1500 yıllık Göktürk Hükümdar Mezarı ve Hazineleri

Kodla Büyü

fahrican

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Tarihe merakı olan arkadaşlara ısrarla izlemelerini tavsiye ediyorum. Moğolistanda 2011 yılında bulunan bir Göktürk Hükümdar mezarının özellikleri ve içerisinde bulunan eserler anlatılıyor. 1500 yıl önce yapılmasına rağmen bir çok eser bozulmadan kalabilmiş. Heykeller, altın-metal eşyalar ve duvar resimleri harika. O devirdeki Türklerin yaşamına çok güzel ışık tutuyor.

Belki daha önce izleyen arkadaşlar vardır. Tarihin Arka Odası nda 3 Kasım 2012 tarihinde yayınlanmış. Vakti olan arkadaşların izlemesini istiyorum.
Programın 33 dakikalık kısa bir kısmı http://www.youtube.com/watch?v=IIU4Ku_cx-w
Programın 4 saat 40 dakikalık Tamamı http://www.youtube.com/watch?v=CBv7IokJ_vI

hbasdereli' Alıntı:
Ötükeni çok merak ediyorum ve gitmeyi düşünüyorum. Güzel paylaşım..
:+1: hocem bende çok merak ediyorum bir Türk'ün bence mutlaka o toqrakları gezip görmesi gerekir. Allah nasip ederse birgün gideriz inşallah.

at üstünde atalarımız gibi orta asya da ötüken de tekrar şahlansak

ylmz' Alıntı:
at üstünde atalarımız gibi orta asya da ötüken de tekrar şahlansak
Atalarımızın at sırtında terk ettiği o kutlu toprakları kalemle şahlandırma zamanı... Hiç birşey imkansız değildir

İlginç bulduklarım:
* Ölülerini yakmışlar(dolayısıyla kemik çıkmamış)
* Yabancı paralara (Bizansa ait) rastlanmış.
* Duvar resimlerinde pars-ejderha figürü var.
* Yazılı belge çıkmamış.
O dönemde o topraklarda değişik milletlerin yaşadığını (moğol, macar, tunguz, çin vb) biliyoruz. Dolayısyla bunun göktürklere ait olduğunu nasıl bu kadar kesinlikte söyleyebiliyorlar tam anlayamadım. En azından program buna net cevap vermedi.

konu için teşekkürler. zevkle izledim. bu arada foruma açmanın başka yararları da olmuş hocam. tarih profesörlerinden, arkeologlardan çok daha fazla bilgi sahibi arkadaşlar konuyla ilgili görüşlerini belirtip konuya derinlik katıyorlar :puhaha:

Dün geç saatlete kadar tamamını izledim.
muallimievvel hocam; programın tümünü izledi iseniz:
Mezar yerini inceleyen bilim adamları içerisinde Kazak ve Moğolların yanı sıra Çin, Rus , Japon ve Korelilerin de olduğu belirtiliyor. Hepsinin ortak görüşü olarak bunun bir Türk hükümdar mezarı olduğu belirtiliyor. Programdaki Ahmet Taşağıl hoca bu alanda uzman dünyadaki bir kaç kişiden biri.

Mezar daha 2011 de bulunmuş tarih çalışmalarında bilgiye ulaşabilmek için dahan fazla zaman gerekli . Eserler dikkatlice çıkartılıp ancak muhafaza altına alınabilmiş. Eserler modern tekniklerle ayrıntılı olarak incelendiğinde çok daha fazla bilgiye ulaşılabilecektir

göktürkler 550-750 yılları arasında varlardı. peygamberimizde 622 de hicret etti.. aynı tarihlerde olmuş.. ilginç.. göktürkleri çok daha eski zannediyordum.. çok eski değilmiş demek ki.

göktürklerin bizansla bir olup sasanilere savaş açıp sasanileri yıkılıma sürecine soktuklarını biliyoruz dolayısıyla bizans parasının bulunması gayet normal ha bide ipekyolu güzergahında bulunan iki devlet in topraklalrında bizans veya göktürk paralarının bulunması da normal türklerde zaten pek yazılı bi belge yoktur genelde sözlü edebiyatımız gelişmiiştir.destanlar buna örnektir.demekki taaa ozamanlarda bile pek yazan okuyan bir millet değilmişiz :)

Aslında Hun İmparatorluğunun 2. büyük hakanı Mete Han'dan itibaren bizde de yazılı kayıt tutulmaya , Mete Han'ın oğlu Kiok zamanında da bedizcilik yapan ustalar orta çıkmaya başlamıştır. At üstünde yaşayan sürekli savaşmak zorunda olan bir millet olduğumuz için fazla yaygınlaşmamıştır. Bu dönemlere ilgi duyanlar varsa Ahmet Haldun Terzioğlu'nun Teoman Han, Mete Han, Kiok Han muhteşem üçlemesini okuyabilirler. Hikayeciliği Atsız kadar iyidir.

Geri