İsveç'in çöpü bitmiş

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan acer50
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

acer50

Süper Üye
Süper Üye
Biz nelerle uğraşıyoruz, adamlar nerelere gelmiş dedirtiyor bu haber, valla tayin isteyesim geldi;

Gelişmiş ülke sıkıntılarında bu hafta: İsveç'in çöpü bitti

Geri dönüşüm, güneş enerjisi ve daha birçok sürdürülebilir uygulamada tüm ülkelerin başını çeken İsveç, şaka gibi bir sorunla karşı karşıya. Elektrik ve ısınma ihtiyaçlarının büyük kısmını çöplerden elde eden ülkede çöp bitti.

250.000'in üzerinde evin elektrik ve ısınma ihtiyacını çöplerin yakıt olarak kullanılmasından sağlayan İsveç hükümeti, ülkede üretilen çöpten daha büyük kapasiteli çöp dönüştürme tesisine sahip. Bu durum da İsveç'i komşusu Norveç'ten çöp ithal etmek durumunda bıraktı. İsveç bundan böyle Norveç'ten yılda (başlangıç olarak) 80.000 ton çöp satın alacak.

9,5 milyon nüfuslu ülkede çıkan atıkların yalnızca %4'ü geri dönüşmez durumda. Vatandaşların geri dönüşüm konusunda bu denli duyarlı olması da İsveç'in yakıt olarak kullanabileceği çöpün tükenmesindeki ve komşu ülkelerin çöpünü geri dönüştürür hale gelmesindeki ana etken.

Mevcut senaryoda Norveç, İsveç'e fazla çöplerini yok etmesi için para ödüyor. İsveç de üzerine para alarak elde ettiği bu çöpleri geri dönüştürerek vatandaşlarına elektrik ve ısınma sunuyor. Yani elektrik ve ısınmayı bedavaya getirip bir de üzerine para kazanıyorlar.

İsveç'in bir sonraki planı ise Norveç'tense Balkan ülkeleri, İtalya, Romanya (belki de biz) gibi geri dönüşüm altyapısı olmayan ülkelerden çöp satın alarak onların kirletilmiş alanlarını azaltmaya çalışmak.

Geri dönüşümü marifet olarak görmeyen herkese bu sabahki hareketiyle tokat gibi bir cevap veren İsveç'i kutlarız.

http://www.yesilist.com/new/cms.php?u=g ... ti&id=1033

Hayır o kadar bahtsızız ki ülkeye komşu bile olamadık. En azından çöpü biz ihraç ederdik.

kutluyorum İsveç'i. Benim güzel vatanımda da olsa keşke. Geri dönüşüm kutularını zorla koymuştuk o da kalktı :(

Bazı iller geri dönüşüm uygulaması yapıyor ama hala vatandaş bunun bilincinde değil. Her madde için ayrı kutu koymuşlar, vatandaş işleri ne ayırsınlar diyor. Gerçekten gereksiz işler çıkarmada üstümüze yok.

Böyle olunca istenen düzeye gelmediğimizde, vay efendim neden olmadı. Sen oldunmu da soruyorsun bunu diyesi geliyor insanın.
Taşınalım hocam İsveçe, Varmı gelen?

geri dönüşümcüler bile işin çakallığında burda. geri dönüşüm kafesleri var. cam, plastik ve kağıt için. bir kaç kere gördüm sadece kartonları alıp cam ve plastiği evsel atığa atıyorlar.

biltek2007' Alıntı:
Bazı iller geri dönüşüm uygulaması yapıyor ama hala vatandaş bunun bilincinde değil. Her madde için ayrı kutu koymuşlar, vatandaş işleri ne ayırsınlar diyor. Gerçekten gereksiz işler çıkarmada üstümüze yok.

Böyle olunca istenen düzeye gelmediğimizde, vay efendim neden olmadı. Sen oldunmu da soruyorsun bunu diyesi geliyor insanın.
Taşınalım hocam İsveçe, Varmı gelen?
Var, hadi gidelim. :arrow:

edersoy' Alıntı:
Hayır o kadar bahtsızız ki ülkeye komşu bile olamadık. En azından çöpü biz ihraç ederdik.
Aynen öyle bu işten çok iyi para kazanırdık. Bizim çöpümüzü kolay kolay bitiremezler. İşadamlarımız buna bir el atsa ne iyi olur.

herkes kendi adına gerekeni yapmalı bence
ben marketten aldığım fişleri bile çöpe atmıyorum
geri dönüşüm poşetine atıyorum artık hastalık haline geldi
hiçbir şeyi çöpe atamıyorum.

İsveç i tebrik etmek lazım Bizimkiler gidip örnek alsınlar

Medeniyet meselesi bu. Bizim sitenin arkasına belediye koymuş sağolsun,3 adet ince uzun bir kısmı yerin altında çöp bidonu, geçen gün bir baktım önünde şu bireysel çöp toplama arabalarından biri duruyor. Bidonun içinden şişeler dışarı fırlıyor. Eleman daracık bidona girmeyi başarmış. Zaten bidonların kapakları kırılmış. Bizde olmaz yani geri dönüşüm falan.

Geçen gün marketten bir çöp kovası almıştım. Oğlum (6 yaşında) eve gelince anne bu geri dönüşüm kutusu olabilirmi dedi. Sanırım okulda duymuş. Tamam dedim. Üzerine bir de geri dönüşüm işareti yapıştırdı. Bir kaç gün içinde biriktirdiler kağıtları. Bi ara kızım kaldırmış kapağını (4 yaşında) anne bu kağıtlar geri dönüşmemiş bozulmuş bu diye bağırıyordu.

edersoy' Alıntı:
Geçen gün marketten bir çöp kovası almıştım. Oğlum (6 yaşında) eve gelince anne bu geri dönüşüm kutusu olabilirmi dedi. Sanırım okulda duymuş. Tamam dedim. Üzerine bir de geri dönüşüm işareti yapıştırdı. Bir kaç gün içinde biriktirdiler kağıtları. Bi ara kızım kaldırmış kapağını (4 yaşında) anne bu kağıtlar geri dönüşmemiş bozulmuş bu diye bağırıyordu.

:puhaha:

edersoy' Alıntı:

E tabi teknoloji çocuğu, geri dönüşmesi lazım :D Sıfır km kağıt vermesi gerekiyor :)

Geri