İdareci maaş karşılığı ve ek ders meselesi

Kodla Büyü

katafalk

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
713
Merhaba. Bilindiği üzere, bir öğretmenin bir kuruma idareci olabilmesi için aynı türdeki eğitim kurumuna öğretmen olarak atanabilme şartı var. Alanı, dersi olmalı gibi bir şart yok. Buraya kadar sıkıntı yok.

Peki halk eğitimi merkezlerinde bilişim teknolojileri veya diğer branşlarda görev yapan arkadaşlar için sorum, maaş karşılığı ders şartı var mı bu kurumlarda? Varsa haftada 2-12-22 saat neyse nasıl kurs açıyorsunuz? Olgunlaşma enstitüsü için de aynı şeyi merak ediyorum.

Not: Bir kurum idarecisine sorduğumda düzenli olarak kurs açmadıklarını ancak Oryantasyon, hijyen vb. kursları açtıklarında 6 saatin üzerine ek ders aldıklarını (yönetimden gelen ek ders hariç) söyledi. Ancak bu durumda da bu kursları haftalık düzenli açmıyorlarmış.

İkinci sorum, alanımız/dersimiz olmayan kurumlarda idareci olarak branş dışı dersi istememe/reddetme gibi bir ihtimal var mı? Ya da formaliteden de olsa beden eğitimi, sosyal etkinlik vb. derslere mi girmemiz bekleniyor?

Üçüncü sorum, ki daha önce sorulduğunu gördüm ama bulamadım, 10 saat ve üzeri ders alan idareci planlama-hazırlık alır mı? Alamıyorsa, alamayacağına dair dayanak nedir?
 
3. soru için cevap ilgili mevzuatta açıkça yazılmış:

“Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün Ek ders ücreti konulu 27.02.2007 tarihli ve 2007/19 nolu Genelgesinin 6. maddesi gereğince;

6- Kararın 11'inci maddesinde; "(1) Bu Kararın 10 uncu maddesinde sayılanlar hariç, müdür yetkili öğretmenler dâhil, her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli öğretmenlere, haftada 3 saati geçmemek üzere Bakanlığa bağlı okul ve kurumlarda aylık ve ücret karşılığı fiilen okuttukları her 10 saat ders için 1 saat daha hazırlık ve planlama görevi karşılığında ayrıca ek ders ücreti ödenir." denilmektedir.
Buna göre, söz konusu Kararın 10'uncu maddesinde sayılanlara -müdür yetkili öğretmenler hariç- hazırlık ve planlama görevi karşılığı olarak herhangi bir ek ders ücreti ödenmeyecektir. Müdür yetkili öğretmenlere hazırlık ve planlama görevi karşılığı olarak ödenecek ek ders ücreti, aynı zamanda fiilen sınıf okuttukları da dikkate alınarak sınıf öğretmenlerinde olduğu gibi belirlenecektir.
.
.
.



Karar:

Genelge:
 
2. Sorunun cevabı: Alanında ders yoksa ve farklı alan dersi istemiyorsa 6 saati doldurmak zorunda değil.

Aylık karşılığı ders görevi
MADDE 5- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;
a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür
yardımcıları haftada 6 saat,
b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,
c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,
ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat,
ders okutmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülük öncelikle alanlarında, alanlarında ders
bulunmayanlara ise ihtiyaç hâlinde ve istekleri üzerine alanları dışında ders görevi verilmek
suretiyle yerine getirilir.
 
neredeyse 20 yıldır çalışıyorum daha doğru düzgün zorunlu girmesi gereken derse giren idareci görmedim.
istisnalar belki çıkabilir onlarda büyük ihtimal okulunda 10 tane idareci vardır veya öğrenci mevcudu 100 civarlarındadır
 
neredeyse 20 yıldır çalışıyorum daha doğru düzgün zorunlu girmesi gereken derse giren idareci görmedim.
istisnalar belki çıkabilir onlarda büyük ihtimal okulunda 10 tane idareci vardır veya öğrenci mevcudu 100 civarlarındadır
Hocam fiili olarak girmemek, işi savsaklamak ayrı bir de ders saatinin tanımlanması gerekip gerekmediği farklı. O yüzden sordum. Yoksa dediğinizde haklısınız.
 
1 _ ) Halk eğitimde genelde idareciler maaş karşılığına girmiyorlar çünkü alanı olan kursa denk gelmesi lazım , fakat bu biraz gözden kaçan bir durum . Kurum müdürleri maaş karşılığını bulmaya gayret etmeliler. Oryantasyon ve hijyen gibi kurslarda 6 saatin üzerine alması için cumartesi ve pazar günlerine kurs planlanması gerekir . böyle bir durumda da kamu zararı ortaya çıkar soruşturma konusudur. hafta içine gündüz veya geceye yazarsa kursu , gene alamaz ektra ekders maaş karşılığına girer. bu şekilde bilgi veren idarecilerde var maalsef anlamak mümkün değil..
2-) Alanınız olmayan yerde müdür yardımcısı olamıyorsunuz kadrolu olarak fakat görevlendirme yapıyorlar bazı yerlerde tabi böyle bir durumda görevlendirme oluru alan ilçe müdürüne ceza gelme durumu var. eğer böyle bir görevlendirmeniz varsa kendi alanınızın dersi olmadığı için girmenize gerek yok başka derslere.
3- idareci 10 saate 1 saat alamıyor. yönetmelikte ekders ile alakalı maddelerde olması lazım
 
BBNET
Geri
Üst