Ağ işletmenliği dalı hakkında

Kodla Büyü

keplir

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Merhaba arkadaşlar,
okulumuzda Web tasarım ve Veritabanı programcılığı dalları var. Önümüzdeki sene Ağ işletmenliği dalı da açmayı düşünüyoruz. Şimdiden gerekli altyapıyı hazırlayalım dedik. Okulunda bu bölümü olan arkadaşlardan kullandıkları malzemeleri ve özelliklerini yazmasını rica etsem...
Aşağı yukarı tahminin;
  • Router
    Yeteri miktarda Hub ve Switch
    Kablolama malzemeleri vs.
Bunlardan başka neler olabilir ki öğrenciler için faydalı olabilecek?

Fiziksel olarak router olsa iyi ama pahalı cihazlardır. Aynı zamanda Server 2008 anlatabilecek güçlü pc lerede ihtiyacınız var sayın hcm. Saygılar.

Teşekkürler hocam,
geçen seneki modüllerde Cisco 2600 router'ını anlatmışlar. Tabi sadece router ile bitmiyor iş ama bir şekilde üstesinden gelmek gerekli. Server 2003 için uygun bir makinemiz var elimizde. Birkaç tane de eski Casper makine.

Hocam haberim yoktu, söylediğiniz çok iyi oldu. Hemen bakayım, hem kendimi de geliştirmiş olurum.
Teşekkür ederim Cemal hocam.

bizim okul cisco yerel akademi. eğitim amaçlı cihazları göndermiş benden önce. derslerde onu kullanıyoruz. bol bol rj45, kablo, sıkma pensesi, pabuçlama aleti falan alın.
bir de bu bölüm öğrencilerine cisco1 ve 2 eğitimlerini veriyoruz mezun oluncaya kadar...

Şehzade hocam, cevabınız için teşekkürler.
Ben hizmet içi eğitimlere başvurdum. Çıkınca giderim inşallah.
Bunun yanında okulunuzda kullandığınız malzemeler hakkında biraz bilgi rica etsem...
Router var mı? Hangi routerı kullanıyorsunuz? Router programlama gösteriyorsunuz değil mi?
Hub ve switch bağlantıları için nasıl bir laboratuar ortamınız var? Packet Tracer ve Wireshark gibi programlar kullanıyor musunuz?
Sorular biraz fazla oldu ama kusura bakmazsınız inşallah.

Arkadaşlar, okulunda ağ işletmenliği bölümü olanlar acaba hangi marka, model router kullandığını yazabilirler mi? Bunun yanında router os olarak ne kullanıyorsunuz? MEB modüllerinde Cisco 2600 anlatılmış, bu modeli bulmak pek kolay değil artık?

packet tracer işinizi görür aslında. sahibinden.com dan ikinci el router ve sw alabilirsiniz. yoksa cisco akademi indirimi olmadan 3 router 3 sw ten oluşan set 40 bin tl filan. haa paranız varsa alırsınız tabi.

Cevabınız için teşekkür ederim Cemal Hocam.

Tabi ki paramız yok, hele hele Ticaret Meslek olunca hiç yok. :)

Şimdi benim esas derdim biraz olsun çocukların router bilgisi alması, okulumuzda eskilerden kalma 3-5 switch ve hub var. Bunun yanında yeteri kadar uç ve kablo da var. Packet Tracer programı ile geçen sene Ağ temelleri dersinde (Nessne tabanlı programlama alan dışı bir ders) bir kaç teorik uygulama yaptık ama bölüm olarak açarsak öğrencinin daha fazla pratik uygulama yapmasını istiyorum.

Aklımda şu şekilde bir laboratuar var. Okulumuzda 12 adet eski kasa casper bilgisayar var, SdRam'li. Bunları 4'erli şekilde kendi aralarında gruplayacağım, öğrenciler de bunları birbirine HUB ve/veya SWİTCH ile bağlayıp IP yapılandırmalarını yapacaklar, birbirlerine PING atacaklar. Daha sonra iyi bir makinede, Server 2003 programı ile DNS, DHCP WINS yapılandırmalarını göstereceğim. Daha ileri düzeyde farklı ağ yapıları kullanarak bunları birbirine ROUTER ile bağlatmayı düşünüyorum.

Dediğiniz gibi Gittigidiyor üzerinde ikinci el router ve switchler var ama CİSCO 2600 bulamadım. Örneğin E-bay üzerinde tek WIC kartlı router'ı 70$ civarında buldum.
Modüllerde Cisco 2600 anlatıldığı için bu modelde ısrar ettim.

Daha önce de söylediğiniz gibi hizmet içi eğitimlere başvurdum ama en yakını Haziran sonunda Düzce'de var.
Yardımcı olmaya çalıştığınız için ayrıca teşekkür ederim Cemal Hocam.

Bakalım nasıl kalkacağız işin içinden.

bizizm okula gelen sette 1841 router var. şu an 1941 serisi çıktı. 2600 daki komutlar da 1941 de hatta sahibinden.com da 200 liraya alacağın 1600 lerde bile aynı komutlar uygulayabilirsin. üzerinde seri portu olan 2-3 tane 1600 al yine işini görür ama adaptörü, seri kablo v35 ve konsol kablosu da bulman gerek.
blogumda iletşim linki ve danışmanlık sayfası var hocam her zaman yardımcı olmaya hazırım. iyi çalışmalar.

Teşekkür ederim hocam, zaten blogunuzu takip ediyorum. Yavaş yavaş başlayayım ben. :) Artık takıldığımız yerde size danışırız :)

keplir hocam, dal açmak için neler yaptınız(resmi yazışmaları, onay işlemleri için), yazabilir misiniz?
keplir' Alıntı:
Merhaba arkadaşlar,
okulumuzda Web tasarım ve Veritabanı programcılığı dalları var. Önümüzdeki sene Ağ işletmenliği dalı da açmayı düşünüyoruz. Şimdiden gerekli altyapıyı hazırlayalım dedik. Okulunda bu bölümü olan arkadaşlardan kullandıkları malzemeleri ve özelliklerini yazmasını rica etsem...
Aşağı yukarı tahminin;
  • Router
    Yeteri miktarda Hub ve Switch
    Kablolama malzemeleri vs.
Bunlardan başka neler olabilir ki öğrenciler için faydalı olabilecek?

il mesleki eğitim komisyonuna teklif yazıyorsunuz uygun görülürse bakanlığa gidiyor onlar da onaylıyor.

Geri