2 farklı ağ bir tek yazıcı. nasıl bağlayabilirim

Kodla Büyü

ysartemur

Seçkin Üye
Seçkin Üye
müdürümü okuldaki meb hattından hotmaile bağlanamayınca kendi bigisayarı ve iki müdür yardımcısının bilgisayarına bağlanmak üzere 4 GB kotalı internet bağlantısı kurdurdu. eski ağ üzerinden yazıcıyı paylaştırmsıtık ve memur dahil labdan dahi kullanıyorduk ancak şimdi 2 farklı modem olduğundan yazıcıyı y idarenin modemine bağlayıp paylaştırmam gerekiyor yada eski modemde duracak ama yazıcıyı memur ve labdaki bilgisayarlar görmeyecek.

aklım durdu hem labdan hemde idarenin bilgisayarlarından yzıcıyı nasıl paylaştırabilirim. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

Teorik olarak şöyle mümkün olabilir hocam. Hiç denemedim ama buna benzer çalışmalarım oldu.

Hat1 ve Hat2 olarak iki ayrı hat kullanalım.
hat1 in modem ipsini ayarlardan şöyle yapınız 192.168.1.1
hat2 nin modem ipsini şöyle yapın 192.168.2.1

Hat1 de idareciler
hat2 de memur ve lab olsun.

iki hattı bir hup vasıtasıyla birleştiriniz.

Karışıklık olmaması için Hat1 e bağlı olmasını istediğiniz bilgisayarlara elle ip vererek şu şekilde ayarlayınız.

ip adresi: 192.168.1.x
alt ağ maskesi:255.255.255.1
varsayılan ağ geçidi: 192.168.1.1
tercih edilen dns sunucusu: 192.168.1.1

Hat2 ye bağlı olan bilgisayarları da şu şekilde yapılandırınız.

ip adresi: 192.168.2.x
varsayılan ağ geçidi: 192.168.2.1
tercih edilen dns sunucusu: 192.168.2.1

Muhtemelen çalışacaktır. Önce test yapınız bikaç bilgisayarı bağlayarak denemeler yapınzı daha sonra tüm bilgisayarları denersiniz.

Not. Bu denemediğm bir yöntemdir ancak mantıken olması gerekir. Evimde buna benzer çalışmalar yaptım.

Aslında bişey daha aklıma geldi. Yukarıdaki yapılandırmaları aşağıdaki şekilde de denemek mümkün.

Hat1 ve Hat2 olarak iki ayrı hat kullanalım.
hat1 in modem ipsini ayarlardan şöyle yapınız 192.168.1.1
hat2 nin modem ipsini şöyle yapın 192.168.1.254 (ben genelde aynı ağda iki cihaz kullanacaksam bu şekilde yapıyorum)

Hat1 de idareciler
hat2 de memur ve lab olsun.

iki hattı bir hup vasıtasıyla birleştiriniz.

Karışıklık olmaması için Hat1 e bağlı olmasını istediğiniz bilgisayarlara elle ip vererek şu şekilde ayarlayınız.

ip adresi: 192.168.1.x
varsayılan ağ geçidi: 192.168.1.1
tercih edilen dns sunucusu: 192.168.1.1

Hat2 ye bağlı olan bilgisayarları da şu şekilde yapılandırınız.

ip adresi: 192.168.1.xx
varsayılan ağ geçidi: 192.168.1.254
tercih edilen dns sunucusu: 192.168.1.254

Burada yapılan ayara göre çalışmaması için hiçbir neden yok. Hatta istediğinzide 1. modeme istediğinzide ikinci modeme bağlantı kurabilirsiniz. Yeri gelmişken söyleyeyim iki modem arasına kuracağınız hatta kablo tipi hakında bi fikrim yok. çapraz veya düz denersiniz.

Sonuç hakkında özel mesaj atarsanız sevinirim konuyu takip edemeyip kaçırabiliirm bende merak ettim.

Sanırım 2. anlattığımla yapmanız yazıcıyı bulmanızı daha kolaylaştırır hocam. Önce 2. yi deneyiniz.

pratiği bizde ;)

3 yıldır kullanıyoruz hocam bu sistemi bağlantı olarak çapraz olmasına gerek yok iki modem arasında switch var. iki modemimizde airties birinin ip si normal 192.168.2.1 ve dhcp açık diğerine de aynı ip havuzundan verdik 192.168.2.220 gibi alt ağ maskesini de 255.0.0.0 olarak yazdık. dhcp sunucusunu da kapatıyoruz ki ip dağıtmasın. 2.220 olan özel hat ve elle ip verince çalışıyor aksi takdirde ise 2.1 e bağlanıyor(meb hattı) ve bütün bilgisayarlar aynı ağda.

yeri gelmişken bir şey daha söyleyeyim okuldaki diğer bilgisayarların da ip lerini elle yapılandırırsanız modem şişme süresi 5-6 kat uzuyor. tabi bu airties modemde böyle. diğer bilgisayarlar elle yapılandırılmadan önce haftada bir modem aç kapat yapıyorduk hepsi elle dağılınca bu süre 1 ayı geçmeye başladı ayda bir elektrik giderse ona da gerek kalmıyor :D kolay gelsin.

Arkadaşlar merhabalar bende de yazıcıyı iki bilgisayara bağlama sorunu var.
Bilgisayarlar aynı switch ancak farklı ağlara bağlı.
Yazıcı ağ3 e bağlı bilgisayara bağlı ,ağ2 ye bağlı olan bilgisayarımdan ağ3 e bağlı bilgisayar üzerinden yazıcıyı kullanmak istiyorum.
Yukarıdaki hocamızın yazmış olduğu yolla yapamadım.
Başka önerisi olan arkadaş var mı acaba?

İki farklı internet hattı tek ağ bağlantısı yıllardır kullanıyorum.
Elimizde iki modem var. Modem ayarlarına giriyoruz. Örnek olarak veriyorum meb hatlı modemin varsayılan ip sini 192.168.1.1 özel hatlı modemin ise 192.168.1.2 yapıyorsunuz. Özel hatlı modemden DHCP sunucusunu da kapatın yoksa çakışmalar yaşanabilir ayrıca istenmeyen bilgisayarlarda otomatik ip sayesinde özel internetten internete bağlanabilir. Bu iki modemde bir switche bağlanması gerekiyor. İki modemide tek bir switche bağladıktan sonra ağımız hazır. Bu switchten internetinizi sorunsuzca dağıtabilirsiniz.

Örneğin özel hatla internete bağlanacağınız bilgisayar için elle ip vereceksiniz çünkü DHCP sunucusunu kapattık özel hatlı modemde.
ÖRNEK: ip adresi: 192.168.1.5 alt ağ maskesi: otomatik dolduracak varsayılan ağ geçidi: 192.168.1.2 (özel hat modemini böyle tanımlamıştık)

Örneğin meb hattıyla internete bağlanacaksanız ip otomatik olacak. Özel hat modeminde DHCP kapalı olduğundan ip dağıtmaz bu yüzden direk meb hatlı modemden ip alıp ordan internete çıkar.

Not: Modem ayarlarında sadece modemlerin varsayılan ağ geçitlerini değiştirin. Ağ maskelerine dokunmanıza gerek yok...

Ekli dosyalar

• modemipayarlari.png
    modemipayarlari.png
    97.8 KB · Görüntüleme: 3,948
Geri