Ağ takip programı kullanan...

Kodla Büyü

arifa19

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Arkadaşlar mem tarafından okullarda internet te yasal olmayan işlemleri engellemek ve takip için proje geliştirmişler. :verymad:

Okulda ağdaki tüm pc leri izleme ve kontrol etme programı kurulması gerekiyormuş.... Bunu nasıl bir programla yapabiliriz... Ağ takip programları var... Hiç kullananmadım, :| Kullanımı nasıl oluyor... Açıklarsanız çok sevinirim....

acaba bir ay sonra bir liste çıkaran bu listede hangi bilgisayar ne kadar internet harcamış onu gösteren bir program falan var mı

arifa19' Alıntı:
Arkadaşlar mem tarafından okullarda internet te yasal olmayan işlemleri engellemek ve takip için proje geliştirmişler. :verymad:

Okulda ağdaki tüm pc leri izleme ve kontrol etme programı kurulması gerekiyormuş.... Bunu nasıl bir programla yapabiliriz... Ağ takip programları var... Hiç kullananmadım, :| Kullanımı nasıl oluyor... Açıklarsanız çok sevinirim....

böyle bir icat çıkardılarsa, programını da akıl etmeleri icap eder.

bahsettikleri sanırım log cihazıdır. iplerin hangi işlemleri yaptığını kontrol edebilirsiniz.
5651 nolu kanunu incelerseniz log tutma işleminin ciddi bir iş olduğunu görebilirsiniz. okulda konu ile ilgili bir sıkıntı olduğunda sorumlusu okul müdürüdür.
http://www.tbmm.gov.tr/kanunlar/k5651.html

5651 sayılı kanuna göre
http://www.metu.edu.tr/5651/
internet sağlayıcı kurumlar (internet bağlantısı bulunan okullar, internet kafeler vs.) internet kullanımı ile ilgili log'ları tutmakla yükümlüdürler.
Ancak eğer okulunuzda sadece MEB hattı varsa, bu işlem MEB tarafından telekoma yaptırıldığından bununla ilgili bir şeye gerek yok normalde.
Ancak eğer özel hat varsa ve siz bunu yapmıyorsanız ve hat kullanılarak suç işlenirse okul müdürü ve diğer sorumlu kişiler, sorun yaşarlar.
Bu tür işler için genelde güvenlik duvarı yazılımları kullanılır. Eğer yapılmak istenen sadece kullanıcıların nerelere girdiklerini loglamaksa, bir bilgisayarı modem ile switch arasına koyup, pfsense gibi bir linux firewall sürümü ile bir şeyler yapabilirsiniz ya da bu iş için hazırlanmış hazır satılan güvenlik duvarı cihazlarından alabilirsiniz. Nette var.
Ancak benim tavsiyem, bu projeyi geliştirenlerle iletişime geçip, durumunuzu anlatın ve çözüm konusunda onlardan yardım alın.
Ayrıca bu konu ile ilgili yazıyı, direktifleri eklerseniz biz de konu ile ilgili bilgilenmiş oluruz.

Ben handycafe filtre kullanıyorum. Log tutuyor. Biden fazla pc aynı anda sunucu olarak çalışabiliyor. aynı pc de hem sunucu hem client yazılımı eş zamanlı olarak çalışabiliyor. Manuel olarak filtreleme yapılabiliyor. Bir pc yi sırf sunucu olarak tahsis etmek gerekmiyor. Anlık olarak clientlerin logları görüntülenebiliyor.

kalelibilişim' Alıntı:
Ben handycafe filtre kullanıyorum. Log tutuyor. Biden fazla pc aynı anda sunucu olarak çalışabiliyor. aynı pc de hem sunucu hem client yazılımı eş zamanlı olarak çalışabiliyor. Manuel olarak filtreleme yapılabiliyor. Bir pc yi sırf sunucu olarak tahsis etmek gerekmiyor. Anlık olarak clientlerin logları görüntülenebiliyor.

Hocam bu programı modem ile swich arasınamı kurmamız lazım... Açıklarmısınız biraz...

Bu tarz kayıt programlarının lisans maliyeti var, korsan kuramam de. Üstelik kişisel gizliliği ihlal edecek kayıt tutmamızda bilişim suçu olur de. Olsun bitsin.

HandyCafe TİB Onaylı Filtre ücretsiz bir programdır.
Yerel ağdaki herhangi bir pc ye server kurulabilir hatta birden fazla pc ye de server kurulabilir.
Yerel ağdaki diğer pc lere de client kurulur.
Modem - swich arası falan değil.

Yine dilerseniz HandyCafe Internet Cafe Programı kurarsınız tam kontrol sizde olur.
Tüm pc lerin ekranlarını eş zamanlı olarak takib edebilirsiniz.
Dilediğiniz pc ye anında müdahale edebilirsiniz.

Tabii olması gereken profesyonel çözüm bu değil bu benim çözümüm.
Profesyonel çözüm bir pc yi firewall gibi kullanmak pfsense veya benzeri bir sistem kurmak.
veya donanımsal firewall kullanmak olabilir.

kalelibilişim' Alıntı:
HandyCafe TİB Onaylı Filtre ücretsiz bir programdır.
Yerel ağdaki herhangi bir pc ye server kurulabilir hatta birden fazla pc ye de server kurulabilir.
Yerel ağdaki diğer pc lere de client kurulur.
Modem - swich arası falan değil.

Yine dilerseniz HandyCafe Internet Cafe Programı kurarsınız tam kontrol sizde olur.
Tüm pc lerin ekranlarını eş zamanlı olarak takib edebilirsiniz.
Dilediğiniz pc ye anında müdahale edebilirsiniz.

Tabii olması gereken profesyonel çözüm bu değil bu benim çözümüm.
Profesyonel çözüm bir pc yi firewall gibi kullanmak pfsense veya benzeri bir sistem kurmak.
veya donanımsal firewall kullanmak olabilir.

Hocam açıklamanız için teşekkürler... pfsense için kurulacak olan bilgisayarın iyi donanımlı olması gerekiyormu.. yada donanımı iyi olmayan pc ye kurarsak tüm ağı yavaşlatır mı...

arifa19' Alıntı:
Hocam açıklamanız için teşekkürler... pfsense için kurulacak olan bilgisayarın iyi donanımlı olması gerekiyormu.. yada donanımı iyi olmayan pc ye kurarsak tüm ağı yavaşlatır mı...

Hocam min konf. pentium II işlemci , 128 mb ram ve iki ethernet kartı. paketleri incelediği için ağda nispi bir gecikme olacaktır ama fark edilecek kadar olmaz.

pf sense için donanımın iyi olması gerekmiyor en eski kasalardan birine bile kursan iş görür.
Hatta yanılmıyorsam pf sense nin cd den çalışan sürümleri de var.
Pf sense modem ile switch arasına konulacak iki edet ethernet kartı takılı bir pc ye kurulur.
Ethernet kartlarından biri modemden neti alır diğeri neti switche iletir.
Ağda kullanıcıların fark edemeyeceği kadar küçük bir gecikme olacaktır elbet.

Ancak yakub arkadaşımızın da dediği gibi bu projeyi geliştirenler çözüm için ne düşünmüşler sormak lazım.

Sağolun hocam yorumlarınız için....pfsense yi kuracağım... proje içinde birşey öğrenirsen yazarım....

Geri