İşletme Stajını Bırakan/İptal Olan Öğrenciler İçin Ne Yapılabilir?

Kodla Büyü

pointer

Aktif Üye
merhabalar,

bu yıl staja giden öğrencilerle ilgili böyle bir sorun yaşıyoruz. kimisi kendinden kaynaklı kimisi işletmeden kaynaklı sözleşmesini feshetmek istiyor ve bazıları staja gitmiyor.

bu öğrencilerin sözleşmelerini iptal edeceğiz ama devamında ne yapmak lazım? öğrenci staj yeri bulma çabası içinde olmazsa ve biz de sınıf açmak için yeterli sayıyı bulamazsak ne olacak? bu işin prosedürü nedir?

40 iş günü olduysa sorun yok hocam. Stajını tamamlamış olur. Eğer 40 günü tamamlamadıysa tamamlaması için bir yer bulursanız kafanız ağrımaz. 40 gün tamamlandıysa okula çekip memur odasında veya müdür yardımcılarına yardım etmesi için yerleştirebilirsin.

40 iş günü olduysa sorun yok hocam. Stajını tamamlamış olur. Eğer 40 günü tamamlamadıysa tamamlaması için bir yer bulursanız kafanız ağrımaz. 40 gün tamamlandıysa okula çekip memur odasında veya müdür yardımcılarına yardım etmesi için yerleştirebilirsin.
40 gün tamamladı ancak okula çekip ne yapacağız bunun resmiyeti var mı?

40 GÜN konusunda eminmisiniz, sanki yönemetlikte bir dönem diye hatırlıyorum. 40 gün atp programlarındaki öğreciler için olan süre diye hatırlıyorum.
ortaöğretim kuurmları yönetmeliği madde 127 2. fıkraya bakın.

Sınıf açılır, ders anlatıp anlatmamak size kalmış, okulla ilgili işler yaptırılabilir. En az 1 dönem işletmeye devam etmesi gerekir. 40 iş günü, eğer işletmede 1 dönem geçirecek kadar staj yapmamışsa okul günleri dışındaki günlerde 40 iş günü tamamlamak zorundadır. Bu da genelde yazın yaptırılır. 40 iş günü staj süresi, eğitim öğretim yılı içerisinde, okulun açık olduğu günlerde işletmeye 40 kez gitmesi demek değildir.

40 gün tamamladı ancak okula çekip ne yapacağız bunun resmiyeti var mı?
hocam tek bu öğrenci için meslek işletme dağıtım ve ders olarak 8+8+8saat staj planı (geri kalan eksik modüller-yeniden değerlendirme sonucu) hazırlanır. okulda bir mekan (oda-bakım atölyesi) seçilir, bir öğretmene (genellikle alan şefi 8+8+8 saat imza ve takip yazılır.) öğrenci tüm pc ve okul sisteminden sorumlu çalışan olur, para alamaz. devamsızlık okul devamsızlığına eşittir. 2 sefer yapmışlığım var, 2009 yılında. sorun olmadı.

Aslında en doğrusu yeni bir işletmeye yerleştirmek. Öğrenci işletme arayıp bulabilir ama aslında doğru olan bu değil. Malesef böyle yürüyor işler. Yönetmelikler incelendiğinde il MEB, ilçe MEB te işletmelerle ilgili komisyonlar gözüküyor. Okulların yada öğrencilerin değil bu komisyonların bu işletme işlerini halletmesi gerekiyor ama gel gelelim kimse işini yapmıyor. İş okula ve öğrenciye kalıyor 😡

Aslında en doğrusu yeni bir işletmeye yerleştirmek. Öğrenci işletme arayıp bulabilir ama aslında doğru olan bu değil. Malesef böyle yürüyor işler. Yönetmelikler incelendiğinde il MEB, ilçe MEB te işletmelerle ilgili komisyonlar gözüküyor. Okulların yada öğrencilerin değil bu komisyonların bu işletme işlerini halletmesi gerekiyor ama gel gelelim kimse işini yapmıyor. İş okula ve öğrenciye kalıyor 😡
mesleki rehberlik görevimizdir. aslında çok sorun etmeyelim. bir de okulda yapmanın bir amacı da genci işletme ve çevresindeki adli olaylara karışabilir çekincelerinden dolayı olmalıdır. öğrencimizin böyle bir durumda güvenlik riski ile dışarıda en azından 18 yaş altı çalışması problemler yaratacaktı. kendisinin adı "Ahmet" lakabı "Yırtıcı" idi. mesleki eğitim stajını okulda yaptırmak ile evrak ve resmiyet ile yüzgöz oldu. sonrasında lise mezuniyet sonrası polis oldu. ancak katılıyorum eğer iş ve meslek'e uygun eğilimi bu yönde olan öğrencinin yer bulması ve sektörde deneyim sağlaması esastır. öyle öğrenciler zaten işletme bulur. bu güne kadar hiç şaşmadı.

mesleki rehberlik görevimizdir. aslında çok sorun etmeyelim. bir de okulda yapmanın bir amacı da genci işletme ve çevresindeki adli olaylara karışabilir çekincelerinden dolayı olmalıdır. öğrencimizin böyle bir durumda güvenlik riski ile dışarıda en azından 18 yaş altı çalışması problemler yaratacaktı. kendisinin adı "Ahmet" lakabı "Yırtıcı" idi. mesleki eğitim stajını okulda yaptırmak ile evrak ve resmiyet ile yüzgöz oldu. sonrasında lise mezuniyet sonrası polis oldu. ancak katılıyorum eğer iş ve meslek'e uygun eğilimi bu yönde olan öğrencinin yer bulması ve sektörde deneyim sağlaması esastır. öyle öğrenciler zaten işletme bulur. bu güne kadar hiç şaşmadı.
Neden bana cevap olarak bunları yazdınız anlamadım. Benim söylediklerimle yazdıklarımız arasında ben doğrudan bir ilişki kuramadım. Heralde konuya genel mesaj atacaktınız ama yanlışlıkla benim mesajına cevapla bastınız. Neyse iyi günlerrr

Şunu da ekleyeyim: İşletme bulmak mümkün iken öğrencilere okulda ime/staj yaptırmak öğrencinin alehine olacaktır. Doğru bulmuyorum.

öğrenci işletmeye gitmediğinde para alamaz oradan öğrencileri teşvik edebilirsiniz belki,
öğrenci kendi okulunda staj yapamaz, sınıf açılır, 24 saat ders oluşur öğrenci sayısına göre de grup oluşur,

Bizi zamanında eşek gibi kullandı fabrikalar. Hakkımızı bilmiyormuşuz 40 gün demekki, vay be
Hocam 40 gün olan staj yani tüm eğitimini okulda alan anadolu teknik öğrencileri için. Anadolu meslek öğrencileri ise 12. Sınıfta eğitim öğretim yılı boyunca haftada 3 gün olarak işletmede beceri eğitimi yaparlar. Sizin durumunuz hangisine uyuyor bilmiyorum

Hocam 40 gün olan staj yani tüm eğitimini okulda alan anadolu teknik öğrencileri için. Anadolu meslek öğrencileri ise 12. Sınıfta eğitim öğretim yılı boyunca haftada 3 gün olarak işletmede beceri eğitimi yaparlar. Sizin durumunuz hangisine uyuyor bilmiyorum
Staj süresi toplam 40 iş günü olup izinli ve raporlu olunan sürelerin fiilen tamamlanması gerekir.(Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, madde 127). Milli eğitim bakanlığının paylaştığı staj sözleşmesindeki madde. Yani ATP veya AMP farklı değil hocam

Staj süresi toplam 40 iş günü olup izinli ve raporlu olunan sürelerin fiilen tamamlanması gerekir.(Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği, madde 127). Milli eğitim bakanlığının paylaştığı staj sözleşmesindeki madde. Yani ATP veya AMP farklı değil hocam
keşke yönetmelikte stajın ne zaman yapılacağını okusaydınız. amp ler işletmelerde mesleki eğitimi dersini işletmelerde gördükleri için staj yapmazlar. atp ler 12 .sınıfta işletmelerde mesleki eğitim dersi görmedikleri için staj yaparlar.

ortaöğretim yönetmeliğinin 126. maddesinin fıkralarını koyuyorum.

Teorik ve uygulamalı eğitimlerinin tamamını okulda yapan öğrenciler, öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmelerini, sektörü tanımalarını, iş hayatına uyumlarını, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmelerinisağlamak amacıyla staj çalışması yapar.

Bu Yönetmelik kapsamında; işletmelerde en az bir dönem meslekî eğitim gören öğrenciler, eğitim veöğretim etkinlikleri dışında okullardaki döner sermaye kapsamında mal ve hizmet üretiminde en az staj süresi kadar fiilen çalışanlarla Meslekî AçıkÖğretim Lisesine kayıtlı olup yüz yüze eğitime devam eden öğrencilerden kayıtlı oldukları alan/dalda kalfalık belgesine sahip olanlar staj süresini tamamlamış sayılır ve doğrudan staj bitirme sınavına girmeye hak kazanırlar. Aynı alanda olmak kaydıyla ustalık belgesi sahipleri ise stajdan muaf tutulur.

Hocam atp öğrencisi tüm dersleri okulda gördüğü için 40 iş günü staj zorunludur ve bunu tamamlamadan mezun olamaz. Amp öğrencisi ise 12. Sınıfta tüm öğretim yılı haftada 3 gün işletmede beceri eğitimi yapar ve bundan dolayı stajdan muaftır. Yönetmeliğe göre İşletmede beceri eğitimini en az 1 dönem işletmede tamamlayan öğrenci için de staj zorunluluğu yoktur. Ama işletmede beceri eğitimini 1 dönemden fazla veya senenin tamamını okulda ders olarak gören öğrenciler atp dekiler gibi 40 iş günü staj yapmak zorundadır.
Staj eğitim öğretim dönemi dışında yapılır, işletmede beceri eğitimi ise eğitim öğretim yılı boyunca 24 saatlik bir dersin işletmelerde görülmesidir. Bu yüzden de okul dönemi dışında stajdan muaftır.

Geri