Proje güzel ama her güzel proje uygulanabilir mi?
Projede kimin görev alacağı, isteğe bağlı olup olmaması bir sorun. Okul eşyalarının yıpranması meselesi var tabi. Eşyalar kullanmak içindir elbet ama yıpranan eşyaların ve temizliğe ve bakıma ihtiyaç duyacak materyallerin bakımının ve temizliğinin nasıl yapılacağı muğlak.
Yeni bir sisteme geçmek için tüm kurumların ve bireylerin %100 hazır olması beklenemez ama en azından %50'nin hazır olması lazım. Kırılan-çatlayan camları, kapıları , bozulan materyalleri, bilgisayarları, ağ, masa, sıra, lavobo, tuvalet, tesisat, kalorifer, temizlik işleri........ni bile tamir/bakım/onraım/yenileme işleri için maddi kaynaktan yoksun okullardan bunları beklemek ne kadar mantıklı..
Elbette reklamda olduğu gibi, okullarda onlarca çesit kurs verilmesi beklenemez. Hedefleri yüksek tutup orta şeker sonuçlar bekleniyor..
Bir de iş gücü meselesi var. Gerek idareci, gerek öğretmen, gerek hizmetlilerden sabah 8'den akşam 21-22'ye kadar çalışması beklenemez. ( Yoksa beklenir mi? ) Bu saydıklarımın maaşlarını düşük tutup, maddi sıkıştırma için mi akşam çalışması yaptıracaklar.
Kendi açımdan; BT Öğretmeniyim. Sorun yaşayacağım BTS ekipmanlarına (bilgisayarlar, masa, tabure, koltuk, projeksiyon, ağ vs vs) nasıl bir çözüm bulacağım. Diyelim ki akşam başka bir arkadaş çalıştı. Her sabah geldiğimde tüm BTS ekipmanlarını teker teker kontrol etmek istemiyorum. Dersimin olmadığı saatlerde yeterince sorun giderme çalışması yaptığımı düşünüyorum. Birde akşam gelen arkadaş kontrol edecek.. Kimin zamanında ne bozludu???? Akşam gelen ben olsam ailevi durumu tahayyül bile edemiyorum.
Şimdi şöyle denilebilir; bu kadar materyal, ekipman vs... daha verimli kullanılabilir, doğrudur ama 17-18 sat çalışan bir sistemin de iyi bir bakıma ihtiyacı olacaktır.. Benim öğretmen ne yapsın, hizmetlim ne yapsın, müdürüm ne yapsın, müdürümün dert yandığı MEM müdürü ne yapsın?
...
...
Bu konularda hiç bir yazılı açıklama yok. Şu an bile okulun ihtiyaçlarını karşılamazlarken sonra ne olacak...???
...
Yazsam dertler bitmez.