Özürlü adına araç alma ve kullanma

Kodla Büyü

ahmetucarkus

Aktif Üye
Babamın sol ayağında %29 oranında özür var H sınıfı ehliyet çıkaracak ve vergi indiriminden yararlanıp araç almayı düşünüyoruz. Yalnız kafamıza takılan bazı sorular var.
1. Aracı bizler kullanabiliyor muyuz kullanıyorsak hangi şartlarda kullanabiliyoruz ?
2. aracın sahibi dışında başkaları kullanamıyorsa yakalanınca cezası nedir ?

Bilgisi olan daha önce bu haktan yararlanan arkadaşlar varsa bilgilerinden faydalanalım.

Ekli dosyalar

• otv.jpg
    otv.jpg
    163.4 KB · Görüntüleme: 9,630
  • otvv.jpg
    otvv.jpg
    79 KB · Görüntüleme: 9,630
ahmetucarkus' Alıntı:
Babamın sol ayağında %29 oranında özür var H sınıfı ehliyet çıkaracak ve vergi indiriminden yararlanıp araç almayı düşünüyoruz. Yalnız kafamıza takılan bazı sorular var.
1. Aracı bizler kullanabiliyor muyuz kullanıyorsak hangi şartlarda kullanabiliyoruz ?
2. aracın sahibi dışında başkaları kullanamıyorsa yakalanınca cezası nedir ?

Bilgisi olan daha önce bu haktan yararlanan arkadaşlar varsa bilgilerinden faydalanalım.

arabaya sürücü olarak 1.derecek yakın akrabalar tanımlanıyor.(tanımlamak komik oldu:)).3 kişiyle sınırlı bu sürücü olayı.zaten eliyet alamayacak kadar engeli olanlar nasıl alabilirdi bu araçları?o yüzden tanımlanmış sürücüler kullanabiliyor.

Konuyu açan arkadasa tsk ederim.Eşimin kardeşi de özür gurubundan.Bizimle kalıyor.Eşimin üzerine alsam bende kullanabliyormuyum

3 kişi kullanabilir aracı. diğer kişiler taşıyıcı olarak tanımlanıyor

bu konuyu kaç gündür araştırıyorum şu anda okuldayım eve gittiğimde resmi yazıları yükleyeceğim. İlgilenen arkadaşlar yazıları inceleyip öyle tartışmak daha mantıklı. Çünkü yoruma açık çok yeri var yazının. Zaten sıkıntı bu yüzden kaynaklanıyor yazıyı her okuyan farklı yorumluyor.( trafik, jandarma vs. ) Tanıdık polis ve jandarma arkadaşlar var onlarla da bu konuyu görüşeceğim bakalım onlar ne diyecek.

mutlu112' Alıntı:
Konuyu açan arkadasa tsk ederim.Eşimin kardeşi de özür gurubundan.Bizimle kalıyor.Eşimin üzerine alsam bende kullanabliyormuyum

öncelikle özrünün ne kadar olduğu önemli hocam. Eğer %90 üstündeyse yakınlarının dışında vekaletle sizde kullanabilirsiniz. Ama %90 nın altındaysa H sınıfı ehliyetle aparatlı sadece kişi kullanabiliyor. Eğer sorun sol bacakta ise otomatik viteste aparata gerek olmadığı için aracı 3. dereceye kadar akrabaları kullanabiliyor.

Benim bildiğim vergi indirimi %90 küsür engel olursa kişi de ancak o şekilde indirimli alabiliyor.2 arkadaş o şekilde almışlardı.

H sınıfı özürlü ehliyeti

H Sınıfı Ehliyet
2918 sayılı Trafik Kanununa göre H sınıfı ehliyet alabilmek için en az 17 yaşını bitirip 18'den gün almak gerekmektedir.
Şu andaki yönetmeliğe göre en az İlkokul diploması sahibi olmak gerekli.
H sürücü belgesi ile Kendi sınıfına ait araç kullanılabilmektedir.
H sınıfı sürücü belgesi alacaklar Trafik ve İlkyardım derslerinden teorik sınava ve direksiyon sınavına tabi tutulurlar
"B, C D, E'" sınıfı sürücü belgelerinden herhangi birisi bulunan ancak sağlık şartlarında sonradan meydana gelen değişikliklerden dolayı "H" sınıfı sürücü olur" sağlık raporu alanlar, "H" sınıfı otomobil veya motosiklet sürücü sertifikası almak üzere özel motorlu taşıt sürücü kurslarına kayıt olmaları halinde sadece direksiyon eğitimi dersine devam ederek eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara "H" sınıfı otomobil veya motosiklet sürücü sertifikası düzenlenecektir.

fantasio' Alıntı:
Benim bildiğim vergi indirimi %90 küsür engel olursa kişi de ancak o şekilde indirimli alabiliyor.2 arkadaş o şekilde almışlardı.

H sınıfı özürlü ehliyeti

H Sınıfı Ehliyet
2918 sayılı Trafik Kanununa göre H sınıfı ehliyet alabilmek için en az 17 yaşını bitirip 18'den gün almak gerekmektedir.
Şu andaki yönetmeliğe göre en az İlkokul diploması sahibi olmak gerekli.
H sürücü belgesi ile Kendi sınıfına ait araç kullanılabilmektedir.
H sınıfı sürücü belgesi alacaklar Trafik ve İlkyardım derslerinden teorik sınava ve direksiyon sınavına tabi tutulurlar
"B, C D, E'" sınıfı sürücü belgelerinden herhangi birisi bulunan ancak sağlık şartlarında sonradan meydana gelen değişikliklerden dolayı "H" sınıfı sürücü olur" sağlık raporu alanlar, "H" sınıfı otomobil veya motosiklet sürücü sertifikası almak üzere özel motorlu taşıt sürücü kurslarına kayıt olmaları halinde sadece direksiyon eğitimi dersine devam ederek eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara "H" sınıfı otomobil veya motosiklet sürücü sertifikası düzenlenecektir.
hocam h sınıfı ehliyet alabilecek durumda olanlarda özür oranı kısıtlaması yok h sınıfı ehliyet alabilmişse zaten indirimden yararlanabiliyor. ekte yazısını verdim.

yadigartbaykal' Alıntı:
ahmetucarkus' Alıntı:
bu konuyu kaç gündür araştırıyorum şu anda okuldayım eve gittiğimde resmi yazıları yükleyeceğim. İlgilenen arkadaşlar yazıları inceleyip öyle tartışmak daha mantıklı. Çünkü yoruma açık çok yeri var yazının. Zaten sıkıntı bu yüzden kaynaklanıyor yazıyı her okuyan farklı yorumluyor.( trafik, jandarma vs. ) Tanıdık polis ve jandarma arkadaşlar var onlarla da bu konuyu görüşeceğim bakalım onlar ne diyecek.
tam olarak hangi noktaya takıldınız hocam?
hocam valla tam olarak babama aldıgım aracı benim kullanmam sıkıntı olurmu kullanabiliyorsam ne şartlarda kullanabilirim ne yapmam gerekiyor buraya takıldım yoksa çoğu şeyini öğrendim konunun. :)

yadigartbaykal' Alıntı:
ahmetucarkus' Alıntı:
yadigartbaykal' Alıntı:
ahmetucarkus' Alıntı:
tam olarak hangi noktaya takıldınız hocam?
hocam valla tam olarak babama aldıgım aracı benim kullanmam sıkıntı olurmu kullanabiliyorsam ne şartlarda kullanabilirim ne yapmam gerekiyor buraya takıldım yoksa çoğu şeyini öğrendim konunun. :)
Sayın hocam, zaten o belge ile dolaştığınız sürece hiçbir zaman sıkıntı çıkmaz. Polisin bakacağı ilk iş ruhsattır ruhsatta özel donanım vb. bir ibare yoksa yani son çıkan kanun kapsamında otomatik vites almışsanız 3. dereceden akrabaya kadar b sınıf sürücüler de kullanabilir.
Diğer kişilerde yakalanırsa devlet memuru ise dolandırıcılığa girer ki onun da cezası memuriyetten atılmadır.

teşekkürler hocam

Geri