Öğrenciler kodlamada yapayı zeka nasıl kullanmalı (Meslek Lisesi)

Kodla Büyü

ancabsim

Aktif Üye
Mesajlar
110
Yapay zekanın her alanda olduğu gibi kod yazmadaki marifetleri malum. Peki biz bunu kodlama eğitimde nasıl kullanmalıyız. "Hiç kullanmayalım ve öğrencilere de izin vermeyelim"in dersek kendimizle çelişiriz.
Peki öğrenciler yapay zekayı hangi aşamada kullanmalı.
Yapay zekanın kullanımına ne kadar izin verilmeli.
Mesala döngü ve sayaç mantığını kavramamış bir öğrenci for döngüsüyle ilgili yapmasını istediğimiz bir örneği yapay zekaya yaptırmak isterse buna izin verilmelimi? Yada daha karmaşık bir kod için yapay zekadan faydanlanabilecekleri konusunda teşvik edilmeli mi?
Biz hiç bahsetmesek bile yapay zeka araçlarını keşfederek kullanan öğrenciler zaten var. Yapay zekayla kodlama yapacakları zaman ne yapmalıyız.
Konuyu öğrenmeleri esnasında yapay zekayı kullanmalarıma izin verdik diyelim. Peki ölçme değerlendirme esnasında yapay zekayı kullanmadan kod yazmayı başarabilecekler mi?
Bu soruyu yapay zekayada sordum ancak konunun uzmanı siz değerli zümrelerim.
 
Hocam çok zor sorular ve tartışılası sorular bunlar. Yapay Zeka doğrudan bilgisayar biliminin alanı gibi görüldüğü için (tam olarak olmasa da YZ sistemlerinin uygulama alanı bilgisayar sistemler olduğundan bu algı doğal) programlama becerisinin geleceği tartışılıyor. Çünkü YZ'nin uygulama alanı bilgisayar, YZ'yi parlatan bilgisayarcılar, Doğal Dil İşleme anlamında ilk oyun alanı da kodlama. Dolayısıyla kod yazma YZ'nin ilk ve en etkin becerisi sanki.

Çocukları uzak tutmak, bizim de uzak kalmamız imkansız. Bu konuda uluslararası kurumların yayınları, raporları çok üst bir perspektiften bakıyor. Yine de bu dokümanlar önemli ipuçlarını sunuyor.

YZ ve Eğitim bağlamındaki üretken tartışmaların özellikle bilişimciler arasında da devam etmesini diliyorum hocam.

Ben şahsen öğrencilerin YZ'dan yararlanmadan önce temel programlama konseptlerini kendi kendilerine yapabilmeleri kanaatindeyim. Yoksa hiç anlamadıkları bir konuda kendilerini yetkin sanma ihtimalleri var.
 
UNESCO Eğitim ve Araştırmada Üretken YZ Kılavuzu
Yapay Zekâ ve Büyük Veri Nasıl Bir Gelecek Vadediyor? TRT Akademi Ocak 2021
 

Ekli dosyalar

Twitter 'da Netİnternet kurucusunun şöyle bir gönderisi olmuştu.
Konu İşveren penceresinden nasıl gözüküyor, bizim anlamamız için bir fırsat.

1725789028232.png
 
Geri
Üst