Öğrenci bilgisayarı formatlarken yakalandı! Ne yapıcaz?

Kodla Büyü

ozcetik

Üye
Ben okulun formatör öğretmeniyim.
Bilgisayar derslerine giren öğretmen ise ayrı. BT sınıfında bu arkadaş dersteyken ekranını hafifçe çeviren bir öğrenciden şüphelenmiş yanına gidip baktığında öğrenci bilgisayara format atmaktaymış. Nedenini sorduğunda bilgisayar yavaştı yanıtını almış.
Ben bunu duyunca çok sinirlendim. Çünkü bu sene başladığım formatörlükte, geçen yıldan kalan BT sınıfı bilgisayar arızaları, çökmüş bilgisayarlar hepsiyle tek tek uğraştım, deepfreeze yükledim, çökmüş bir bilgisayarı yeniden yükleyince ağ ile uğraşıyorum ağda bilgisayarı görebildiğim halde netop ile göremiyorum. Böyle 2-3 bilgisayarla uğraşırken bir tane de bu çıktı. Bilgisayar yeniden kurulacak ama arkadaşıma söyledim ve bu konuyla ilgili bir tutanak tuttu. Öğrenciyi, Öğrenci Davranışları Değerlendirme Kuruluna vereceğiz. Nasıl bir prosedür izlemeliyiz? (İlköğretim okulunda ne gibi işlemler yapılıyor?)

Hocam sinirlenmen çok normal ama birşey yapılacağını sanmıyorum. Sadece korkutma yapabilirsin bundan başka hiç birşey olmaz.

ben o yüzden mümkün olduğunca labaratuarda U düzeni kullanmaya çalışıyorum. böylece bütün ekranları görebiliyorum. Bence bu olayı tüm sınıflara örnek olacak şekilde anlatmak lazım. işlem uygulandı okuldan atılma ihtimali var diye. abartarak

:lol:
O kadar sıkıntı edecek bir durum yok bence..
Eğer öğrenciniz format atabiliyorsa güzel bir şey.. Sonucda cocuk...

TAbi diger yandan cocukların istenmeyen şeyleri yapmaları hoş değil.. :idea:
İlkokulda Öğrencinin kurula verilmesinde bir sonuc cıkmaz ek10 belgesi imzalatır, olmadı güzel söz..
o da olmadı biraz okşarsınız..

Bu duruma gelmesinde ders öğretmenin de payı var.. Öğrenci Cd takıp format atana kadar hatta ona cesaret edene kadar nerdeymiş.. :?:

Neyse olabilir böyle şeyler... :)

hocam okuldaki bilgisayarlarda biosa şifre koyun sizde. böylece bilgisayarı CD den çalıştıramaz.

Hocam İKY Ek -10 doldurtularak öğrenci değerlendirme kuruluna başvurabilirsiniz.
Tavsiyem CD-ROM ları devre dışı bırakmanız. (Kasadan çıkartmadan Data ve Elektrik Kablosunu çıkartmanız)

Bence de bios a şifre koymak iyi fikir.
Öğrencinin ailesini çağırıp bir güzel korkutun. Bilgisayarı bozmaya çalışırken yakalandığını bilgisayarın 1000TL olduğunu felan anlatın. Öğrenciyi müdür yardımcılarından birinin odasına çekip biraz NASİHAT! vermek faydalı olacaktır.

Hocam sadece uyarmakta yeterdi bence. Eğer lisede görev yapsanız bu durum sizi çok sinirlendirmezdi zira lisede benim öğrenciler deepfreeze şifresi kırma netop school şifresini kırma mebden engelli sitelere girme bios şifresini kasa pilini çıkararak pasif yapma gibi binbirtürlü gevezelik yapıyorlar. Bütün bunlar olurken sen nerdesin derseniz maalesef lab sınıf olarak kullanılıyor.
Ben genelde tebrik ediyorum çocukları ama bu becerilerini başka alanlarda daha yararlı kullanabileceğinideanlatıyorum. çünkü çocuğun bunları yapabilmesi çoğu zaman merak ve ilgisinden kaynaklanıyor. Bu ilgi ve merakı doğru şekilde yönlendirmek lazım. İlla ceza verilecekse çöken bütün bilgisayarlara format atma cezası verin bir nevi bıktırma yöntemi uygulayın bir daha elini sürmez sanırım :D

Hocam bence hiç bir şey yapmayın, ya da uyarın. sizden habersiz yapmaması gerektiğini belirtin.

Sene başında öğrencilere sadece bilgisayarları camdan atmamalarını söylüyorum. ders işlenmediği zamanlarda ister format çeksinler, ister netop, netsupport şifresi kırsınlar, isterse pardus kursunlar. (tabi benim gözetimimde :) ) yeter ki bir şeyleri başarmaya çalışsınlar.

Ghost programı ile 5 dakikada yedeği çağırıyorum, olup bitiyor. Ne sorun kalıyor, ne virüs, ne atık :D Tavsiye ederim.

Hürmetler

bozo0660' Alıntı:

İlkokulda Öğrencinin kurula verilmesinde bir sonuc cıkmaz ek10 belgesi imzalatır, olmadı güzel söz..

Bu duruma gelmesinde ders öğretmenin de payı var.. Öğrenci Cd takıp format atana kadar hatta ona cesaret edene kadar nerdeymiş.. :?:

Neyse olabilir böyle şeyler... :)
bir öğretmenin gereksiz yere diğer öğretmeni suçlaması saçma yarın bir çocukta sen ders anlatırken girilmeyen sitelere ki manken resimlerine girerken yakaladım öğrenciyi girerse bu senin mi suçun oluyor,40 kişilik sınıfta bazen sınıf defterini doldurma bazende başka bir öğrencinin bilgisayrında çıkan sorunu yaparken dünyadan kopuyon 4-5 öğrenci aynı anda makina için bişey soruyor,çocugun format atması güzelde arkadaşı suçlayan kişi ya donanımdan anlamıyor yada bilgisayar kullanmamıs hayatında

Hocam Lisanssız Yazılım Kullanmaktan ,150 milyar TL'ye kadar ağır para cezası; 4 yıla kadar hapis isteminde bulunun.
Bencede biraz abartıyorsunuz hocam uyarıda bulunmanız yeterli. :+1:
Bi başlıkta benden
Öğrenci bilgisayarına overclock yaparken yakalandı ! Ne yapıcaz ?

Birincisi;

Okulun altını üstüne getirenlere bile bir ceza veirlmezken o öğrenciye hiçbir ceza verilmez ki verilmemelide. Her haltı yiyen öğrenciye bir ceza uygulanmazken kendini ispatlamak için bilgisayarla uğraşan çocuga ceza vermek pek doğru değil bence.

İkincisi ;

Madem format atmasını biliyor, teneffüs aralarında yanınıza gelsin bozuk bilgisayarları düzeltmede size yardımcı olsun. Kendisini sorumlu hissetsin. Birkaç da ufaktan motive ettiniz mi görün siz onu. Bırakın kendi kendine format çekmeyi, bilgisayara zarar veren diğer arkadaşlarını bile uyarır hale gelir o zaman.

bence de o öğrenci ceza almamalı. Tersine çok faydalı şekilde kullanılabilir. Geleceğin bilişim uzmanlarından biri olarak yetişir belki de. Neden olmasın?

Daha ne istiyosunuz hocam, format atmayı bilen öğrenci bulmuşsunuz. İlla ceza verecekseniz her hafta bilgisayarlara format attırın. :P Ben olsam ne deepfreeze ne antivirüs kurarım, nasıl olsa format atacak var.

bencede fazla üzerine gitmeye gerek yok. format atmayı duymuştur denemek istemiştir. niyeti kötü değilse (tabi sizce) uyarı ile yetinin. benim tavsiyem bu tabi.

biraz gözünü korkutun yaptıgının yanlış oldugunu anlamasını sağlayın. Madem çok format atmak istiyorsa da bundan sonraki format işlerini o öğrenciye yıkın :++:

hocam garip bir vaka ama biliyorsunuz o çocuk ve bildiğini uygulamakta biraz ileri gitmiş,
benim lise de (kocaman öğrenciler) komiklik olsun diye yanayana olan iki bilgisayarın ekran (monitör) çıkışlarını birbiri ile değiştirmemişler (şaka olarak :verymad: )
o iki bilgisayarda oturan da yan bilgisayarı da fark etmeden 2 gün boyunca mouse-klavye kullanmıoyrum görmüyor diye inleyim durdu :D
anlatabildim mi?
Benimkiler meslek lisesi :lol:
yine seninki sisteme zarar ve kendine uğraş çıkarmış benimkiler tam dayaklık :D yine de iyi bir teklif
yer yer o öğrenciye lab da iş ve becerisini kullan olmaz mı ?

:)

çok abartmışınız hocam. altı üstü bi format atmış. sizin image yedeğiniz yok mu? image yedeğinizden 5-10 dk da tekrar yükeyiverin eğer image yedeğiniz yoksa yada nasıl alındığını bilmiyorsanız o öğrenciye ödev verin.

ve yukarıda arkadaşlarımında belirttiği gibi bios u neden şifrelemediniz.
sizin için biosu şifrelememek yada bilgisayara format atılmasına karşı bir önlem almamak bence bir eksik ve açık. o çocukta sizin açığınızı buldu diye sinirlenmenin anlamı yok bence. açığınızı kapatın olsun bitsin.

bence bu olay üzerine bu forumda

"Bilgisayara format atılmasını nasıl engellerim?"

yada

"Öğrenci tarafından formatlanmaya çalışılırken bozulan bilgisayar eski haline nasıl getirilir?"

gibi başlıklar açmalıydınız.

bizim işimiz ne? bozulanı yapacağız, bozulmasın diye önlemler alacağız değil mi?

ben web ekibi kurdum istekli format atacak çocukları eğitmeye çalışıyorum bulmuşken kaçırmamak lazım. kendi bilgisayarı gibi davranmasını da engellemek lazım bence eğitin ve format atmakla görevlendirin.

bozo0660' Alıntı:

Hocama katılıyorum :alkis: :alkis:

mezbele' Alıntı:
Öğrenci bilgisayarına overclock yaparken yakalandı ! Ne yapıcaz ?
:puhaha:

Hocam BIOS'tan şifre koyuverin. Maddi olmadıkça böyle şeylere pek kulak asmamak lazım. Artı bence de size göre olumsuz gördüğünüz özelliği olumluya çevirmeye çalışın. Öğrenci size yardım etsin.

AhmetERDEN' Alıntı:
Bu ilgi ve merakı doğru şekilde yönlendirmek lazım. İlla ceza verilecekse çöken bütün bilgisayarlara format atma cezası verin bir nevi bıktırma yöntemi uygulayın bir daha elini sürmez sanırım :D

Çok güzel bir yöntem :))

ceza vermektense o öğrenciye
+ İMAJ atmayı da gösterin.
+ AĞ ayarlarını da gösterin

okuldaki tüm bilgisayarları tamir etmenizde size yardım etmesini isteyin. madem format atmaya cesaret edecek kadar girişken bunu iyi yönde kullanın. sizinde işiniz kolaylaşır.

bence hiç dert değil arkadaşlar neden ki öğrenci formatlamasın yani sonuçta siz öğreticisiniz onun yaptığı bence kötü bi şey değil öğrenci için var her şey formatlıcakta bozacakta diğer arkadaşlarım yorum yazanlar hep kendileri biliyor gibi konuşuyor eğer biz ilerleyen bir insan yol vermezsek ya da fikir bazında da olsa yol göstermezsek biz o zaman kapalı bi dünya içersinde oluruz değil mi... o zaman biz öğrencilere bu şekil davranışları için ceza vermemeli onların yeteneklerini tabiki makül ölçüler içersinde kabul etmeli ve de desteklemeliyiz diye düşünüyorum...

Geri