Soru: 15 ocak 2010 tarihin de göreve başladım. 2012 de il dışı ataması isteyebilir miyim?
Cevap : MEB Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin ilgili madde hükmünde 25(3) “İlgili yılın 15 Eylül tarihi itibarıyla bulunduğu eğitim kurumunda ya da ilde çalışılması gereken süreyi dolduracak olan öğretmenler yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.” Hususu yer almaktadır. Yine aynı yönetmeliğin “İl içi ve iller arası isteğe bağlı yer değiştirmeler” başlıklı 26.maddesinin 2.fıkrasında “Zorunlu çalışma yükümlülüğü bulunmayanlar, bu yükümlülüğünü tamamlayanlar ya da muaf olan öğretmenlerden bulundukları ilde en az üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar iller arasında yer değiştirme isteğinde bulunabilirler. “ hükmü yer almaktadır. Bu durumda iller arası yer değiştirme isteğinde bulunabilmeniz için ilgili yılın 15 eylül tarihi itibari ile 3 yılı doldurmanız takdirinde iller arası yer değiştirmeye başvuru yapabilirsiniz. Göreve başladığınız tarih dikkate alındığında 2013 yılında iller arası yer değiştirmeye başvuru yapabileceğiniz görülmektedir. Sorunuzda göreve başladığınız ili belirmediğiniz görülmektedir. Yönetmeliğin geçici 3.maddesinde “ (Ek : 30.7.2010/27657 RG) (1) Bu Yönetmelikle yürürlükten kaldırılan Yönetmelik hükümlerine göre zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere ikinci ve üçüncü hizmet bölgesine dahil iller ile birinci hizmet bölgesine dahil illerin (D) ve (E) ilçelerindeki eğitim kurumlarında 6/5/2010 tarihi itibarıyla görev yapmakta olan öğretmenler, adaylıkları kaldırılmış olmak kaydıyla bulundukları eğitim kurumlarında ya da illerde çalışmaları gereken sürelerini tamamlayıp tamamlamadıklarına bakılmaksızın il içi ve iller arasında yer değiştirme dönemlerinde yer değiştirme isteğinde bulunabilirler.” hükmü yer almaktadır. Bu durumda, 2010 yılında yapılan zorunlu hizmet muafiyetinde görev yaptığınız yere dayalı olarak istisnai uygulamaya tabi olabilirsiniz. Göreve başladığınız okulun zorunlu hizmet kapsamında görev yapılan bir okul olduğunu varsayarsak yer değiştirme başvurusu için adaylığınızın kalkması yeterlidir. Varsayımda belirttiğimiz duruma sahipseniz adaylığınızın kalkmasından sonraki ilk yer değiştirme duyurusuna 3 yıl şartı gerekmeksizin başvurunuzu yapabilirsiniz. Saygılarımla….
böle bir yazı buldum,buna göre yapabiliozz :?