Şivlilik nedir biliyor musunuz ?

Kodla Büyü

blg_ort

Site Gezgini
Bazı arkadaşlar hemen tebessüm etmişlerdir.... Okulları bile tatil eder:)
Şivlilik, Konya'ya has bir gelenektir.(sadece merkezi, ilçelerinde bile yoktur) Üç ayların başlangıcı olan Receb ayının ilk günüdür. Şivlilik, Regaip Kandili'nin ilk gündüzüdür.
Regaip Kandili günü sabahı, sabah namazından sonra mahalledeki üç ile on beş yaş arasındaki kız , erkek çocukları sokak başlarında toplanarak ilk kapıdan başlamak üzere kapıları birer birer çalarak açılmasını beklerler. şeker veya cocukları sevindirecek bişey veirilir(tıpkı bayramlarda olduğu gibi ).
çok güzel çok sevdiğim bir gelenek. İnşallah diğer yerlerede yayılır.Kandiliniz mübarek olsun.

bursa da da kandillerde çocuklar yollarda geçenlerin önüne ip çekiyorlardı 10 12 sene önce hala devam ediyormu bilmem ilk gördüğümde çok şaşırmıştım noluyor len deyip sinirlenmiştim sonra biri durumu anlattıydı güzel bişey :)

ramazan bayramından(şeker bayramından) daha çok şeker sarfiyatının yaşandığı gündür. Çok güzezdir:)

ramazan bayramından(şeker bayramından) daha çok şeker sarfiyatının yaşandığı gündür. Çok güzezdir:)

Bizim orda da buna benzer bir oyun var: Elanta Külanta...

Çocuklar ellerine meşale alıp akşam vakti kapı kapı dolaşırlar. Ben yaşamadım ama şimdi çocukları öyle eğlenirken görünce biz bile keyifleniyoruz çocuklar adına.

AKADEMİA' Alıntı:
Bizim orda da buna benzer bir oyun var: Elanta Külanta...

Çocuklar ellerine meşale alıp akşam vakti kapı kapı dolaşırlar. Ben yaşamadım ama şimdi çocukları öyle eğlenirken görünce biz bile keyifleniyoruz çocuklar adına.

sizinkide güzel bi gelenek günümüzde çok az kaldı böyle şeyler sahiplenmek gerek

Çocuklar pek heyecanlıydı şivlilikten önceki gün. ben de öyle heyecanlı olduklarını görünce sizi bayram mı şivlilik mi daha çok heyecanlandırıp mutlu ediyor diye sordum? Cevap tereddütsüzdü. Tabiki şivlilik :D Bu şehri sevmek için sebeplerimden birisidir Şivlilik:)

Geri