Şirket, gelen cezayı eşimin üzerine yıkmaya çalışıyor >:(

Kodla Büyü

uysal_rockci

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar ciddi bir sorunumuz var , muhasebe ile ilgili mevzuatlara hakim bir tanıdığınız varsa yardımcı olursanız çok sevinirim.

Eşim bir firmanın bayisinde muhasebeci olarak çalışıyor. Satılan ürünlerin faturasını kesiyor, gelir giderleri vs. giriyor bilgisayara.
Firma merkezi başka bir ilde. Her ay (ayda bir kaç kere) merkezden bir müdür gelip evrakları, kasa defterini inceleyip fatura ve belgeleri elden alıp merkeze götürüyor.
(Öncelikle belirteyim muhasebe, vergi gibi mevzuatlara hakim değilim)

Şimdi sorun şu ;
Merkez ofis Aralık ayı faturalarını maliyeye zamanından sonra bildirmiş galiba ve 5000 küsür ceza gelmiş merkeze.

Eşim Aralık faturalarını Ocak ayı 2.haftası gibi müdürle gönderdim diyor. Ama müdür (kendini temize çıkarmak için) hayır, Aralık faturaları , Ocak ayı faturaları ile beraber şubatın ilk haftasında aldım diyormuş.

Merkezdeki adam bölge müdürü olduğu için çalışanlar hep onun tarafında halbuki evraklar ocak 2. haftasında gitmiş. Muhtemelen orada karışıklık olmuş.

Ve bu cezayı eşime senin maaşından keseceğiz 5 -6 ay boyunca maaş almadan çalışacaksın şeklinde söylemişler.

Böyle bir hakları var mı?
Bu Aralık faturalarının maliyeye bildirme zamanı Ocak sonu diye biliyorum.
Bu durumda nasıl bir yol izlemeliyiz.
maaştan kesim yaptıkları anda SGK ya şikayet edip dava açmayı düşünüyorum. Sonunda işten çıkaracaklar zaten, sular kaynadı yeterince.

bu durumda sizce mahkemede ne olur durum.

bence eşinize yol gösteriyorlar huzursuzluk çıkararak yapmaya çalışıyorlar bunu aciz insanlar.Yüzüne söylesinler di mi.

hocam bu işlemlerin belgesi falan yok mu?
sözlü beyanatla bu işler yürümez ki?

tam olarak bir bilgim yok ama muhasebecinin görevi zaten bu işleri yapmaktır, eşinizin maliyeye kensinin belgeleri ulaştırması gerekmez mi? Elden bir başkasına veriyor olması hata olmuş, bölge müdürü bile olsa... Ceza şirkete kesildiyse, siz o parayı ödemek zorunda değilsiniz bence, madem işten ayrılmayı düşünüyor, bence bir an önce ayrılsın, sonuçta en az 1 ay çalışmaya devam edip parasını alamama durumu var....

bir de maaşını eğer elden alıyorsa kesinti yaptığını ispat edemezsiniz, ama eğer bankaya yatıyorsa o zaman şikayet etmeniz doğrultusunda şirket bi ceza daha yer :D bu durumda eşiniz orda çalışmaya devam eder mi bilmiyorum

tanes' Alıntı:
bir de maaşını eğer elden alıyorsa kesinti yaptığını ispat edemezsiniz, ama eğer bankaya yatıyorsa o zaman şikayet etmeniz doğrultusunda şirket bi ceza daha yer :D bu durumda eşiniz orda çalışmaya devam eder mi bilmiyorum
ilk başta bankadan aldılar maaşı sonra elden gönderdiler, bu durumu nasıl ispatlayacağız bilmiyorum açıkcası.

tanes' Alıntı:
tam olarak bir bilgim yok ama muhasebecinin görevi zaten bu işleri yapmaktır, eşinizin maliyeye kensinin belgeleri ulaştırması gerekmez mi? Elden bir başkasına veriyor olması hata olmuş, bölge müdürü bile olsa... Ceza şirkete kesildiyse, siz o parayı ödemek zorunda değilsiniz bence, madem işten ayrılmayı düşünüyor, bence bir an önce ayrılsın, sonuçta en az 1 ay çalışmaya devam edip parasını alamama durumu var....

Eşimin çalıştığı yer bir bayi, merkez başka ilde olduğu için beyannameler vs. o ilin vergi dairesine veriliyor. yani eşim düzenlemedi şu zamana kadar. hep merkezden düzenlendi. cezayı da şirket adına kesmişler.

Maliyeyi aradım, bu gecikme sonu oluşacak ceza 1200 civarında dedi. 5000 lira bunun çok üzerinde dedi. başka bişeyler olabilir dedi. iş sözleşmenizde oluşan hatalar maaşımdan kesilsin ... gibi ... bir madde yoksa bunu kesemezler. kestikleri anda noterden ihtar çekin dedi.
Mart başında maaş alacaklar bakalım ne olacak. alacağı kalsın , kalmasın önemli değil de tavır davranışları ve müdür pozisyonu ile baskı kurması sinir ediyor beni.
şeytan diyor bas git merkeze kalayla ortalığı :verymad: :verymad:

Alo SGK da maaşı kesemezler anca mahkeme-icra yoluyla maaşa haciz gelir o da 1/4 oranında dedi.
Bilmiyorum hiç ne olacak.
Aramızda muhasebeci veya avukat tanıdığı olan yokmu acaba ya da vergi dairesinde çalışan...

hocam bunun muhasebe mezuatı ile ilgili kısmı şu beyanname vermemek büyük suç beyanname verilmeden olmaz şirketin beyannamesini şirketin büyüklüğüne bağlı olarak imza yetkisine sahip serbest muhasebeci, mali müşavir verir. eşiniz evrak göndermemiş olsa bile sıfır mathrahlı (yani alış satış yada masraf yok) beyanneme verilirki buda ceza kapsamında değildir. ancak sonradan ek beyanneme verilme yöntemiyle bu evraklar beyan edilir o ceza kapsamında bir iştir. ancak bundan şirket içindeki muhasebeci değil şirket müdürü sorumludur. yani bu konuda eşiniz ilk elden sorumlu değildir. orada da ancak şirket bununla ilgili dava açarsa ve bunu ispatlarsa mahkeme eşinize ve bununla ilgisi olan diğer kişilere ceza verebilir ve cezanın faizi ile ödenmesini isteyebilir. dediğim gibi burada da ilk elden şirket müdürü sorumludur.
bir başka mevzuu ise şudur elinizde bu belgelerin gönderildiğine dair kanıt olması gerekir. elden verdiyse elden verdiğini şahit göstererek ispatlamalı kargo ile gönderdiyse ambar tesellüm fişini saklamanız gerekir.
sonuç olarak eşiniz maaşı kesilemez ve hukuki herhangi bir yaptırım yok ise maaşına el konulamaz. maaşında kesinti yapılır ise en yakın SGK bölge müdürlüğü müfettişlerine yazılı şikayette bulunabilir ve dava açabilirsiniz.
bu kadar şeyi nereden biliyorsun derseniz eşiminde başına benzer bir olay gelmişti beş yıl boyunca mahkemelerde uğraşmıştık o dönemde edindim bu bilgileri zor bir süreç ama sakın vazgeçmeyin sakın boşver demeyin ve iyi bir avukat bulun

yorumunuz için sağolun neoplasma hocam. Eninde sonunda davalık olacağız o kesin.
Dediğiniz gibi eşim ilk elden sorumlu değil, tahminimce merkezde bu evrakların beyannamesini vermeyi mi unuttular yetiştiremediler mi artık bilmiyorum.

Eşim gönderdiğine emin, hadi diyelim ki göndermedi ; bu durumda merkezin asıl muhasebecisi araması söylemesi gerekmez mi nerede bu evraklar diye. bu güne evraklarınız burada değil diyen yok. ya da evrak diyelim ki yok, 0 TL olarak bile olsa beyanname verilmesi gerekmez mi. sonuçta beyannameyi eşim vermiyor ki.

müdür kesinlikle inkar ediyor vaktinde teslim aldığını. çalışanlarda müdürün yalakası zaten, ben bilmem deyip çıkıyorlar.
suçu yıkmak istiyorlar. keşke teslim anında, imzalı kağıt alsaymış eşim.

Hocam çalışmaya başlarken imzaladığı sözleşmede hatalarımdan kaynaklı kayıplardan bire bir oranda maddi mesuliyet gibi bir madde varsa ancak maaşı kesebilirler. Onuda en fazla %40 kesebilirler diye biliyorum.

Onun dışında yaptırımları psikolojik boyutta olur. Benzer durumda iş mahkemeleri çalışan tarafında karar alıyorlar.

Belki psikolojik olarak yıldırıp istifaya zorluyor olabilirler. Maaşı elden vermeleri zaten başlı başına suç. İşler çirkinleşirse bunu da şikayet etme durumunu koz olarak kullanabilirsiniz. Maaşı vermezlerse zaten noterden bir ihtarname çekip işten tek taraflı ayrılır eşiniz ve altı aylık mahkeme süreci sonunda kıdem tazminatını alırsınız.

Burdan anladğım o büyyyük şirketin muhasebecisi bir ay t......k keyfi yapmış her ay düzenli olarak gelip alması gereken evrakları gelip almamış yada aldığı evrakları kaybetmiş sonra gelince bir daha almış kafa karışıklığı yaratmaya çalışıp sıyırmaya çalışıyor. Bence eşiniz şirkette ele geçirebildiği kadar özel bilgi belge evrak ne varsa yüklensin işten çıkarsada çıkmasada gerekince kullanırsınız. :mrgreen: ayrıca maaştan hiç bir şekilde kesemezler ceza şirketin adına kesilmiş eşinizin adına değil şirket düzenli takip etmek zorundadır eşiniz mali müşavir değiilki onu alakadar bile etmez aslında ama ne yaparsın ip...nlr işte aşağıda kalanın canı çıksın yapmışlar anlaşılan.

repocket' Alıntı:
Hocam çalışmaya başlarken imzaladığı sözleşmede hatalarımdan kaynaklı kayıplardan bire bir oranda maddi mesuliyet gibi bir madde varsa ancak maaşı kesebilirler. Onuda en fazla %40 kesebilirler diye biliyorum.

Onun dışında yaptırımları psikolojik boyutta olur. Benzer durumda iş mahkemeleri çalışan tarafında karar alıyorlar.

Belki psikolojik olarak yıldırıp istifaya zorluyor olabilirler. Maaşı elden vermeleri zaten başlı başına suç. İşler çirkinleşirse bunu da şikayet etme durumunu koz olarak kullanabilirsiniz. Maaşı vermezlerse zaten noterden bir ihtarname çekip işten tek taraflı ayrılır eşiniz ve altı aylık mahkeme süreci sonunda kıdem tazminatını alırsınız.
..
+1 Maaşın elden verilmesi ciddi suç diye biliyorum. bankaya yatmaması demek sgk beyannameleri ile ödenen maaşlar arasında fark var demektir. SGK ya kesinti asgari ücretten yapılıyor maaş daha fazla veriliyor olabilir. bu da vergi kaçırmaya girer şirketin tepesine binerler böyle bir durum varken.

bir diğer konu EŞİNİZİN GÖREV TANIMI NEDİR? ŞİRKETTE HANGİ GÖREVLE İSTİHDAM EDİLİYOR eğer sekreter diye aldılar daha sonra sen bu işi de yaparsın diyerek önmuhasebe vb.. bir işe görevlendirdilerse BENCE herhangi bir sorumluluk yükleyemezler zira bu işleri yürütmek sekreterlerin yada büro elamanlarının değil doğrudan muhasebe departmanının işidir.

son olarak olası bir mahkeme durumunda bile, ilk akla gelecek soru TELEFONLA yada YAZILI OLARAK bu belgelerin gönderilmediği, gönderilmesinin istendiği DOĞRUDAN EŞİNİZDEN İSTENMİŞMİ? karşı taraf ta bunu ispatlamak zorundadır...

BaRBaRYaN' Alıntı:
repocket' Alıntı:

..
+1 Maaşın elden verilmesi ciddi suç diye biliyorum. bankaya yatmaması demek sgk beyannameleri ile ödenen maaşlar arasında fark var demektir. SGK ya kesinti asgari ücretten yapılıyor maaş daha fazla veriliyor olabilir. bu da vergi kaçırmaya girer şirketin tepesine binerler böyle bir durum varken.

bir diğer konu EŞİNİZİN GÖREV TANIMI NEDİR? ŞİRKETTE HANGİ GÖREVLE İSTİHDAM EDİLİYOR eğer sekreter diye aldılar daha sonra sen bu işi de yaparsın diyerek önmuhasebe vb.. bir işe görevlendirdilerse BENCE herhangi bir sorumluluk yükleyemezler zira bu işleri yürütmek sekreterlerin yada büro elamanlarının değil doğrudan muhasebe departmanının işidir.

son olarak olası bir mahkeme durumunda bile, ilk akla gelecek soru TELEFONLA yada YAZILI OLARAK bu belgelerin gönderilmediği, gönderilmesinin istendiği DOĞRUDAN EŞİNİZDEN İSTENMİŞMİ? karşı taraf ta bunu ispatlamak zorundadır...

hocamın da dediği gibi belli bir sayının üzerinde çalışanı olan şirketler banka üzerinden maaş ödemesi yapmak zorunda diye biliyorum

Geri