5 ve 6 larda aynı program mı?

Kodla Büyü

mclaren

Seçkin Üye
Seçkin Üye
4 yıl meslek lisesi, 3 yıl halk eğitim merkezinde çalıştım, şimdi ise ortaokulda çalışacam kısmetse.

ilköğretimde daha önce çalışmadığım için hiçbir bilgim yok, basamak nedir, hangi öğretim programını uyguluyoruz vs..

forumda aşağıdaki pdf dosyasında öğretim programını kullanacağımız verilmiş ama, aynı programı hem 5 hem 6 lara uygularsak bir sonraki sene 5. sınıflar sıkıntı yaşayacaklar. Programmdaki 1 ve 2 nolu başlıkları 5 lere 3 ve 4 nolu başlıkları da 6 lara mı uygulayacağız acaba.

Birde öğretim programında yer alan konu başlıkları çok soyut kalmış gibime geldi, bu doğrultuda bir plan yapıp işe girişirsek çok farklı sonuçlar doğar gibime geliyor.

Yardım veya fikri olan varsa paylaşabilir mi?

Ekli dosyalar

oh ne güzel 3 ledik arkadaşlarım. :D bende müdür yardımcılığı yaptım sizinle aynı durumdayım. Bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyoruz.

Siz Teflisiniz dimi :mrgreen: Söylemiyoz, bizi meslek lisesine almazsınız ha, böyle elimize düşersiniz. :mrgreen:

arkadaşlar yazılım dersi ilk kez uygulanacak
benim fikrimce bu sene 5 ve 6 lara Temel 1. Düzey konuları uygun olur
Eğer 6. sınıflar 5. sınıfta bu dersi almış ise 5 lerde 1. Düzey 6 larda 2. Düzey olabilir

Öğretim Programını bu yıl 5 ve 6.sınıf düzeylerinde uygulayacağız ancak önümüzdeki yıllarda bu 5-6-7-8.sınıflar olarak 4 farklı düzey haline gelecek. O zaman daha çok yakınmamız gerekecek ancak yakınmanın doğru olmadığını düşünüyorum.
Şu andaki öğretim programı içerik itibariyle zaten çok geniş bir dünya olan ve ucu bucağını henüz kimsenin keşfedemedeği BİLİŞİM dünyasının her yönüne atıfta bulunuyor. Bizim görevimiz derslerimizde belirtilen "öğrenme alanları" ve "yeterlikler"i referans alarak etkinlik yapmak ve derslerimizi bu çerçevede işlemek. Öğrencilerimize öğretim programında belirtilen becerileri vermek için daha özgürüz. Hep yakındığımız "ben ps anlatmak istiyorum, çocuklar farklı şeyler istiyorlar bu derste" yakınmaları artık tarih olmalı.
Üstelik TTKB'nin de bizi yalnız bırakmayacağını ve en kısa sürede bir kitap yayınlayacağını düşünüyorum. Sonuçta dersi zorunlu yapan bir kurum elbette çareler de düşünmüştür. Velev ki kitap geç kaldı o halde geçtiğimiz 7 yılda kullandığımız kitapların etkinliklerini azıcık revize ederek kullanabiliriz. Hadi bunu da geçelim, derneğimizin bir e-kitap çalışması var kısa süre sonra görücüye çıkacaktır.
5. ve 6.sınıflara tümüyle farklı plan yapmak olanaksız çünkü her iki düzeyde de aynı bilgi-beceriye sahip öğrenciler olacaktır. Ancak yılın ilerleyen zamanlarında 5.sınıflarla oyun yaparken 6.sınıflarla nesnel programlamayı anlatabiliriz. Geçtiğimiz yıl 5.sınıflarımdan seçmeli derse gelen öğrencilerim bu sene 6.sınıf oldular ve derslerde benim en önemli yardımcılarım olacaklar. Ama isterdim ki geçtiğimiz yıl tüm 5.sınıflara ders verebilseydim. O zaman bu yıl 6.sınıf planlarım çok daha farklı olacaktı.
Eylül ayında plan ve etkinlik paylaşımları zirve yapar o zaman çok daha fazla arkadaşımızın deneyimlerinden ve düşüncelerinden yararlanabiliriz. Henüz çoğunluk zihnen tatilde...

geçen sene uygulandı yazılım dersi.... ders müfredatını ttkb den alabilirsiniz..... geçen seneki plan sitede mevcut arkadaşlar

biz ortaokulda daha ziyade çocuk bakıcılığı yapıyoruz hocam. Halk eğitime liseye felan benzemez kreş gibi düşün.

ben şimdiye kadar öğrncilerin durumuna göre basamaklardan uygun olanı seçip uyguluyordum.ama şimdi ders zorunlu oldu bi fikrim yok benimde,ben de takipteyim

Benim kanaatim madem ders zorunlu oldu bu dersin içeriğinide güzelce planlamaları lazım.
Ne bileyim daha zengin olabilir. Mevcut kılavuzda 5 lerde favori adreslerim konusu için 3 ders saati denmiş. :?:
Hani şöyle daha fazla üretmeye düşünmeye yönelik bir içerik olabilir. Çocukları üretmeye düşünmeye zorlayacak.
Yazılıma biraz daha ağırlık verilebilir.
Evet çocuklara yazılım deyince yüzleri ekşiyor ama artık eğlenceli yazılımlar var biz SCRACTH ve smallbasic aracılığı ile bişeyler yapmaya çalışıyoruz.
Bu programları kullanmanızı tavsiye ederim, çocuklara basit program yazmayı öğretiyor. Oyun yapabiliyor çocuk.

arkadaşlar bazı ünitelerde temel 1. düzey kazanımlarını bazı ünitelerde ise orta 2. düzey kazanımlarını almayı düşünüyorum. özellikle programlama gibi konularda yani çocukların güncel hayatta karşılaşmadığı konularda düşük düzeyleri tercih edeceğim. Tabi basamak olayında yaptığımız gibi bu düzeylerde de harmanlama yapabiliyoruzdur umarım bu konuda bir bilgi ile karşılaşan oldu mu acaba :?:

1 no'lu konu başlığı-->5.sınıf
2 no'Lu konu başlığı-->6. sınıf
3 no'Lu konu başlığı-->7. sınıf
4 no'Lu konu başlığı-->8. sınıf ta eğitim verecek şekilde kademeli olarak plan yapsak hata mı yapmış oluruz.
***sadece bu yıl için 6. sınıflara 1 ve 2 nolu konu başlığı alınabilir(geçen yıl görmedikleri için)

Arkadaşlar , elimde ders kitaplarının pdf'leri var, basamak basamak,mesela, 6. basamak için 1.Ünite İletişim, 2. Ünite Adres Defterim 3.Ünite Bilgilerimi sunuyorum gibi. Bu eski müfredat'a devam ediyor muyuz, yoksa yeni kitaplar mı çıktı? Müfredat aynı da, dersin içeriğine ilişkin açıklama mı ekteki pdf, aydınlatırsanız memnun olacağım.
Bu arada göreve yeni başlayacağım inş.

cevher---' Alıntı:
Arkadaşlar , elimde ders kitaplarının pdf'leri var, basamak basamak,mesela, 6. basamak için 1.Ünite İletişim, 2. Ünite Adres Defterim 3.Ünite Bilgilerimi sunuyorum gibi. Bu eski müfredat'a devam ediyor muyuz, yoksa yeni kitaplar mı çıktı? Müfredat aynı da, dersin içeriğine ilişkin açıklama mı ekteki pdf, aydınlatırsanız memnun olacağım.

Hocam bahsettiğiniz kitaplar ve basamaklar eski sistemden kalan bu seneki 7 ve 8. sıınıflar için. özellikle 5678. basamaklardan konular seçip yıllık planınıza aktarabilirsiniz. 7 lere 7. basamak 8 lere 8. basamak kitabını işlemek şart değil. Bu seneki 5. ve 6. sınıflar için yeni müfredat programı yayınlandı. Bilişim Teknolojileri ve yazılım adı altında. Pek iceleyemedim ama genel başlıklar verilmiş.. Klavuz kitabı ve dolayısıyla yıllık planı da malesef yok. Öğrencilere ders kitabı da malesef yok. 5 ve 6 lar içinde bu programı inceleyip plan yapmak gerek. Ha bir de planlarda proje ve performans konuları da belirtilmesi gerek sanırım. Onun için de iyi bi planlama gerek... Biz malesef üvey evlat gibiyiz. Diğer branşlar gibi içinde yıllık planı etk,nlikleri ödev konuları vs olan bi yıllık planımız yok. bizi kendi halimize bırakmışlar. Çok ağladınız zorunlu ders diye alın size ders dediler gerisini naparsanız yapın dediler.
Görevinizde de başarılar dilerim. Umarım aradığınızı bulursunuz.

rock' Alıntı:
cevher---' Alıntı:

Hocam bahsettiğiniz kitaplar ve basamaklar eski sistemden kalan bu seneki 7 ve 8. sıınıflar için. özellikle 5678. basamaklardan konular seçip yıllık planınıza aktarabilirsiniz. 7 lere 7. basamak 8 lere 8. basamak kitabını işlemek şart değil. Bu seneki 5. ve 6. sınıflar için yeni müfredat programı yayınlandı. Bilişim Teknolojileri ve yazılım adı altında. Pek iceleyemedim ama genel başlıklar verilmiş.. Klavuz kitabı ve dolayısıyla yıllık planı da malesef yok. Öğrencilere ders kitabı da malesef yok. 5 ve 6 lar içinde bu programı inceleyip plan yapmak gerek. Ha bir de planlarda proje ve performans konuları da belirtilmesi gerek sanırım. Onun için de iyi bi planlama gerek... Biz malesef üvey evlat gibiyiz. Diğer branşlar gibi içinde yıllık planı etk,nlikleri ödev konuları vs olan bi yıllık planımız yok. bizi kendi halimize bırakmışlar. Çok ağladınız zorunlu ders diye alın size ders dediler gerisini naparsanız yapın dediler.
Görevinizde de başarılar dilerim. Umarım aradığınızı bulursunuz.

@ rock hocam, teşekkür ederim inş. bulurum :)
, sanki ders zorunlu olduktan sonra bi karmaşa çıkmış gözüküyor, siteden anladığım kadarıyla :) .
Yani 5 ve 6. sınıflar haricindekilere eski müfredata devam, 5-6. sınıflar içinse dediğiniz gibi yeni bir plan çalışması gerekiyor.
Yalnız geçen 5,6 sınıflar için Ttkb nin yayınlamış olduğu pdf e göre plan gördüm sanki buralarda.
Bilgisayar dersi genel gördüğüm kadarıyla hep arka plana atılıyor, inş. bizim çalışmalarımızla hakkettiği yeri alır.

Ben de bu siteden yararlanarak 5. sınıflara temel 1 ve 2
6. sınıflara temel 2 ve orta 1 düzeyden bir plan yaptım.Bunlarla beraber 5lere word ve powerpoint, 6lara word, powerpoint ve publisher anlatmayı düşünüyorum. Planda etkinlikler yok henüz tam netleştirmedim. Yorumlarınızı bekliyorum.

Ekli dosyalar

yeniogretmen' Alıntı:
Ben de bu siteden yararlanarak 5. sınıflara temel 1 ve 2
6. sınıflara temel 2 ve orta 1 düzeyden bir plan yaptım.Bunlarla beraber 5lere word ve powerpoint, 6lara word, powerpoint ve publisher anlatmayı düşünüyorum. Planda etkinlikler yok henüz tam netleştirmedim. Yorumlarınızı bekliyorum.
geçen sene temel 1. düzey için ders süresi bol bol yetmişti. Sizin yaptığınız gibi kazanımların 2 şer düzeyden alınması düşünülebilir. Fakat bir daha ki yıl 5. sınıftan 6. sınıfa geçen öğrenciler için yeni bir düzenleme yapmak gerekecektir. Çünkü aynı plan kullanıldığında 5. sınıf öğrencisi altıncı sınıfa geçtiğinde temel 2. düzeyi 2. kere işlemiş olacaktır

Geri