yok ve bu 2 switch deki hangi kablo hangi sınıfa gidiyor belli değil. Numaralandırılmamış, isimlendirilmemiş.

Nasıl yaparım?
Hangi kablo hangi sınıfa gidiyor nasıl bulabilirim?
Baştan aşağıya bu iki modeme ve kablolara düzen vermek istiyorum ama internette kaynak bulamadım ve bu konuda hiç eğitim almadım.

Arkadaşlar rica ediyorum bu konuda ayrıntılı video, doküman veya akıl verecek olan var mı?
Teşekkürler.

1-Numaralandırma ve isimlendirme yapmak için yanına bir yardımcı bul ve telefonla irtibat halinde iken "Ben şuan bu sınıftayım kabloyu çekiyorum diyecek" sende switchlerin oradan hangisinin ışığının söndüğünü görüp o kabloya hangi sınıfa aitse o sınıfın etiketini yapıştıracaksın. :+1:

İlkönce bir kablo test cihazı ayarla ve sonra switchlerin ve modemin elektriğini kapatırsın, sonra sınıfta numaraalı bir bilgisayarın kablosuna takarsın. bu işlemi yaptıktan sonra swtich de kabloları tek tek denersin lamba yanarsa kabloyu belirlemişsin dir. (yalnız bu arada labaratuardaki bilgisayarların hepsinin kablosuda çıkmış olmalı çünkü bazen bilgisayar çalışmadığı halde ethernet kartı elektrik aldığından çalışıyor halde bulunduğundan seni yanıltabilir.) Şimdi bu yaptığın işlemi bütün bilgisayarlar için yap ve sonrada kabloları numaralandır. artık etiketmi yapıştırırsın o da sana kalmış.Hadi Kolay Gelsin :++:

Re: Çıldırmak üzereyim. Lütfen yardım

Hocam çıldıracak bir durum yok.
1. yol >>> Öncelikle okulda internetin kullanılmadığı bir zaman aralığında 30+10 internet kablolarının her iki uçunu hem switch lerden hemde ethernet yuvalarından sökün. Temin edeceğiniz internet kablosu test cihazı (RJ45 - RJ11Tester) ile kontrolleri yapıp hengi kablonun nereye gittiğini ve ek olarak kablonun sağlam olup olmadığını kolayca bulabilirsiniz. Bu kontrol cihazlarını piyasada 10-15 TL arasında kolaylıkla satın alabilirsiniz. Genelde 9V yassı pil ile çalışır. Bunu ek olarak almalısınız. Peki bu işlemi nasıl yapacaksınız.
Öncelikle 2 kişi ile çok daha kısa sürede yapabileceğinizi belirteyim. Tek başınıza yapacaksanız test cihazının iki parçasını ayırın. Herhangi bir sınıfa gidin küçük parçayı internet kablosunun ucundaki sokete takın. Üzerinde ışıklar olan büyük parçası ile switchin olduğu odaya gidip oradaki kabloların uçlarını belli bir disiplin ile karıştırmadan ve sabırla tek tek cihaza takın. Birkaç sanıye bekleyin. Işıklar 1 den 8 e kadar ( internet kablosunun içinde 4 kablo kullanılmış ise 1-2-3- ve 6 ) sırası ile yandığında kabloyu bulmuş olursunuz. Hemen numaralandırma yapın (bu numaralandırmalar için piyasada plastik numaralar çok çok ucuza satılmakta) ve bir kağıda not alın. Sonra sınıfa gidip küçük parçayı çıkarıp bir başka sınıfa geçin oradaki kabloya takın ve switchlerin yanına gidip tüm denemeleri tekrar yapın. Bu şekilde tüm sınıflar ve odalar için işlemi tekrarlayın. Biraz uzun sürecektir ama kesin sonuca ulaştıracaktır sizi. 2 kişi iseniz biriniz küçük parçayı sınıf sınıf dolaştırsın biriniz de switchlerden söktüğünüz uçlara büyük parçayı takıp işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Tabii ki aranızdaki iletişim için cep telefonunuzu kullanacaksınız.

2.yol >>> 2 kişi iseniz daha kolay bir yol. Hiçbir internet kablosunu ne switch ne de bilgisayardan çıkarmayın. Biriniz switclerin başında diğeriniz bilgisayarın yanında olun. Bilgisayar çalışır durumda ve internet kablosu bilgisayara takılı iken kabloyu ethernet soketinden sökün. Siz kabloyu söktüğünüzde switch in üzerinde bu kablonun bağlı olduğu yuvanın ışığı sönecektir. Fakat hangi ışığın söndüğünü görebilmek için bilgisayardan kablo takma çıkarma işlemini birkaç defa tekrarlayın. Tabii ki yine arkadaşınızla olan iletişimi cep telefonu ile sağlamalısınız.

Ben uzun uzun yazana kadar arkadaşlar 2 yöntemi de kısaca yazmışlar :D

Ekli dosyalar

• rj45tester.jpg
    rj45tester.jpg
    13.3 KB · Görüntüleme: 655
  • rj45tester2.jpg
    rj45tester2.jpg
    478 KB · Görüntüleme: 653
Arkadaşlar çok teşekkür ediyorum.
Fakat şöyle bir durum daha var;
sınıflarda bilgisayar yok ayrıca sınıf ve odalardaki duvar prizlerinden bazıları bozuk; ama hangisi bozuk hangisi çalışıyor bilmiyorum. (40 tane duvar prizini yenileyecek zamanım yok)
Yani bana yardımcı olacak kişinin çekeceği bir kablo ve ona bağlı pc yok.
Yada tester cihazını takacağımız bir kablo yok sınıflarda; hadi duvar prizine bi kablo takıp laptopa takıp int var mı diye baktık ve varsayalım internet yok. işte kafam burda duruyor;
1.ihtimal: duvar prizi mi bozuk
2.ihtimal: duvar içinden giden kabloda mı kırıklık var
3.ihtimal: switch den hiçbir ışıkta yanıp sönme yok

hangi ihtimak doğru?
bunları tek tek kontrol etmek, 40 sınıfa kablo duvar prizi bilgisayar taşıyıp tek tek kontrol etmek... düşünce bile beni yoruyor.

Yanlış yorumladığım veya abarttığım bir nokta var mı bilmiyorum.

ağ işlerini okula çağıracağınız bir teknik yetkiliyle beraber yapın hem işin nasıl düzene girdiğini öğrenirsiniz hem de bir daha sorun çıktığında nasıl hareket etmeniz gerektiğini öğrenirsiniz..
herşeyi kendimiz yapamayız . kriz anlarında başkasından yardım almayı bilmeliyiz.

Geri