ÖSYM, 'açık uçlu sınav' modeline geçiyor

Kodla Büyü

fahrican

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Bir şekilde LYS-ÖSS-KPSS-ALES leri geçip bu günlere geldik. Bu saatten sonra girecek adayların işi daha zor.
Test sisteminde bilginin ne kadar ölçüldüğü meçhul, açık uçlu ya da klasik soruları hazırlamak ve okumak çok daha zor bir iş. Değerlendirme ölçeğini ne kadar düzgün hazırlarsak hazırlayalım 35-40 kişilik bir sınıfı klasik sınav yaptığımızda bile okurken bazı yerlere kaç puan vereceğimizde tereddüte düştüğümüz durumlar oluyor. 1 milyondan fazla adayın girdiği sınavda eşitliği sağlamaları çok daha zor.
ÖSYM, 'açık uçlu sınav' modeline geçiyor http://www.memurlar.net/haber/334780/#.UQ5FAB0z3h4
Yeni sınav sisteminin en radikal değişikliği ucu açık soru uygulamasının son hazırlıkları tamamlandı. Kitapçıklardaki soruların yüzde 25’ini açık uçlu soracak olan ÖSYM, cevapları üç uzmana inceletecek.

ÖSYM yeni bir sınav uygulamasını daha hayata geçiriyor. ‘Açık uçlu sınav’ modelini devreye sokacaklarını geçen ay açıklayan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, bu konuda İngiltere ile yürüttükleri çalışmalarda sona geldiklerini söyledi. Yeni modelin detaylarına STAR ulaştı.

Puanların ortalaması alınacak

ÖSYM ezbere dayalı eğitim sistemini bitirmek için başlattığı çalışmalar neticesinde açık uçlu sınav modelini geliştirecek. Avustralya ve İngiltere gibi ülkelerde araştırma yapan ÖSYM uzmanları, modeli Türkiye’ye uyarlamak için çalışmalarına devam ediyor. Yeni sınav yılında bazı küçük çaplı sınavlarda bu klasik sorulu sınav modeli uygulanacak. Soruların yüzde 25’i açık uçlu olacak. Adayların cevap kağıtları isim belirtilmeden üç ayrı uzmana birbirinden habersiz olarak gönderilecek. Uzmanlar bu kağıtları cevaplayarak puan verecek. Puanların ortalaması alınacak.

UZMANLAR DA TAKİP EDİLECEK

Açık soruları birbirlerinden habersiz inceleyen uzmanların değerlendirmesinde çok farklı puanlar olursa cevap kağıdı tekrar uzmanlara gönderilerek yeniden okumaları istenecek. Böylece ÖSYM aynı zamanda uzmanları da takip etmiş olacak.

ya hocam öle süslü laf etmeye yeni hazırlanan sistemin ne kadar objektif değerlendirme olacağı, okadar kişinin nasıl değerlendirileceğini söylemeye gerek yok nihayetinde yandaşdaşcılık amacıyla yapılan şeyin cevabıda bu şekilde olmalı. Allah belalarını versin. :verymad:

İnsanların yetenek ve tecrübelerinden ziyade torpillerinin kim olduğu daha önemli. Önceden de böyle idi ama günümüzde tavan yaptı.
Zaten kıt kanaat geçinirken temel ihtiyaçlarından kısıp çocuklarını dershaneye gönderen ailelere çok üzülüyorum.

bence en doğrusu bu hatta ilkokul-ortaoklda bile bu olmalı,
test sisteminde ne olup ne olmadığını bilmenize imkan yok öss zamanında dershanedeki arkadaşlarımızla test etmiştik çember sorularının neredeyse yarısı bilgi gerektirmeden önceki sorular üzerinden basitçe çözülebiliyordu,

matematik için 45 soru okutmaya gerek yok 10 tane soru yeter en az 2-3 ispat istensin yeter,
üniversite 1'den beri yaklaşık 15 senedir bunu söylüyorum ama uygulaması zor bence sınav okumak falan kolay iş orada sıkıntı yok esas mesele bu ülke bunu kaldırabilir mi,
bu sistemin uygulandığı sene böte bölümleri %40 öğrenci alır neden çünkü EML yada TL bitirmiş adam matematiği sayılarla biliyor ispat sorunu nasıl çözer öyle olmasa ünverstieye girdiğimiz ilk sene 70'te 40 kişi matematik 1'den kalmazdı hocaya biz nerden bilelim bunları demezdi.
Sırf bizler için değil aynı zaman düz lise denen ucubeler içinde geçerli adam maymunun renkleri-şekilleri ayırması gibi şıkları ayırmayı biliyor ve üniversteye gidiyor,
bir anda üniversiteye gidebilen öğrenci sayımız %40'a düşünce bu memleket bunu kaldırabilir mi işte orası sorun,
bunun antitezi nedir elbette bilginin ölçülmesi önemli ama üniversiteleride düşünmek lazım o zaman üniversite puanlarının düşürmek lazım olabilir o zamanda gene bir sürü çocuk 4 sene daha oyalansın diye ünversiteli olur.

Türkiyede bu mantık hatası düzelmeden bu iş zor sadece kendi zümreme bakıyorum her sene yaklaşık 3500 BÖTE mezunu var toplamdan 30000 civarında BÖTE mezunu atanabilecek okul var(ortaokul-lise) sistemde 13700 BT öğretmeni var kalıyor geriye 16500 bölüm şu anda atanamamış en iyi ihtimalle 6000 BÖTE mezunu varsa geriye kaldı 10500 okul kaldı şu anda atansalar ve sürekli atansalar 3 sene sonra bu açık kapanacak peki şu anda hazırlık okuyan 1. sınıf okuyan çocuklar bunu biliyor mu acaba 4 sene sonra kendilerinden önceki herkes atanırsa ortada okul kalmayacağını hayır, daha da vahimi bu sene dershaneye giden çocuklar biliyormu yani önümüzdeki eylülde bu sisteme dahil olacak 3500 çocuk bilyor mu bunu o da hayır,

SEBEP çünkü bu sadece 4 yıllık bir oyalama politikası malesef.

NOT: vedat nickli beefendi görüşlerinize kesinlikle katılmıyorum çünkü yeni gelenden şüphe duymak için şu anda ki yapının güvenilir olması gerekir oysa son 2-3 yılda gördük ki zaten geniş delikli elek gibi bir sistemde yaşıyormuşuz, Allah aşkına kendi yandaşının yetiştirmek isteyenler varsa bu sistemin güvenlik derecesi 10 üzerinden kaçtır ki yenisi daha kötü olabilsin.

Bence gerçek bilgiyi ölçmeye hangisi uygunsa test,yazılı,karşılaştırma o yapılmalıdır.Bazı sorularda test ,bazılarında ise yazılı daha objektifdir. Tabiki yazılıda objektif okunma sorunu var.Bunun çözümüde uzun cevap değilde kısa net cevap gerektiren sorular olmalıdır,,,

türkiye gibi bir ülkede test sınavından iyisi olamaz... en azından torpil biraz da olsa azaltılmış oluyor, türkiye de yaşayıp da eline fırsat geçtiğinde torpil yaptırmayacak kişi malesef ki çok azdır... açık uçlu sorular askerliği batı da yaparak yırtan torpillerin çocuklarını en az 10 adım öne getirir...

bir_tas_attim_kuyuya' Alıntı:

Ucube derken hocam ben düz lise dene kavramın saçmalık olduğunu düşünüyorum,
öğrenci üniversteye gidecekse anadolu lisesinde okur(şimdi ki saçmalık değil gerçek anadolu lisesi)
Sayısal bilimlerle ilgili alanda çalışacaksa Fen Liseleri, sözel ise sosyal bilimler liseleri,
asker olacaksa askeri liseler,
mesleğe geçmeliyse meslek liseleri ama
düz lise nedir allah aşkına düz olacaklarsa mı giderler hayır biz öğretmenlerin yönlendirmelerine güvenemyirouz yıllardır sistemi nasıl çözeriz onu da bilmiyoruz demenin kibar yoludur düz liseler,
en kabadayısı %30-35 Sınav başarısı ile övünür ebleh üniversitesinin ebleh bölümlerini kazanmış öğrencilerde dahil şu kadar öğrencimiz sınav kazandı derler hadi bu orana bende bir güzellik yapayım %15 te ben ekleyeyim %50 olsun,
peki kalan %50 ne oluyor ebleh üniversitesinde sınav bile kazanamamış olanlar, mesleki becerilerlede donanmamış bu çocuklar ne olur DÜZ'mü olur bunlardan işte bu sebeple hala DÜZ lise mantığında olan ve hatta itibarı değiştirmek için tüm liselere anadolu diyelim vb. diyelim diyenleri temsil ettiği için UCUBE dedim umarım yanlış anlaşılmamış ve sizi rahatsız etmemişimdir.

Arkadaslar gerçekci olalım lutfen. Haklısınız testle gerçek bilgiyi ölçmek mantıksız saçma ama 1 milyondan fazla adayın girdiği sınavlarda açık uçlu sorular sormak ne kadar mantıklı? OSYM'nin bunun altından alnının akıyla kalkabileceğine inanamıyorum malesef. Objektif olunabileceğinin, daha önemlisi HATASIZ olabileceğinin garantisi verilebilirse ne ala tabi...

İşin altından nasıl kalkabilecekler merakla bekliyoruz.
ist_koord hocanın dediklerine katılmamak mümkün değil.

Her sınav 3 uzman tarafından okunacakmış. Üniversitelerdeki hocaları kastediyorlarsa o kadar hoca var da biz mi bilmiyoruz :D Kimmiş o uzmanlar bir bilseydik önce.

Bak hocam( ist_koor)Gelecek olanın şaibeli olması için şuankinin güvenilir olması gerekir mantığını hangi mantık dersinde aldın bilmiyorum ama şuna hakveriyorum şuanda uygulanan sistem içinde zaten şaibe olduğunu biliyoruz ÖSYM nin en güvenilmez kurumu olduğuda malum ama en azından test uygulamasında
kişi kaç net yaptığını belgeleyebilir .Açık uçlu soruda değerlendirme nasıl objektif olacak.Tamamen değerlendirmeyi yapanın ve ÖSYMnin ellerine kalıyorsun.

Şu anki sistemde şaibe olması uygulanan testlerden dolayı değil. 2002 öncesi dönemde de biz ÖSYM tarafından yapılan testlere girerek üniversiteleri kazanıyorduk. Unutmuş olabilirsiniz hatırlatayım dedim.

vedat' Alıntı:
Bak hocam( ist_koor)Gelecek olanın şaibeli olması için şuankinin güvenilir olması gerekir mantığını hangi mantık dersinde aldın bilmiyorum ama şuna hakveriyorum şuanda uygulanan sistem içinde zaten şaibe olduğunu biliyoruz ÖSYM nin en güvenilmez kurumu olduğuda malum ama en azından test uygulamasında
kişi kaç net yaptığını belgeleyebilir .Açık uçlu soruda değerlendirme nasıl objektif olacak.Tamamen değerlendirmeyi yapanın ve ÖSYMnin ellerine kalıyorsun.
Hocam nasreddin hocanın hikayesi gibi diyeyim ki,

629968 kişi 180 soruda 163 net yapmış hadi belgelesene bunu yok böyle birşey ben sadece bunu söyledim şu anda ki sistem gözükmektedir ki kevgire çevirilmiş bir yapı arka mahallenizde ki çocuğun kaç net yaptığını nereden bilebilirsiniz hadi çocuk dedi ki abi 163 net çıkardım ama adam ikinci dereceden denklem çözemiyor şimdi o adam o neti yaptımı yapmadımı yaptı ise benzer sorular geldi de mi yaptı yoksa salak sanmanıza rağmen deha olduğu için mi yaptı bilebilirmisiniz mümkün değil.
Ama eline 2. dereceden fonksyon sorusu verdiğinizde yüzünüze ebleh ebleh bakan adamın bir dik üçgenin iç teğet çemberinin .... sını ispatlayın sorusunu yapamayacağını bilirsin.

Yoksa bu sistemde yandaşlık açısından da sorun yok bence zira adamlar azerinin ... ünversitesine gidip diploma aldırtıyor yada sıkıştımı harvarda gönderiyor çocuğu türkiyede 120 puan göremeyecek adam harvard da babalar gibi okuyor nasıl oluyorsa yani bu dediğiniz torpilmatik anca yandaşlara değil yandaşçıklara ve onların yancılarına olabilir diyorsunuz ,

Geri