5. ve 6. sınıflarda sınav türü nedir?

Kodla Büyü
Mesajlar
24
ortaokulda çalışan arkadaşlar, okulun fiziki yapısına bağlı olarak sınav türünü (açık uçlu,çoktan seçmeli,boşuk doldurma....) belirlenebiliyor mu? bizim açık uçlu sınav yapma ve verimli soru üretme şansımız az bence ve yeni maarif modelinde programı değişen branşlardan da değiliz. Siz sınavları nasıl yaptınız?
 
ben de zümre kararı ile uygulama artı karışık tarzda sınav yapıyorum ille de açık uçlu sormak zorunda değiliz o zaman ok teşekkürler.
 
1. Sinav yazili ve eşleştirmeli ikinci sınav ise hem uygulama hemde dönem boyu bilg laboratuarında etkinlikler yaptıkça çocuklara artı ve eksi veriyorum.
 
Ortak sınavlar açık uçlu veya açık uçlu kısa cevaplı dışında yapılabiliyor mu?
 
Ortak sınavlar açık uçlu veya açık uçlu kısa cevaplı dışında yapılabiliyor mu?
Yapılamaz.

YAZILI VE UYGULAMALI SINAVLAR YÖNERGESİ : http://meb.ai/p5k2GB
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNETMELİĞİ: https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=40317&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI YAZILI VE UYGULAMALI SINAVLAR KILAVUZU : https://www.meb.gov.tr/meb_iys_dosy...gi_Yazili_ve_Uygulamali_Sinavlar_Kilavuzu.pdf
Ayrıca her il sınavlarda soruların kazanım listesini yayınlar. Eğer yazılı yapacaksanız senoryalardan birine uymanız gerekiyor. Bazı iller seçmeli dersler için senaryo yayınlamıyor..
 
Son düzenleme:
Açık uçlu dışında sınav yaparsanız sorun yaşarsınız hocalarım. İl milli eğitim müdürlüklerinin ölçme değerlendirme sitelerinde örnek senaryolar yayınlanıyor. Örnek senaryodaki kazanımlara göre sınav yapmamız gerekiyor
 
arkadaşlar değişen yönetmelikle tüm branşlar maarifte değişsin değişmesin açık uçlu sınav yapma zorunluluğu geldi.ayrıca bu busene yeni gelmedi geçen yıldan beri belli il senaryolarına göre açık uçlu sınav yapıyoruz. bazı arkadaşlar ile aynı ülkede yaşamıyor muyuz ben bazen anlamıyorum . bt sınıfım olmasına rağmen il ölçme değerlendirme komisyonunu bilişim tek. dersinde uygulama sınavı yapmaya ikna edemediğimiz için bizim il zümre kararımız açık uçlu sınav. hala ülkede bir birliktelik yok. her il hatta her öğretmen farklı yöntemlerle sınav yapıyor gibi anlıyorum ben yazılan mesajlardan.
 
Arkadaşlar geçen yıl bulunbduğum ildeki ölçme değerlendirme müdürü toplantı yapmıştı.kesinlikle açık uçlu ve ve boşluk doldurma dışında soru kabul etmiyorlar.Eskiden boşluklara gelecek kelimeleri karışık olarak yukarıda veriyorduk çocuklar içinden seçiyordu.Artıl kelimeleri de vermemize izin vermiyorlar.Sadece zümrede karar aldıysanız uygulama yapabilirsiniz.Onun dışında çoktan seçmeli,Doğru yanlış kesinlikle yok.Sıkıntı yaşarsınız
 
Yeni ölçme ve değerlendirme yönetmeliğini okuyunuz.
Yazılı sınav yapacaksanız açık uçlu sormak zorundasınız. Soracağınız kazanımları da öğrencilere önceden bildirmek zorundasınız. Soruları da kafanıza göre değil illerin belirlediği senaryolardan birine göre sormak zorundasınız. Zümre kararı ile uygulama sınavı yapabilirsiniz.
 
Mersin'deki çooook sayın zümrelerimiz yanlış konu soru dağılım tablosu hazırlamışlar. Ben kendim tutanak tutup kendim hazırladım.
Yanlış 1 : Bilişim dersinde 3 senaryo var üçü de aynı. Bundan birini seçmek zorunda değilim, ama hazırlayan farklı hazırlamak zorunda. Eğer üçü de farklı olsaydı seçim yapılabilirdi.
Yanlış 2 : Dijital ve Yapay dersindeki tablolarda sadece 2. dönem hazırlanmış ama ilk dönem hazırlanmamış.
Sanki biri daha sonra tamamlarım dediği eksik dosyayı teslim etmiş gibi.
Şimdi buna bakarak soru dağılım tablosu falan hazırlayamam. Hazırlayan doğru hazırlamak zorunda.
 
BİLİŞİM DERSİNDE UYGULAMALI SINAV YAPILABİLİR
Bilişim dersinin bilişim sınıfında özellikle uygulamalı olarak işlenen okullarda Uygulamalı Sınav yapmak mümkündür. Mevzuattaki yeri ise şu şekilde:
09.09.2023 tarihli ve 32304 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme ve Değerlendirme Yönetmeliği'nin "Yazılı ve uygulamalı sınavlar" başlıklı 5.Maddesinin "ğ" fıkrasında:

Uygulamalı sınavların hangi derslerden yapılacağı, şekli, sayısı ve süresi eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri tarafından belirlenir. Okul müdürünün onayına bağlı olarak uygulanır. hükmüne göre bilişim sınıfı olan okullarda elbette ki uygulama sınavı yapılabilir. Yeter ki zümre kararı alınsın ve okul müdürü onay versin. Diğer yandan

Özellikle 2. dönem konularında -kanaatimce- bilişim sınıfı olsun ya da olmasın kodlama konuları yazılı sınava pek uygun değil. Eğer amaç öğrencinin kodlama becerisini edinme düzeyini değerlendirmek ise bunu kağıt üzerinde yapmak değerlendirmenin geçerliliğini yok eder. Uygulamalı Sınav, kodlama için daha geçerlidir.
 
bilişim sınıfı var . ilk sınavı acık uçlu sınav yapıyorum (okuması baya yoruyor)
kalan 3 sınavı uygulamalı yapıyorum. dereceli opuanlama anahtarı yapıyorum.
programa fazla baglı kalmıyorum ,uygulama agırlıklı mblock,arduino ve 5. sınıflar code.org işliyorum
 
ben bu şekilde hazırladım
 

Ekli dosyalar

  • 2.uygulama.webp
    2.uygulama.webp
    52.7 KB · Görüntüleme: 66
  • 2024-12-11 12_52_36-2.uygulama sınavı DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ 6.sınıf 2024 .xlsx - Excel.webp
    2024-12-11 12_52_36-2.uygulama sınavı DEĞERLENDİRME ÖLÇEĞİ 6.sınıf 2024 .xlsx - Excel.webp
    45.9 KB · Görüntüleme: 72
Geri
Üst