Ağda Bilgi Yarışması-Üretken bir BT öğrt.

Kodla Büyü

the_korsan

Site Admin
Yönetici
Merhaba arkadaşlar;

@fatihkultukturkan arkadaşımızın yaptığı yeni bir projeden bahsetmek istiyorum (yeni bir proje diyorum çünkü hocamızın projeleri dur durak bilmiyor, forumda paylaştıkları da malumunuz) Konu Ağ üstünden bilgi yarışması..

Kayseri'de Ortaokullar arasında yapılan Siyer-i Nebi yarışması için ( http://kocasinan.meb.gov.tr/www/siyer-i ... icerik/317 ) Fatih hocamız oturdu, sınırlı kısa bir zaman içinde bir proje geliştirdi. Yarışmacı masalarının her birinde birer bilgisayar, jürinin önünde bir bilgisayar, seyircilerin durumu görmesi için ayrı bir ekran ve ana sunucu bilgisayar.

Sistem şöyle.. Ana sunucu pcden yarışma sorusu yarışmacı masalara gönderiliyor, yarışmacılar belirlenen süre içinde cevaplarını işaretliyorlar ve süre bitiminde otomatik olarak soru ekranı kapanıp cevabı ana pc'ye gönderiyor ve puanlama tablosuna puanlar işleniyor. Juri verilen cevapları ve puanları kendi önündeki pcden görebiliyor..
Yani program 3 kısımdan oluşuyor.
1- Sorular gönderildiği cevapların alındığı, veritabanının tutulduğu ve sonuçların oluşturulduğu ana pc
2- öğrencilerin cevapları işaretlediği pc
3- juri ve seyirciler için puan durumu ekranı

Yapılan çalışmayı elbette herkes takdir ediyor ama işi bilmeyen birisi bu işin kısa bir sürede yapılabileceğini, çok kolay bir şey olduğunu düşünebiliyor. Bu çalışmanın önemini, verilen emeği anlayabilecek toplulukta burası olduğu için sizlerle paylaşmak istedim.
Ben Fatih hocamızın verdiği emeği gören, bu zamanda üretmenin ve ürettiğini uygulamanın zorluğunu bilen bir arkadaşı olarak kendisini tebrik ediyorum.

Web ortamında hazırlanması biraz daha zahmetsiz olabilirdi. Masaüstünde Server-Client olayında bağlantıda sorunlar çıkabiliyor. Hocamızı ben de tebrik ediyorum. Yalnız çalışmanın ekran görüntülerini vs. görebilsek daha güzel olurdu.

Güzel çalışma olmuş hocam. Çalışma yapmak güzel, üretmek güzel, çalışmaya devam.. BT öğretmenlerini yıldırmak için yaptığı çalışmalara türlü kulplar bulan acımasızca eleştiren MEB camiasına da buadan selam olsun.

Hocamızı tebrik ediyorum.

Hocamızın verdiği emek ve gösterdiği gayretlerden dolayı tebrik ediyorum. Niğde'de bilişim üzerine benzerini 2011-2012 yıllarında 2 kez yapmıştık. Çok zor ve zahmetli bir iş. Bu sene düşünmedik. Her şey için Teşekkürler.

:alkis: :alkis: :alkis: Emeğinize sağlık Fatih hocam
Talas ta böyle bir uygulama arıyordu.

Tebrikler hocam, açık kaynak paylaşılırsa belki geliştirmek isteyen arkadaşlar çıkabilir :)

Hocam süper bir çalışma olmuş. Maalesef bu çalışmalara verilen emek çoğu kişi tarafından takdir edilmiyor. Arkadaş büyük özveri göstermiş. Tebrik ediyoruz. :+1:

ahmetfx' Alıntı:
Web ortamında hazırlanması biraz daha zahmetsiz olabilirdi. Masaüstünde Server-Client olayında bağlantıda sorunlar çıkabiliyor. Hocamızı ben de tebrik ediyorum. Yalnız çalışmanın ekran görüntülerini vs. görebilsek daha güzel olurdu.
Aslında ilk başta web tabanlı bir çalışma düşündüm. Ama sorular siz istediğiniz zaman yarışmacılar göreceği, yarışmacı bilgisayarda program dışına çıkmasını engellemek ve yarışmacıların aynı anda görmesi için web tabanlıdan vazgeçtim. Dediğiniz gibi server-client bağlantı sorunları yapıyor. 8 oturum test ettik diyebilirim. 7 oturumda her birinde bir kez hata verdi. En son oturumda hatasız bir şekilde çalıştı. Tabi kablosuz bir sistemde bu ben kablolu testlerimde kısa sürelerde hata yapmıyor. Aslında hata testlerini yapmadığım için sorunlar oluyor. 3 gün içinde yazılmış bir yazılım olduğu için hata kontrollerini yapmaya fırsat bulamadım. Ekran görüntülerini birazdan okuldaki bilgisayar bağlanabilirsem (Program okuldaki bilgisayarda yüklü) koyarım. Kod paylaşımı talebinde bulunan arkadaşlar içinde kodları paylaşabilirim. Delphi + Mysql + FastTCP Komponent üçlemesiyle yaptım. Tabi mysql bağlanmak içinde özel bir komponent kullandım. Aslında geliştirebilirsek bu sistemle şehirler arası bile bilgi yarışması yapabilirsiniz. Teşekkür eden arkadaşlardan Allah Razı Olsun.

Yakında arkadaşı cezalandırmazsalar iyi.
Güzel çalışması için arkadaşı tebrik ediyorum.

ahmetfx' Alıntı:
Bir ara ben de ağdan bilgisayar kontrolü ve mesajlaşma yazılımı yapmıştım. Gerçekten çok zahmetli.
http://biltek.info/calismalar/yarim...ag-bilgisayarlari-yonetim-uygulamasi_y21.html
Hocam sen çok uğraşmıssındır. Aslında bu tür projeler ekiple çalışıldığında daha verimli ve daha güzel sonuçlanıyor. Senin program çok kapsamlı duruyor. Benim program daha basit birşey dediğim gibi 3 günlük bir ürün. Ama sırf bir günümü fasttcp komponentini aramakla harcadım. Delphinin kendi komponentleri çok sorunluydu. Bu bağlantı hızı ve veri alıp vermede sorunsuz.

Program Ekran Görüntüleri. Normalda program Tam ekran çalışıyor başlık çubuğu filan görünmüyor. Kapat düğmesi filan görünmüyor.
Server kapat demedikçe normal kullanıcı kapatamıyor. (Tabi görev yöneticisinden kapatabilirsiniz şimdilik )
1.png

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Hocamızı gösterdiği gayretlerden dolayı tebrik ediyorum.
:alkis: :alkis:

Başarılı bir proje olmuş hocam. emeğinize sağlık.. Delphi ile mi yaptınız ??

Tebrikler hocam, ellerinize sağlık. Başarıları çalışmalırınızın devamını dilerim.:alkis:

:alkis: harika çalışma...

Yarından itibaren sabitte bulunan bilgi yarışması çalışmamı nete taşıyorum... İlham verdin hocam. Sağolasın...

:alkis: Tebrik ederim. Çok güzel bir çalışma olmuş. Eğer okuyorlarsa, Milli Eğitim Müdürlerinin yetmez ama en azından bir belge ile bu çalışmadan ötürü bu öğretmenimizi ödüllendirmesi gerektiğini arz ediyorum.

Bu forumda hortumdan, araba tavsiyelerinden , siyaset yapmaktan başka güzel konularıda görmek güzel... Keşke hep böyle güzel konular görebilsek.. Emeğinize Sağlık Başarılarınızın devamını diliyorum

fatihkultukturkan' Alıntı:
ahmetfx' Alıntı:
Aslında ilk başta web tabanlı bir çalışma düşündüm. Ama sorular siz istediğiniz zaman yarışmacılar göreceği, yarışmacı bilgisayarda program dışına çıkmasını engellemek ve yarışmacıların aynı anda görmesi için web tabanlıdan vazgeçtim. Dediğiniz gibi server-client bağlantı sorunları yapıyor. 8 oturum test ettik diyebilirim. 7 oturumda her birinde bir kez hata verdi. En son oturumda hatasız bir şekilde çalıştı. Tabi kablosuz bir sistemde bu ben kablolu testlerimde kısa sürelerde hata yapmıyor. Aslında hata testlerini yapmadığım için sorunlar oluyor. 3 gün içinde yazılmış bir yazılım olduğu için hata kontrollerini yapmaya fırsat bulamadım. Ekran görüntülerini birazdan okuldaki bilgisayar bağlanabilirsem (Program okuldaki bilgisayarda yüklü) koyarım. Kod paylaşımı talebinde bulunan arkadaşlar içinde kodları paylaşabilirim. Delphi + Mysql + FastTCP Komponent üçlemesiyle yaptım. Tabi mysql bağlanmak içinde özel bir komponent kullandım. Aslında geliştirebilirsek bu sistemle şehirler arası bile bilgi yarışması yapabilirsiniz. Teşekkür eden arkadaşlardan Allah Razı Olsun.

Server-client'i yapısını biraz değiştirip server yerine bir websunucudaki php betiği kullansak, soru getirme, cevabı kaydetme gibi işlevleri php tarafı halletse, yarışmacı-hakem-seyirci ve yönetici de uygun client (özelleştirilmiş tarayıcı) mantığıyla çalışsa nasıl olurdu? Gerçi bu durumda da tüm istemcilerin internete bağlı olması gerekirdi. Buna alternatif olarakta websunucuyu ağdaki yöneticinin bilgisayarına localhost üzerinden kurarak çözüm bulabiliriz sanırım. En azından bu yolla server-client arası veri trafiğiyle ilgili sorunları aşmış oluruz gibime geliyor.

Geri