Açık Lise ders saati norm'a eklenir mi?

Kodla Büyü

finefrenzy

Aktif Üye
Değerli dostlar,

Mesleki açık öğretim lisesi'nin meslek liselerinde yapılan yüz-yüze eğitimlerindeki ders saati öğretmen normuna ekleniyor mu?

Bizim okulda bu zamana kadar eklendi ama artık eklemiyoruz diyorlar, neye göre belli değil..

Açık lise ders saatleri norma eklenmez.Kaldı ki grup sayısını nasıl kestirip hesap yapacaksınız.Ayrıca derslerde yıl değil dönem mantığı geçerli.Öğrenci 2.dönem kayıt yenilemedği zaman grup sayısı düşer.Bunun yanında şu anda bölümler için kontenjanı belirlediniz mi?kontenjan yazın kayıtlardan hmen önce sisteme giriliyor.

bayx49' Alıntı:
Açık lise ders saatleri norma eklenmez.Kaldı ki grup sayısını nasıl kestirip hesap yapacaksınız.Ayrıca derslerde yıl değil dönem mantığı geçerli.Öğrenci 2.dönem kayıt yenilemedği zaman grup sayısı düşer.Bunun yanında şu anda bölümler için kontenjanı belirlediniz mi?kontenjan yazın kayıtlardan hmen önce sisteme giriliyor.

Hocam bizim okulda 5 senedir sayılıyor ve bu sene saymadılar, bu yüzden normumuz düştü ve norm fazlası oldum...Bunun mevzuatı var mı acep?

Her türlü ders yükü eklenir.Bunun için özel bir maddeye veya yoruma ihtiyaç olduğunu da düşünmüyorum.
k)Ders yükü;Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, Bakanlıkça belirlenen sayıdaki öğrenciden oluşan şube veya grupların dahil oldukları sınıflara göre öğretim programlarında gösterilen teorik ve uygulamalı ders saatlerinin haftalık sayısını,
Maddeden de anlaşılacağı üzere haftada okutulan veya okutulması planlanan ders yüküdür.

melih444' Alıntı:
Her türlü ders yükü eklenir.Bunun için özel bir maddeye veya yoruma ihtiyaç olduğunu da düşünmüyorum.
k)Ders yükü;Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, Bakanlıkça belirlenen sayıdaki öğrenciden oluşan şube veya grupların dahil oldukları sınıflara göre öğretim programlarında gösterilen teorik ve uygulamalı ders saatlerinin haftalık sayısını,
Maddeden de anlaşılacağı üzere haftada okutulan veya okutulması planlanan ders yüküdür.
..
eklenmez hocam. açık lise Hayat Boyu öğrenme genel müdürlüğüne bağlıdır ve Mesleki Teknik Eğitim yönetmeliği dışındadır. bu yüzden norma eklenmez...

Buyrun burda da ilgili yazı.

Türk Eğitim Sen in konuyla ilgili haberi
http://www.turkegitimsen.org.tr/haber_g ... r_id=14826

Bakanlığın cevap yazısı
http://www.turkegitimsen.org.tr/konsol/ ... mhesap.pdf
....
Dikkate alınacaktır diyor. Henüz dikkate almadıkları için KATILMIYOR...

Bu da mevcut yönetmelik
http://mebbis.meb.gov.tr/norm/yonetmelik.pdf

Norm kadro belirlenmesinde dikkate alınacak hususlar ( Sayfa 8 )
4) Yaygın eğitim enstitüsü, hizmet içi eğitim enstitüsü, mesleki ve teknik açık öğretim okulu, açık lise ve açık ilköğretim okulu, 1 inci, 2 nci ve 6 ncı akşam sanat okulları, halk eğitim merkezleri, kız teknik öğretim olgunlaşma enstitüleri, bilim sanat merkezleri ile benzeri kurumların eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfından bu Yönetmelikte düzenlenmeyen yönetici ve öğretmenlerin, norm kadroları Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşleri de alınarak Bakanlıkça belirlenir. Bu kurumların norm kadro sayılarının değişikliğinde de aynı yöntem izlenir ve branş değişikliğine bağlı düzenleme Bakanlıkça yapılır.

açık lise öğretmenlerin normal öğretimden alacağı ücretin üzerine ek olarak verildiği için norma eklenmez.

BaRBaRYaN' Alıntı:
melih444' Alıntı:
..
eklenmez hocam. açık lise Hayat Boyu öğrenme genel müdürlüğüne bağlıdır ve Mesleki Teknik Eğitim yönetmeliği dışındadır. bu yüzden norma eklenmez...
Meslek liseleri (yüzyüze açık lise eğitimi veren) iki ayrı genel müdürlüğe mi bağlı hocam?

melih444' Alıntı:
BaRBaRYaN' Alıntı:
melih444' Alıntı:
..
Meslek liseleri (yüzyüze açık lise eğitimi veren) iki ayrı genel müdürlüğe mi bağlı hocam?
..
hocam son mesajımda neden dahil edilmediğini geniş bir şekilde açıkladım.

sorunuzun cevabına gelince EVET. Meslek Liseleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne, Açık lise ise Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlıdır... Kurum sadece ders verme işini yürütür...

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI MESLEKÎ AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ YÖNETMELİĞİ
Öğretmenlerin görev, yetki ve sorumlulukları

Madde 11 — Lise’de, görev alanına giren çalışmaların etkili, hızlı ve verimli yapılabilmesi için, yeterli nitelik ve sayıda norm kadro esaslarına göre öğretmen istihdam edilir.

Eklenmez..Açık liseden haftada sadece 10 saat ek ders alınır, o da örgündeki 44' ün ya da 49' un üzerine..

melih444' Alıntı:

Madde 11 — Lise’de, görev alanına giren çalışmaların etkili, hızlı ve verimli yapılabilmesi için, yeterli nitelik ve sayıda norm kadro esaslarına göre öğretmen istihdam edilir.
..
hocam aynı yönetmelikteki
Geçici Madde 2 — 14/12/2005 tarihli ve 26023 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre Açık Öğretim Lisesinin kadrosunda bulunan personelden bir kısmı norm kadro sayıları dikkate alınarak Lise’de görevlendirilir.

maddesini okuyacak olursanız bahsedilen yönetmeliğin sadece bu amaç için kurulan liseleri kapsadığını ve meslek liselerini kapsamadığını anlayabilirsiniz.

ayrıca yukarıda daha önce yazdığım yazıda paylaştığım bakanlığın cevap yazısını da okumanızı öneririm.

http://www.mufettisler.net/soru-cevap.html?start=60

norm kadro uygulaması hakkında
değerli hocalarım çalıştığım kız meslek lisesi bünyesinde tam gün tam yıl kapsamında yüzyüze eğitimde mesleki açıköğretim lisesi dersleri verilmektedir.bu dersler okulun normundan sayılır mı?
ikinci sorum açık lise dersleri maaş karşılığından sayılır mı,şöyleki :
örgünde 16 saat dersim var
açık liseden idare bana 4 saat der verrerek maaş karşılığımı olduğunu söyledi.
ilginize teşekkürler
Yönetici yorumu:
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA BAĞLI
OKUL VE KURUMLARIN YÖNETİCİ VE ÖĞRETMENLERİNİN
NORM KADROLARINA İLİŞKİN YÖNETMELİK'in Tanımlar başlıklı 4'üncü maddesinde: " Ders yükü; Bakanlığa bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında, Bakanlıkça belirlenen sayıdaki öğrenciden oluşan şube veya grupların dahil oldukları sınıflara göre öğretim programlarında gösterilen teorik ve uygulamalı ders saatlerinin haftalık sayısı" denildiğinden bahsettiğiniz derslerin norm belirlemede göz önünde bulundurulması gerekir. Öğretmenlere verilecek olan ekdersler öncelikle maaş karşılığı, maaş karşılığı doldurulduktan sonra ekders karşlığı verilir. Okulunuzdaki uygulama bize göre doğrudur.

BaRBaRYaN' Alıntı:
melih444' Alıntı:

..
Geçici Madde 2 — 14/12/2005 tarihli ve 26023 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Açık Öğretim Lisesi Yönetmeliği ile yürürlükten kaldırılan Yönetmeliğe göre Açık Öğretim Lisesinin kadrosunda bulunan personelden bir kısmı norm kadro sayıları dikkate alınarak Lise’de görevlendirilir.

maddesini okuyacak olursanız bahsedilen yönetmeliğin sadece bu amaç için kurulan liseleri kapsadığını ve meslek liselerini kapsamadığını anlayabilirsiniz.

ayrıca yukarıda daha önce yazdığım yazıda paylaştığım bakanlığın cevap yazısını da okumanızı öneririm.
Bu türdeki eğitim kurumlarının kuruluşundan itibaren belirsizlikle başlayan sürecini biliyorum hocam ancak bakanlığın cevabi yazısı diyrsunuz orada hiçbir şey demiyoır zaten ; hiçbirşey dememeyi farklı cümlelerle söylüyor.
mülga geçici 2. maddaeden benim anladığım yine örgündeki ders yükünüze yaygındaki ders yükünüzü eklersiniz şeklindedir.(Yaygın için ayrıca kadro tahsisi olmadığına göre)
Bu konuda mesleki açık lise uygulaması olan KML EML TML gibi okullarda normal eğ.öğretimden sonra 5 er 6 şar saat günlük ders yaptılar ve de ders yükü hesaplamasınada bu ders saatlerini kullandılar.Bu uygulama yanlış ise o derslerin açılmaması gerekiyordu.
Kamuda herhangi bir konuda tam anlaşılamayan bir durum söz konusu ve farklı uygulamalar var ise ilgili mevzuat ve uygulamalar ile ilgili görüş istenir şayet o görüş hiçbir şey demiyorsa bir temel hukuk kuralı olan ''Aksine bir hüküm yoksa lehde olan uygulanır'' mantığı geçerli olur diye düşünüyorum

melih444' Alıntı:
BaRBaRYaN' Alıntı:
melih444' Alıntı:

..

Bu türdeki eğitim kurumlarının kuruluşundan itibaren belirsizlikle başlayan sürecini biliyorum hocam ancak bakanlığın cevabi yazısı diyrsunuz orada hiçbir şey demiyoır zaten ; hiçbirşey dememeyi farklı cümlelerle söylüyor.
mülga geçici 2. maddaeden benim anladığım yine örgündeki ders yükünüze yaygındaki ders yükünüzü eklersiniz şeklindedir.(Yaygın için ayrıca kadro tahsisi olmadığına göre)
Bu konuda mesleki açık lise uygulaması olan KML EML TML gibi okullarda normal eğ.öğretimden sonra 5 er 6 şar saat günlük ders yaptılar ve de ders yükü hesaplamasınada bu ders saatlerini kullandılar.Bu uygulama yanlış ise o derslerin açılmaması gerekiyordu.
Kamuda herhangi bir konuda tam anlaşılamayan bir durum söz konusu ve farklı uygulamalar var ise ilgili mevzuat ve uygulamalar ile ilgili görüş istenir şayet o görüş hiçbir şey demiyorsa bir temel hukuk kuralı olan ''Aksine bir hüküm yoksa lehde olan uygulanır'' mantığı geçerli olur diye düşünüyorum
..
yönetmeliklerle ilgili birçok mesajda yazdığım bir şeyi burda eklemeyi unutmuşum.

Türkiyede Anayasa dahi okuyana göre değişiyor, yasaları kim nerden çekerse oraya geliyor. Dolayısıyla Türkiyede Mevzuat var ama kimse mevzuata değil kendi anladıığı ve kendi yorumladığı MEVZUAT MELAİNE göre hareket ediyor. Dolayısıyla bir yasa A okulunda ayrı B okulunda ayrı yorumlanabiliyor. o yüzden bu konunun da farklı kurumlarda farklı bir şekilde uygulanması gayet normal.

Yaygın eğitim ve örgün eğitim birbirinden bağımsız 2 ayrı mekanizmadır. dolayısıyla burda arkadaşların örgün eğitim ile ilgili paylaştıkları yasalar yaygın eğitimi kapsamamaktadır.

Diyelim ki arkadaşların dediği gibi açık lise dersi de norma dahil edildi. O zaman Yönetici ve Öğretmenlerin Ek Ders Yönetmeliği derki öğretmen 49 saatten fazla ders alamaz. nasıl açık liseyi de dahil ederek 59 a kadar çıkabiliyoruz?

Bir yönetmeliğe göre norma dahil ettiğimizi diğer yönetmelikte neden dahil etmiyoruz!!!

Anayasa veya yasaları yorumlamak uygulayıcıların görevi değildir ; terddütte kaldıkları konularda görüş isterler ve gelen görüş doğrultusunda uygulama yaparlar.Cevap verilmiyor ise veya aynı maddeye tekrar atıf yapılarak cevap veriliyor ise ilgili mevzuattan ne anlıyorlarsa onu uygularlar ve bu durumda uygulamaların farklı olması kadar doğal bişey yok.
Liselerde görevli yaygın eğitim normu ile gelmiş herhangi bir personel olmadığına göre tanımalamalar doğal olarak ilgili lise personelini kapsar.
Kendiniz söylüyorsunuz hocam ; öğretmen normu belirlenirken ders yükü dikkate alınıp toplamda da rehberlik dahil 49 saati geçemeyecek ; Yüz yüze açık lise dersine kim girecek (dışarıdan okutman mı tutulacak ki bu da bir yol); + 10 diyeceksiniz; haftada 100-160 ders açık lise dersi olan okullar gördüm .(o alanda öğretmen sayısı 4 veya beş)
Neyse bu konuyu ben kendi açımdan burada kapatıyorum ; iki kişi arasında bile bu kadar görüş farklılığına sebep oluyorsa bu mevzuat , bu konuyla ilgili açık net bir mevzuata ihtiyaç olduğu ortaya çıkmaktadır.Umarım en kısa sürede
olur.

20 saat ders karşılığı 27 saate kadar da ek derse girebilirsin. norm kadro içi meslek liseslerinde 40 saat gereklidir.

fakat açık lise dersleri için verilen ücretler bu ekderslerin üzerine eklenebilir. yani normal ders olarak değerlendirilmezler. dolayısıyla ekstra ücret verilir. yani normda bakılan ders saatlerinden bağımsızdırlar.

bu nedenle normda değerlendirilmezler.

BaRBaRYaN' Alıntı:
Diyelim ki arkadaşların dediği gibi açık lise dersi de norma dahil edildi. O zaman Yönetici ve Öğretmenlerin Ek Ders Yönetmeliği derki öğretmen 49 saatten fazla ders alamaz. nasıl açık liseyi de dahil ederek 59 a kadar çıkabiliyoruz?
hocam haklı. açık lise norma dahil edilirse norm sayısı kadar öğretmen olduğunda 47 saatin üzerine kimse çıkamaz ve açık lisenin ek +10 saat verilmesi mümkün olmaz ve bu da açık lisenin akşam yada hafta sonu yani tam gün tam yıla dahil olmasını mantıksız hale getirir. açık lise tam gün tam yıldan akşam yada hafta sonu verildiği için maaş karşılığına da sayılamaz ve ücrete tabidir.

Geri