ŞÖK Hakkında Çok Acil ve Önemli Sayın Hocalar

Kodla Büyü

KurtalanExpress

Site Gezgini
Merhaba değerli hocalarım, bu yıl bitimine 3 ay kala okulda vekil müdür oldum. Sene başından beri de müdür yardımcısıydım fakat bu ilk senem. :) Biraz karışık işler gelişti yani. Siirt'in büyük köy okullarından birisinde görev yapıyorum. 24 öğretmenli 600 öğrencili bir okulda sorumluluk kala kala bana kaldı. Bu bölümü es geçtim :)

Sene başından beri düzenli yoklama takibi yaptım ve uyarmama, velisiyle telefonda görüşmeme rağmen 200'ün üzerinde öğrenci ŞÖK'e kaldı ve bunlardan en az yarısı çok fazla devamsızlığı olan , 50 kişi de sürekli devamsız olan öğrenciler.

Çok devamsızlığı olan öğrenciler çoğu sınava girmemiş ve dersi de hocayı da okulu da umursamayan tipler. ( 80 gün- 90 gün - 120 olan bile var)
Geçtiğimiz yıllarda okul idaresinin umursamaz davranması ve ne şartla olursa olsun sınıfı geçirmesi yüzünden bu başıbozukluk. İdareyi ve devamsızlğı , düşük notu kimse sorun etmiyor. Okulda bıçakla adam yaralıyor öğrenci, disiplin cezası diyorsun alaylı alaylı gülüyor, sınıfı darmadağın ediyorlar çerçeveleri camları indiriyorlar yakalıyorsun kalırsın diyorsun bırakamazsınız ki diyor. Daha neler neler buraya yazmaya sığmayacak olaylar yaşadık yıl boyu. Geçtiğimiz ay bu durumu Milli Eğitim Şube Müdürüne bildirdim ve bir bölüm öğrenciyi sınıfta bırakmak istediğimi söyledim. O da bir göz dağı vermemin iyi olacağını söyledi. Bunu da göz önünde bulundurun lütfen.

Bu devrana birinin son vermesi gerek diye düşünerek sene sonu dolayısıyla sınıf geçme yönetmeliğine baktım. "Şube öğretmenler kurulu toplanır , ŞÖK'e kalan öğrenci hakkında karar verir , geçer veya kalır" diyor özetle ve "bu durum velisine bildirilir".

Bu gün yaptığım toplantıda 47 sürekli devamsız, 23 tane de ŞÖK oylaması sonucu 70 öğrencinin kalmasına oy çokluğuyla karar verildi. E-okula işlendi, evrakları öğretmenler tarafından imzalandı.

Fakat şimdi bu noktada sizce büyük problemler mi bizi bekliyor yoksa her şey olması gerektiği gibi mi?

Değerli tecrübe ve yorumlarınıza çok ihtiyacım var. Şimdiden teşekkür ederim.

2 dönem sürekli devamsız öğrencilerin şöke bile gitmemesi gerekir çünkü not sütunlarının boş olması gerekiyor.

hocam eğer evrakları tam doldurduysa öğretmenler kurulda sınıf tekrarı verilebilir ama sınıfta bırakmak zor iş... veli davet edilip imzalar vs... alındımı? Sınava gelmediği söylendimi vs....

öğrenci bir kaç kez gelse bile geçiyor malesef.....

EK-9 var hocam veli imzalaması lazım aynı zamanda şube öğretmeni de. I. ve II. Dönem şöklerde kalacak öğrencilerin isimlerinin bir nebze olsun isimlerinin geçmesi gerekiyor. FAKAT ŞİKAYET OLURSA maalesef soruşturma açılır. Bizi tehdit ettiler ama yine de 10 adam bıraktık. Çok sorunlar oldu ama hallettik sonra. İmzalar filan derken baş ağrıtıyor... 70 öğrenci fazla bir sayı haberiniz olsun...

NOT: Veliye dönem içerisinde inşallah bildirim yapmışsınızdır. Yaşadığım şeyi anlatıyım:
Çocuğunuz okulda kaldı diye velinin ayağına gittik(!)( müdür istedi)
Veli kağıdı imzalamadı. Sizi şikayet edicem dedi. Etti de. İlçe mem, veliyi azarladı ama başımızı biraz ağrıttı. Ek-9, şök kararı, imzalar vs. bir çok belge istedi. Hazırladık ama canımız da çıktı. Karınca hocamın dediği gibi çocuğu okulda bırakmak zor. :D

Bir kez daha görüyorum ki asla ve asla meslek lisesinden başka bir okulda görev yapmam! Allah yardımcınız olsun arkadaşlar...

hepimiz aynı sıkıntıları üç aşağı beş yukarı yaşıyoruz hocam...

sayın hocam; bu durum için velinin devamsızlık ve sınavlara girmeyen öğrencisi ile ilgili aşamalardan haberdar olması lazım.. bununla ilgili de veli ziyaretlerin, bu konulardan bahsedilen yazılı bir evrakın ve bu düzenlenen evrakta da velinin bilgilendiğine dair imzasının bulunması gerekiyor...

uygulanan eğitim sistemi öğrenci merkezli olduğu için herşey öğrencinin lehine.. çoğu idarede veliye söz hakkı vermemek için kendisi şök ile geçiriyor.. veli; çoçuğumu ben geçirdim dedirtmemek için.. İdare bu lafla güç kaybeder çünkü..

bilinçli veli zaten öğrencisinin kalmasının onun yararına olacağını bilirzaten o tip velilere sahip ailelerin öğrencisinde sıkıntı olmuyor.. bilinçsiz olan da küçük hesaplar yaptığı için benim çocuğum kalsın demiyor.. aman bitirsin bi şekilde de hemen ben onu çalıştırayım derdinde..

idealist olabileceğimiz bir eğitim sistemi sadece kpss eğitim bilimleri kitaplarında var hocam.. atandığınız zaman bu bilgilerini ne kadar çabuk unutursanız o kadar az acı çekersiniz öğretmenlik mesleğinizde..

o yüzden allah kolaylık versin hocam..

Yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Öğrenci Velileri babası olarak görünüyor fakat bir çoğu şehir dışında , inşaat ustası olarak çalıştığı için ancak telefon ile görüşme imkanı buldum, annelerin büyük bölümü de Türkçe bilmiyor ve ilgilenmiyor malesef. Milli Eğitim'de yazılı değil sözlü olarak bildirildi sadece. İlçe MEM müdürü ve Şube Müdürünün konudan haberi var. Ulaşım sorunu yok fakat hiçbir görüşmemiz resmi ve kayıtlı değil malesef. :( Eokul ŞÖK raporlarında Veli İmzası diye bir bölüm açılmamış ve Yönetmelikte de bildirilir diyor yalnızca ama ne edecez bilemedim ben :(

bizim okulda da her sene fiks 40 öğrenci şökten dolayı kalıyor (ki bu öğrenciler hiç okula gelmiyor) hatta ve hatta geçtiğimiz senelerde bu sayı çok daha fazla idi öğrenim çağına çıkma muhabbeti olsun, açık ortaokula kayıt vs işlemlerle bu sayı 40 a düştü. bu 40 öğrenci de allahtan bu sorunlar olmuyor (evlerine gidip ziyaret yapmamıza rağmen gelmiyorlar okula). okulun durumu kötü olmasa sıkıntı olmaz derdim ama gene de tedbiri elden bırakmayın ne olur ne olmaz...

prosedürde
bıraktıgınız öğrencinin kalmaması için hangi çalışmaları yaptıgınız ile ilgili belgeler olması gerekir.fazldan yazılı,performans,proje,veli ziyareti,tutanak...

varsa sıkıntı cıkmaz

yoksa ve şikayet olursa belki biraz sıkıntı cıkabilir

Geri