öğrenci başarısını arttırma çabaları

Kodla Büyü

adadeniz

Hiperaktif Üye
Hiperaktif
Mesajlar
3,023
merhaba arkadaşlar
meslek liselerinde biliyorsunuz öğrenciler gittikçe daha kötü duruma gidiyor. Ve üzülerek belirtmeliyim ki öğretmen arkadaşlar da maalesef iyi polis kötü polis oynuyorlar...
bunun düzelmesi için bazı düşüncelerim var sene başı gerçekleştirmeyi umuyorum.

1- rehber öğretmen işbirliğiyle "başarısızlık nedenlerini tespit anketi" yapacağız bölüme... sonra bu nedenleri doğrudan veya dolaylı ortadan kaldırmaya yönelik özlü sözler-fıkralar-başarı hikayeleri gibi paylaşımları bölüm koridoruna asacağımız beyaz tahtaya her hafta yapacağız. Ve o hafta derse giren arkadaşlar panoda yazanı 5-10 dakika tartışacaklar... Başta birçok öğrenci okumamış olacak çünkü sınav tarihlerini bile görmediler :) ama her hafta konuşulunca hoca nerden bahsediyor diye bakacak ve zamanla bir farkındalık oluşacak düşüncesindeyim.

2- mevcut üniversite giriş sınavının puanlama sistemi, hangi bölüm için hangi testleri yapmalı, sınıfta nasıl kalınır, sorumlu nasıl geçilir gibi konularla ilgili sene başında tüm bölüme bir bilgilendirme... çoğu öğrenci hala şöyle böyle olsa geçer miyim gibi sorular soruyor yazık...

3- aylık düzenli olarak veli toplantısı yapacağız. veli illa gelecek... bunu sağlamanın yolunu bulacağız.

4- bölüm ilkeleri oluşturacağız. Fikri ben öne sürdüm ve ihale bana kaldı... şimdi ne yapabilirim diye düşünüyorum.
Amacım öğrencilerin akademik ve ahlaki seviyesinin yükselmesinde katkıda bulunmak...
mevcut öğretmenlerin ve yeni gelecek öğretmen arkadaşların da bu ilkelerin farkına varıp aksi halde hareket etmemesini sağlamak...böylece tüm bölüm öğretmenleri ders içi ve dışında paralel hareket edecek.
bu nedenle öyle 50-60 tane değil 3-5 maddeden oluşan ve tavizin kesinlikle verilmeyeceği bilişim teknolojileri alanı ilkeleri adıyla neler belirtebiliriz?
bu ilkeleri sene başında bölüm toplantısında dile getirip fikir birliği yapacağız ve aksi halde hareket eden öğretmen arkadaşlar gerekirse son noktada tartışacağız "niye ilkelere uymuyorsun" diye... arkadaşlar kabul ettiler... bu yıl 3 olur seneye 5 olur sonraki sene 7 olur....böylece gittikçe yükselen bir çıta olmasını umut ediyorum.. ve nasıl ki bir sürücü alkollü araç kullanmanın yasak olduğunu biliyorsa bir bilişim öğrencisi de bu bölümde uyması gerekenleri bilecek ve buna göre hareket edecek...

bölüm ilkeleri konusunda yardımlarınızı bekliyorum...

bunun dışında sizlerin önerisi varsa veya yaşadığınız tecrübeler varsa paylaşmanızı dört gözle bekliyorum...

Tek bir ricam var... bazı arkadaşlar güzel bir şey yaptığını düşünerek hemen sulu sulu cevaplar veriyorlar... lütfen bu konuya bu şekilde dokunmayın...
 
Öğrencilerin oyun konusu ciddi sıkıntı ağ sisteminin olduğu laboratuvar internet cafeye dönmemesi için mutlaka oyun yasaklanmalı ödül için dahi olsa öğrenciler oyuna alıştırılmamalı..Uygulamasını bitiren öğrenci arkadaşlarına yardım etmeli böylece hem sınıf içi kaynaşma sağlanır hemde öğretmene kolaylık.
 
bizde labda internet yok... ağ var ama interneti vermiyoruz. bölüm yazılımları ve driver vaccine yüklü... usb ler kilitli... bu nedenle oyun yok hocam bizde...
 
Ağa internet vermemek bence yanlış. Çocuk interneti de öğrensin. Usb kilitlemek de yanlış.

Netsupport yazılımını kurun ve bilgisayarlar tam denetim altında olsun. Oyunu teneffüste dahi yasaklayın. Filanca öğretmen oynatıyormuş, diğer bazen izin veriyormuş vs. demeyin. Teneffüste dahil oyun yasak olmalı.

Disiplin şekil disiplini ile başlar. Önlüksüz gelmeye hiç bir şekilde izin vermeyin. Hatta öğrenciler isterlerse önlüklerini bölüm odasına bıraksınlar ama asla ve kat'a önlüksüz gelmesinler. Modül getirmeme, defter getirmeme durumlarına asla izin vermeyin.

Önlüksüz gelen olursa hakkında tutanak tutun. Çetele üzerinde eksi verin. O halde derse katılmasının mümkün olmadığını söyleyip müdür yardımcısından derse kabul kağıdı çıkarttırın. Ya da eve gitsin, idareden izinli sayılsın, önlüğünü getirsin.

Sınav notu her şey demek değildir. Dersi düzenli takip eden, derse katılan öğrencilere yazılı sınav başarısı düşük dahi olsa sözlüden iyi notlar vererek iyi halleri perçinlenmeli.

Sınavlar elden geldiğince uygulama sınavı şeklinde olmalı.

O gün derste sıkıntısız dururlarsa son ders serbest çalışabilirler. Ama serbest çalışma esnasında oyun yok.
 
Bu sorun bence tüm Türkiye'nin sorunu ben Anadolu lisesinde çalışıyorum. Bizim okulda da aynı problemler var. Öğrenciler çok vurdumduymaz, ders çalışmak yok, oyun oynamak, müzik dinlemek çok. Sınıfta kalmak çok zor, cezalar yetersiz, disiplin sağlanamıyor. Üniversite çok fazla, yerleşme kaygısı yok.

ÇÖZÜM
?
 
Bir öğrenci sınıfın veya atelyenin içinde değilde dışarıda olmayı hayal ediyor istiyorsa, zil çaldığında dersliğe koşar adım gelmiyorsa, öğrencinin ilgisini derse çekecek koşullar yoksa;
SEN ŞARTLAR KOŞMUŞSUN, YASAKLAR GETİRMİŞSİN NEYE YARAR???
Çocuklara yasaklar kurallar öğretmek hiç doğru değil. İnterneti kısıtlamayın, USB'leri kapatmayın. Çocuklarla yeri geldiğinde oyunda oynayın, Bir kaç paket çikolata alıp bölüşmekle başlayın mesela. :+1:
 
Mevcut öğrencilerin birçoğu istediği okulda değil ki. Hele de meslek lisesi. Ama neticede burdalar şuan. Ve berbat durumdalar. Yapılabilecek birşeyler olmalı düzelmesi için
 
Yorum üstüne yorum olacağını düşünüyordum. Herkes derse gir çık eve git mi yapıyor yoksa kimse yaptıklarını paylaşmak mı istemiyor
 
Öğrenci - veli - okul sözleşmesi bu sene değişen ortaöğretim kurumları yönetmeliği ile geri geldi. İnternette mevcutları var. Öncelikle bu sözleşmeleri inceleyin. Yapabiliyorsanız tüm okulda yapamıyorsanız kendi alanınızda mutlaka bunu uygulatın (ben şimdiden hazırlıklarına başladım)

veli toplantısını mutlaka yapın. e-okul dışında velilerin bilgi alabilecekleri bir ortam oluşturun. (bir web sitesi olabilir)

ama her şeyin başı KARARLILIK ve TEK SESLİLİK. Aranızadaki tüm öğretmen arkadaşların bu kurallara uyması gerekiyor öncelikle. Derse zamanında girilecek deniyorsa şef dahi zamanında girecek. Sınıftan öğrenci çıkartılmayacak deniyorsa çıkartılmayacak. Herkes tek ses ayrı kuralları uygulayacak. Bir öğretmenin dersten attığını bir diğeri derse almayacak...
 
Hocam bence bunlar pek de bizim elimizde değil artık. İnsanlar bizim mesleğimize bu kadar basit baktıkları sürece bu şekilde devam edecek bence. Sadece biraz zaman geçmesi gerekiyor. Mesleğimize karşı yapılan yanlışların sonuçlarının ülkenin yüzüne tokat gibi vurulduğu zaman anlaşılacak ve birşeyler değişecek. Ben yakında şu Amerikan filmlerindeki problem çocuk dolu okullara benzeyeceğimizi düşünüyorum. Gidişat maalesef böyle.

Biz kendi kendimize yapıyoruz. Birlikte tepki göstermiyoruz. Mesleğimizi saydırmıyoruz. Hangi öğretmen şu anki durumdan memnun acaba? İyi öğretmen olup alttan alayım diyorsun tepene çıkıyorlar. Kötü oluyorsun daha kötüsüyle karşılık veriyorlar. Caydırıcı hiçbirşey yok maalesef. Biraz karamsarım ama durum böyle. Saygı gitgide elimizden yok oluyor. Allah sonumuzu hayır etsin.
 
merish' Alıntı:
Hocam bence bunlar pek de bizim elimizde değil artık. İnsanlar bizim mesleğimize bu kadar basit baktıkları sürece bu şekilde devam edecek bence. Sadece biraz zaman geçmesi gerekiyor. Mesleğimize karşı yapılan yanlışların sonuçlarının ülkenin yüzüne tokat gibi vurulduğu zaman anlaşılacak ve birşeyler değişecek. Ben yakında şu Amerikan filmlerindeki problem çocuk dolu okullara benzeyeceğimizi düşünüyorum. Gidişat maalesef böyle.

Biz kendi kendimize yapıyoruz. Birlikte tepki göstermiyoruz. Mesleğimizi saydırmıyoruz. Hangi öğretmen şu anki durumdan memnun acaba? İyi öğretmen olup alttan alayım diyorsun tepene çıkıyorlar. Kötü oluyorsun daha kötüsüyle karşılık veriyorlar. Caydırıcı hiçbirşey yok maalesef. Biraz karamsarım ama durum böyle. Saygı gitgide elimizden yok oluyor. Allah sonumuzu hayır etsin.
hocam biz başlamazsak düzeltmeye çalışmaya, kendi kendine mi düzelecek... yetkililerden kimse oturduğu yerden "yaw walla bu bilişimin hakkını yemişiz hadi kardeşler eski düzeyine getirecek şeyler yapalım" demeyecek...
ayrıca biz birşeyler yapmadıkça öğrenci daha da vazgeçiyor gün geçtikçe... biz de düzey düşüyor diye daha alt seviyeden anlatıyoruz.
onlar kendini saldıkça biz düzey düşürüyoruz....

hedeflediğim şey ise bir yere bir çıta koymak ve gittikçe bu çıtayı yükseltmek... öğrenci illaki bu çıtayı yakalamaya çalışmaya başlayacaktır... ama biz şimdi onların bu vazgeçişlerini gördükçe yapmak istediğimiz şeyleri bile "amaaan bunlar anlamazlar önemsemezler şimdi" gibisinden tepkilerle erteliyoruz...vazgeçiyoruz...

hele biz bi asılalım...
 
okullar okul olmaktan çıktı, uzun zamandır öğrenci başarısını arttırmayı dert etmiyorum.
 
Ben de diyorum ki karanlığa küfredeceğimize bir mum yakalım veya yakmak için bir mum arayalım yada gayret edelim. Olmaz mı?
 
Hafta sonu Ankarada oyun yazılım ve donanım fuarında idim.Hem eğlendim hem bilgilendim.Dünyada katrilyonlarca payı olan oyun sektöründe neden oyun programcısı oyun tasarımcısı yetiştirmiyoruz.Sadece oyun geliştirme bile ülke ekonomisinin damarlarından bir tanesi olur.Odtü,bilkent,hacettepe,başkent,bilgi,izmir ekonomisi üni. hocaları 2 adet panel düzenlediler dinledim izledim.Yetiştiriyoruz ve gençler soluğu yurtdışında alıyorlar dedi.Bu işe yukardakiler el atmalı.
 
hocam düzenli veli ziyaretleri yapılmalı. bu konuda yıllık planlama yapılmalı haftalık bir veliye oturmaya gidilmeli. öğrencinin ortamı görülmeli. çok faydalı oluyor.
 
Veli ziyaretleri biraz sıkıntı olur diye dusunuyorum. Hem veli çalışıyor hem biz. Akşam desen milletin çoluk çocuğu var "gelemem" diyen cok olur.
Elimizden geldiğince okulda çözmeye niyetimiz var
 
Hocam bi kere meslek lisesine gelen öğrenci profili belli maalesef profil dahi yok...Benim kanaatim şu her sınıfın belli öğrencileri var istekli ve verim alınacak gerçekten bilgisayar konusunda yetenekli öğrencilere ki bu çok çok az ama yok değil bu çocuklara yönelik gerekirse haftasonu başarılı olduğu alanda yöneltme çalışmaları yapılmalı ve bilgi aktarımında bulunarak öğrencinin gelişimi sağlanmalı hem o çocuğa faydalı olunur hemde okulda sınıfta senin elin ayağın olur.
 
Hocam bizde bi kız vardı kendinden vazgeçmiş aptala bağlamıştı. Ben anlamıyorum edebiyatı tuttururdu. Ustune duse duse ozel anlata anlata kıza kıza kendine dondurdum. Ama donem sonu geldi :( kız simdi ufak ufak kendi uygulama yapabiliyor
 
1- Ne yapılırsa yapılsın Öğretmen -Veli - Öğrenci işbirliği ile yapılmalı.

2- İdare alınacak kararlara ortak olmalı. Gerektiğinde aldığı kararlar gereği sorumluluklarını yerine getirmeli.

3- Başarılı öğrenciler okul tarafından ödüllendirilmeli

  • Maddi burs
  • Karşılıksız burs
  • Çalıştığı kadar döner sermayeden burs (Alanında iş yaparak para kazanması sağlanmalı)

    Manevi burs
  • Temel dersler için takviye
  • Meslek dersleri için takviye
  • Sosyal faaliyetlere katılım

Sermayesi iyi olan meslek okullarının sorunlarının daha az olduğu bir gerçek, bölüm için nerelerden sermaye oluşturulabileceği hakkında çalışma yapılmalı.
İnsan yaptığının karşılığını görmek ister. (eğer gönüllü bir iş yapmıyorsa..) Para kazanılabilecek alan yaratıldıkça öğretmen, veli, öğrenci ve idare memnun olur. işini daha iyi yapar. Ar-Ge okulda işini iyi yapması için desteklenmeli. İyi olan bir okulu iyiler seçer herkes daha mutlu olur.

Maalesef Gönüllü Fedakarlıklar insanlarımız tarafından farklı kullanılıyor. Örgütlenmek, dernekleşmek ..vs 'ler büyüdükçe yöneticileri yapılan işin gönüllülüğünü unutarak bundan çıkar sağlamaya çalışıyor. Bu işi gönüllü yapanlar ise kırılıyor ve inciniyor. Herkesin adil davranışlar içinde olup amacın dışına çıkmasına engel olunmalı.
 
Geri
Üst