3D MAX VE MAYA İLE UĞRAŞAN VAR MI?

Kodla Büyü

sevincaltunel

Seçkin Üye
Seçkin Üye
ÖZELLİKLE ÖĞRETMEN ARKADAŞLARA SORUYORUM

İKİSİNİ ÖĞRENMEK İSTİYORUM AMA PROFESYONEL BOYUTTA NERDEN BAŞLAMALIYIM

BU SİTEYİ BU PROGRAMLARI ÖĞRENME SÜRECİNDE KULLANMAM GEREKTİĞİNİ ANLAMIŞTIM DA DAHA SİSTEMATİK BİRŞEYLER İSTİYORUM

sevincaltunel' Alıntı:
ÖZELLİKLE ÖĞRETMEN ARKADAŞLARA SORUYORUM

İKİSİNİ ÖĞRENMEK İSTİYORUM AMA PROFESYONEL BOYUTTA NERDEN BAŞLAMALIYIM

öncelikle zevkli ve ağır bir alandır 3d modelleme v.s

bende bir ara ugraştım 1 yılda ancak kabaca öğrenmiştim..Çok emek ve zaman ister hocam..bence kurslara para dökme internet ve google herşeyin ilacı..ben yüzlerce GB kaynak dosya tutorial ders v.s bulmuştum..özellikle görsel dersler iyi oluyor. ama ben bu programları orta seviye biliyorum demek için bile bence 4-5 yıl şart kesinlikle

bizim yapacagımız yardımlardan daha fazlası o sitelerde var..yeni başlayanlar için forum bölümleri var.orları saatlerce saatlerce okuyun..çünkü sadece programı ve işlemleri anlamak bile haftalar alıyor..bolca okuyun sonra yavaş yavaş fiiliyata gçersiniz

Ben de tam @Buzkırıcı derdine derman olur diyecektim, kendisi benden önce davranmış :)

sevincaltunel' Alıntı:
BU SİTEYİ BU PROGRAMLARI ÖĞRENME SÜRECİNDE KULLANMAM GEREKTİĞİNİ ANLAMIŞTIM DA DAHA SİSTEMATİK BİRŞEYLER İSTİYORUM

Hocam animasyon amaçlıyorsan Maya, 3d modelleme amaçlıyorsam 3ds max ile çalış. 2 programda her iki işide yapabilir ama kullanım kolaylıkları var. maya yı bilmesemde aralarındaki bu farkı biliyorum. 3ds max dersini 2 yıl gibi bi süre vermiştim. Orta seviyede bilirim. Ama çok fazla değişken mevcut, tekrar edilmezse unutulacak cinsten programlar yani. Kendimden biliyorum :) Bu aralar tekrar bi dönüş yapacam çünkü zevkliydi. Birde şunu belirtiyim. Farklı konu başlıkları mevcut, hepsini aynı anda öğrenemezsin. Modelleme, kaplama, ışıklandırma... tabi bunları kullanacağın render motoruna göre planlama filan. Ciddi bi zaman ve sabır gerekiyor.
Sana tavsiyem kesinlikle eğitim setleri. Ben zamanında sanalogretim sitesinden bir çok set almıştım. Çok faydasını görmüştüm.

hocam her iki programda 3d alanındaki en çok kullanılan programlardır ve autodesk firmasına aittir. Bir programa tam anlamıyle hakim olmak imkansız.
nasıl ki doktorlar birçok branş yerine sadece tek branşta uzman olabiliyorsa maya'da ve diğer 3d programlarda da geçerlidir.
maya: animasyon (karakter canlandırma) üzerine kendini kanıtlamış proramdır.
mesela maya'da; karaktere hareket verme, karakter modelleme, karaktere iskelet verme, render (çıktı diyelim) alma, ışık ve renk vb. branşlardan sadece bir tanesini öğrenmek aylarınızı alabilir.
3d studio max: internette en çok döküman bulabileceğiz programdır. modelleme, 3d mimari, tasarım vb. herşeyin yapılabileceği programdır.
nerden başlayacağım dersen, mantığını kavramak için öncelikle modellemeden başlamak daha iyi olur.
mesela ilk başladığımda basit bir masa yapıp renk verip, sonrada renderini almıştım. bu şekilde basit objeler yaparak başlayabilirsin.
kitap yerine video dersleri izleyerek (durdur-yap-izle) şeklinde daha kısa zamanda programa hakim olabilirsin.
internette ve youtube,vimeo'da forumlarda bolca video ders var.
yada reklam olacak ama http://www.sanalogretim.com set alabilirsin.
iş durumu: büyük şehirlerde olmak şart gibi, 3d işleri genelde ekip işidir. ilçede veya köy'de iseniz einstein bile olsanız iş bulmak zor.
3d tayfasınının takıldığı site: http://www.sinefx.com/forum/index.php
çok konuştum bi çay içeyim sustum. :D

Sevinç hocam, adını ister animasyon ister modelleme ister görselleştirme koy hepsi 3D aynı kapıya çıkıyor.Hocalarımın dediği gibi oldukça zor bir süreç.Birçok beceriyi ve zamanı gerektiriyor.Geçen yaz güzel sanatlar fakültesini gezdim gittim radyo televizyon sinema bölümüne oradan 2 yıllık bilgisayar programcılığına hepsinde 3d ne kadar öğretiliyor ne dersler var diye maalesef hayal kırıklığına uğradım.Bunlar öğretilmiyor öğretilse bile uzun seneler sil baştan kendinizi bu alanda çalışacaksanız yetiştirmeniz kurslara gitmeniz gerekiyor.Bunlar autodesk firmasına ait yazılımlar.Piyasada öyle adamlar var ki ne bilgisayar mühendisi ne de bilgisayar öğretmeni.
Televizyon kanallarına 3d jenerikler hazırlıyor yada bir iç mimar çevre tasarımcısının yanında görselleştirme yapıyor(mimar 3dsmax bilmiyorsa) bilgisayar oyun firmalarında karakter tasarlıyor yada trtr çocuk minika çocuk gibi tv kanallarına 3d animasyon çizgi film hazırlayan stüdyolar var burada 3dsmax ve maya kullanıyor ekmeğini buradan kazanıyor

Bir bilgisayar tasarımcısı adına görselleştirme uzmanı de yada vfx özel efekt uzmanı de bunların hepsi 3D ci kardeşler.Bu arkadaşların hepsi birar digital sanatçı aslında.Renk,doku,konstrat,kompozisyon gibi güzel sanatlar fakültelerinde öğretilen bilgilerle donanmışlardır.Ayrıca her biri çok özel donanımcıdırlar.Bu programlar için bilgisayar sistemini nasıl düzenleme hakkında bilgi sahibidirler.Bir yönetmen,bir aktör,bir kameraman,bir ışıkçı,bir ressamdırlar.Ama filmlerde gördüğümüz o çekici efektleri yapanlar mesela örümcek adamdaki kum adam sahnesi ben buna mayada şimdi partikül diyorum.Çok da zor değil bana.Bunları yapanlar hepsi sıradan insanlar.Bilgisayar mühendisi falan değiller.Maya için konuşuyorum bu 3dsmax ve google sketcup için de geçerli önünde boş bir tuval bir de 3 boyutlu sonsuz bir uzay var.Burada çeşitli objeler yada karakterler oluştururuz.Aynen bir heykeltraş gibi.Sonra doku giydirirsin araya farklı renkler katarsın arada bir karakterini bir aktör edasıyla hareket ettirirsin.Sonra rasına burasına kamera koyarsın burada sinematografi bilimi giriyor devreye.Işık gölge oyunlarını araya katarsın.
Böyle işler işte.Programın içeriğine biraz girdikten sonra mantığını kavradıktan sonra eğer mesleğin olacaksa bu.Zaten bunları tek başına yapmazsın bunlar bir ekip işidir.

Kullanıldığı yerler animasyon,bilgisayar oyunları,film efektleri,mimari görselleştirme.Ben bina ev salon banyo gibi iç mekan tasarlayacağım dersen genelde 3dsmax kullanıyorlar.Ama benim ilgi alanım bilgisayar oyunları film efektleri çizgi film animasyon dersen bu işin ustaları ya maya yada hem 3dsmax hem maya ile çalışıyorlar.Benim hayalim bilgisayar oyunları...Maya unlimited öğrenmeye karar verdik diyelim.Bu bir modelleme animasyon programıdır.İçinde belli bir amaca hizmet eden araçlarla gelir.İçmekan tasarımı yapabilirsin.Poligon modelleme mesela robot tasarımı.Filmlerde çok kullanılır:havada uçuşan binlerce renkli kelebek şu terminatördeki eriyen adam kasırga filmindeki yağmur kum fırtınası mayanın içinde partikül konusunda geçen araçlarla yapılmaktadır.Fluid effect kısmı var galaksi yzay patlama efektleri yapabiliyorsun.Yazsam sabah kadar bitmez bu konu...Ben çok film izleyen birisiyim.

Nasıl öğrenirim konusuna gelince ben de öyle rastgele değil sistemli bir şekilde öğrenme taraftarıyım.Bu işin üstadları der ki:Çevreyi yeryüzünü insanları 3d filmleri izle gözlemle not al.Biraz geometri biraz fizik bilgin mutlaka olsun.Arayüzünü ve kaynakları ingilizce kullanacağına göre ingilizce öğren.Bu işin üstadlarıyla facebook twitter sosyal ağlarda tanış ne yaptıklarını sor.Ben altyapısı sağlam bir makineye kurdum vaktim oldukça çalışıyorum türkçe bir kaynağım var nebi yıkaroğlunun maya unlimited ilerledikçe tüm kitapları alıp çalışacağım.Şu anda çok uzak bir köye gidip geliyorum.bol vaktim olsun sabahları kalkıp çalışacağım geceleri çalışacağım.İşin içinde görsellik olduğu için çalışırken sıkılmıyorsunuz.İnternette eğitim videoları var bazen tv izlerken elinize kağıt kalem alın karakalem çizimler yapın.
Param olursa işi hızlandırma namına yaz tatilinde 3d bilişim akademisine gitmek isterdim.yada bir mimardan özel ders almak isterdim.Bu işin okulu da var tüm autodesk yazılımlarını kullanıyorlar bunları öğreniyorlar hacettepe bilgisayarlı animasyon ve oyun teknolojileri yüksek lisans.Gittikçe Türkiyede oyun sektörü artacak 3d karakter animatörleri çıkacak.Özetle bu işle kim ciddi uğraştı ise emeği boşa gitmedi diyebilirim.En basiti bir reklam ajansında herkes corel yada photoshopla afiş hazırlar ama 100 kişi içinde bu programları kullanan 2-3'ü geçmez.Ciddi para kazananlar var.Benim anladığım bu kadar işte.

buzkırıcı hocam verdiğin bilgiler için teşekkürler. ben de maya öğrenmeye karar verdim. öncelikler bir sitede satılan eğitim setini alarak işe başlamak istiyorum. yazın da istanbulda kurs var oraya gidebilirim.
malesef öğretmenlikle ne uzar ne kısalırız.

sanalöğretim tatilde alacağım acaba özel koruması var mı istanbulda bir yerine gitsene hesaplı veriyorlar mı bayağı övüyorlar bunu

buzkırıcııı ben bu sahneyi bir yerden hatırlıyorum. bilgilerinle bildiklerimi tazeledin.. teşekkürler... :alkis:

sakaryada çalışırken istanbulda bilge adama gitmiştim o zaman 8 milyar istemişti web sitesi yapmayı bilmiyordum 2 tane 30liralık dreamweaver kitabıyla 2 senede bu işe vakıf oldum.Bu işler böyle.Ben çalışıyorum dengem hocam sadece vaktim yok sabah Allahın ezanıyla 5te yollara düşüyorum merkezde olsam da sabahları da çalışsam

uzun vadeli bir konsantrasyon isteyen çalışma olmalı..bi ümit ,istek ile başlayıp off çok zor sıkıcı diyecekseniz hiç başlamayın..azimli ve çalışkan olursanız 2-3 ay sonra hher şey yerine oturur ve neyin ne oldugunu daha iyi anlarsınız.kolay gelsin herkese

sanalöğretim tatilde alacağım acaba özel koruması var mı istanbulda bir yerine gitsene hesaplı veriyorlar mı bayağı övüyorlar bunu
ben de şuan gaziantep'teyim tatilde istanbulda olacam. Yerine gidip sorarım hocam sana da pm atarım

btömehmet' Alıntı:
ben de şuan gaziantep'teyim tatilde istanbulda olacam. Yerine gidip sorarım hocam sana da pm atarım
yerinden 2 defa set aldığım için fiyat standart değişmiyor bilginize. ama bi kaç set alırsan olabilir sormak lazım.
hazır konu açılmışken cinema 4d alman malıdır.çok düzenli çok iyi 3d programdır. after effects ile beraber harika işler çıkartır.

maya 2013 programı autodeskten öğrenci olarak indirebiliyoruz değil mi arkadaşlar sonra bir sorun çıkmaz değil mi

dostum 3ds max ile yaklaşık 2 haftadır bende uğraşıyordum ondan önce 1 ay kadar seketchup la uğraştım hatta bayada yol kattettim.Sonra bir arkadaşımın tavsiyesi ile sketchup bırakıp 3ds max a geçtim.Durumu şu şekilde anlatayım mütahit ve proje çizim şirketi olan 3 arkadaşım var ortaklar ve daha yeni olmalarına rağmen baya büyük iş yapmaya başladılar.Onlar bana şiddetle eğer boş vaktin çoksa 3d modelleme öğren ve mimari alanda işler çıkart çok güzel parası var muhakkak yap diye sürekli öneride bulunuyorlar bende bir bakayım dedim sketchup çok basit ve çok keyifli çok da güzel işler çıkıyor sketchup da ama dediğim gibi arkadaşımın tavsiyesi ile 3ds max a geçtim çok daha karmaşık bir program ve çok zor ama çok daha zengin bunu hissettiriyor. Netice olarak eğer sende 3dsmax ile mimari ve iç tasarım gibi konulara yöneleceksen öğrenme sürecinde paslaşabiliriz ben internetten indirdiğim videoların linklerini yada istersen dvd ile direk korgolayabilirim.Tabi 3dsmax la bitmiyor iş bir modelleme işinden sonra render işi var oda ayrı bir konu süreç zor görünüyor ama dediğim gibi iyi işler çıkarmaya başlanırsa çok temiz parası var ben bizzat şahidim. Şu kadarını söyleyeyim ben inşaat mühendisi olan ve kendi proje çizim şirketi olan arkadaşımın yalancısıyım öğretmenlikten kazandığın para sana çerez gelir diyor ona göre bu işe asıl diyor.Durum bu hocam tabi benim bakış açımdan yanıldığım noktalar olabilir.

Merhaba hocam.Konu açılalı baya olmuş ama yeni gördüm.2 yıldır 3ds max programı ile modelleme yapmaya çalışıyorum.Tamamen kendi çabamla bir yere kadar geldim ancak mutlaka özel , bu işi çok iyi bilen birilerinden destek almak şart.Sadece modelleme yetmiyor.Kaplama - render - post productioan gibi öğrenilmesi gereken dalları da mevcut.Ben setler alarak kitaplar alarak bulduğum görsel dersleri izleyerek ve uygulayarak ancak bu kadar ilerledim.En kısa zaman içinde de özel ders almak istiyorum.Alt yapı olarak sadece bilgisayarı bilmek yetmiyor.

halk eğitimde açılan autocad kursu ile ben de bu meraka yelken açtım. Şimdiden autocad ile plan çizmeye başladım. Yavaştan da sketchup ile 3b modelleme çalışıyorum. 3d max ve zbrush'ı da kurcalama ve videolardan izleyerek inceleme modundayım :D

BBNET
Geri