Üniversite için Sıkça Sorulan Sorular 119 Soru

Kodla Büyü

KingSkrupellos

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
554

SIKÇA SORULAN SORULAR
İLK KAYIT-KAYIT YENİLEME
İLK KAYIT ÖSS’den gelen öğrenciler

1. Bölüme ilk kez güz döneminde kayıt yaptırdım. Danışmanıma uğrayıp herhangi bir onay yaptırmam gerekiyor mu?

Hayır.

2. Diğer sınıflarda arkadaşlar internet üzerinden otomasyon programında ders seçiyorlar. Ben de dersleri seçip kaydettirmem gerekiyor mu?

Hayır, 1. Sınıf dersleri otomatik olarak not karteksine aktarılır.
DERS KAYDI (KAYIT YENİLEME)

3. Belirtilen sürede içinde ders kaydı yaptırılmaz ise ne olur?

Geçerli bir mazeretiniz yoksa o dönem için kayıt yaptıramazsınız.

4. Güz (Bahar) yarıyıl ders kaydı yaptırmayan bir öğrenci bir sonraki dönem ders kaydı yaptırabilir mi?

Evet.

5. İki dönem üst üste kaydını yeniletmeyen öğrencinin kaydı ne zaman silinir?

Takip eden dönem başında Fakülte yönetim kurulu kararı ile kaydı silinir.

6. Ek kontenjandan kayıt olan öğrencilere telafi eğitimi yapılıyor mu? Ara sınavları ne zaman yapılıyor?

Telafi eğitimi bölüm kurulu ile belirlenip Fakülte Yönetim kurulu tarafından onaylanır ve ilan edilir.
KİMLİK KARTI

7. Üniversiteye ilk kez kayıt yaptırıldığında verilen kimlik kartı, bütün öğrenim süresince geçerli midir?

Hayır, her eğitim yılı başlangıcında 1 yıl geçerli olan bandrol alınmalıdır.

8. Kimlik kartı kaybolursa ne yapmak gerekir?

Gazeteye ilan verilip, 2 fotoğraf ile birlikte fakülte öğrenci işleri bürosuna başvurmak gerekir.
KAYIT DONDURMA

9. Herhangi bir nedenle öğrenime ara vermek mümkün mü?

Evet. Ancak kayıt dondurma eğer tek bir dönem için yapılacak ise, ders kaydı yaptırmış olmak koşuluyla yarıyılın ilk 10 iş gününde, bölüme kayıt dondurmak için başvurulur.

İki dönemlik kayıt dondurmada ders kaydı yaptırmak zorunlu değildir.

10. Kayıt dondurma için herhangi bir şart var mı?

İlk 10 gün içerisinde yapılan başvurularda Fakülte Yönetim Kurulunun kabul edeceği geçerli bir mazeret olmalıdır. Ancak 10 günden sonraki başvurular için geçerli tek mazeret sağlık durumudur.

11. Geçerli mazereti olan öğrenci, en fazla ne kadar kayıt dondurabilir?

En fazla iki yarıyıl kayıt dondurabilir. Ancak Sağlık Raporu ile kayıt dondurmalarda bu süre sınırlaması yoktur.

12. Kayıt dondurmak için ne zaman başvurmak gerekiyor?

Sağlık raporu bulunması hariç durumlarda ilk 10 gün içerisinde başvurulması gerekir.

13. Kayıt dondurulduğu zaman harç yatırılmak zorunda mı?

Bir dönemlik kayıt dondurmada harç yatırmak gereklidir. Ancak iki dönemlik kayıt dondurmada harç yatırmak zorunlu değildir. .

14. Kayıt dondurma ile kayıt yaptırmamak arasında bir fark var mı?

Kayıt donduran öğrencinin azami kanuni öğrenim süresi (7 yıl), kayıt dondurma süresi kadar artırılır. Ancak öğrenci kayıt yaptırmadığı dönem eğitim süresi hesaplamasına ilave edilir.
MUAFİYET

15. Kayıtlı oldukları programı bırakarak veya mezun olduktan sonra tekrar ÖSYS'ye girip de yeni bir programa kayıt yaptıranlar, yeni programda önceden başardıkları dersler varsa bunlardan muaf tutulabilmek için ne yapmalıdırlar?

İlgili bölüm başkanlığına muafiyet istediği dersleri içeren ve fakültemiz web sitesinde bulunan matbu dilekçe ve ekinde onaylı not döküm belgesinin aslı ile başvurması gerekir.

16. Ders muafiyeti için başvurunun belli bir süresi var mıdır?

Başvurular, öğrencinin ders kaydını yaptırdığı ilk yarıyılın ilk haftasının sonuna kadar yapılır. Muafiyet isteği Fakülte Yönetim Kurulunca değerlendirilir ve sonuçlandırılır.

17. Muafiyet talep edilecek derslerin sayısının bir sınırı var mı?

Herhangi bir sınırlama yoktur.

18. Muafiyet talep edilen derslerin notu en az ne olmalıdır?

Muafiyet talep edilen derslerin notu CC ve üstü olmalıdır. FF, DD ve DC notu olan derslerden muafiyet talebinde bulunulamaz.
Ağırlık Genel Not Ortalaması (AGNO)

19. Ağırlıklı genel not ortalaması nedir?

Öğrencinin Fakültede öğrenime başladığı andan itibaren, tamamlamış olduğu yarıyıl da dahil olmak üzere başarısını belirleyen not ortalamasıdır.

20. AGNO nasıl hesaplanıyor?

Öğrencinin tamamlamış olduğu yarıyıl da dahil olmak üzere, o güne kadar kayıt yaptırdığı her dersin kredi saatinin başarı notunun ağırlık katsayısı ile çarpılarak hepsinin toplanmasından elde edilen sayının toplam kredi saatine bölünmesi ile hesaplanır.

21. Dönem AGNO’su var mı?

Hayır, sadece tek bir dönem derslerini dikkate alarak (I. Yarıyıl sonu hesaplanan AGNO hariç) hesaplanan dönem AGNO değeri yoktur.

22. AGNO’m yanlış hesaplanmış. Nasıl itiraz edebilirim?

Bölüm başkanlığına itirazlarınızı yapabilirsiniz.

23. Notlarımı 4 sistemden 100’lük sisteme nasıl çevirebilirim?

YÖK tarafından 9 Ekim 2008 tarihinde http://www.yok.gov.tr sitesinden dönüşüm tablosunu kullanarak çevirebilirsiniz.
DERS ALMA DURUMU

24. Yönetmelikte geçen alt yarıyıl nedir?

Kayıt tarihi itibariyle olması gereken dönem öncesi dönemler alt yarıyıl olarak adlandırılır. Örneğin 2007 kayıtlı bir öğrenci 2008-2009 Güz yarıyılı itibariyle III. Yarıyıl (2. Sınıf 1. Dönem) derslerini alıyor olması gerekir. Bu öğrenci için alt yarıyıl I.Yarıyıl (1. Sınıf !. Dönem) dir.

25. Yönetmelikte geçen üst yarıyıl nedir?

Kayıt tarihi itibariyle olması gereken dönem sonrası dönemler üst yarıyıl olarak adlandırılır. Örneğin 2007 kayıtlı bir öğrenci 2008-2009 Güz yarıyılı itibariyle III. Yarıyıl (2. Sınıf 1. Dönem) derslerini alıyor olması gerekir. Bu öğrenci için üst yarıyıl V. Yarıyıl (3. Sınıf 1. Dönem) dir.

26. AGNO barajı nedeniyle dönem/yıl kaybettim, hangi dönem benim için üst yarıyıl oluyor?

Örneğin 2006 girişli bir öğrenciyi dikkate alalım. Bu öğrenciye I.yarıyıl ve II.yarıyıl sonunda AGNOsu 1.50 ve 1.80 olsun. Her iki döneme ait AGNO 2.0’ın altında olduğundan kendisi ile birlikte başarılı olan öğrenciler III. Yarıyıldan ders alabilmelerine rağmen, III. Yarıyıl bu öğrenci için üst yarıyıl olur ve AGNO barajı nedeniyle I. Yarıyıl derslerini tekrar eder.

27. Benimle birlikte başlayan arkadaşlarım VI. Yarıyıldan (3. Sınıf 2. Dönem) ders alıyorlar. Ben ise AGNO barajı nedeniyle IV. Yarıyıl (2.sınıf 2. Dönem) dersleri yeni (tümünü ilk kez) alıyorum ve aldığım derslerin kredi toplamı 23’den az. Arkadaşlarım ile birlikte VI. Yarıyıldan ders alabilir miyim?

Hayır, zira VI. Yarıyıl sizin için üst yarıyıl olur ve AGNO’nuz 2.5 veya üzeri değilse ders alamazsınız.

28. Benimle birlikte başlayan arkadaşlarım VI. Yarıyıldan (3. Sınıf 2. Dönem) ders alıyorlar. Ben ise AGNO barajı nedeniyle III. Yarıyıl (2.sınıf 1. Dönem) derslerini tekrar ederek AGNO’mu 2.0’ın üzerine çıkarttım. Daha önceden IV. Yarıyıldan (2.sınıf 2. Dönem) almış olduğum dersler vardı. Bu dersler ile birlikte VI. Yarıyıldan (3. Sınıf 2. Dönem) da ders alabilir miyim?

Daha önceden III.Yarıyıldan yönetmeliklere uygun olarak ders almış bir öğrenci (bir ders dahi olsa) 23 krediyi aşmadığı sürece, öncelikle alt yarıyıllardaki (II. ve IV.yarıyıl) dersleri almak şartıyla VI.yarıyıldan da ders alabilir.

29. Benimle birlikte başlayan arkadaşlarım VIII. Yarıyıldan (4. Sınıf 2. Dönem) ders alıyorlar. Ben ise AGNO barajı nedeniyle VII. Yarıyıl (4.sınıf 1. Dönem) derslerini tekrar ederek AGNO’mu 2.0’ın üzerine çıkarttım. Daha önce AGNO barajına takıldığımdan VI. Yarıyıldan (3. Sınıf 2. Dönem) hiç ders alamamıştım. Şimdi hem VI.yarıyıldan (3. Sınıf 2. Dönem) ve hem de VIII.yarıyıldan (4. Sınıf 2. Dönem) ders alabilir miyim?

VII. Yarıyıldan (4.sınıf 1. Dönem)ders aldığınız için 23 krediyi aşmamak kaydıyla hem VI.yarıyıldan ve hem de VIII. Yarıyıldan ders alabilirsiniz.

30. AGNO barajı nedeniyle bir alt yarıyıl derslerinin bir kısmını almamıştım. Şu anki dönemim ile alt yarıyıl derslerinin hepsini birlikte alabilir miyim?

Öncelikle alt yarıyıldan alınmayan dersler alınır ve mevcut döneminizden ise kredi toplamı 23’u geçmeyecek kadar ders alınabilir.

Örneğin öğrenci VI. Yarıyıldan 2 dersi hiç almamış olsun. VIII. Yarıyıla geldiğinde, AGNO barajına takılmadığı durumda, öncelikle alt yarıyıllarda hiç almadığı veya başarısız olduğu dersleri alır ve VIII. Yarıyıldan ise 23 krediyi geçmeyecek şekilde dersleri alır.

31. Hangi durumda üst yarıyıldan ders alabilirim?

Tekrar dersi olmayan ve ağırlıklı genel not ortalaması en az 2.50 olan öğrenciler, ön şartlı olmayan üst yarıyıl programlarına ait derslerden en çok iki ders alabilirler.

Örneğin 2007 girişli bir öğrenciyi dikkate alalım. II. dönem sonu itibariyle AGNO’su 2.75 olsun. 2008 güz dönemi itibariyle normal olarak öğrenci III. Yarıyıl derslerini alır ve isterse ön şartlı olmamak koşuluyla (örneğin ihtisas seçmeli I dersini alamaz, zira III. Yarıyılda matematik III dersini de almaktadır) kendisi için üst yarıyıl olan V. Yarıyıldan en fazla 2 ders alabilir.

32. I.Yarıyıl sonunda AGNO’m 2.5’ü’n üzerinde olduğundan bahar dönemi ders kaydında hem II.yarıyıldan ve hem de III.yarıyıldan ders alabilir miyim?

Hayır, I.sınıf ara döneminde üst yarıyıldan ders alınamaz.

33. Derslere yazılma, yeni ders kaydı nasıl yapılıyor?

Yarıyıl için belirlenen ders kayıt süresinde Öğrenci otomasyon sistemine internet üzerinden bağlanılarak tahsis edilen şifre vasıtasıyla ulaşabilir ve döneme ait dersleri seçebilirler. Ders kaydının tamamlanmış olabilmesi için seçilen derslerin danışman tarafından onaylanması gerekmektedir.

34. Bir yarıyılda yer alan derslerin kredi saatleri toplamının bir üst sınırı var mıdır?

Mevcut yönetmeliğe göre bir dönemde alınabilecek derslerin kredi toplamı maksimum 23 olmalıdır.

35. Bu kredi sınıra Türk Dili, Yabancı dil ve Atatürk İlke ve İnkılap tarihi derslerinin kredisi dahil mi?

Hayır, bu dersler kredi hesabında dikkate alınmaz.

36. Kayıt yenileme sırasında alttan başarısız olunan ders öncelikle mi alınmalıdır?

Öncelikle alt yarıyıla ait FF olan derslerin alınması ve daha sonra mevcut dönemin dersleri alınması gerekmektedir.

37. Alt yarıyıldan bu dönem için başarısız dersim yok, ancak AGNO’mu yükseltmek için alt yarıyıldaki dersleri alabilir miyim?

Alt yarıyıllardan başarılı veya koşullu başarılı olduğu derslerden en çok ikisini tekrar alabilir.

38. Ders kayıtta herhangi bir şart var mı?

İki dönem AGNO’sunun her ikiside 2.0’ın altında ise öğrenci yeni bir ders alamaz. AGNO hesaplaması kısımda belirtilen hususlara dikkat ediniz.

39. İhtisas Seçmeli dersi alabilmek için bir şart var mı?

Matematik I, Matematik II, Fizik I, Fizik II, Matematik III, Matematik IV, Bilgisayara Giriş ve Bilgisayar Programlama derslerinin birisinden başarısız olan öğrenci İhtisas Seçmeli derslerini alamaz.

40. Bir dönem de hem ihtisas seçmeli dersi hem de alt yarıyıldan Matematik dersini aynı anda alabilir mi?

İhtisas seçmeli dersi alma şartı Matematik derslerini başarmış olmak olduğundan her ikisini aynı anda alamaz.

41. Sınırlı Seçmeli Temel Mühendislik dersini alabilmek için bir şart var mı?

Matematik I, Matematik II, derslerinin her ikisinden başarısız olan öğrenci, sınırlı seçmeli temel mühendislik derslerini alamaz.

42. Teknik Seçmeli dersi alma durumu nedir?

Öğrencinin, danışmanının muvafakati ile, kendi bölümünde seçtiği ana paket programı dışındaki ihtisas seçmeli dersler arasından veya diğer bölümlerin temel mühendislik, zorunlu ve ihtisas seçmeli dersler arasından seçtiği derstir.



43. Teknik Seçmeli I ve II’nin her ikisini de diğer bölümlerden alınabilir mi?

Evet alınabilir.

44. Teknik Seçmeli I ve II’nin her ikisini de kendi bölümünün diğer paketinden alabilir miyim?

Hayır alınamaz. En az biri (Güz veya bahar döneminde) fakülte de diğer bölümlerden belirtilen derslerden alınmalıdır.

45. Seçmeli dersi değiştirme hakkı var mı?

Alınmış olan seçmeli dersler ders kayıtlarını takip eden ilk iki hafta içerisinde danışman nezaretinde bırakabilirler.

46. İki hafta sonra başka bir seçmeli dersi aldım. İlk iki hafta devamsız mı sayılıyorum?

Evet

47. A seçmeli dersinden başarısız oldum. Bu ders yerine başka bir seçmeli ders alabilir miyim?

İlk iki hafta içinde bırakılmayan seçmeli dersler zorunlu ders gibi işlem görür. Dolayısıyla aynı dersi almak zorundasınız. Ancak, başarısız olduğu seçmeli dersin ilgili müteakip dönemde açılmaması halinde, başka bir seçmeli ders alınabilir.

48. Öğrenci yarıyıl içinde bir dersin ne kadarına devam etmek zorundadır?

Teorik derslerin, uygulamalar, laboratuar ve benzeri çalışmaların %20’sinden fazlasına katılmayan öğrenci başarısız sayılır.
SINAVLAR VE DEĞERLENDİRMENİN YAPILMASI

49. Sınav sonuçlarına itiraz edilebilir mi? Nasıl?

Vize ve Final sınavlarına, mühendislik fakültesi web sitesinin formlar ve dilekçeler kısmında bulunan not itiraz dilekçesi doldurularak bölüm sekreterliğine itirazlarınızı iletebilirsiniz.

50. Kısa süreli sınavlara (Quiz) itiraz edebilir miyim?

Evet

51. Notların ilanından sonra kaç gün içinde itiraz dilekçesi verilebilir?

Sınav sonuçlarının ilanı tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içinde, maddi hata yönünden itiraz dilekçesi verilmesi gerekir.

52. Mazeretim nedeniyle kısa süreli sınav/sınavlarına giremedim? Mazeret dilekçesi verip sınav hakkı isteyebilir miyim?

Geçerli mazeretler ancak Vize ve Final sınavları için geçerli olduğundan kısa süreli sınavlar için geçerli değildir.

53. Mazeret için alınan sağlık raporu hangi durumda geçerlidir?

Sağlık raporunun mazeret için geçerli olabilmesi için heyet raporu olması gerekir.

54. Mazeret sınavı için alınan raporlar kaç gün içinde bölüm başkanlığına verilmelidir?

Mazeret beyan eden öğrenciler, mazeretlerinin bitiş tarihinden itibaren en geç 5 iş günü içinde başvurmak zorundadırlar

55. Mazeret dilekçesine verilen cevabı nasıl öğrenebilirim?

Öğrencinin mazeret durumu Fakülte Yönetim Kurulunca tartışılır ve çıkan karar ilgili bölüm sekreterliğine gönderilir. Mazeret beyanında bulunan öğrenci, mazeret dilekçesine cevabı kendi bölüm sekreterliğinden alabilir.
BAŞARI - BAŞARISIZLIK

56. İkinci öğretim programlarında başarı sıralamasında ilk %10'a girenler ne yaparlar?

Bahar dönemi sınavları sonunda ikinci öğretim programında %10’a giren öğrenciler Yaz okulu öncesi fakülte öğrenci işleri tarafından fakülte web sayfasında ilan edilir. Bu öğrenciler eğitimlerinde ikinci öğretimde devam etmelerine rağmen örgün eğitim harcı öderler. İsterlerse örgün öğretime devam edip ikinci öğretim harcı öderler.

57. DD ve DC notu başarılı bir not mudur?

DD ve DC notu ilgili dersin koşullu başarıldığını(geçildiğini) gösterir.

58. Hangi durumlarda bir öğrenci akademik anlamda başarısız sayılır?

Son iki dönem AGNO’sunun her ikisi de 2.0’ın altında olan öğrenci başarısız sayılır.
MEZUNİYET

59. Mezun olabilme koşulları nelerdir?

Mühendislik Fakültesinin bir eğitim-öğretim programında almak zorunda oldukları bütün dersleri, uygulamaları, staj, bitirme ödevi ve benzeri çalışmaları başarıyla tamamlamak ve AGNO’nun az 2.00 olması.

60. Hangi durumda ön lisans diploması almaya hak kazanılır?

Bir lisans programının en az ilk dört yarıyılının bütün derslerinden başarılı olan öğrencilere, istemeleri halinde ön lisans diploması verilir

61. Öğrencinin mezuniyet tarihi hangi tarihtir?

Öğrencinin mezuniyet tarihi başarılı olduğu son sınavının yapıldığı gündür. Ancak, bu tarihe kadar staj ve benzeri sebeplerle mezun olamayan öğrenciler bu çalışmaların tamamlanarak kabul edildiği tarihte mezun olurlar.

62. Bütün dersleri başaran sadece stajı sonraki döneme kalan bir öğrenci o döneme ait katkı payını ödemek zorunda mıdır?

Evet

63. Bölüm programındaki tüm dersleri aldım ve hiç F notum yok ancak AGNO’m 2.0’ın altında. Mezun olabilir miyim?

Hayır, mezuniyet durumunda AGNO en az 2.0 olmalıdır. Dolayısıyla son iki yarıyılda DD, DC veya CC notu aldıkları en çok üç dersten mezuniyet AGNO barajı sınavına girmeleri gerekir.

64. Bu sınav hakları ne zaman kullanılır?

Takip eden yarıyıl başlangıcındaki ders kayıt haftasında kullanırlar.

65. Bölüm programındaki tüm dersleri almış olan ancak tek bir F dersi olan öğrenci mezun olabilmesi için herhangi bir sınav var mı?

Mezuniyetleri için sınav koşulunu yerine getirmiş yani o dersi daha önce almış, ancak tek dersten (F) alarak başarısız olmuş öğrenciye, bir defaya mahsus olmak üzere tek ders sınav hakkı verilir.

66. Güz döneminde bulunan tüm dersleri verdim, ancak bahar döneminde alıp da başarısız olduğum bir ders var. Bu ders için tek ders sınavına güz dönemi sonunda girebilir miyim?

Tek ders sınavına bahar dönemi sonunu beklemeden güz döneminde girebilirsiniz.

67. Bölüm programındaki tüm dersleri aldım ancak tek bir F dersim var. Stajımı da henüz yapmadım. Tek ders sınavına girebilir miyim?

Tek ders sınavına girmek için staj yapmış olma şartı yoktur. Dolayısıyla tek ders sınavından sonra stajınızı tamamlayabilirsiniz.

68. Bir ders dışında bölüm programındaki tüm dersleri almış ve başarmış öğrenci tek ders sınav hakkından yararlanabilir mi?

Hayır. O dersin sınav koşulunu yani devam etmiş olması gerekir. O dersin bulunduğu dönem de derse kayıt olur ve başarması durumunda mezun olur. Eğer devamsızlıktan kalır ise o dersin devamını almak zorundadır. Başarısız olduğunda terk ders sınav hakkını kullanır.
DİKEY GEÇİŞ

69. Dikey Geçiş Hazırlık Programında başarılı olup üçüncü sınıfa intibak şartları nelerdir?

Dikey geçiş intibak programında belirlenen derslerden azami iki ders dışında başarılı olmak.

70. Dikey Geçiş Hazırlık Programında kaç yarıyıldır?

İki yarıyıldır. Ancak başarısız olduğu ders sayısı 2 dersten fazla ise öğrenciye bir yarıyıl daha hak verilir.

71. Üçüncü yarıyıl hakkını bahar döneminde (1 dönem bekleyip) kullanabilir miyim?

Evet. 3. Yarıyıl hakkı öğrencinin isteğine göre güz veya bahar yarıyılında kullanabilir.

72. Dikey geçiş öğrencileri için yaz okulundan yararlanabilirler mi?

Evet, 2. Yarıyıl sonunda yaz okulundan yararlanabilirler. Ancak üçüncü yarıyıl hakkından sonra yaz okulundan yararlanamazlar.

73. Dikey Geçiş Hazırlık Programı öğrencileri yaz okulundan ders alabilir mi?

Evet

74. İki yarıyıla ait dersleri aldım, ancak her iki dönem AGNO’m 2.0 altında olmasına rağmen FF’li sadece 2 dersim var. III. Sınıfa intibak edebilir miyim?

Hayır, çünkü DD ve DC li dersler ancak AGNO 2.0 veya üzeri olması durumunda şartlı başarılı sayıldığından, başarısız dersler sayısını belirlerken DD ve DC’li dersler de dikkate alınmak zorundadır.
YATAY GEÇİŞ
Üniversiteler arası yatay geçiş

75. Yatay geçiş nedir?

Öğrencinin kayıtlı olduğu bir yükseköğretim kurumundan diğerine (Bir üniversiteden diğerine veya aynı üniversite içinde eşdeğer eğitim programları uygulayan bir fakülteden/yüksekokuldan diğerine) geçiş yapması esasıdır.

76. Ne zaman yatay geçiş yapılabilir?

Her yarıyıl başında ve dersler başlamadan önce geçiş için başvurulan fakülte ve yüksekokulların yönetim kurullarının kararı ile yapılır.

77. Yatay geçiş için ne zaman başvurulur?

Öğretim yılının başlamasından en geç dört hafta öncesine kadar başvurulması zorunludur.

78. Nasıl başvuru yapılır?

1. Müracaat edilecek fakülte dekanlığına veya yüksekokul müdürlüğüne hitaben yazılan dilekçe,

2. Başvuran öğrencinin ayrılacağı kurumdan alacağı; izlediği bütün dersleri ve bu derslerden aldığı notları gösteren belgenin aslı, ( transkript) (fotokopi ve suret kabul edilmez)

3. Disiplin cezası almadığına dair belge, (fotokopi ve suret kabul edilmez)

4. ÖSYS sonuç belgesinin onaylı örneği,

İle birlikte dekanlığa yapılır.

79. Yatay geçiş için şartlar nelerdir?

1. Ara sınıflara veya yarıyıllara geçiş için öğrencinin; ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması ve gireceği sınıfta veya yarıyılda önceki öğretim süresinde sağladığı genel not ortalamasının (Gireceği sınıfa veya yarıyıla geçiş notu dahil ) en az % 60 veya eşdeğer olması gerekir.

2. Son sınıfa veya son iki yarıyıla yapılacak geçişte; ayrılacağı kurumdaki bütün sınavlarını başarmış olması genel not ortalamasının (son sınıf veya son iki yarıyıla geçiş notu dahil) en az % 65 veya eşdeğer olması son sınıf veya son iki yarıyıla geçiş notu en az %70 veya eşdeğer olması gerekir.

3. Fakülte ve Yüksekokullar; Yükseköğretim Kurumları yatay geçiş esaslarına ilişkin yönetmeliğin 4 üncü maddesinin ikinci fıkrası gereğince, hangi yükseköğretim kurumlarından öğrenci alacaklarını kendileri ilan edecektir.
Fakülteler ve Bölümler arası Yatay Geçiş



80. Ne zaman yatay geçiş yapılabilir?

Fakültenin bölümleri arasındaki yatay geçişler 3. yarıyıl veya program uyumunun sağlanması koşulu ile daha üst yarıyıllara yapılabilir. Diğer Fakültelere yatay geçişler yalnız 3. yarıyıla yapılır.

81. Yatay geçiş için ne zaman başvurulur?

Öğretim yılının başlamasından en geç dört hafta öncesine kadar başvurulması zorunludur.

82. Nasıl başvuru yapılır?

Matbu dilekçe ve transkript ile birlikte öğrenci işlerine başvuru yapılır.

83. Yatay geçiş için şartlar nelerdir?

a) Diğer Fakültelere yatay geçişlerde;

1) Öğrencinin 1. ve 2. yarıyıla ait ders planındaki bütün dersleri almış ve başarmış olması, ek olarak üst yarıyıllardan almış olduğu derslere ait notların da ağırlıklı ortalamaya katılması,

2) Bu derslerden sağladığı ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.60 olması gereklidir.

b) Fakültenin bölümleri arasındaki yatay geçişlerde; öğrencinin;

1) 5. yarıyıla yatay geçişlerde ayrılacağı birimin 1. ve 2. yarıyıla ait ders planındaki derslerin tamamı almış ve başarmış olması gereklidir.

2) 5. yarıyıla yatay geçişlerde; önceki yarıyıllarda sağladığı ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.80 olması gereklidir.

84. Yatay geçiş için başvuranların sırlamasında dikkate alınan kriterler nelerdir?

AGNO’ya göre sıralama yapılır. AGNO’ların eşitliği halinde öğrencinin toplam kredisi yüksekliğine toplam kredinin de eşitliği halinde yükseköğretim kurumuna girdiği yıldaki ÖSYM sıralaması dikkate alınarak seçim yapılır. Belirlenen listeler asil ve yedek olarak ilan edilir.

85. Yatay geçiş hakkı kazanmış bir öğrenci tekrar eski bölümüne dönebilir mi?

Öğretim döneminin başladığı tarihten itibaren en geç 2 hafta içerisinde başvurması durumunda her iki Yönetim Kurulunun uygun görmesi kaydıyla geri dönebilir.
ÇİFT ANADAL LİSANS PROGRAMLARI

86. Çift anadal programı nedir?

Anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir dalda lisans diploması almak üzere öğrenim görmelerini sağlayan programdır.

87. Bu programa herkes başvurabilir mi? Başarı koşulu nedir?

Çift anadala başvuru koşulu: Öğrencinin başvurduğu döneme kadar anadal lisans programında aldığı tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olması, başvurusu sırasındaki AGNO’sunun en az 3.00 olması ve anadal lisans programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst %20’de bulunması başvurusunun ilgili bölüm tarafından uygun görülmesi gerekir.

88. Bu programa hangi yarıyıllarda başvuru yapılabilir?

Öğrenci çift anadal programına, en erken 3. ve en geç 5. yarıyıl başında başvurabilir.

89. Çift Anadal da derslerin tümünü mü almak gerekiyor?

Bölümlerce ortak sayılan dersler hariç tüm dersleri almak gerekir.

90. Çift anadal lisans programındaki başarısızlık, kayıtlı olunan ana lisans programındaki başarıyı etkiler mi?

Hayır etkilemez.

91. Kayıtlı olunan ana lisans programındaki başarı düzeyi, çift anadal lisans programını etkiler mi?

Anadal programında genel not ortalaması 2.00'nin altına düşen öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir.

92. Hangi durumda çift anadal programından öğrencinin kaydı silinir?

Çift anadal programında, izin almadan iki dönem üst üste ders almayan öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir.

Anadal programında genel not ortalaması 2.00'nin altına düşen öğrencinin çift anadal programından kaydı silinir.

93. Çift anadal programından mezun olan öğrenciler hangi belgeleri alırlar?

Anadal programında mezuniyet hakkını elde eden ve çift anadal programını en az 2.00 ortalama ile tamamlayan öğrenciye ikinci anadal lisans diploması verilir

94. Kayıtlı olunan ana lisans programından mezun olunduğu halde çift anadal lisans programı bitirilmediyse ne olur?

çift anadal programını bitiremeyen öğrencilere bu programı tamamlamak için en fazla iki yarıyıl ek süre tanınır. Bu ek süre, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile uzatılabilir.

95. Çift anadal lisans programı ana lisans programından önce bitirilirse, diploma alınabilir mi?

Çift anadal programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenciye, anadal programından mezuniyet hakkını elde etmeden çift anadal programının lisans diploması verilmez.

96. Çift anadal lisans programı için katkı payı ödemek gerekir mi?

Anadal programına devam eden öğrenciler çift anadal programı için katkı payı ödemezler. Ancak, ek süre boyunca çift anadal yaptıkları bölüme ait öğrenci katkı payını, lisans programında geçirdikleri toplam dönem sayısı göz önüne alınarak ödemeye devam ederler.
YANDAL LİSANS PROGRAMLARI

97. Yandal lisans programı nedir?

anadal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini sağlamaktır.

98. Bu programa herkes başvurabilir mi? Başarı koşulu nedir?

Yandal programına başvurabilmesi için başvuru sırasındaki AGNO’ sunun en az 2.50 olması ve başvurunun ilgili bölüm tarafından uygun görülmesi gerekir.

99. Bu programa hangi yarıyıllarda başvuru yapılabilir?

Öğrenci yandal programına, en erken 3. ve en geç 6. döneminin başında başvurabilir.

100. Yandal da derslerin tümünü mü almak gerekiyor?

Hayır. Bölümlerce belirlenmiş yandal derslerini almak gerekiyor.

101. Yandal lisans programındaki başarısızlık, kayıtlı olunan ana lisans programındaki başarıyı etkiler mi?

Hayır etkilemez.

102. Kayıtlı olunan ana lisans programındaki başarı düzeyi, yandal lisans programını etkiler mi?

Anadal programında AGNO’ su 2.00' nin altına düşen öğrenci izleyen dönemde yandal programından ders alamaz.

103. Hangi durumda Yandal programından öğrencinin ilişiği kesilir?

Yandal programında, izin almadan iki dönem üs tüste ders almayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.

104. Yandal programından mezun olan öğrenciler hangi belgeyi alırlar?

Anadal programından mezuniyet hakkını elde eden ve yandal programını en az 2.00 ortalamayla tamamlayan öğrenciye yandal sertifikası verilir.

105. Kayıtlı olunan ana lisans programından mezun olunduğu halde yandal lisans programı bitirilmediyse ne olur?

yandal programını bitiremeyen öğrencilere bu programı tamamlamak için en fazla bir öğretim yarıyılı süre tanınır. Bu süre, Fakülte Yönetim Kurulu kararı ile uzatılabilir.

106. Yandal lisans programı için katkı payı ödemek gerekir mi?

Anadal programına devam eden öğrenciler yandal programı için katkı payı ödemezler. Ancak, ek süre boyunca yandal yaptıkları bölüme ait öğrenci katkı payını, lisans programında geçirdikleri toplam dönem sayısı göz önüne alınarak ödemeye devam ederler.
YAZ ÖĞRETİMİ (YAZ OKULU)

107. Yaz okulu nedir?

Yaz tatili ayları içerisinde uygulanan ve üniversite eğitim öğretim olanaklarının yaz aylarında da değerlendirerek eğitim öğretim kapasitesini ve verimliliği arttırmayı amaçlayan; düşük AGNO’lu öğrencilere AGNO’sını yükseltmelerine, herhangi bir dersten kalan öğrencilere yaz döneminde bu dersleri alabilmelerine, başarılı öğrencilerin daha kısa sürede mezun olabilmelerine olanak veren Yandal ve Çift Anadal Programlarına kayıtlı öğrencilere bu programı izlemede kolaylık sağlayan ek bir eğitim öğretim programıdır

108. Yaz okulu bahar ve güz dönemlerinden ayrı bir dönem midir?

Aynı öğretim yılına ait üçüncü bir yarıyıl değildir

109. Yaz okulu süresi ne kadardır?

Yaz okulunun süresi 7 haftadır. Ancak yaz okulunda açılan her ders için normal dönemde yapılan toplam ders saati kadar ders yapılır.

110. Yaz okuluna nasıl başvurulur?

Yaz okulunda açılacak dersler en geç bahar yarıyılı sınav sonuçlarının ilanını izleyen hafta içinde ilgili birimlerde ilan edilir. Öğrenciler Yaz Okulu Akademik Takviminde belirtilen tarihler içerisinde bu derslere kayıt yaptırırlar.

111. Yaz okulunda hangi dersleri alabilirim?

Yaz okulunda öğrenciler, alt yarıyıllara ait hiç almadığı, alıp da sınavına girme hakkı elde edemediği, alıp da başarısız kaldığı veya ağırlıklı genel not ortalamasını yükseltmek amacı ile almak istediği dersleri alabilir. Yan Dal veya Çift Anadal programına ait dersler yaz okulunda tamamlanabilir.

112. Yaz okulu ne kadar derse kayıt yaptırılabilir?

10 kredilik derse kadar ders kaydı yapılabilir. Genelde mühendislik fakültesindeki dersler 3 kredi olduğundan maksimum 3 ders alınabilir.

113. Yaz okulu derse devam mecburiyeti var mı?

Evet, normal dönem için geçerli olan %80 devam yaz okulunda da geçerlidir.

114. Yaz okulunda alınmak istenilen ders, yaz öğretiminde açılmıyorsa başka üniversitelerden alınabilir mi?

Evet alınabilir, ancak yaz okulu sonunda alınan not öğrencinin not karteksine muaf olarak işlenir.

115. Yaz okulunda bir ders kaç kişiyle açılmaktadır?

Yaz okulunda bir dersin açılabilmesi için o derse kayıtlı öğrenci sayısı en az 25 olmalıdır. Ancak Yönetim Kurulu kararı ile daha az sayıdaki öğrenciler için de ders açılabilir.

116. Yaz okulunda üstten ders alınabilir mi? Şartları nelerdir?

AGNO’su 2.5 ve üzeri olan öğrenciler üst yarıyıllara ait dersleri de yaz okulunda alabilirler.

117. Yaz okulunda aldığım derslerin notları AGNO’yu nasıl etkiliyor?

Yaz okulu sonunda hesaplanan ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO), öğrencinin yaz okuluna başlamadan önceki (bahar dönemi) AGNO’sunun yerine geçer.

118. Dikey geçişle gelen intibak programı öğrencileri yaz öğretiminde ders alabilirler mi?

Evet, intibak programlarının 2. Yarıyılını takip eden yaz okulunu alabilir.

119. Hem yaz okuluna devam edip hem de staj yapabilir miyim?

Hayır.

 
Geri
Üst