serdemir' Alıntı:
fatihkultukturkan' Alıntı:
1955 Türkçesindeki en çok kullanılan harflerin 2 yıl araştırmasıyla ortaya çıkmış bir klavye yorumu sizlere bırakıyorum.
Bu yazdığın yazıda 10 tane A, 6 tane E, 5 tane İ, 4 tane U; 6 tane K, 4 tane M, 7 tane L, 5 tane Y harfi var. Bunlar temel sıradaki harfler ve ellin parmaklarının yazım gücüne göre bu tuşların üzerinde. Günümüz türkçesine de oldukça uygun bir klaveyedir F klavye.
Klavyeniz ne olursa olsun beyniniz Q olmasın.
eduran' Alıntı:
Q da temel sıraya ellerinizi yerleştirdiğinizde sadece A harfi var. Bu bile tercih için yeterli bence.
Eski daktilo kitaplarıni, megep.meb.gov.tr de bilgisayarda klavye kullanımı dersi modüllerini kullanabilirsiniz. Biraz zaman lazım ama zamanla ezbere yazabilirsiniz.
Temel sırada da olsa A harfi serçe parmağın altında yani en zor kullandığın parmağın altında (türçede en çok kullanılan sesle harf) kalıyo.
Googleden Q klavyenin hikayesi diye aratmanızı tavsiye ederim.
Farklı bir klavye dizilimine karşı değilim. Ancak 10 parmak için geliştirildiği iddiasında olan bir klavyenin fiziksel olarak dünyada bulunması gerektiği, herkesin önündeki klavyenin bu tür klavye olması gerektiği tezine karşıyım.
Hızlı yazmak ihtiyacı olanların F, Dvorak vs. farklı klavye düzenlerini kullanmak istemelerini anlarım. Ancak herkes hızlı yazmak ihtiyacı hisseder mi? Veya hız dediğiniz nedir? Dakikada 100 kelime yazmak çok büyük bir ihtiyaç değildir insanların büyük ekseriyeti için. Dakikada 60 kelime yazmak ortalama bir hızdır bence ve bu bana, insanların büyük ekseriyetine yeter de artar bile. Q bu açıdan bana yetiyor.
Ha, daha hızlı yazmak ihtiyacı olan F klavye düzeninde 10 parmak öğrenebilir, ama o kişi de önüne F klavye konulmasını, 10 parmak yazma ihtiyacını hayatından hiçbir zaman hissetmeyecek olan milyonlarca insanın önüne F klavye konmasını istemek de saçmalık olur.
Önüne F klavye koyduğunuz herkes 10 parmak da öğrenmiyor.
İnsanların ekseriyetinin Q klavye kullanması, ihtiyacı olan birisinin F klavye öğrenmesine de mani değil.
O yüzden F klavye diye bir üretimin kalkması gerekiyor. F klavye düzeninden bahsetmiyorum bakın. F klavye düzeni varolsun. Ancak fiziki olarak bir F klavyenin bulunması gerekmiyor.
Bana dakikada 60 kelime ile yazmak yetiyor. Milyonlarca insan hayatında hiç ama hiç 10 parmak yazma ihtiyacı hissetmiyor, ihtiyacı olsa da öğrenmiyor. Önüne F klavye koymuş insanlar da 10 parmak öğrenmek için diğer insanlardan daha fazla bir azme sahip olmuyorlar.
Bırakın insanlar evrensel bir klavyeyi; Q klavyeyi önlerinde görsün. Hıza ihtiyacı olan 10 Parmak yazı yazmayı istediği düzende(F, vs.) öğrensin ve yazsın. Başkalarının başına bela olmasın. Kimseye birşey dayatmasın.
Sol serçe parmağın en yavaş parmak olduğunu kim söylüyor. Birçok iş için yoz bir parmak olabilir ancak yazı yazarken en hızlı parmağım o.
Bir de şu açıdan düşünün, teoride en hızlı olduğu varsayılan parmakların altına dilde en fazla kullanılan harfleri koymanın size daha hızlı yazma imkanı sunacağı doğru görünebilir,
oysa en yavaş parmakların altına en sık kullanılan harfleri koyarak o en zayıf halkayı da güçlü ve hızlı hale getirebilirsiniz.
Sizin yavaş parmaklarınız daha az kullanıldığı için hala yavaşlar.
Benim yavaş parmaklarım daha sık kullanıldıkları için çok daha hızlılar.
Belki de ben sizden hızlı yazıyorumdur bu sayede.
Yani teoride F klavye size daha hızlı yazma imkanı sunuyor olabilir ancak ben Q klavye ile de dakikada 100 kelimenin üzerine çıkan insanlar gördüm. Ben 50 kelimenin altına pek inmemekle birlikte bazen 70 kelimeye kadar çıkabiliyorum Q klavye ile. Tüm noktalama işaretlerine dikkat ederek.
Ülkemizde F klavye ile 10 parmak yazanların çoğu noktalama işaretleri söz konusu olunca pek de hızlarını gösteremiyorlar nedense?
Muhakkak ki dizilim etkilidir. Ancak size bu kadar hız gerekli mi? Milyonlarca insana bu hız gerekli mi? İhtiyacı olan öğrenir. Hatta kendi düzenini oluşturur, onu öğrenir.