8 sene birinci sınıf okuttum... Allahtan bu sistem yeni geldiğinde idareciydim ve eski tecrübelerime dayanarak her zaman çocukların parmak gelişimlerine baktım.. Çocuğu yapamayacak velilere durumu anlattım. dilekçeyle kayıtlarını sildim. sonradan rapor vs çıktı. Bazı velilerimiz;
çocuk biran önce sistemden çıksın kafasındaydı. Onlara da şartım 1 ay deneme süresi... sonrasında dilekçe ile gönüllü alma.
Bazı veliler; sınıftan aldığında benim çocuğum engelli mi mantığndaydı. velhasıl kelam hepsi bir şekilde ikna edildi.
Ancak 5.sınıfları görüyorsunuz.. okur yazar oranı%30 desem yalan mı olur.
zırlayanlar mı, derste anasını bırakmayanlar mı...
sınıfın birine giriyorsun, bir karış boyuyla öğrenci diğerlerinin içinde sinmiş... birine gidiyorsun
zaten okuma yazma yok o da fırlamış..
Önerimi sorarsan eski usül hocam;
68-72 ayını doldurmuş her çocuk ortalama bir sınıfta okuma yazma öğrenebilir. 78 ayını doldurmuş çocuk çok geç kalmıştır.
okullarımızda maalesef aylara göre sınıf seviyeleri oluşturulamıyor.
Ve birçok çocuğun kardeşi yok.. Eğer 72 aydan küçük ve bakkala veya kantine gönderdiğinde istediklerini alabiliyorsa bu çocuk da yapar..
kaçımız böyle anne - babayız
Özetle Birinci sınıfa kayıt yaptırırken;
1- Çocuğunuzu en iyi tanıyan sizsiniz,algı , parmak kas gelişimi vs tamamsa birinci sınıfa kayıt yaptırabilirsiniz
2- Bayan arkadaşlar evdeki çocuğu hasta olduğunda genelde izin almak zorunda kalabiliyor. erkek izin alamayabiliyor. idareler bayanlara daha toleranslı
3- mümkünse tek kalemden çıksın. Çocuğunun öğretmeninin sık değişmesinin meyveleri çok. Çocuk ya çok yalancı oluyor. ya kavgacı ya pısırık... Bir önceki öğretmenle kurduğu bağı bir sonraki ile kuramıyabiliyor.
4-buraları ......-...... geçmek zorundayım. ne isterlerse verin.. Sonuçta hem mecbursun geleceğin için hem de çocuğun temeli atılıyor.
Rabbim iyilerle karşılaştırsın. Allah'a büyük konuşmuş olmayalım. Bizim ki de seneye gidecek. okul için evi değiştirecektim. Ancak hinterlandda bulduk bi tane.. hayırlısı, seminer zamanı gel dediler.. çok mu erken davrandım bilmiyorum. :roll:
1.sınıf müfredatı:
çocuk mart ayına kadar okuma ve yazmayı öğrenecek; iyi çocuklar aralığın sonuna doğru kopuyor zaten.
ancak öğretmenlerimiz buraya çok odaklandığı için diğer bir çok kazanım kalıyor. ilerde giden öğrenciyi ya bastıracak, ya bunu ilerletip derste yardımcı olarak kullanacak (en iyisi bu hem öğrenip, hem öğretiyor), ya da bireysel öğretime devam edip, arkadan gelenlerle sınıfı toparlamaya uğraşacak (en zor olanı bu hele evde anne baba da ilgilenmiyorsa) en zoru bu olduğu için öğretmen iyi öğrenciyle ilgilenmeme yoluna gidiyor.
mat: 100 e kadar sayılar. tek çift sayılar, 2-5-10-100 ritmik saymalar. 2 basamaklıya kadar eldesiz toplama ve çıkarma.
hayat: mevsimler, aylar, hafta, çevre kişisel temizlik, kurallar vs
insan gerçekten bambaşka dünya.. Hele birinci sınıfların dünyası çook çoooooook çooooooooooooooooook farklı..