İşletmelerde beceri eğitimi norma dahil edilmez mi?

Kodla Büyü

adeministrator

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
907
Arkadaşlar merhaba,

Alan şefi olarak bir kurumda çalışıyorum. Müdürümüz aşağıdaki norm kadro yönetmeliğinin 15. madde c bendinin 1. fıkrasına göre ve yine d bendinde geçen her bir sınıfta okutulan ibaresinden dolayı İşletmelerde Beceri Eğitimi (İBE) norma dahil edilmez diyor.

Tabiki sınıfı fiziki ortam olarak yorumluyor ve biz atöyle ve laboratuar öğretmenlerini branş öğretmeni olarak kabul edip İBE'de ekders karşılığı olduğundan ve öğretmen-öğrenci birebir ders faaliyeti olmadığından dolayı norma katılmaz diyor.

Bu sebepten dolayı bir arkadaş norm fazlası durumuna düşüyor. Bana göre ortada bir yanlış var ve ben şef olarak üzerimde sorumluluk hissediyorum ancak anlatamıyorum. Sizce durum nedir, nasıl açıklamalıyım?

Madde 15 - (Değişik: 5.11.2003-2003/6445 B.K.K.)

Okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar şunlardır:

a) 6 ncı maddenin son fıkrasında belirtilen durumlar hariç, müdür norm kadrosu verilmeyen hiçbir okul ve kuruma, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı norm kadrosu verilmez.

b) Müdür yardımcısı norm kadrosunun belirlenmesinde esas alınan öğrenci sayısına, o okula kayıtlı bulunan ana sınıfı, uygulama sınıfı, alt özel eğitim sınıfı öğrencileri de dahil edilir.

c) Branşlar itibariyle haftalık ders yükünün hesaplanmasında;

1) Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına göre o branş içinde aylık karşılığı okutulması gereken dersler birlikte dikkate alınır.

2) Öğretmenlerin; öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin atölyelerdekı makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları görevlerinden, ilgili mevzuatına göre haftalık azami ek ders saatleri içinde sayılan süreleri de dikkate alınır.

3) (Ek alt bent : 17/1/2011-2011/1331 B.K.K.) Yöneticilerin girecekleri ders saatleri dikkate alınmaz.

d) (Değişik bent : 17/1/2011-2011/1331 B.K.K.) Mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumlarında uygulamalı atölye ve laboratuvar derslerine ilişkin ders yükü, haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunur. Ancak, her şubede 4’ten fazla grup oluşturulamaz. Gruplar;

1) 10 uncu sınıflarda; 10-21 öğrenciye kadar 1, 21-31 öğrenciye kadar 2, 31-41 öğrenciye kadar 3, 41 ve daha fazla öğrenci için 4,

2) 11 ve 12 nci sınıflarda; 8-16 öğrenciye kadar 1, 16-24 öğrenciye kadar 2, 24-31 öğrenciye kadar 3, 31 ve daha fazla öğrenci için 4,

olacak şekilde oluşturulur.
 
cevabını buldum sanırım.

Atölye ve laboratuar ders öğretmenlerinin norm kadro sayıları okuldaki o branşa ait ders yükü sayısına göre belirlenmektedir. Okullarımızın bir kısmında, işletmelerde meslek eğitimi ders yükü okul idarelerince doğru belirlenememektedir. Ders yükü doğru belirlenemeyince buna bağlı olarak öğretmen norm sayısı da gerçeği yansıtmıyor. Bu nedenle Mesleki teknik eğitim yönetmeliğinin 267/c ve d maddesine ders yükünü kesin olarak belirleyecek hükümler konulmalıdır. İşletmelerde meslek eğitimi ders yükünün doğru belirlenememesi sonucunda okullarımızdaki bölümlerde olması gerekenden az öğretmen görev yapmaktadır. Doğru ders yükü birçok yeni öğretmenin okullarımızda göreve başlamasını veya norm kadro fazlası öğretmenlerin norma girmesini sağlayacaktır.Ülkemizde mesleki ve teknik eğitim yapan okullarımızın sayısını toplayıp bu okullardaki bölüm sayısı ile birlikte değerlendirirsek olayın büyüklüğü o zaman daha net anlaşılacaktır.

12.Mesleki teknik eğitim yönetmeliğinde 267/a maddesindeki “Kurumdaki norm kadro sayısı dikkate alınarak, teorik ve uygulamalı meslek dersleri, öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra “İşletmelerde Meslek Eğitimi” adı altında ek ders görevi verilir.” İfadesi yanlış yorumlamalara neden olmaktadır. Atölye ve meslek dersleri dengeli dağıtıldıktan sonra işletmelerde mesleki eğitim ders saatleri eşit olarak değilde birkaç kişiye verilmektedir. Aslında işletmelerde mesleki eğitim saatleri de ders yükünden sayılacağından bu saatlerinden diğer derslerle birlikte dengeli dağıtılmalıdır.
 
Hocam Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği madde 267'yi okutun müdürünüze.

Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi
Madde 267- (Değişik:RG-20/9/2008-27003) İşletmelerdeki mesleki eğitimin planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devam-devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla kurumda atamaya esas alanı atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenlerden koordinatör öğretmen/öğretmenler görevlendirilir. Diğer alanlardan olan yönetici ve öğretmenlere bu kapsamda görev verilmez.
Koordinatör öğretmen görevlendirilmesinde aşağıdaki esaslar dikkate alınır:
a) (Değişik:RG-20/9/2008-27003) Kurumdaki teorik ve uygulamalı meslek dersleri, ders bütünlüğü dikkate alınarak öğretmenlere dengeli olarak dağıtıldıktan sonra İşletmelerde Meslek Eğitimi adı altında ek ders görevi verilir.
b) İşletmelerde meslekî eğitim ek ders görevi verilmesinde, işletmelerin kuruma uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısı ile bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütler esas alınır.
c) Kurumda, “İşletmelerde Meslek Eğitimi” adı altında verilecek ek ders saati sayısı; bir alan/dalda işletmeye öğrenci gönderilen sınıf/sınıflardaki uygulamalı meslek dersleri toplam ders yükünün iki katını geçemez.
d) (Değişik:RG-20/9/2008-27003) İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevine esas olacak haftalık ders yükünün belirlenmesinde; işletmelere öğrenci gönderen alan/dallardaki sınıfların işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı derslerin haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısı ile çarpımı sonucu bulunacak sayı, ders yükü olarak kabul edilir. Grup sayısının belirlenmesinde, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.
 
doğrudan norm kadro yönetmeliğinde çok net açık yazılı.. norm kadro yönetmeliğini okuyun yeter..
 
http://mevzuat.meb.gov.tr/html/92.html

NORM KADRO BELİRLENMESİNDE DİKKATE ALINACAK HUSUSLAR

1. Branşlar itibariyle haftalık ders yükünün hesaplanmasında, Talim ve Terbiye Kurulu Kararlarına göre o branş içinde aylık karşılığı okutulması gereken dersler birlikte dikkate alınacaktır.

2. Öğretmenlerin, öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri kapsamında yaptıkları görevleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin atölyelerdeki makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları görevlerinden, ilgili mevzuatına göre haftalık azami ek ders saatleri içinde sayılan süreleri de dikkate alınacaktır.
3. Mesleki ve teknik örgün eğitim kurumlarında uygulamalı atölye ve laboratuvar derslerine ilişkin ders yükü, haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunacaktır. Ancak, her şubede 3'ten fazla grup oluşturulamıyacak ve her grup 12 öğrenciden az olamayacaktır.
4. Öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde; o yerleşim merkezinde, birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa her bir eğitim bölgesinde, oluşturulmamışsa yerleşim merkezindeki aynı branştan haftalık ders yükü toplam olarak dikkate alınacak, okul ve kurumlara verilecek norm kadroların dağılımında her bir okul ve kurumun o branştaki ders saati sayısı esas alınacaktır.
5. Doğrudan merkez teşkilatına bağlı okul ve kurumlar ile Eğitim Araçları ve Donatım Merkezlerinin norm kadroları Bakanlıkça belirlenecektir.

4. Atölye ve laboratuvar Öğretmenleri

Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının (Halk eğitim merkezleri hariç) atölye ve laboratuvar dersleri öğretmenlerinin norm kadroları, aşağıdaki çizelge esas alınarak belirlenecektir. Bu belirlemede (Anadolu statüsündeki okulların öğretmen norm kadroları hariç), o yerleşim merkezindeki (o yerleşim merkezinde birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa, her bir eğitim bölgesinde) okul ve kurumların aynı branştaki ders yükü toplam olarak dikkate alınacaktır. Belirlenen kadroların okul ve kurumlar itibariyle dağıtımı, toplama dahil edilen her bir okul veya kuruma, o branştaki ders yükü en fazla olandan başlanılarak her 40 saate bir norm kadro olacak şekilde yapılacaktır. Bu dağıtım sonunda artan norm kadro, bakiye ders yükü en fazla olan okul veya kuruma verilecektir. Haftalık ders yükünün 20 saatten az olması halinde o branş için öğretmen norm kadrosu verilmeyecektir.

Tablo-4 : Tablo Word dokumanı kapsamında yeralmaktadır.

Anadolu Statüsündeki okulların atölye ve laboratuvar öğretmenlerinin norm kadroları da yukarıdaki esaslara göre belirlenecektir.

5. Bölüm, Atölye ve Laboratuvar Şefi Norm Kadrosu

- Bölüm şefi norm kadrosu:
Mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında; uygulama sınıfları ile her bölüm için bir bölüm şefi norm kadrosu verilecektir. Ancak birden fazla okul ve kurumun aynı bünyede yer aldığı okul ve kurumlarda aynı adı taşıyan bölümlere bir bölüm şefliği norm kadrosu verilecektir. Aynı ad altındaki bölümler bir bölüm şefi tarafından yönetilecektir.
Kız Teknik Öğretim Olgunlaşma Enstitülerinde, birinci paragraf gereğince belirlenen bölüm şefliği norm kadrolarına ilaveten bir Araştırma, bir Tanıtım ve Pazarlama bölüm şefliği norm kadrosu belirlenecektir.

- Atölye ve laboratuvar şefi norm kadrosu;
Mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında, gerekli fiziki mekan ve donanıma sahip bağımsız her atölye ve laboratuvar için bir atölye şefliği norm kadrosu verilecektir.
Yeter sayıda fiziki mekana ve donanıma sahip olmayan okul ve kurumlarda her atölye ve laboratuvarda aynı bölümden en çok üç grup oluşturulacak, ancak 12'den daha az öğrenci ile farklı gruplar oluşturulmayacaktır. Fiziki mekan darlığı ve donanım eksikliği nedeniyle birden çok grubun aynı atölyeden yararlanması durumunda ayrıca atölye şefliği norm kadrosu verilmeyecektir.
Bir okul veya kurumda bir bölüme ait tek atölyenin bulunması durumunda, bu atölye için ayrıca atölye şefliği norm kadrosu verilmeyecektir. Bu atölyenin yönetimi bölüm şefi tarafından sağlanacaktır.
Bölüm açılması, atölye ve laboratuvarın kurulması; bölüm, atölye ve laboratuvar şeflikleri norm kadrolarının belirlenmesi, "Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Mesleki ve Teknik Öğretim Okul ve Kurumları Bölüm, Atölye ve Laboratuvar Şefliklerine İlişkin Yönerge" hükümlerine göre gerçekleştirilecektir.

- Bölüm, Atölye ve laboratuvar şefliklerinin bulunduğu mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarında ders yükünün saptanması:
O yerleşim merkezindeki (o yerleşim merkezinde birden fazla eğitim bölgesi oluşturulmuşsa, her bir eğitim bölgesindeki) aynı branştan bölüm şefi sayısı 10 rakamı ile çarpılarak, çıkan sayı o branşın ders yüküne eklenecek ve bu sayıya göre branşın öğretmen norm kadrosu belirlenecektir. Yine aynı branştan atölye/laboratuvar şefi sayısı 6 rakamı ile çarpılarak, çıkan sayı o branşın ders yüküne eklenecek ve bu sayıya göre branşın öğretmen norm kadrosu belirlenecektir.
 
Arkadaş mesleki ve teknik eğitim genel müdürlüğünü aradı. Oradaki şube müdürü: "
herşeyin mevzuatta açık. İBE norma dahil edilir. Müdürün eğer böyle diyorsa mesleki teknik eğitim yönetmeliğini bilmiyordur, sen söyle bizi arasın biz anlatalım
" demiş. Olay çözüldü.
 
İşletmelerde yapılan İBE norm hesabına dahil edilir demişsiniz. Bunun yasal olan dayanağı nedir, ne 3308 de ne ortaöğretim kurumlar yönetmeliği, ne ek ders yönetmeliği nede norm kadro yönetmeliğinde bununla ilgili net bir cümle bulamadım. Bunun yasal dayanağı konusunda yardım ederseniz sevinirim...
 
Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik

Ders yükü; Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, Bakanlıkça belirlenen sayıdaki öğrenciden oluşan şube veya grupların dahil oldukları sınıflara göre öğretim programlarında gösterilen teorik ve uygulamalı ders saatlerinin haftalık sayısını,

.


Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar

Madde 15 - (Değişik: 5.11.2003-2003/6445 B.K.K.)

Okul ve kurumların yönetici ve öğretmen norm kadrolarının belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar şunlardır:

a) 6 ncı maddenin son fıkrasında belirtilen durumlar hariç, müdür norm kadrosu verilmeyen hiçbir okul ve kuruma, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcısı norm kadrosu verilmez.

b) Müdür yardımcısı norm kadrosunun belirlenmesinde esas alınan öğrenci sayısına, o okula kayıtlı bulunan ana sınıfı, uygulama sınıfı, alt özel eğitim sınıfı öğrencileri de dahil edilir.

c) Branşlar itibariyle haftalık ders yükünün hesaplanmasında;

1) Talim ve Terbiye Kurulu kararlarına göre o branş içinde aylık karşılığı okutulması gereken dersler birlikte dikkate alınır.

2) Öğretmenlerin; öğrenci sosyal ve kişilik hizmetleri ile bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerinin atölyelerdekı makine ve teçhizatın bakımı, onarımı ve öğretime hazır halde bulundurulması kapsamında yaptıkları görevlerinden, ilgili mevzuatına göre haftalık azami ek ders saatleri içinde sayılan süreleri de dikkate alınır.

3) (Ek alt bent : 17/1/2011-2011/1331 B.K.K.) Yöneticilerin girecekleri ders saatleri dikkate alınmaz.

d) (Değişik bent : 17/1/2011-2011/1331 B.K.K.) Mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumlarında uygulamalı atölye ve laboratuvar derslerine ilişkin ders yükü, haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunur. Ancak, her şubede 4’ten fazla grup oluşturulamaz. Gruplar;

1) 10 uncu sınıflarda; 10-21 öğrenciye kadar 1, 21-31 öğrenciye kadar 2, 31-41 öğrenciye kadar 3, 41 ve daha fazla öğrenci için 4,

2) 11 ve 12 nci sınıflarda; 8-16 öğrenciye kadar 1, 16-24 öğrenciye kadar 2, 24-31 öğrenciye kadar 3, 31 ve daha fazla öğrenci için 4,

olacak şekilde oluşturulur.

eml 12 lerin haftalık ders çizelgesine bakarsanız alna dal dersi 26 tıdır ....bu bakımdan ibe bu ders yüküne dahildir...yok ibe ders değil diyorlarsa o zaman not falan girmeyin sayın hocam......bu bakımdan tüm okul ve kuırumlarda norma dahil edilir...fakat aldıgınz kordinatorluk saati kadar değil 24* grup sayısı kadar dahil edilmesi gerekir.....(eskiden şu 2 katı verilebiri mevzusu vardı o zaman bile norma bu şekilde yazılırdı.)

İş bilmez idareciler insana öğretmene bıkkınlık veriyor.....Kolay gelsin...
 
Geri
Üst