İşletmelerde Beceri Eğitimi İşletmede yapılmaz mi?

Kodla Büyü

crysis

Üye
Merhaba arkadaşlar,

Sorunumu kısaca özetleyeyim. Anadolu Meslek lisesinde çalışıyorum. Web tasarımı bölümümüz var. Öğrenciler 11. sınıftan sonra yaz tatilinde 300 saatlik staj yapıyorlar. 12. sınıfta ise 16 saat ibe dersini okulda alıp üstüne 10 saat meslek derslerinden seçmeye mecbur ediliyorlar. İdareye burada bir yanlışlık var diyorum fakat anlaşamıyoruz. Acaba ben mi yanlış biliyorum.

Edindiğim bilgiye göre şu yöntemler uygundur.
1) 300 saat staj yapılır. Son sınıfta 16 saat diğer meslek derslerinden seçilir. ibe dersi olmaz.
2) 300 saat staj yapılır. Son sınıfta 24 saatlik ibe dersi okulda verilir. +2 saat meslek dersi okulda okutulur
3) Hiç staj yapmadan 24 saat ibe işletmelerde uygulanır. +2 saat meslek dersi okulda verilir.

evet benim bildiğim yöntemler bunlar. İdare ise şöyle diyor: Bilgisayar bölümü 3308'e tabi değil. Bu yüzden işletmelere öğrenci gidemez. Staj mutlaka yapılmalı ve ibe dersi de mutlaka olmalı. Sistem başka türlü kabul etmiyor. Bugüne kadar böyle yaptık, bir sorun çıkmadı vs.

Şimdi ben mi hatalıyım, yoksa idaremi? Aramızda 1. veya 3. yöntemi uygulayan var mı? Okul adıyla beraber mesaj yazarsanız sevinirim. Teşekkür ederim.

idarenin yaptığı yanlış. fakat sizin yazdığınız 2.seçenek de yanlış. öğrenciler işletmeye gitmezse 300 saatlik stajı yapmak zorundalar.

yani seçenekler şöyle:
1- 16 saat meslek dersi, 12 saat seçmeli ders. 300 saat staj
2- 24 saat okulda İBE, 2 saat meslek dersi, 2 saat seçmeli, 300 saat staj.
3- 24 saat işletmede, 2 saat meslek dersi, 2 saat seçmeli.

Hocam 2011 onaylı çerçeve programa göre(http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/haftalik_ders_cizelgeleri/BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ.pdf) ;
ANADOLU MESLEK LİSESLERİNDE ;
ŞU İBARE NOT OLARAK DÜŞÜLMÜŞTÜR
** İşletmelerde beceri eğitimi uygulaması yapılmayan ancak bu eğitimi yönetmelik gereği staj yoluyla tamamlayan kurumlarda uygulanır.
bu şu demek eğer
1-İşletmelerde beceri eğitimi dersini kurumlarda staj olarak yaptırmıyorsanız Okulda 300 saatlik staj yaparsınız.
2-12.sınflarda zorunlu olarak 16 saat ders seçilir Bunun 14 saatini İBE'ye verebilirsiniz ve 2 saatlik başka bir bölüm dersi seçebilirsiniz.
BU SÖYLEDİKLERİMİ 2011 ONAYLI EN SON ÇERÇEVE PROGRAMA GÖRE SÖYLÜYORUM VE BİZİM OKULDA BU ŞEKİLDE UYGULANIYOR

anadolu meslek liseleri belki farklıdır ancak normal meslek liselerinde aşağıdaki gibi yapılıyor.

2) 300 saat staj yapılır. Son sınıfta 24 saatlik ibe dersi okulda verilir. +2 saat meslek dersi okulda okutulur

ancak İBE için çalışacağı işletme var ise bu 24 saatlik çalışmasını o işletmede tamamlıyor çocuklar. böyle olursada 300 saatlik yaz stajı mecburi değil.

Bu konuda tüm forumlardaki ilgili mesajları okudum. Çok farklı uygulamalar mevcut. Çerçeve öğretim programında daha detaylı, kesin bir ifade olsaydı keşke. Örneğin bizim okul "** İşletmelerde beceri eğitimi uygulaması yapılmayan ancak bu eğitimi yönetmelik gereği staj yoluyla tamamlayan kurumlarda uygulanır." ifadesini 300 saat staj+16saat ibe+ 12 saat meslek dersi olarak yorumluyor.

Geri