İşitme Engelliler Orta Okulunda Görev Yapmak

Kodla Büyü

e_caya

Aktif Üye
Arkadaşlar bu yıl işitme engelliler ortaokulunda göreve başladım. Daha önce böyle bir okulda görev yapan, tecrübelerini paylaşabilecek olan, bana yardımcı olacak herhangi bir bilgiyi paylaşmak isteyen varsa çok mutlu olurum. öğrenciler yazı yazabiliyor, ama yazdığını anlayamıyor. bir resmin aynısını çizmek gibi yazının aynısını yazıyorlar. işitme ve konuşma engelliler. sizce derste neler yapabilirim, nasıl anlatabilirim???

hocam ben 1 sene hem calıstım hemde belletmenlık yaptım
gorsel uygulamaları yaptır hocam prokesıyonu etkın bır sekılde kullan cunku algılama kabılıyetlerı cok muthıs bu ogrencılerın ben ılkogretımde calısıtıgım yıllarda 3-4 haftada anlattıgım konuyu 1 haftada anlatıyor ve cok ıyı uygulamalar alıyordum bu ogrencılerde bu arada ıyı-kotu ısaret dılını ogrenın cok faydasını goreceksınız

İşitme engelliler ortaokulunda 4 yıl çalıştım hocam. Bahsettiğiniz gibi, öğrencilerin büyük çoğunluğunun zeka düzeyi, diğer akranlarına oranla oldukça düşük. Ben derslerimde daha çok Word,Excel,PowerPoint ve temel Windows işlemlerini anlatıyordum. Müfredatta ki konular, öğrencilerin düzeyine pek uygun değil, bu nedenle özet halinde verilebilir. Ayrıca her ders konusu için (örneğin kopyala-yapıştır olayını anlatmak için) ayrı ayrı birer sayfalık yönlendirme kağıdı hazırlıyordum. Bu kağıda bakarak,öğrenciler uygulamayı çok daha hızlı anlayıp uygulayabilirler. Bir konu ile ilgili uygulamayı yaptırdıktan 1 hafta filan sonra, çocukları tek tek yanıma çağırarak uygulamayı tekrar yapmalarını istiyordum. Bu şekilde çok sık tekrarla daha kalıcı bi öğrenme sağlanabilir. İşitme engelli öğrenciler, her şeyden çok çabuk sıkılabiliyorlar. Bu nedenle, dersin 20-30 dakikasında uygulamayı yaptırıp, geri kalan zamanda da eğitici-zeka geliştiren oyunlardan oynatabilirsin.

hayırlı olsun hocam yeni okulunuz.. ben de işitme engelliler ortaokulunda çalışıyorum.. ben iyi ki norm fazlası oldum da bu okula geldim diyorum.. her dediklerini yaparlar, boğazın da ağrımaz, biraz işaret dili de öğrendin mi tamamdır.. ben projeksiyonla office programlarını gösterdim geçen dönem.. normal öğrenciler gibi yapabiliyorlar.. öğretmenliğin verdiği manevi huzuru bu okulda hissediyorum.. diğer okullarda kendimi öğretmen gibi hissetmiyordum.. engellilere bir şeyler öğretebilmek inanın çok güzel bir duygu.. word, powerpoint yapın bep hazırlayıp yeterli ;)

hayırlı olsun öncelikle
Ben de bir yıl görev yapmıştım. En önemli nokta şu: bu öğrenciler somut kavramları anlayamıyor. Örneğin işlemcinin tanımını yazdırıp bunu sınavda sorsanız, onlar için bunun hiçbir mantıksal anlamı olmaz. Onlar sadece sizin yazdırdığınız cümleyi kalıp olarak ezberler. Ama anlamsal olarak anlayamazlar. Çünkü işitme engelli öğrenciler diğer öğrenciler gibi her okuduğunu anlayamazlar.

Bu özelliklerini bildiğiniz zaman, daha çok uygulamaya yoğunlaşıyorsunuz. Ya da kavramları olabildiğince somutlaştırmaya çalışıyorsunuz. Zaten programlarda sorun olmuyor. Gösterdiklerinizi çok güzel şekilde yapabiliyorlar.

Başarılar diliyorum.

Geri