Şeflik ve Koordinatörlük

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan mkrkls
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

mkrkls

Seçkin Üye
Seçkin Üye
şimdi arkadaşlar ben çpl de tek öğretmenim.şeflik görevim şu an yok müdürüm şef olmamı istiyor.bilişim alanında tek şubemiz var. yani 10 sınıflarda mesleki gelişimle birlikte 16 saat, 11 lerde 18 saat, 12 lerde 2 saat ders bulunmakta. toplamda 16+18+2=36 saat yüz yüze ders var. son sınıfta 18 öğrenci var.bu durumda benim girmem gereken ders saati sayısı nasıl olur.
günde 7 saat üzerinden 34 yüze yüze + 10 saat koordinatörlük + 2 rehberlik mi olur.

şef olursam ne olur? şef olmak istemez isem müdür resmi yazışmaları yaparak görevlendirebilir mi?

bu durumda iken okula ücretli öğretmen görevlendirmesi yapılabilir mi? (ki şu an bir ücretli öğretmen bulunmakta ama müdür 2. dönem bir daha gözden geçirelim dedi yani bütün dersleri bana verecek, geriye kalan şeflikle mi dolacak yoksa koordinatörlükle mi? 18 öğrenci için 10 saat koordinatörlük az değil mi?

bilen biri olması gerekeni yazarsa sevinirim....

hocam çok fazla soru sormuşsun ama anladığım kadarıyla cevap vereyim
koordinatörlük idarenin eline kalmış bir şey 5 saatte verebilir 16 saatte genelde okullar kalan ekder açığı ne kadarsa o kadar verilir.
tek öğretmensen 36 saat yüzyüze derse girmen gerekir. sana kalan kısımda koordinatörlük verir buda 8 saat eder

şeflik konusunda sonuçta sen tek öğretmensin bölümle ilgili herşey sana bakar olsanda bu işi yaprsın olmasanda

sonuç olarak şu durumdaki ders sistemin

36 saat yüzyüze
8 saat koordinatörlük
3 saat hazırlık planlama
2 saat rehberlik alırsın

ancak şef olursan 2 saat rehberlik alamazsın

ben senin yerinde olsam ikinci bir öğretmen gelene kadar şef olmam ama işleri yürütürüm.
ikinci öğretmen geldiğinde
20 saat maaş karşılığı alırım gerisini şeflik ve koordinatörlükle doldururum. gerekçesinide müdüre şef değilken bu işleri yaptığını bunu hakettiğini söylersin

ayrıca eğer öğrenci sayısı fazla ise başka bölümden öğretmene verebilirsiniz koordinatörlüğü öğrencileri bölerek.

rcandir' Alıntı:
hocam çok fazla soru sormuşsun ama anladığım kadarıyla cevap vereyim
koordinatörlük idarenin eline kalmış bir şey 5 saatte verebilir 16 saatte genelde okullar kalan ekder açığı ne kadarsa o kadar verilir.
tek öğretmensen 36 saat yüzyüze derse girmen gerekir. sana kalan kısımda koordinatörlük verir buda 8 saat eder

şeflik konusunda sonuçta sen tek öğretmensin bölümle ilgili herşey sana bakar olsanda bu işi yaprsın olmasanda

sonuç olarak şu durumdaki ders sistemin

36 saat yüzyüze
8 saat koordinatörlük
3 saat hazırlık planlama
2 saat rehberlik alırsın

ancak şef olursan 2 saat rehberlik alamazsın

ben senin yerinde olsam ikinci bir öğretmen gelene kadar şef olmam ama işleri yürütürüm.
ikinci öğretmen geldiğinde
20 saat maaş karşılığı alırım gerisini şeflik ve koordinatörlükle doldururum. gerekçesinide müdüre şef değilken bu işleri yaptığını bunu hakettiğini söylersin
...
gelen 2. öğretmenin değerlendirme puanı sizden fazla ise ve şeflik için başvurursa; saçınızı süpürge edip tüm okulu temizlemiş bile olsanız, bütün parasını cebinizden verip laboratuarı kendiniz kurmuş bile olsanız şef olamazsınız. bunu unutmayın...

hocam anladığım kadarıyla müdürün hem bütün öğrencilere koordinatörlük yapmanı, aynı zamanda tüm derslere girmeni aynı zamanda şeflik adı altında okulun lablarının bakım onarımını ve hatta okul idaresinin bazı işlerine yardımcı olmanı senden bekliyor. yani nasıl bir profil çizdiysen hepsini aynı anda yapabileceğini düşünüyor. @rcandir hocanın dediği gibi bunlardan bazılarını fahri olarak yapabilirsin tabi bu senin inisiyatifinde o ayrı konu. ama benim sana tavsiyem şu.

şeflik ayrıdır. koordinatörlük ayrıdır. ders görevi ayrıdır. yani eğer şef olarak görevlendirip senin bazı sorumlulukları almanı istiyorsa ozaman sana 10 saat vermelidir ki sende o işleri yaparken zaman bulabilesin. ve hakettiğin parayı ek dersi alabilesin. müdürün hem ekmek bütün dursun diyor hem karnım doysun diyor. bunun çözümü bu değil. onlar çpl mantığı. bende çpl deyim. genelde kültür branşındaki müdürler böyle kısa yolu bulup çözüme gitmeye çalışıyorlar. bizde de ister 8 öğrenciye bak ister 18 öğrenciye bak. her meslek öğretmenine bilişimci olsun muhasebeci olsun çocuk gelişimi olsun elektrik olsun her meslek öğretmenine 10 saat koordinatörlük veriyor. düz mantık işletiyorlar. halbuki 18 öğrencinin işletme sorumluluğu + labların ve bölümün işlerliği zaten seni fazlasıyla yoracaktır ki 34 saat derse tek başına girmek baya yorar insanı.

tavsiyem 25 saat yüzyüze (yada 26) dersine gir + 10 şeflik + 10 saat koordinatörlük (müdürün bu şekilde verdiği için yoksa 18 öğrenciye az bu ) + 2 saat yan = 47

çünkü ücretli olmasa da olsa da koordinatörlükle işletmelerle son sınıf öğrenci sıkıntısıyla sen ilgileneceksin. ayrıca lablarla da sen ilgileneceksin tek olduğun için. zaten bunları yapacağın için bana göre hem derse girmek hem bunları yapmak biraz gereksiz. burada müdürlerin bi önyargısı var. ücretli öğretmen lablara ve öğrencilere yeterince sahip çıkmıyor düşüncesi. o yüzden gözden geçirelim demiş olabilir. bence mütdürünüz yanlış düşünüyor. yani sen arada çok yıpranırsın. ki norm hesaplamada yüz yüze ders (her öğrenci bir grup ise 36 saat) + planlama bakım onarım (şeflik 10) + koordinatörlük (kimi müdür 24 olarak hesaplar kimisi öğretmene vereceği saat olarak 10+10= 20 iki öğretmenin koordinatörlükğü diyeilm) = 66 saat ders yükünüz çıkarki norm karşılığı 2 öğretmendir. bunlar boşyere hesaplanmıyor. müdürünüz 2 öğretmenin yapması gereken işi tek öğretmenle yapmak istiyor. istiyorsan müdürünün dediğini kabul edebilirsin. ama ileriki yıllarda birşeylerin düznüğün gitmesini istdiyorsan gerekli yerde müdehale etmek gerekiyor ki tam zamanı diye düşünüyorum.

bu kadar uzun yazmamın sebebi bende çpl deyim ve bende bazı konulardan zaman zaman sorun yaşıyorum. kolay gelsin hoücam

eveeett..
Yukarıdakilerle birlikte;
sizin girebileceğiniz ders saati sayısı sef değildeken 49 şef iseniz 47;
Normun 3 ya da 10 olması bunu değiştirmez..
Okul normu 3 'dür doğru ancak, kadrolu öğretmen varken, 1 tanede olsa (bu sen sin :) ) tüm derslere girmelisin, şu anda ücretli öğretmen görevlendirmesi yanlış..

Şeflik konusuna gelince; ben olsam olurum, ekstra yükümlülük getirmez Bilgisayarların bakım onarımını zaten sen yaparsın, hocamın dediği gib yarın benle birlikde 1 kişi daha geliriz oraya şeflik isteriz, ben alan şefi diğerimiz lab şefi, sen öyle kalırsın.. :puhaha:
Koordinatörlükde; geriye 3-5 saat kalırsa onu alırsın, Allah bereket versin..

Sen diyorsanki yok ben şeflik istemiyom, amenna..

Yalnız o ücretli öğretmenlik işi yanlış bundan eminim, ücretli öğretmenlik şefliğe koordinatörlüğe bakmaz..

BaRBaRYaN' Alıntı:
...
senin sorularına gelmeden önce şunu belirtmek isterim ki bir meslek dersi öğretmeni 4 tane yönetmeliği iyi bilmelidir
..
1. Ortaöğretim kurumları yönetmeliği (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2 ... 0907-4.htm)
2. Mesleki ve Teknik eğitim yönetmeliği (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/24804_0.html)
3. Norm kadro yönetmeliği (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/8301.html)
4. YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/26378_0.html)
.
gelelim hocam şimdi senin soruna.
hocam Mesleki ve Teknik eğitim yönetmeliği yürürlükten kaldırıldı

bozo0660' Alıntı:
eveeett..
Yukarıdakilerle birlikte;
sizin girebileceğiniz ders saati sayısı sef değildeken 49 şef iseniz 47;
Normun 3 ya da 10 olması bunu değiştirmez..
Okul normu 3 'dür doğru ancak, kadrolu öğretmen varken, 1 tanede olsa (bu sen sin :) ) tüm derslere girmelisin, şu anda ücretli öğretmen görevlendirmesi yanlış..

Şeflik konusuna gelince; ben olsam olurum, ekstra yükümlülük getirmez Bilgisayarların bakım onarımını zaten sen yaparsın, hocamın dediği gib yarın benle birlikde 1 kişi daha geliriz oraya şeflik isteriz, ben alan şefi diğerimiz lab şefi, sen öyle kalırsın.. :puhaha:
Koordinatörlükde; geriye 3-5 saat kalırsa onu alırsın, Allah bereket versin..

Sen diyorsanki yok ben şeflik istemiyom, amenna..

Yalnız o ücretli öğretmenlik işi yanlış bundan eminim, ücretli öğretmenlik şefliğe koordinatörlüğe bakmaz..

hocam tamam ücretli şefliğe koordinatörlüğe bakmaz da ben bütün derslere girersem şefliğe ve koordinatörlüğe kim bakacak.diğer alanlarda da durum aynı öğretmen yok. norm kadrodaki açık öne sürülerek ücretli görevlendirmesine devam edilirse sorun yok zaten ben 20 saat ders 14 saat koordinatörlük 10 saat şeflik alırım. geri kalan derslere ücretli girer. ama diğer durumda bütün derslere ben girersem şeflik ve koordinatörlük hamallık olacak...

mkrkls' Alıntı:
BaRBaRYaN' Alıntı:
...
senin sorularına gelmeden önce şunu belirtmek isterim ki bir meslek dersi öğretmeni 4 tane yönetmeliği iyi bilmelidir
..
1. Ortaöğretim kurumları yönetmeliği (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2 ... 0907-4.htm)
2. Mesleki ve Teknik eğitim yönetmeliği (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/24804_0.html)
4. YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN DERS VE EK DERS SAATLERİNE İLİŞKİN KARAR (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/26378_0.html)
.
..
o kadar yazılan açıklamadan sadece bu dikkatinizi çektiyse :alkis: :alkis: :alkis:
siz bizden iyi biliyorsunuz demek cevap yazmaya gerek yok...

BaRBaRYaN' Alıntı:
mkrkls' Alıntı:
BaRBaRYaN' Alıntı:
...
..
.
..
o kadar yazılan açıklamadan sadece bu dikkatinizi çektiyse :alkis: :alkis: :alkis:

hocam niye gücendin ki senin bilgilerin çok işimize yarıyor ancak ben sorularıma net cevap alamıyorum. şimdi diyorum ki okulum norm açığı varken bir tane kadrolu öğretmen var diye ücretli öğretmen görevlendirilemeyeceği hangi yönetmelikten çıkıyor. ortaöğretim kurumlar yönetmeliğinde şu madde var
Okuldaki teorik ve uygulamalı meslek dersleri, ders bütünlüğü dikkate alınarak öğretmenlere dengeli
olarak dağıtıldıktan sonra işletmelerde meslek eğitimi adı altında ek ders görevi verilir.

ama bu maddenin amacı şu olsa gerek müdür 48 saat yüz yüze ders varken sevdiği öğretmene 20 saat , diğerine 28 saat vermesin. eşit dağıtsın 24 er
haksız mıyım. şu an ben 22 saat ders aldım ücretli arkadaş 14 saat ders aldı. bana kalsa ben bu arkadaşa koordinatörlükte veririm 30 saate tamamlarım. bi kişi daha geçici de olsa iş sahibi olsun evine ekmek götürsün. bizim müdürlerde bu vizyon yok.

mkrkls' Alıntı:
BaRBaRYaN' Alıntı:
mkrkls' Alıntı:
BaRBaRYaN' Alıntı:
...
..
.
..

hocam niye gücendin ki senin bilgilerin çok işimize yarıyor ancak ben sorularıma net cevap alamıyorum. şimdi diyorum ki okulum norm açığı varken bir tane kadrolu öğretmen var diye ücretli öğretmen görevlendirilemeyeceği hangi yönetmelikten çıkıyor. ortaöğretim kurumlar yönetmeliğinde şu madde var
Okuldaki teorik ve uygulamalı meslek dersleri, ders bütünlüğü dikkate alınarak öğretmenlere dengeli
olarak dağıtıldıktan sonra işletmelerde meslek eğitimi adı altında ek ders görevi verilir.

ama bu maddenin amacı şu olsa gerek müdür 48 saat yüz yüze ders varken sevdiği öğretmene 20 saat , diğerine 28 saat vermesin. eşit dağıtsın 24 er
haksız mıyım. şu an ben 22 saat ders aldım ücretli arkadaş 14 saat ders aldı. bana kalsa ben bu arkadaşa koordinatörlükte veririm 30 saate tamamlarım. bi kişi daha geçici de olsa iş sahibi olsun evine ekmek götürsün. bizim müdürlerde bu vizyon yok.

hocam işler sizin dediğiniz gibi gitmiyor teknik öğretmen 40 saat derse zorunlu girmek zorunda bundan dolayı okulda tek öğretmensen ki öyle 36 saat derse senin girmen gerekli ücretli öğretmen görevlendimesi yapılması devleti zarara uğratmaya girer. ancak MEB de herşey müdürn dediğine göre gider. müdürün bunun böyle doğru olduğuna inanıyorsa ücretli görevlendirir. seninde işine gelir. sonucu sana dokunmaz hocam sen eline verilen programı uygularsın.

rcandir' Alıntı:
hocam işler sizin dediğiniz gibi gitmiyor teknik öğretmen 40 saat derse zorunlu girmek zorunda bundan dolayı okulda tek öğretmensen ki öyle 36 saat derse senin girmen gerekli ücretli öğretmen görevlendimesi yapılması devleti zarara uğratmaya girer. ancak MEB de herşey müdürn dediğine göre gider. müdürün bunun böyle doğru olduğuna inanıyorsa ücretli görevlendirir. seninde işine gelir. sonucu sana dokunmaz hocam sen eline verilen programı uygularsın.
..
hocam bazı bilgileri EKSİK biliyorsunuz.
bu söylediğiniz 40 (ayrıca doğrusu 41 dir) saatin içinde VARSA ŞEFLİK + VARSA KOORDİNATÖRLÜK saatleri de dahildir. dolayısıyla UYGUN ORTAM VE ÖĞRETMEN OLDUĞUNDA 20 ders + 10 şeflik + 14 koordinatörlük alınarak sadece 20 saat yüz yüze derse bile girilebilir.

Muhasebe ogretmeniyim .Ben bu sekilde cok fahri derse girdim vatan millet sakarya hesabina tavsiyem kendini yipratma koordinatorlugunu de az yazarlarsa kabul etme sehir merkezindekileri emsal goster.2007 den once maas karsiligimiz 15 saatken maksimum 30 saat derse girebilecekken Haftada 35 saat derse girip saat 3 ten sonra koordinatorluk yapiyordum o zamanlar kasaba sehre 40 km 25 ogrenci vardi. Artik parasini almadigim derse girmem az verilen koordinatorlugu kabul etmem israr ederlerse isyeri uygun degildir diye rapor tutarim.

mkrkls' Alıntı:

..
1. okulum norm açığı varken bir tane kadrolu öğretmen var diye ücretli öğretmen görevlendirilemeyeceği hangi yönetmelikten çıkıyor.
hiç bir yönetmelikte böyle madde yoktur. aksine istenmesi halinde norm açığından dolayı size 2 öğretmen ücretli olarak görevlendirilebilir. ANCAK kurum idari amiri müdür olduğu için bu ücretli öğretmeni ilçe / il mem den isteyecek kişi müdürdür. dolayısıyla müdür ücretli öğretmen talep etmeden il/ilçe mem "aa sizde açık var" ben size öğretmen gönderiyorum demez.

Bu durumda EĞER ALAN ŞEFİ İSENİZ ALAN ŞEFİ OLARAK değilerseniz tek öğretmen olduğu için DOĞAL ZÜMRE BAŞKANI OLARAK okul müdürlüğüne resmi sayı ve tarihli bir dilekçe yazarak, eski mesajımda belirttiğim norm kadro durumunu ilgi göstererek norm açığından dolayı derslerin işlenebilmesi için ücretli öğretmen gerekmektedir. gereğini arz ederim şeklinde okul idaresine bir dilekçe ile başvurabiirsiniz. bu dilekçenize de 15 gün içinde okul idaresinin olumlu yada olumsuz (nedenleri ile birlikte) cevap vermesini sağlayabilirsiniz.

2. şu an ben 22 saat ders aldım ücretli arkadaş 14 saat ders aldı. bana kalsa ben bu arkadaşa koordinatörlükte veririm 30 saate tamamlarım.
Orta öğretim kurumları yönetmeliği derki (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2 ... 0907-4.htm)
Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi
MADDE 88- (1) İşletmelerdeki mesleki eğitimle staj ve yaz uygulamalarının planlı olarak yürütülmesi, programa uygunluğunun izlenmesi, ortaya çıkabilecek sorunların belirlenmesi, öğrencilerin başarı, devamsızlık ve disiplin durumlarının izlenmesi ve rehberlikte bulunulması amacıyla okulda alanı atölye, laboratuvar ve meslek dersleri öğretmenliği olan yönetici ve öğretmenler arasından koordinatör öğretmen görevlendirilir. Diğer alanlardan olan yönetici ve öğretmenlere bu kapsamda görev verilmez. Koordinatör olarak görevlendirilen öğretmenlerin isimleri ilgili işletmeye bildirilir.
Dolayısıyla bu maddeye göre ücretli öğretmene koordinatörlük ücreti verilemez. Yine derslerin dağıtılması konusunda
Ek der yönetmeliği derki (http://mevzuat.meb.gov.tr/html/26378_0.html)
Aylık karşılığı ders görevi
MADDE 5- (1) Kapsama dâhil örgün ve yaygın eğitim kurumlarında görevli;
a) Örgün ve yaygın eğitim kurumlarının müdür, müdür başyardımcısı ve müdür yardımcıları haftada 6 saat,
b) Okul öncesi ve sınıf öğretmenleri haftada 18 saat,
c) Genel bilgi ve meslek dersleri öğretmenleri haftada 15 saat,
ç) Atölye ve laboratuvar öğretmenleri haftada 20 saat,
İME ve ŞEFLİK ders görevi olarak kabul edilmediği için maaş karşılığı girilemez. dolayısıyla sizin 20 saati doldurabilmeniz için bölümünüzde o 34 saatin 20 sini zorunlu olarak almalısınız.
İlk mesajınızdaki 18 öğrenci için 10 saat az değilmi mesajınıza gelince
..
yine forumda çeşitli konularda paylaşılan DERS YÜKÜ ve NORM KADRO hesabına göre kurumunuzdaki toplam ders yükünü hesaplayın, ime adı altında dağıtılabilecek ders yükünü hesaplayın. yukarıdaki sizin hesaba göre girdiğiniz ders saati sayısını hesaplayın (22 ders + 2 rehberlik + 2 ders dışı + 10 ime = 36)

tüm bunlar ışığında TAM EK DERS ALMAK İÇİN okul idaresine bir dilkçe yazarak maduriyetinizin giderilmesini isteyin...
....
....................... eml müdürlüğüne
ilgi
a: ek ders yönetmeliği
b: ortaöğretim kurumları yönetmeliği

kurumunuz bilişim teknolojileri alanı öğretmeniyim. oöky nın ... maddesine göre kurumumuzda .... saat bilişim teknolojileri alanı ders yükü bulunmaktadır. ek ders yönetmeliğinin ... maddesine göre kurumumuzda işletmelerde mesleki eğitim adı altında ... saat ders görevi dağıtılabilmektedir. bilişim teknolojileri alanı ... sınıfı öğrencileirnden 18 öğrenci işletmeye gitmektedir.
mevcut ders yükü ve norm durumuna göre ek ders yönetmeliğinin ... maddesi gereğince maksimum 44 saat ders görevi alabilmekteyim. tam ücret alabilmem için ders programının tekrar düzenlenmesi ve maduriyetimin giderilmesi hususunda
gereğini bilgilerinize arz ederim

..
bu söylediğiniz 40 (ayrıca doğrusu 41 dir) saatin içinde VARSA ŞEFLİK + VARSA KOORDİNATÖRLÜK saatleri de dahildir. dolayısıyla UYGUN ORTAM VE ÖĞRETMEN OLDUĞUNDA 20 ders + 10 şeflik + 14 koordinatörlük alınarak sadece 20 saat yüz yüze derse bile girilebilir.[/quote]

hocam eksik bildiğim bilgi 41 saatse sende şunu yanlış biliyorsun koordinatörlük dahil norm hesaplanır. ancak kadrolu öğretmene bakılarak tek öğretmen olması durumunda yüzyüze derslere girme zorunluluğu vardır. eğere sizin dediğiniz gibi bir şey yazıyorsa yazın hocam lütfen bizde bilgilerimizi tazeleyelim.

rcandir' Alıntı:
..
BaRBaRYaN' Alıntı:
bu söylediğiniz 40 (ayrıca doğrusu 41 dir) saatin içinde VARSA ŞEFLİK + VARSA KOORDİNATÖRLÜK saatleri de dahildir. dolayısıyla UYGUN ORTAM VE ÖĞRETMEN OLDUĞUNDA 20 ders + 10 şeflik + 14 koordinatörlük alınarak sadece 20 saat yüz yüze derse bile girilebilir.

hocam eksik bildiğim bilgi 41 saatse sende şunu yanlış biliyorsun koordinatörlük dahil norm hesaplanır. ancak kadrolu öğretmene bakılarak tek öğretmen olması durumunda yüzyüze derslere girme zorunluluğu vardır. eğere sizin dediğiniz gibi bir şey yazıyorsa yazın hocam lütfen bizde bilgilerimizi tazeleyelim.
..
hocam demişsinizki:
rcandir' Alıntı:
yanlış biliyorsun koordinatörlük dahil norm hesaplanır.

lütfen benim mesajımı okurmusunuz ben ne demişim:
BaRBaRYaN' Alıntı:
bu söylediğiniz 40 (ayrıca doğrusu 41 dir) saatin içinde VARSA ŞEFLİK + VARSA KOORDİNATÖRLÜK saatleri de dahildir.

aynı şeyi söylediğimize göre demek ki siz YANLIŞ OKUMUŞSUNUZ

sayın hocam olayı fazla uzatmaya gerek yok cümleyi kesip kendi cümlenizi yazarak benim eksik okuduğumu düşünmeyin siz derse girilme olayından bahsediyorsunuz.
ben ise norm hesabında bunlar geçerlidir. ama kime sorarsanız sorun tek öğretmenseniz yüzyüze derse girmeden şeflik koordinatörlük gibi maaş karşılığı sayılmayan derslerden ücret ALAMAZSINIZ önce 36 saat yüzyüze derse girilmesi üstüne kalan kısımdan şeflik ve koordinatörlükten ücret tamamlaması yapılır.

Yinede söylüyorum Müdür isterse MEB de her şey yapabilirsiniz Sizin müdürünüz böyle yaptı diye doğru olmaz...

Geri