9. sınıf yönetmelik gereği sınıfta kalınması.

Kodla Büyü
Birçok öğrenci ve okula şok oldu. Sınıf tekrarı sayıları inanılmaz seviyelere çıktı bazı okulda.

Sınıfta kalan birçok öğrencinin açık liseye geçeceğini, bu şekilde eleştirilere konu olan zorunlu lise uygulamasının rahatlayacağını düşünüyorum.

Bilmeyenler için: Ortalaması 50nin altında olan veya 4 zayıfı olan öğrenci direkt sınıfta kaldı. Açık liseye normal öğrenci geçemiyor; ancak sınıfta kalan öğrenci geçebiliyor.
 
Son düzenleme:
Müdürümüz sene sonu kurulda konu hakkında şöyle demişti; bizde kalma durumu %54 oldu, il milli eğitim müdürü de yapılan projeksiyonlarda kalma oranının yaklaşık %50 olacağını söylemişti.
 
Öğrencilerin 9. sınıfta kalmalarını doğru buluyorum. 10 zayıfla geçen öğrenci lise çağının 4 senesini ziyan ettiği gibi, yanında da onlarca öğrenciyi daha batağa çekiyor.

Ama burası Türkiye. Velilere çocuklarının melek olmadığını anlatamazsınız. Eylül ayında telafi sınavları yapılacaktır.
 
Sıkıyı görsünler. Eskiden lise diploması olan bakanlıklarda işe başlayacak seviyede oluyormuş. Şimdiki mezunları görüyoruz.
 
Bu şekilde devam etmeli. Hatta orta okkul seviyesine çekilmeli. Şişirme puanlar ile liseye gelen öğrenci bir anda neye uğradığı şaşırıyor. Ülkeye ara eleman da ihtiyaç. Ancak sistem ara eleman yetiştirmiyor maalesef.
 
Bu şekilde devam etmeli. Hatta orta okkul seviyesine çekilmeli. Şişirme puanlar ile liseye gelen öğrenci bir anda neye uğradığı şaşırıyor. Ülkeye ara eleman da ihtiyaç. Ancak sistem ara eleman yetiştirmiyor maalesef.
sistem değil ustalar çırak yetiştirmiyor, tek sebebi pastadan alacakları pay azalacak, çoğu zaman da boynuz kulağı geçecek, çıraklara devlet teşviği olmasa bir tane öğrenciyi işletmelere çırak diye gönderemezsin, göndereceğin de belli bölümler olur muhasebe gibi onların da muhasebeci olma süreci uzun.
 
sistem değil ustalar çırak yetiştirmiyor, tek sebebi pastadan alacakları pay azalacak, çoğu zaman da boynuz kulağı geçecek, çıraklara devlet teşviği olmasa bir tane öğrenciyi işletmelere çırak diye gönderemezsin, göndereceğin de belli bölümler olur muhasebe gibi onların da muhasebeci olma süreci uzun.
Sanayiye gidiyorum hepsi çırak bukammaktan müzdarip. Çocuklar okuyacak ayağına aileler el bebek gül bebek bakıyor çoğu zaman. Tamam benimde çocuğum var ve kıymetliler kesinlikle ama üniversitesi bitene kadar çocuk esnaf yüzü görmezse sonra bocalıyor. Çocuğumu yazın çalıştırmayı düşünüyorum gelecek yıldan itibaren.
 
bir anda bu kadar yükselen başarının (değerlendirmeler sınıf geçmeye yönelik olunca) bir anda bu kadar %50'ler civarı sınıf tekrarına evrilmesi ne bileyim. öğretmen refleksi ile anlamsız geliyor.
 
Lisede kalma kesin olmalı. tek dersten bile zayıfı varsa ortalamaya bakılmazsızın kalmalı öğrenci.
ortaokul için tartışılabilir ama bence orada da olmalı.
zorunlu eğitimin 8 yıla düşmesi gerekli. ara eleman açısından iyi olabilir.
okula devamsızlık sıkı bir şekilde uygulanmalı.
Gereksiz olduğunu düşündüğüm tematik liseler vs kapatılmalı.
 
En güzel sistem kredili sistem aslında bence, her ders başarılmak zorunda olmalı, birkaç dersin ortalaması yüksek diye diğer derslerden ortalamayla geçilmemeli, çünkü hiçbir ders diğer derse üstün/önemli vs değildir. Seminer dönemlerinde seminerden sonra sorumluluk sınavları (ya da ortalama yükseltme sınavı) olmalı ayrıca. Ders geçme sistemi ortaokul 7 ve 8. sınıfa da lise gibi uygulanmalı.
 
Tuhaf işler, ortaokulda 7-8 zayıfı olan öğrenci ŞÖKK ile 9.sınıfa gönderiliyor, sonra 50 ortalama isteniyor.. azıcık gerçekçi olunsa..
678.sınıf konularını bilmeden 9.sınıfta ne yapmasını bekliyorlar..
En azından ortaokulda belirli ortalamanın altındakilerin ŞÖKK ile geçmesi de engellenebilir.. yoksa aynen devam..

Not: ortaokulu bilmeyenler için;
Okula gelirseniz sınıfı geçersiniz, dersi dinlerseniz teşekkür, sınavdan birgün önce çalışırsanız takdir... öğrencilerin %50 takdir, %30 teşekkür alma oranını nasıl açıklarsınız?
Bir iki okulda sınıfta kalma var ama en az 100 sayfa kağıt işi, ilk zayıfından itibaren veli ile görüşme, vs vs vs var.. kalma oranın fazla tahmini %0,1 ..(binde bir)
 
@yuci81 ve @hasan hocalarım iyi bir noktaya değinmişler. bizlere (liseye) 8. sınıfta 89-95 gibi yıl ortalama ile gelince 9. sınıfta yıl sonu ortalaması 35 oluyor.
bu topu lise öğretmenlerine atmak da kolaycılık. diyecek ki orta okulda başarılı idi lisede öğretmen farkı. bu iş orta okulda çözülmeli 7-8. sınıflarda gerçek not verilmelidir. yine benim oğluma da yapılan şey; "biz hakkına girmeyelim, ne olacak ise lisede olsun." diyerek topu liseye atmak. zaten lise de adrese dayalı ortaokul notu ile gelen öğrencilerimize bakında görüyoruz 85-90-90 ortalama ile geliyorlar. garip değil mi?
 
Sorunun Kaynağı

(Kişisel görüş ve farkediş içerir)
2007-2008 civarında SBS diye birşey çıktı. Lgs yerleştirme puanının %25'i okul ortalamasından geliyordu.
Şöyle düşünün, LGS de tüm soruları doğru yanıtladınız, okul ortalamanız 90, sonuç 487,5....
12,5 puan kayıp...

İlk yıllarda özel okullar tüm öğrencilerine 100 verdi, bu puanı tam aldılar. Devlet okulunda öğretmenler ilk başta sınavda neyi hak ediyorlarsa onu veriyorken özel okullar karşısında öğrenciler mağdur olmasın diye notları şişirilmek zorunda kaldılar. Yoksa öğrencilerin çoğu fen lisesi, a.öğretmen lisesi .. imkânsiz hale geliyordu. Durduk yere 10-15 puan geriye düşüyorlardı..
Sonuç: notlar şişip kaldı... obez.. düzelmesi biraz zor...

bakanlık bu işe adam akıllı eğilmedikçe ve net bir tavır takınmadıkça sorun çözülmez, çözülemez..

Birde o yıllarda LGS notu ile öğrencini ortalaması %20 üzerinde uyumsuz öğrencilerin herbiri için okullardan yazılı açıklama istediler. Gözlerimle gördüm. Özel okullara dokunan yok tabii..
Benim idare hastaydı, kabız, ishal, ailevi nedenler... diye ilginç nedenler yazmıştı...
 
Geri
Üst