2020'de Facebook'un Sonu Gelebilir !!!

Kodla Büyü

KingSkrupellos

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
554
Facebook'un sonu geliyor.

ABD'nin Princeton Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, Facebook'un sahip olduğu 1 milyardan fazla kullanıcının yüzde 80'ini 2017'ye kadar kaybedebileceğini öne sürdü. Kısa süre önce yapılan bir diğer araştırmada, ABD'de son 3 yılda yaklaşık 10 milyon gencin hesabını kapattığı ortaya çıkmıştı.

ABD’nin ünlü üniversitelerinden John Canneralla ve Joshua Spechler’in birlikte yaptıkları araştırmaya göre Facebook’u hızla terk eden gençler şirketin sonunu getirecek. Hem de çok değil 3 yıl sonra… 2017’de, belkide 2020'de.....

ABD'li araştırmacılar, Facebook'un sonunun nasıl olacağı konusunda yaptıkları araştırmada, dünyanın en büyül sosyal ağının 2017'de neredeyse ortadan kalkabileceğini öne süren bir model geliştirdi.

Princeton Ünivesitesi tarafından geliştirilen modelde, Facebook'un geleceğini tahmin etmek için hastalıkların yayılma şekli ele alındı. Modele göre, sosyal ağlar bir hastalıkla karşılaştırılabilir. Bu düşünceye göre, insanların bir sosyal ağa üyelik yapması veya soyal ağdan çıkması, arkadaşlarının bu bu yöndeki kararlarını takip ediyor. Bu da bir hastalığı kapmak ve tedavi olmaya benzetiliyor.

Hastalık modelini ilk olarak Myspace'e uygulayan araştırmacılar, sosyal ağın yaşam süresiyle modeli uyumlu kılmayı başardı. Ardından, Google'daki arama sonuçları 2013'te azalmaya başlayan Facebook için model uygulandı.

Sonuçlar, Facebook'un Aralık 2014 itibariyle kullanıcılarının yaklaşık yüzde 20'sini kaybedebileceğini, 2015 ile 2017 arasında da ek yüzde 60'lık üyelerinin silineceğini öne sürdü.

Gerçekleşmeyedebilir

Araştırmada, Facebook için önesürülen kehanetin gerçekleşmeyebileceğini de belirtildi. Tahminlerin tersine dönmesini sağlayacak faktörler ise Facebook'un yapısında saklı.

MySpace, düşüşe geçtiği dönemde sadece 75.9 milyon aktif kullanıcıya sahipken, Facebook Eylül 2013'te 1.19 milyar aktif kullanıcıya ulaşmıştı.

Hastalık modeli, Facebook'un 2017 sonuna kadar 952 milyon kullanıcı kaybedeceğini öne sürerken, üç yıllık ortalama kayıp, ABD'nin nüfusu kadar olan 317 milyona denk geliyor.

Genç kullanıcı tabanının daralmasına ve 2004'ten bu yana artan Google aramaları 2013'te azalmaya başlamasına rağmen, Facebook'un ileri yaş gruplarındaki üyesi de artıyor ve şirket iş bağlantılarını güçlendiriyor.

Ne kadar gerçekçi olduğu tartışılacak araştırma hakkında Princeton Üniversitesi ve Facebook'tan açıklama gelmedi.

Gerilemenin Sebebi Mobil Sektör Olacak

Eric Jackson Facebook'un sonunun neden geleceğini de açıkladı. Artık internet yaşamının mobil sektöre kaydığını ve hizmet için akıllı telefonların kullanıldığını dile getiren raporda, Facebook'un bu konuda hayli geri kaldığının altı çiziliyor.
Mobil alanında elinde çok fazla bir gücü olmayan Facebook'un bu yüzden tüm çabalarına rağmen -eğer böyle giderse- birkaç yıl sonra yok olacağı söyleniyor. Buna ek olarak borsaya açılan ve 100 milyar dolarlık şirket değerinin 55 milyar dolara gerilediği sosyal ağın durumu hiç iç açıcı değil.

Rekor kârlar

Facebook'un üyelerini cezbetmeye devam edip etmeyeceği konusundaki spekülasyonların, şirketin kurucusu Mark Zuckerberg'i geceleri uykusuz bırakması henüz sözkonusu değil.

Geçen hafta açıklanan sonuçlar Zuckerberg için erken doğum günü hediyesi niteliğindeydi.

Bu sonuçlara göre, Facebook'un bugün 1,23 milyar aktif üyesi var. Şirketin geliri 2013'te yüzde 55 artışla 7,87 milyar dolara fırlarken kârları da yedi kat artışla yıllık 1,5 milyar dolara ulaşmış bulunuyor.

Facebook Snapchat'ı satın alma girişiminde başarısız olunca en çok kâr getiren alana, cep telefonları ve tabletlere yönelik mobil reklama yöneldi. Bu alanda elde edilen gelir 2,34 milyar dolar ile toplam cirosunun yarısından fazlasını oluşturdu.

Mobil reklamcılık

Facebook şimdi de veri takibi ve odaklı reklam yoluyla bu işi daha iyi yapmak için adım atıyor.

Üyelerinin bilgilerini fazlasıyla kullandığı için eleştirilen Facebook'un bu işi aslında çok da iyi ve hedefli yapmadığı düşünülüyor.

Facebook'un geleceğiyle ilgili spekülasyonlarda insanların onu neden kullanmaya devam ettiğine dair fazla analiz bulunmuyor.

Belki de Facebook'un başarısı, insanın en temel özelliklerinden biri olan merak duygusundan yararlanmasında yatıyor.

Biz sevsek de sevmesek de Facebook insanların yaşamında dijital roman haline geldi; birçoğu için de okunması gerekenler listesinde yer alan bir roman.

Mark Zuckerberg Durumun Farkında

Öte yandan sitenin kurucu ve CEO'sunun tüm bu yaşananlardan haberdar olduğu, gerekli önlemi almaya çalıştığı konuşuluyor. Halka arz ile şimdilik beklediği yükselişi elde edemeyen Zuckerberg, bir süre önce mobil sektöre hayliyatırım yapmıştı.

Başta 1 milyar dolara Instagram'ı satın alarak teknoloji dünyasına bomba gibi düşen CEO, daha sonra arkadaşlık uygulaması Glancee ve hediye yazılımı Karma'yı bünyesine katarak kozlarını güçlendirmeye çalıştı.

İnternet yaşamının giderek mobil ve tablet alanına kaydığı düşünülürse şirketlerin bu konudaki adımları oldukça önem taşıyor. Yapılacak yanlış bir hamle istenmeyen sonuçlar doğurarak şirketlere beklenmeyen zararlar verebilir. Bu yüzden Facebook'un ilerleyen dönemlerde dilediği yerde olması için oldukça titiz davranması gerekiyor.
 
Önce Messenger sonra facebook :puhaha:

Matrix de denildiği gibi " Başlangıcı olan herşeyin bir sonu vardır" :+1:
 
Geri
Üst