12.sınıf staj öğrencilerin toplam ders yükü nasıl hesaplanır

Kodla Büyü

bil_teknik

Aktif Üye
Bugün idare ile yapılan toplantıda:
1.sorun: 12.sınıf öğrenciler staja gittikleri için, grup oluşmaz dediler. Fiilen derse girmediğiniz için.

2.sorun:koordinatörlük görev ücreti verilirken ders programında ne kadar yerleşebiliyorsa o kadar veririz dediler. mesala 8 işletmem var 9 saat ücret alırsın gibi karar çıktı. buda o 9 saati 60 dakika olarak ders programına yerleştirildiğinden ancak bu kadar sığıyor dediler. yani seneye işletme sayısı 15 olursa ders programına 60 dakikadan yerleştirdikleri için 6-7 saat gibi ücret alırım. Mantıklı bakılınca işletme sayısı ve işletme uzaklığı artınca koordinatörlük ücreti artması lazım.koordinatörlük görevinde ücret hesaplanırken(işletme sayısı-öğrenci sayısı-işletme uzaklığı ) baz alınır.

1.soru:koordinatörlük görevinden verilen 1 ekders ücreti aynen ders programına 60 dakika olarak yerleştirilir mi? Yani bizde 60 dakika olarak ders programına yerleştiriliyor.

12. sınıflardan 2 sınıf var. 4 öğretmen var 4 grup oluşuyor bize göre :-)
Bu durumun açıklamasını yaparsanız sevinirim...

hocam öncelikle ilgili maddeleri koyayım siz de bir okuyun.

Ortaöğretim kurumları yönetmeliği
Koordinatör öğretmen görevlendirilmesi
MADDE 88- (2) b) İşletmelerde mesleki eğitim ek ders görevi verilmesinde işletmelerin okula uzaklığı, ulaşım durumu, işletme sayısı, işletmeler arası uzaklık ve işletmedeki öğrenci sayısıyla bunlarla ilgili iş ve işlemlerde harcanılacak zaman gibi ölçütler esas alınır. Hangi güzergâhtaki, kaç işletme ve öğrenci için kaç saat ek ders görevi verilebileceği, koordinatör müdür yardımcısının başkanlığında alan zümre başkanlarıyla birer alan öğretmeninden oluşan komisyonca planlanır. Okul yönetimince, bu planlama da göz önünde bulundurularak ilgili alan öğretmenlerine görev dağılımı yapılır. Bu kapsamda bir öğretmene aynı gün için 8 saatten fazla ek ders görevi verilmez.

ç) İşletmelerde meslek eğitimi ek ders görevine esas olacak haftalık ders yükünün belirlenmesinde, işletmelere öğrenci gönderilen alandaki/dallardaki sınıfların işletmelerde eğitimi yapılan uygulamalı meslek derslerinin haftalık ders saati sayısının bu sınıflardaki grup sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak sayı, ders yükü olarak kabul edilir. Grup sayısının belirlenmesinde, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Okul ve Kurumların Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümleri uygulanır.

d) Alanın meslek dersleri toplam ders yükü hesaplanırken alan/bölüm, atölye ve laboratuvar şeflerine, ilgili mevzuata göre planlama, bakım ve onarım adı altında verilen ek ders görevi de eklenir.

Norm Kadro Yönetmeliği
Norm belirlenmesinde dikkate alınacak diğer hususlar
d) Mesleki ve teknik örgün ve yaygın eğitim kurumlarında uygulamalı atölye ve laboratuvar derslerine ilişkin ders yükü, haftalık ders çizelgesine göre her bir sınıfta okutulan ders miktarının grup sayısı ile çarpımı sonucunda bulunur. Ancak, her şubede 4'ten fazla grup oluşturulamaz.

Gruplar;

1) 9 ve 10 uncu sınıflarda 10-20 öğrenci için 1, 21-30 öğrenci için 2, 31 den fazla öğrenci için 3,

2) 11 ve 12 nci sınıflarda; 8-16 öğrenci için 1, 17-24 öğrenci için 2, 25-32 öğrenci için 3, 33 ve daha fazla öğrenci için 4, olacak şekilde oluşturulur.

Yani grup oluşturulur. nasıl oluşturulacağı yukarda var. öğretmen sayısı ile falan alakası yok.

koordinatörlük saat hesabı ile ilgili kısmı da epey karışık yazmışsınız pek bi şey anlamadım. 8 işletmeye 9 saat 15 işletme 6-7 saat?? ve bunların 60 dakika ders süresi ile alakası??

ben yine de açıklamaya çalışayım. bir günde en fazla verilecek koordinatörlük ders saati 8'dir. 10 olmamasının sebebi işletmede saat kavramının dersten farklı olarak 60 dakika olması. ama sizin alabileceğiniz koordinatörlük saatinin bununla bir alakası yok. isterseniz kaç sınıf kaç öğrenci kaç öğretmen olduğunuzu yazın beraber hesaplayalım bir de.

1 tane 12.sınıfımız(25 kişi) var, 2 grup yaptık. 2 öğretmen olarak bize 10 ar saat ek ders yazılıyor. Bunun tam kararını idare mi veriyor? Toplantı yaptık müdür 10 saat olmasını istiyor, biz 18 saat istiyoruz :) son söz kimin olacak :)?

hocam yukarıda yönetmelikte yazıyor.

Hangi güzergâhtaki, kaç işletme ve öğrenci için kaç saat ek ders görevi verilebileceği, koordinatör müdür yardımcısının başkanlığında alan zümre başkanlarıyla birer alan öğretmeninden oluşan komisyonca planlanır. Okul yönetimince, bu planlama da göz önünde bulundurularak ilgili alan öğretmenlerine görev dağılımı yapılır.

bilisim-tef hocam öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.
bir örnek vereyim. pazartesi sabah üç saat dersim yok. (08:00-08:40 08:50-09:30 09:40-10:20) müdür beyin hesabına göre 08:00 ile 10:20 arasında 60 dakika üzerinden 2 saat olduğu için sadece 2 saat ücret veriyor.
Yönetmelikte "(3) İşletmelerde yapılan mesleki eğitim, yaz uygulamasıyla okul ve işletmelerde yapılan staj çalışmalarında bir ders saati süresi 60 dakikadır." ibaresi yer alıyor. müdür bu ibareden yola çıkarak. mesai bitimine kadar daha az ek ders vermeye çalışıyor. bunun doğruluğu nedir. yanlışsa yanlış olduğunu nasıl öne süreriz.
Ayrıca öğle arasında da işletme için saat yerleştirmem diyor. (12:00-13:30 arası)

biz bunları böyle olmadığını anlattık ama ikna edemedik. Bununla ilgili nasıl bir yöntem uygulayabiliriz.

hocam müdürünüz haklı, şuan yönetmelikte bu hesabın 60 dakika olarak yapılması gerektiği açık. aşağıdaki maddelerden de anlaşıldığı üzere.

3) İşletmelerde yapılan mesleki eğitim, yaz uygulamasıyla okul ve işletmelerde yapılan staj çalışmalarında bir ders saati süresi 60 dakikadır.

Bu kapsamda bir öğretmene aynı gün için 8 saatten fazla ek ders görevi verilmez.

bunu aşmak için koordinatörlüğü aralara sıkıştırmak yerine bütün halde programa yerleştirmek daha mantıklı.

Ayrıca öğle arasında da işletme için saat yerleştirmem diyor. Yemek molasından dolayı(12:00-13:30 arası) bunun için cevabınız?

Geri