Çocukları kütüphaneye çekmek ?

Kodla Büyü

ozgurgitarim

Seçkin Üye
Seçkin Üye
arkadaşlar...

okul kütüphanesini güncelliyoruz... (Ticaret Meslek Lisesi)

öğrencileri kütüphaneye, okumaya çekmek için ne gibi bir etkinlik yapılabilir?

fikirlerinizi bizim için önemli...

(KODLAB yayıncılığa buradan bir kere daha teşekkür etmek istiyorum... İki araba kitabı bize bağışladılar arkadaşlar...)

tüm sınıflara asılacak afiş...

Ekli dosyalar

• bbnet.png
    bbnet.png
    15.3 KB · Görüntüleme: 745
hocam şakası bir yana bence koçluk sistemindeki gibi öğrencilerin bizi örnek alması gerekiyor benim kütüphaneden alıp okuduğum ilk kitabın adını öğretmenimin elinde görmüştüm simyacı

En çok kitap okuyan, kurallara uyarak en uzun süre kütüphanede vakit geçiren kişilere tablet verin... İşe yarar eski okulumda yapardık...

yaşadığım bir olay da bana fikir verdi onu paylaşmak istiyorum.
kasım ayı başında sorumluluk sınavı yaparken (3 öğrenci vardı. kütüphanemiz atıl durumda; birkaç kitap dışında bir şey yok. öğrencileri kütüphaneye alıp sınavı orada yaptım) sınıfımdan bir kaç öğrenci içeri girdi. sanki bir şeyler kaybetmiş gibi aranıyorlar.
-hayırdır oğlum?
-kitap arıyoruz!
edebiyat dersinde kitap okuma saati yapıyorlar her hafta 1 saat.
rehberlik saatinde kendilerine bu konudan bahsederek sınıfa kitaplık yaptırmaya karar verdik. bir miktar para topluyoruz. kalanını da ben karşılayacağım. her öğrenci evinden birer ikişer kitap getirecek. sınıf kitaplığı oluşturacağız. sınıf öğrencileri edebiyat dersi ve diğer boş zamanlarında kayıtlı olarak faydalanacak. edebiyat öğretmeni de destek oldu.
ayrıca öğrencilerime yönelik ders çalışma programı hazırladım. aileleriyle birlikte takip ediyoruz. program içinde toplamda günlük 1 saat olmak üzere kitap okuma saatleri var. sınıfın çoğunluğu okuma konusunda çok iyi. (sürekli okuyor ve meraklı)
bu arada kütüphane konusunda pek girişim göstermedik. idare destek olmuyor. ortada kalacağımızı düşündük.

Her ay en çok kitap okuyan öğrenciye istediği kitabı hediye ederek kendi kütüphanesini oluştursun.En çok kitap okuyan öğrenci kütüphanede sergilesin kütüphanesini.

Okuma alışkanlığı sadece reklam ile kazınılabilecek bir davranış biçimi değildir. Öğrenci nedne okuması gerektiğini iyice idrak etmeli ve faydasını görmelidir. Bu da bulunduğu çevreden tutun da içide bulunduğu duruma kadar farklılık gösterir. Basit şekilde yapılan çalışmalar sadece reklamdan ve göstermelikten ibaret kalacaktır.

Önce aile, sonra da öğretmenler kitap okumaya başlasın. Çocuklar zaten okur...

liseye kadar okuma alışkanlığı kazandırılmayan çocuğa ne yapsan boş. okuma alışkanlıktır ve okumayı öğrenince başlar ve o zaman sevdirilir. sonradan çok ama çok zor.

benim yaptığım;
bilgisayar ve bilim teknik dergilerinin, belirli sayfalarına ufak notlar yazıp (bu yazıyı ilk okuyan, bilgisayar öğretmenine haber versin) gelen ilk öğrenciye makale ile ilgili sorular soruyorum. doğru cevaplarsa ve okuduğuna kanaat getirirsem kantinden tost, çay ıvır zıvır ısmarlıyordum. böylece dergiler geldiğinde herkes okumak için sıraya giriyordu.
aynı taktik kitap için uyarlanabilir.

systran' Alıntı:
benim yaptığım;
bilgisayar ve bilim teknik dergilerinin, belirli sayfalarına ufak notlar yazıp (bu yazıyı ilk okuyan, bilgisayar öğretmenine haber versin) gelen ilk öğrenciye makale ile ilgili sorular soruyorum. doğru cevaplarsa ve okuduğuna kanaat getirirsem kantinden tost, çay ıvır zıvır ısmarlıyordum. böylece dergiler geldiğinde herkes okumak için sıraya giriyordu.
aynı taktik kitap için uyarlanabilir.

hocam çok güzel fikirmiş...

Kütüphaneye bilgisayar konulmalı bence . Liselerde de performans ödevi veriliyor artık. Bu şekilde kütüphaneye giden öğrenci sayısı artacaktır. Fakat kitap okuma konusunda yararı olur mu bilmem. Bi arkadaş çok doğru yazmı. Önce kendimiz okumalıyız ki öğrenciler de okusun.

Geri