__Mühendislik tamamlama USUL VE ESASLARI yayınlandı___ÖNEMLİ

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan 1661
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Kodla Büyü

1661

Üye
Mesajlar
24
TEKNİK ÖĞRETMENLER İÇİN DÜZENLENECEK MÜHENDİSLİK PROGRAMLARININ UYGULAMA ESAS VE USULLERİ YÖNETMELİĞİ
(Resmi Gazete Tarihi: 07.08.1992 Resmi Gazete Sayısı: 21308)
Amaç
MADDE 1. Bu Yönetmeliğin amacı, lise üstü dört yıl süreli yüksek teknik öğretim görmek suretiyle "teknik öğretmen" unvanını kazanmış olanların "mühendis" unvanını alabilmeleri için düzenlenecek tamamlama programlarının uygulanması ile ilgili esas ve usulleri belirlemektir.

Kapsam ve Dayanak
MADDE 2. 3795 sayılı Kanun'un 4. maddesi gereğince hazırlanmış olan bu Yönetmelik, lise üstü dört yıl süreyle yüksek teknik öğretim gören erkek teknik öğretmen okulu, yüksek teknik öğretmen okulu ve yüksek öğretmen okulu ve mesleki eğitim fakültesinin teknik eğitim veren bölümlerinden mezun olarak "teknik öğretmen" unvanını kazanmış olanları kapsar.

Tamamlama Programlarının Belirlenmesi
MADDE 3. Teknik öğretmen unvanını kazanmış olanlar için hangi mühendislik dallarında tamamlama programlarının açılabileceğine ve bu programlara hangi dallardan mezun olan teknik öğretmenlerin katılabileceğine Üniversitelerarası Kurulun görüşü alınarak Yükseköğretim Genel Kurulunca karar verilir.

Müfredat Programlarının Hazırlanması ve Onaylaması
MADDE 4. Tamamlama programlarında uygulanacak müfredat programları mühendislik fakültelerinin lisans programları esas alınmak suretiyle teknik öğretmenlik programlarının müfredatı ile mühendislik lisans programlarının müfredatı arasındaki farklılıkları giderecek şekilde hazırlanır.
Müfredat programları bir Yükseköğretim Kurulu Üyesinin koordinatörlüğünde, teknik eğitim fakülteleri öğretim üyeleri arasından üç, mühendislik fakültesi öğretim üyeleri arasından üç üye olmak üzere Yükseköğretim Yürütme Kurulunca seçilen yedi kişilik bir komisyonca birinci fıkra hükümlerine uygun olarak hazırlanır. Komisyon, gerektiğinde ilgili alanlarda görevli öğretim üyelerinden alt komisyon oluşturabilir.
Müfredat programları Üniversitelerarası Kurul tarafından onaylandıktan sonra uygulanmaya konulur.

Eğitim Süresi
MADDE 5. Tamamlama programlarının süresi iki yarıyıldır. Ancak, programı bu sürede bitiremeyenlere iki yarıyıl ek süre verilir. Bu sürenin sonunda da başarılı olamayanların programla ilişkileri kesilir.

Tamamlama Programlarına Giriş
MADDE 6. Tamamlama programlarının süresi iki yarıyıldır. Ancak, programının açılacağı üniversitenin rektörünün önerisi dikkate alınarak Yükseköğretim Yürütme Kurulunca belirlenir.
Tamamlama programına girebilmek için adayların, Üniversitelerarası Kurul tarafından ilgili mühendislik fakültelerine hazırlatılan ve her yıl bir defa merkezi olarak düzenlenen Yeterlik Sınavında (100) tam not üzerinden en az (50 ) not almaları gerekir. En az (50) not alan adaylar arasında en yüksek not alan adaydan başlamak suretiyle kontenjan sayısı kadar aday programa girmeye hak kazanır.

(Mülga son fıkra:RG-30/03/2001-24358)
Tamamlama Programlarının Uygulanması
MADDE 7. Tamamlama programlarını uygulayacak olan teknik eğitim fakülteleri öğretim üyeleri, laboratuvar, techizat, atölye, stüdyo ve diğer imkanlar değerlendirilmek suretiyle Yükseköğretim Genel Kurulunca belirlenir. Tamamlama programlarının uygulanmasından ilgili fakülte dekanı sorumludur.

Ders Verecek Öğretim Üyeleri
MADDE 8. Tamamlama programlarında yer alan mühendislik dersleri, mühendislik unvanına sahip öğretim üyeleri tarafından verilir.

Diploma
MADDE 9. Tamamlama programlarını başarı ile bitirenlere ilgili dallarda "mühendis" unvanı verilir; bunların diplomalarına "3795 sayılı Kanun uyarınca tamamlama programını bitirerek mühendis unvanını kazanmıştır" kaydı konur.

Yürürlük
MADDE 10. Üniversitelerarası Kurulun görüşü alınarak hazırlanan bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme
MADDE 11. Bu Yönetmelik hükümlerini Yükseköğretim Kurulu Başkanı yürütür.
*
*
*
*link aşağıdadır*

http://www.yok.gov.tr/web/guest/anasayf ... ct%3D%252F
 
versace' Alıntı:
devam devamsızlık ?
MADDE 7. Tamamlama programlarını uygulayacak olan teknik eğitim fakülteleri öğretim üyeleri, laboratuvar, techizat, atölye, stüdyo ve diğer imkanlar değerlendirilmek suretiyle Yükseköğretim Genel Kurulunca belirlenir. Tamamlama programlarının uygulanmasından ilgili fakülte dekanı sorumludur.

Bu maddeden anlaşılan; devamsızlık konusunda net bir karar yok. Sanırım, hocaların inisiyatifine bırakılmış gibi görünüyor.
 
Hocam dalgamı geçiyosunuz..Bu yönetmelik 91 den hadi değişiklikle 2001 den beri yayında yeniymiş gibi vermeyin lütfen.....
 
fatherboard' Alıntı:
Hocam dalgamı geçiyosunuz..Bu yönetmelik 91 den hadi değişiklikle 2001 den beri yayında yeniymiş gibi vermeyin lütfen.....
Hocam kimseyle dalga geçtiğim yok. Zaten en yetkili kurumlar olan üniversitelerden bile bilgi alamadığımız şu kısacık zaman diliminde internetten yasal olan bilgi bulmaya çalışıyoruz.

ÖSYM'nin "Teknik öğretmenler için mühendislik tamamlama kılavuzunu" nun ilk sayfadaki hem de birinci maddedeki kanun, yönetmelik, tarih ve resmi gazete sayısına baktınız mı bilmiyorum ama, ÖSYM bu hafta yayınladığı tercih kılavuzunu bu esas ve yönetmeliğe dayandırıyor. Ben gene yazayım:
http://www.osym.gov.tr/dosya/1-69897/h/ ... lavuzu.pdf
1. GENEL BİLGİLER, TEMEL İLKE VE KURALLAR
3795 sayılı Kanun'un 4. maddesi gereğince hazırlanan ve 7.8.1992 tarih ve 21308 sayılı Resmi Gazete’de
yayımlanan "Teknik Öğretmenler İçin Düzenlenecek Mühendislik Programlarının Uygulama Esas ve
Usulleri Yönetmeliği”nin 6. maddesi ile Yükseköğretim Genel Kurulunun 06.06.2013 tarihli kararı gereği
yapılan Teknik Öğretmenler İçin Mühendislik Tamamlama Programları Giriş Sınavının (2013-Mühendislik
Tamamlama) yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülecektir.


____
Bu demek oluyor ki hala o eski dediğiniz 1992 deki 21308 sayılı Resmi Gazete’deki usul ve esaslar geçerli olacaktır.
Birbirimizi kırmaktan ziyade doğru bilgi paylaşımında bulunmakta fayda var diye düşünüyorum. Vesselam.
 
Yine her şey belirsiz desenize. Şu devamsızlık sorunu olmasa ne kadar iyi olacak ya. Yok bir çoğumuz için eziyet olacak.
 
Geri
Üst