ÖRNEK BİR YAKLAŞIM FARKI...

Kodla Büyü

btformatör

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Bir adam kötü yoldan para kazanıp bununla kendisine bir inek alır.

Neden sonra, yaptıklarından pişman olur ve hiç olmazsa iyi bir şey yapmış olmak için bunu Hacı Bektas Veli'nin dergâhına kurban olarak bağışlamak ister.

O zamanlar dergâhlar ayni zamanda aşevi işlevi görüyordur.

Durumu Hacı Bektas Veli'ye anlatır ve Hacı Bektas Veli
- ' helal değildir ' diye bu kurbanı geri çevirir.

Bunun üzerine adam Mevlevi dergâhına gider ve ayni durumu Mevlana'ya anlatır .

Mevlana ise ; bu hediyeyi kabul eder.

Adam ayni şeyi Hacı Bektas Veli'ye de anlattığını ama onun bunu kabul etmemiş olduğunu söyler ve Mevlana'ya bunun sebebini sorar.

Mevlana söyle der:

- Biz bir karga isek Hacı Bektas Veli bir şahin gibidir.

Öyle her leşe konmaz.

O yüzden senin bu hediyeni biz kabul ederiz ama o kabul etmeyebilir.

Adam üşenmez kalkar Hacı Bektas dergâhı'na gider ve Hacı Bektas Veli'ye,

Mevlana'nın kurbanı kabul ettiğini söyleyip bunun sebebini bir de Hacı Bektas Veli'ye sorar.

Hacı Bektas da söyle der:

- Bizim gönlümüz bir su birikintisi ise

Mevlana'nın gönlü okyanus gibidir.

Bu yüzden, bir damlayla bizim gönlümüz kirlenebilir ama onun engin gönlü kirlenmez.

Bu sebepten dolayı o senin hediyeni kabul etmiştir."

Böylesi incelik ve tevazu ile, birbirlerini yermek yerine yüceltebilmeyi becerebilenlerden olmamız dileğiyle...

Böylesi incelik ve tevazu ile, birbirlerini yermek yerine yüceltebilmeyi becerebilenlerden olmamız dileğiyle... aminnnnnnnnnnnnnnnnnnn

:alkis:

İslam medeniyetinin İslam medeniyeti olmasını sağlayan bu kutuplardır. Bu medeniyetin içerisinde doğup büyüyüp bundan istifade etmeyen yok gibidir.
Ey Hacı Bektaş-ı Veli, Ey Mevlana... Söyleyin. Bu çirkef dinsiz kapitalist dünya düzeninde biz ne yapalım... Bir yol gösterin..

Tevazu yapmak yerine kendini zamanın, asrın bedisi, en iyisi, en harikası ilan etseymiş acaba ne denirdi?

teşekkürler. asrın bediisi mevlanayı ve hacı bektaşi veliyi çok sever ve onlara karşı tevazu sahibidir:+1:

keşke günümüzdeki bazı cemaat ve tarikatler de birbirleri hakkında bu kadar iyi düşünseler :(

zilal' Alıntı:
teşekkürler. asrın bediisi mevlanayı ve hacı bektaşi veliyi çok sever ve onlara karşı tevazu sahibidir:+1:

Evet severim. Onlara karşı tevazu sahibiyimdir de. Teşekkür ederim.

...

Bu arada, 1960 yılından sonra hicri olarak ve miladi olarak yeni bir yüzyıl(asır) yaşıyoruz.

Yani kendini asrın bedisi ilan eden ve 1960 senesinde ölen birisinin iddiasına inansak dahi,

1960 yılından sonra yeni bir yüzyıla, asra girdiğimiz için(hem miladi, hem de hicri olarak, nerden bakarsanız kurtuluş yok, yeni bir asırdayız)

1960'ta ölen ve asrın bedisi olduğunu iddia eden kişi, iddiasını doğru kabul etsek bile

o kişi eski, geçmiş asrın bediisidir.

Yeni asrın bediilik makamı boştur.

Talipliler yazılabilir.

1960 yılında ölen kişiye o rütbeyi veren kurum, makina neyse, talipliler arasından o şekilde seçilecektir.

İlanen tüm ilgilenenlere duyurulur.

sitelerdeyim' Alıntı:
Tevazu yapmak yerine kendini zamanın, asrın bedisi, en iyisi, en harikası ilan etseymiş acaba ne denirdi?

Asrın bedisi olduğunu ilan ettiğini kim söyledi. O zamanın alimleri, bilginleri, aydınları onun devasa ilminden ve çabuk öğrenme kavrama becerilerininden dolayı o isimle bahsetmişler ondan.

Bilip bilmeden konuşmayın. Eleştirinin düzeyi, eleştiriyi yapanın seviyesini gösterir. Ben buna inanırım.

alixsaglam' Alıntı:
sitelerdeyim' Alıntı:

Asrın bedisi olduğunu ilan ettiğini kim söyledi. O zamanın alimleri, bilginleri, aydınları onun devasa ilminden ve çabuk öğrenme kavrama becerilerininden dolayı o isimle bahsetmişler ondan.

Bilip bilmeden konuşmayın. Eleştirinin düzeyi, eleştiriyi yapanın seviyesini gösterir. Ben buna inanırım.

Öyle olsa bile "bana bu sıfatı layık gördüğünüz için teşekkür ederim" der, kitaplarında bu ismi kullanmaz, kullandırmazdı. Anadolu insanı övülmeyi sevmez. Övülmekten adeta hicab duyar. Fakat kendini övdürmeyi sevmek de tevazuya muhalif bir durumdur.

http://www.sorularlaislamiyet.com/artic ... miyiz.html

O şahıs bizzat kendi kitaplarında o ismi kullanmış diye biliyorum. İstanbul'a gittiğinde "ne kadar faziletli olduğunu" ispat için uğraşmış.

muhib-ivatan' Alıntı:
Tevavudan bahsedilen bir konuda, haddini bilmek de önemli ve güvel bir davranış olurdu.

Haddini bilmeyene karşı haddimi bilmiyorum. İroni yapıyorum.

Birisinin faziletfuruşluğu bu kadar para ederken, neden başkalarına suç olduğunu anlayın diye böyle yapıyorum.

Geri