2011 doğumlu çocuğum

Kodla Büyü

kutkut3232

Aktif Üye
Mesajlar
235
arkadaşlar merhaba. 2011 eylül 23 doğumlu oğlumu seneye 1.sınıfa göndermek istemiyorum. bir sonraki sene göndermek istiyorum ama sistemde birinci sınıf gözüküyor. keyfi okula göndermesem nolur acaba ?
tecrübe sahibi yada idareci arkadaşlar yardım edebilir misiniz?
 
Benim 2011 ocak doğumlu çocuğum da yaz döneminde, 1. sınıfta kayıtlı görünüyordu. Kendi okulumun müdürü, e okuldan bizim okulun anasınıfına kayıt etmişti. Herhangi bir sorun olmamıştı.
 
Hocam şu anda birinci sınıfa 30 eylül itibarı ile 66 aylık ve 78 aylık çocuklar başlatılıyor. Sizin çocuğunuz tam 72 aylık olmuş oluyor ve sınıfta tam ortalama yaşta olacak. Bir yıl sonra gönderirseniz 84 aylık iken göndermiş olacaksınız ve sınıftan ciddi derecede büyük olacak yaşı. O yüzden herhangi bir sağlık sorunu yoksa gelişimi normal ise göndermenizi tavsiye ederim. Çünkü geç göndermenin de dezavanajları var. Onun dışında göndermezseniz resmi yol izlemek istiyorsanız doktordan okula başlamak için gelişimi uygun değildir gibi bir rapor almanız gerekiyor. Ama almadan da göndermeyenleri biliyorum herhangi bir yaptırımla karşılaşmadılar.
 
@kutkut3232 hocam, seneye 2011 Eylül doğumlular zorunlu olarak 1. sınıfa kayıt oluyorlar hocam. Çocuğun yaşı itibariyle dilekçe veya doktor raporuyla ertelemek mümkün değil.

@erdcannet hocam geçen seneden bahsettiği için, o dönem için dilekçeyle erteleme hakkı bulunuyordu.
 
hocam seneye başlamak zorunda 30 eylül olsa bile maalesef, kendi çocuğumdan biliyorum benim ki kasım 2010 doğumlu bu yıl rapor alarak göndermedik seneye gidecek inşallah, o zaman araştırmıştım çok (ekim kasım aralık raporla gitmeyebiliyor), ama şöyle birşey de var bir tanıdığımın ikizleri var ağustos doğumlu onlar rapor alarak bir yıl sonra gitti bunun bir açığı var mı onlar nasıl rapor aldı bilmiyorum
 
@efsa hocam düşünün 2010 kasım doğumlularla aynı sınıfta olacak bizim oğlan. bu yaş grubunda 3 ay bile bilişsel olarak büyük bir açık yaratır diye kaygılanıyoruz.
hayırlısı bakalım çok kararsız kaldık . gönderip göndermemekte
 
kesinlikle haklısınız hocam biz de geçen yıl aynı düşünceyle göndermedik çocuğumuzu gelişimi uygun olmasına rağmen, kendinden büyüklerle eğitim görmesindense sınıfın büyüğü olsun dedik
not: ben kendim de eylül sonu doğumluyum ve bu hesabımıza göre erken gittim hiçbir sıkıntı yaşamadım ama sınıfımda benden 14-15 ay büyükler yoktu
 
Çocuğun gelişimi yerideyse sınıftaki diğer çocuklara bakark gönder.. yaş seviyesi farklıysa sıkıntı oluyır
 
8 sene birinci sınıf okuttum... Allahtan bu sistem yeni geldiğinde idareciydim ve eski tecrübelerime dayanarak her zaman çocukların parmak gelişimlerine baktım.. Çocuğu yapamayacak velilere durumu anlattım. dilekçeyle kayıtlarını sildim. sonradan rapor vs çıktı. Bazı velilerimiz;
çocuk biran önce sistemden çıksın kafasındaydı. Onlara da şartım 1 ay deneme süresi... sonrasında dilekçe ile gönüllü alma.
Bazı veliler; sınıftan aldığında benim çocuğum engelli mi mantığndaydı. velhasıl kelam hepsi bir şekilde ikna edildi.
Ancak 5.sınıfları görüyorsunuz.. okur yazar oranı%30 desem yalan mı olur.
zırlayanlar mı, derste anasını bırakmayanlar mı...
sınıfın birine giriyorsun, bir karış boyuyla öğrenci diğerlerinin içinde sinmiş... birine gidiyorsun
zaten okuma yazma yok o da fırlamış..
Önerimi sorarsan eski usül hocam;
68-72 ayını doldurmuş her çocuk ortalama bir sınıfta okuma yazma öğrenebilir. 78 ayını doldurmuş çocuk çok geç kalmıştır.
okullarımızda maalesef aylara göre sınıf seviyeleri oluşturulamıyor.
Ve birçok çocuğun kardeşi yok.. Eğer 72 aydan küçük ve bakkala veya kantine gönderdiğinde istediklerini alabiliyorsa bu çocuk da yapar..
kaçımız böyle anne - babayız :D
Özetle Birinci sınıfa kayıt yaptırırken;
1- Çocuğunuzu en iyi tanıyan sizsiniz,algı , parmak kas gelişimi vs tamamsa birinci sınıfa kayıt yaptırabilirsiniz
2- Bayan arkadaşlar evdeki çocuğu hasta olduğunda genelde izin almak zorunda kalabiliyor. erkek izin alamayabiliyor. idareler bayanlara daha toleranslı
3- mümkünse tek kalemden çıksın. Çocuğunun öğretmeninin sık değişmesinin meyveleri çok. Çocuk ya çok yalancı oluyor. ya kavgacı ya pısırık... Bir önceki öğretmenle kurduğu bağı bir sonraki ile kuramıyabiliyor.
4-buraları ......-...... geçmek zorundayım. ne isterlerse verin.. Sonuçta hem mecbursun geleceğin için hem de çocuğun temeli atılıyor.
Rabbim iyilerle karşılaştırsın. Allah'a büyük konuşmuş olmayalım. Bizim ki de seneye gidecek. okul için evi değiştirecektim. Ancak hinterlandda bulduk bi tane.. hayırlısı, seminer zamanı gel dediler.. çok mu erken davrandım bilmiyorum. :roll:
1.sınıf müfredatı:
çocuk mart ayına kadar okuma ve yazmayı öğrenecek; iyi çocuklar aralığın sonuna doğru kopuyor zaten.
ancak öğretmenlerimiz buraya çok odaklandığı için diğer bir çok kazanım kalıyor. ilerde giden öğrenciyi ya bastıracak, ya bunu ilerletip derste yardımcı olarak kullanacak (en iyisi bu hem öğrenip, hem öğretiyor), ya da bireysel öğretime devam edip, arkadan gelenlerle sınıfı toparlamaya uğraşacak (en zor olanı bu hele evde anne baba da ilgilenmiyorsa) en zoru bu olduğu için öğretmen iyi öğrenciyle ilgilenmeme yoluna gidiyor.
mat: 100 e kadar sayılar. tek çift sayılar, 2-5-10-100 ritmik saymalar. 2 basamaklıya kadar eldesiz toplama ve çıkarma.
hayat: mevsimler, aylar, hafta, çevre kişisel temizlik, kurallar vs
insan gerçekten bambaşka dünya.. Hele birinci sınıfların dünyası çook çoooooook çooooooooooooooooook farklı..
 
Arkadaşlar ben müdür yard yapıyorum. Benim kızım şimdi 3.sınıf tam zamanında 72 aylık iken başladı sınıftaki yaşıtlarına göre minyon tipli, hiçte erteleme düşünmedim. Gayet iyi bir sıkıntı yaşamadı.

Rapor, dilekçe veya erteleme kısmına gelelim. 72 aylıkta olsa 69-68-67 aylıkta olsa yönetmelik gereği rapor almak gerekiyor. Daha aşağısı dilkeçe yeterli. Ama şunu söyleyeyim. Hiç biri olmasada eokulda 1.sınıfa kayıt yaptıktan sonra anasınıfına aktarım yapılabiliyor. Acıklama kısmına ilgili açıklamayı yaptıktan sonra hata vermiyor. Ama bazen idareciler raporu kabul etmiyor. Nedeni nedir bilmem. Veli raporu alamış gelmiş, dilekçe vermiş göndermek istemiyor. İdarenin dilekçeyi veya raporu kabul etmemesi nedir bilmem.
 
Arkadaşlar yanlış hatırlamıyorsam bu sene sistem değişti. Benim oğlum 25 eylül 2010 doğumlu 1. sınıfa başladı 72 ayını doldurduğu için.
Arkadaşımın oğlu 31 ağustos 2010 doğumlu. 1. sınıfta kayıtlı idi, kasım ayında müdürleri çoçuğu anaokuluna kaydırmış. "Okula yazı geldi 72 aylık çocuk veli isterse anaokuluna gidebilir." demiş. Resmi Dayanağı nasıl bilmiyorum. Biz anaokuluna geçirmedik, çocuk okuma yazma öğrendi diye.
Seneye de muhtemelen okula başlama yaşı değişir.
 
Çok değişkenli bir konu. Bizim kız da şu an tam 60 aylık, kendi merakı var okuma ve yazmaya karşı. Çok soruyor bize harfleri, beklesin istiyoruz ama merakını da söndürmek de istemiyoruz. Epey zamandır bakarak kendi adını yazıyor. Bizim adlarımızı yazıyor. Anaokulunda öğretmeni seneye okula gönderebilirsiniz dedi bize.(Biz bu konuda herhangi birşey sormamıştık. Bir gün laf arasında kendisi tavsiyede bulundu.) Biz de veli olarak sınıfta küçük olmasın, büyük olsun mantığındayız. Zaten bir sene daha beklersek 77 aylık falan başlamış olacak ki o da çok geç değil sanırım. Şimdilik kararsızız. İnşallah kızımız için en hayırlı kararı vermiş oluruz.
 
Kalabalık okullarda acaba 1. sınıf şubeler oluşturulurken öğrencilerin ay olarak da birbirine yakın olmasına dikkat ediliyor mu? Ya da sınıf oluşturulurken neye dikkat ediliyor, resmi bir konu var mı? Yoksa okul kura ile falan mı belirliyor? Ya da ne bileyim bazı yerlerde bazı öğretmenler isim yapıyor falan, veli mi öğretmen tercihi yapıyor?
 
Resmi bir tanımı yok. Yaş grubu bence uygun değil. Atıyorum size yaşça en küçükler denk geldi. bel becerileri tam gelişmemiş, kabul eder misiniz? Veya tersinden bakalım yaşca veya ay farkı ile en büyükler size geldi yaş itibari ile daha hareketli yerinde durmayan öğrenciler (istisnalar kaideyi bozmaz. bütün sınıf tabir ettiğim gibi olmaz tabiki) kabul eder misiniz?
Okullar büyük oranla kur'a ile yapıyor.

Şahsen müdür yard olarak kızları ayrı kavanozda erkekleri ayrı kavanozda, taşımalı öğrencileri dengeli olacak şekilde velilerin kendine çektiriyoruz.


boteakif' Alıntı:
Kalabalık okullarda acaba 1. sınıf şubeler oluşturulurken öğrencilerin ay olarak da birbirine yakın olmasına dikkat ediliyor mu? Ya da sınıf oluşturulurken neye dikkat ediliyor, resmi bir konu var mı? Yoksa okul kura ile falan mı belirliyor? Ya da ne bileyim bazı yerlerde bazı öğretmenler isim yapıyor falan, veli mi öğretmen tercihi yapıyor?
 
arslanxw' Alıntı:
Arkadaşlar yanlış hatırlamıyorsam bu sene sistem değişti. Benim oğlum 25 eylül 2010 doğumlu 1. sınıfa başladı 72 ayını doldurduğu için.
Arkadaşımın oğlu 31 ağustos 2010 doğumlu. 1. sınıfta kayıtlı idi, kasım ayında müdürleri çoçuğu anaokuluna kaydırmış. "Okula yazı geldi 72 aylık çocuk veli isterse anaokuluna gidebilir." demiş. Resmi Dayanağı nasıl bilmiyorum. Biz anaokuluna geçirmedik, çocuk okuma yazma öğrendi diye.
Seneye de muhtemelen okula başlama yaşı değişir.

http://seydikemer.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_10/11033510_okul_oncesi_donemde_egitim.pdf resmi yazı okula kayıtlar yapıldıktan sonra yayınlanmıştı.

"Okul öncesi dönemde eğitimini tamamlayarak ilköğretim birinci sınıfa başlayan ancak gelişiminin kronolojik yaşının gerisinde olması sebebiyle ilkokula başlamasının uygun olmadığı doktor raporu ile belgelenen özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin okul öncesi eğitim sürelerinin uzatılmasına ilişkin veli talepleri ile ilgili olarak, yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçebilmek amacıyla devam etmekte olduğu okulca hazırlanan "okul öncesine devam etmesinin uygun olduğu belirten tutanak, rehberlik ve araştırma merkezlerinde oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulunca hazırlanan rapor ve hastanelerce verilmiş sağlık raporu" olan ve
2016-2017 eğitim öğretim yılı Eylül ayı sonu itibariyle 78 ayını tamamlamamış özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin, okul öncesi eğitimine kayıtlarının yapılabilmesi hususunda; Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.
 
gondermemenin cezasi nedir? parasi neyse verelim ezilmesin cocuk, okula hapsolmadan 1 sene daha cocuklugunu yasasin.
 
Suicide' Alıntı:
gondermemenin cezasi nedir? parasi neyse verelim ezilmesin cocuk, okula hapsolmadan 1 sene daha cocuklugunu yasasin.
Bunu bende merak ediyorum. Çocuklar 1. Sınıf ta otomatik sistem de gözüktüğünden e okul da, gidip özel bir kreşede devam edebilir ler mi? Buda bir sorun
 
benim oğlum eylül 2016 tarihi itibariyle 74 aylıktı 1.sınıfa göndermek istemediğim için devlet hastanesinde çocuk doktoruna giderek durumu izah ettim. el röntgen filmi çekildi kemik yaşı hesaplandı 5,5 çıktı. raporda 1.sınıfa kaydı uygun değildir yazıyordu. bu raporu 3 çocuk doktoru imzaladı. sonrasında okula gittim ve kaydını ana okula düşürttüm.
 
60 aylık çocukla 86 aylık çocuk birinci sınıfta aynı sınıfta olabiliyor demek. :o
 
boteakif' Alıntı:
60 aylık çocukla 86 aylık çocuk birinci sınıfta aynı sınıfta olabiliyor demek. :o

hicbir seyden anlamayip her seyi kurcalayanlar sag olsun. bozmadiklari tek bir sistem yok, cok merak ediyorum acaba kucuck cocuklari okula almanin altinda nasil bir cikar soz konusu.
 
60 aylık hiç bir öğrencinin kayıt yaptırdığın şahit olmadım. Genel ortalama 68-69 :+1:
Ayrıca zorunlu olupda göndermemek için kırk takla atan velilere şahit oldum. 8) Yani 86 ay hikayesi vellerimizin marifeti :mrgreen:
 
Geri
Üst