İşletmelerde Beceri Eğitimi Sınavı ve Ek Ders

Kodla Büyü

sevincaltunel

Seçkin Üye
Seçkin Üye
arkadaşlar yönetmelik aradım bulamadım işletmelerde beceri eğitim sınavı yapıyoruz sabah yazılı öğleden sonra da uygulamalı yaptık fakat idare bunu bizden bir dosyada toplamamızı istedi ve biz bu sınav için tek sınav ücreti alıyoruz

müdür yardımcımıza ingilizce sınavında hem yazılı hem sözlü oluyor ve ikisinin de ücretini alıyorlar dediğimde onlar farklı günlerde oluyor dedi sizler bu durumlarla karşılaştınız mı? nasıldır uygulamalar beni aydınlatırsanız sevinirim

hocam biz her sene uygulama ve 50 soruluk test sınav yapıyoruz. 2 farklı günde. onun için 2 günlük ücret alıyoruz.
toplam 2 dal var. her gün 2+2 sınav yapıyoruz. toplam 4 sınav ücreti alıyoruz.

hocam bizde 2 sınav yapıyoruz öğleden önce yazılı öğleden sonra uygulamalı ama 1 ücret alıyoruz

bu sınav koordinatörlüğün bir görevi olduğu için tekrardan bir para alınması saçma geldi bana. peki mevzuatta var mı bu?

atakom' Alıntı:
bu sınav koordinatörlüğün bir görevi olduğu için tekrardan bir para alınması saçma geldi bana. peki mevzuatta var mı bu?

yok hocam koordinatörlüğün kapsamında değildir ayrıca komiyon oluşturulur yönetmelikte yeri var

İdareci olarak şunu söyleyebilirim. Yönetmelikte sadece uygulama sınavı yapılır yazmaktadır. Zaten e-okul a puan girerken görürsünüz staj dosyası ve uygulama sınavı puanları ayrı ayrı girilmekte. Uygulama sınavından puanı 45 ve üstü alamayan öğrenci başarısız sayılır. Yani yazılı sınavı gereksiz sadece öğrencilerin notu yüksek olsun diye uydurulmuş bir şey. Bundan dolayı sadece uygulama sınavı yapıldığından her bir grup için 5 saat ek ders verilir.

biz 3 gün boyunca beceri sınavı yapıyoruz. ilk gün uygulama (ofis), ikinci gün uygulama (dal derslerinden), üçüncü gün alan ve dal derslerinin tümünden test yapıyoruz. Günlük 5 er saat sınav ücreti alıyoruz. Sınav zamanı derse girmediğimiz için ders ücreti alamıyoruz. Yani ücrette bir şey değişmiyor.

jumangi' Alıntı:
İdareci olarak şunu söyleyebilirim. Yönetmelikte sadece uygulama sınavı yapılır yazmaktadır. Zaten e-okul a puan girerken görürsünüz staj dosyası ve uygulama sınavı puanları ayrı ayrı girilmekte. Uygulama sınavından puanı 45 ve üstü alamayan öğrenci başarısız sayılır. Yani yazılı sınavı gereksiz sadece öğrencilerin notu yüksek olsun diye uydurulmuş bir şey. Bundan dolayı sadece uygulama sınavı yapıldığından her bir grup için 5 saat ek ders verilir.

Yıl Sonu Beceri Sınavı:

Madde 83 - (Değişik fıkra: 20/09/2008- 27003 S.R.G Yön/39.mad.) Kurumlar ile işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler, yapılan beceri eğitiminin değerlendirilmesi amacıyla ders yılının son haftasında yıl sonu beceri sınavına alınırlar. Bu sınav, dersin özelliğine göre komisyonca alınacak karar doğrultusunda, uygulamalı veya hem uygulamalı hem yazılı ve/veya sözlü olarak yapılır.
Öğretim programlarında birden fazla uygulamalı ders bulunan meslek alanlarında, işletmede eğitimi yapılan her ders için yıl sonu beceri sınavı, sınav komisyonunun kararına göre birlikte veya ayrı ayrı yapılabilir.

Ancak bu derslerin değerlendirilmesi ayrı ayrı yapılır.

(Değişik fıkra: 20/09/2008- 27003 S.R.G Yön/39.mad.) Yıl sonu beceri sınavları, işletmenin usta öğreticileri veya eğitici personeli ile ilgili kurumun ilgili alan/bölüm/atölye/laboratuvar şeflerinden birisi, alan öğretmenleri ve il/ilçenin o meslek alan/dalındaki işveren kuruluşunu temsil eden üyelerden oluşturulan komisyon tarafından yapılır.

Yıl sonu beceri sınavları, işletmenin usta öğreticileri veya eğitici personeli ile ilgili kurumun ilgili bölüm/atölye/laboratuvar şeflerinden birisi, alan öğretmenleri ve il/ilçenin o meslek alan/dalındaki işveren kuruluşunu temsil eden üyelerden oluşturulan komisyon tarafından yapılır.

(Değişik fıkra: 20/09/2008- 27003 S.R.G Yön/39.mad.) Yıl sonu beceri sınav puanı, iş dosyası ve sınav değerlendirilmesi sonucu takdir edilen puanların toplamıdır. Yıl sonu beceri sınavı notu ise bu puanın nota çevrilmesiyle bulunur. Beceri sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bunun; 80 puanı sınav, 20 puanı da iş dosyasına takdir edilir.

Yıl sonu beceri sınav notu; iş dosyası ve sınav değerlendirilmesi sonucu takdir edilen puanların toplamının not olarak ifadesidir. Beceri sınavı yüz puan üzerinden değerlendirilir. Bunun; seksen puanı sınav, yirmi puanı da iş dosyasına takdir edilir ve elde edilen puan nota çevrilir. Bu değerlendirmede yarım ve daha yukarı kesirler tama yükseltilir. Yarımdan küçük kesirler dikkate alınmaz.

Uygulamalı derslerin eğitimini kurumda gören öğrencilere yıl sonu beceri sınavı yapılmaz.

Yıl sonu beceri sınavında başarısız olan öğrencilerin, bu derslere ait ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavlarının değerlendirilmesinde iş dosyası dikkate alınmaz.

(Değişik fıkra: 20/09/2008- 27003 S.R.G Yön/39.mad.) Özürleri nedeniyle yıl sonu beceri sınavına katılamayanlara; özrün, sınav günü mesai saatinin bitimine kadar kurum müdürlüğüne bildirilmesi ve en geç beş iş günü içinde belgelendirilmesi kaydıyla kurum müdürlüğünce ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları döneminde uygun görülecek bir tarihte yeni bir sınav hakkı verilir. Özrün süresi öğretmenlerin tatile girdiği tarihten sonraya rastlayan öğrenciler, yeni ders yılının başlamasından önce yapılan sorumluluk sınavları döneminde sınava alınırlar.

Hocam bu konuda tereddüte düşülen konular var.Mesela işletmenın vermış olduğu not 2.dönem notu olarak geçiyor dırek karneye.sınav notu,dosya notu giriyoruz 2.dönem nnotunu neden etkılemıyor

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR
Sınav görevi

MADDE 12- (1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.

Yönetmelik : Yıl sonu beceri sınavları, işletmenin usta öğreticileri veya eğitici personeli ile ilgili kurumun ilgili bölüm/atölye/laboratuvar şeflerinden birisi, alan öğretmenleri ve il/ilçenin o meslek alan/dalındaki işveren kuruluşunu temsil eden üyelerden oluşturulan komisyon tarafından yapılır. diyor.Bu üyeleri siz sınavlara getiriyor musunuz ?
İstanbul'da okula gelecek üye bulmak biraz zor.Arkadaşlar açıklar mısınız ?

bence en mantıklısı 1 günde yapıp bitirmek. bir de ayrıca para mı alınır diyen arkadaşlar olmuş. sınav parası alıyoruz ama o gün ek dersimiz kesiliyor zaten koordinatörlük gününde yaptığımız için 3 saat eksik almış oluyoruz.

2011bilgisayar' Alıntı:
Hocam bu konuda tereddüte düşülen konular var.Mesela işletmenın vermış olduğu not 2.dönem notu olarak geçiyor dırek karneye.sınav notu,dosya notu giriyoruz 2.dönem nnotunu neden etkılemıyor

not konusunda tereddüt edilecek bir şey yok. her şey yönetmelikte açık. not girerken de bir yanlışlık olduğu kesin. çünkü dosya, sınav, işletme hepsi etkiliyor notu.

hayrabolulu' Alıntı:
Yönetmelik : Yıl sonu beceri sınavları, işletmenin usta öğreticileri veya eğitici personeli ile ilgili kurumun ilgili bölüm/atölye/laboratuvar şeflerinden birisi, alan öğretmenleri ve il/ilçenin o meslek alan/dalındaki işveren kuruluşunu temsil eden üyelerden oluşturulan komisyon tarafından yapılır. diyor.Bu üyeleri siz sınavlara getiriyor musunuz ?
İstanbul'da okula gelecek üye bulmak biraz zor.Arkadaşlar açıklar mısınız ?

evet bir kişi getiriyoruz çünkü komisyonda olması gerekiyor. imzalarını atıp gidiyor. artı parasını da alıyor.

bilisim-tef hocam aynı gün uygulamalı için ayrı yazılı sınav için ayrı iki komisyon oluşturulması gerekmiyor mu?

bence gerekmez. iki ayrı sınav da yapılsa sonuçta yıl sounu beceri sınavı notu diye bir not elde ediyoruz. yani aslında bir sınav. ikiye bölmüş gibi.

gerçi bana göre yazılı sınava gerek yok. uygulama tek başına yeterliyken niye ayrı bir sınav daha yapayım ki?

blackrose' Alıntı:
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR
Sınav görevi

MADDE 12- (1) Her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ilgili mevzuatı gereğince yapılan bekleme, sorumluluk, dışarıdan bitirme, final, ortalama yükseltme, seviye tespiti, meslekî formasyon, adaylık eğitimi, beceri sınavı ve beceri/proje yarışması sınavlarında görevlendirilen öğretmenlere, öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla, her bir sınav komisyon üyeliği ve her bir sınav gözcülüğü için 5 saat ek ders ücreti ödenir.

arkadaşlar bu madde dogrultusunda beceri eğitimi sınavına 5er den 15 saat ücret verilmesi gerekmekte ancak ben bugüne kadar hiç almadım daha dogrusu idaremiz vermedi geçmişe dönük ücretlerimi nasıl talep edebilirim

nasıl bir dilekçe vermeliyim.

Ders saatinde sınav yaptığınız için sınav ücreti almazsanız pek arkasını aramanıza gerek yok. Çünkü sınav ücreti verilirse bu sefer ders ücreti kesilecek. Aynı anda 2 ücret olmaz.
Dersenizki benim koordinatörlük günümde sınav yaptık, koordinatörlük son hafta olmaz dolayısıyla onun ücreti olmaz, idare eğer koordinatörlük ücreti ödemezse sınav ücreti isteyin. Koordinatörlük ücreti öderse sınav ücretini yine aramanıza gerek yok.
Yazılı ve uygulamalı tüm sınavları sabah-öğlen ve farklı günlerde yapın. Ders ve koordinatörlük ücretiniz yoksa aynı gün için ayrı ayrı ücret talep edin.

evet hocam bende fark ettim sadece işletmenin notu gözküyor..acaba nerde hata yapıyoruz...

İşletmelerde Beceri Eğitimi Dersinin not işlemleri;

I.dönem : I.dönem notu işyerinin vermiş olduğu not karneye geçer.
II.dönem: II.dönem notu işyerinin vermiş olduğu not karneye geçer.

Yıl Sonu Beceri Sınav Notu: Haziran ayında "Beceri Eğitimi" sınavı yapılır. Bu sınav alanınızla ilgili dört yıl boyunca gördüğünüz mesleki dersleri kapsamaktadır. Ayrıca yıl boyunca işyerinde müfredata göre hazırlamış olduğunuz "İş Dosyası" da tutulur. Bu iki uygulamadan "Beceri Notu" hesaplanır.

Yıl Sonu Beceri Sınav Notunun Hesaplanması: Beceri Eğitimi Sınavı * %80 + İş Dosyası * %20 . Bu dersten başarılı olabilmeniz için ikisinin toplamı en az 45 olmalıdır.

Yıl Sonu Notunun Hesaplanması: İşyerinin vermiş olduğu I.dönem notu ile II.dönem notunun ortalaması hesaplanır. Çıkan ortalama notu ile Yıl Sonu Beceri Sınav Notu toplanarak ortalaması alınır.

ÖRNEK
I.DÖNEM : 5
II.DÖNEM : 4

BECERİ SINAVI : 60
DOSYA : 90

YIL SONU BECERİ SINAV NOTU : 60 * %80 + 90 *%20 = 66 >> 3

YIL SONU NOTU : (5+4)/2 = 5
(5 + 3) / 2= 4

KARNE NOTU;

BECERİ SINAVI NOTU : 3
YIL SONU NOTU : 4

İşletmelerde Beceri Eğitimi Dersinin not işlemleri;

I.dönem : I.dönem notu işyerinin vermiş olduğu not karneye geçer.
II.dönem: II.dönem notu işyerinin vermiş olduğu not karneye geçer.

Yıl Sonu Beceri Sınav Notu: Haziran ayında "Beceri Eğitimi" sınavı yapılır. Bu sınav alanınızla ilgili dört yıl boyunca gördüğünüz mesleki dersleri kapsamaktadır. Ayrıca yıl boyunca işyerinde müfredata göre hazırlamış olduğunuz "İş Dosyası" da tutulur. Bu iki uygulamadan "Beceri Notu" hesaplanır.

Yıl Sonu Beceri Sınav Notunun Hesaplanması: Beceri Eğitimi Sınavı * %80 + İş Dosyası * %20 . Bu dersten başarılı olabilmeniz için ikisinin toplamı en az 45 olmalıdır.

Yıl Sonu Notunun Hesaplanması: İşyerinin vermiş olduğu I.dönem notu ile II.dönem notunun ortalaması hesaplanır. Çıkan ortalama notu ile Yıl Sonu Beceri Sınav Notu toplanarak ortalaması alınır.

ÖRNEK

BECERİ SINAVI : 60
DOSYA : 90

YIL SONU BECERİ SINAV NOTU : 60 * %80 + 90 *%20 = 66 >> 3

YIL SONU NOTU : (5+4)/2 = 5
(5 + 3) / 2= 4

KARNE NOTU;

BECERİ SINAVI NOTU : 3
YIL SONU NOTU : 4

sınava gelmeyen öğrencilere ne yazıyorsunuz 0 sıfırmı yazıyorsunuz...o zaman ortalama ile geçmiş oluyor...

egunay' Alıntı:
Yazılı ve uygulamalı tüm sınavları sabah-öğlen ve farklı günlerde yapın. Ders ve koordinatörlük ücretiniz yoksa aynı gün için ayrı ayrı ücret talep edin.

sabah -öğle değişiyor mu yani sabah 5saat öğleden sonraya sarkarsa 5 saat şeklinde ekders mi oluyor hocam

Geri