Buraya ileti yazan arkadaşların ne kadar süreyle ve ne seviyede linux sistemler kullandığını merak ediyorum açıkçası. Son kullanıcı için işletim sisteminin ne olduğu aslında çok önemli değildir. İnternete girebiliyor mu, ofis vs işlerini halledebiliyor mu, müzik dinleyip film izleyebiliyor mu ve bunları stabil bir sistem altında (çökmeyen, virüs bulaşmayan) gerekleştirebiliyor mu tamamdır. Şu flashlardan bulaşan virüslerden illallah etmedik mi arkadaşlar? Evimde iki bilgisayardan birisinde linux mint kurulu ve bilgisayar yıllardır en ufak bir yazılımsal bakıma ihtiyaç duymadı. Eski ve donanım olarak düşük bir bilgisayar olmasına rağmen linux mint son sürümünü sorunsuz, takıntısız kullanabiliyorum. Fileserver, printserver olarak ağda görev yaptırıyor, her türlü torrent vs dosya indirme işlemini üstleniyor bahsettiğim bilgisayar. Uzaktan yönetim ve paylaşım konusunda oldukça güvenli ve kararlı. Örneğin apache/php/mysql/phpmyadmin dörtlüsünün kurulumunu 4 satır terminal kodu ile uzaktan halledebiliyorsunuz, üstelik sıfıra yakın ayar ile. Bunları windows sisteme kurmayı deneyenler neler çektiğini kendileri düşünsün. Aklınıza gelen bütün programların alternatifleri, çoğu zaman daha iyileri mevcut. Netsupport school, photoshop vs dahil. Driver kurmak diye bir dert hiç yaşamadım. Bütün donanımlar tak ve çalıştır. Etkileşimli tahtalara gelince, pardus kullanmak öncelikle tahtaların daha performanslı çalışmasını sağlayacaktır, sonra daha güvenli olacaklar. Virüs derdi yok. Çökme diye bir olay yüzde 1 oranına düşecektir. Atıyorum bir fen öğretmeni etkileşimli tahtayı ne için kullanır? eba açılsın, morpakampus, okulsitik vs siteler çalışsın. Flash belleğindeki dökmanlar, sunular çalışsın. Başka ne yapıyor ki öğretmenlerimiz tahtalarda? Belki kimi yayınevlerinin verdiği .exe uzantılı uygulamalar çalışmayacaktır ama böyle bir geçiş olsa yayınevleri gerekli güncelllemeyi yapacaktır kaynaklarında. Yüzde yüz destekliyorum pardus sisteme geçmeyi.
Dip Not: Pardus un ne kadar milli olduğunu sorgulayan arkadaşlar android , debian, suse, redhat gibi kimi ülkelerin milli sistemlerinin temellerine bakabilirler. Yukarıda bir hocamızın tekerleği yeniden icat etme cümlesine aynen katılıyorum. Saygılar.