youtube videolar var.drbl serverArkadaşlar ssd hardiskler geldi malum. 20 tahtaya hızlı bir şekilde imaj atmam lazım ağdan atılabilir mi ? neler gerekli teşekkür ederim
@yakuphan hocam, CloneZilla'nın yeni sürümlerinde flaşa imaj alma özellikleri kaldırılmış mı? Sadece ayrı bir diske kayıt etme seçeneği var. Ya da ram den başlatıp da mı flaşa kayıt edebiliyor, bilginiz var mı?SSD'leri tahtalara takmadıysanız https://www.bilgisayarbilisim.net/konular/imaj-atmanin-en-kolay-yolu.171694/ adresindeki yöntemi kullanabilirsiniz.
Ağ üzerinden tahtalara imaj atmayı hem FATİH ağı nedeniyle sıkıntı çıkabileceği hem de fiziksel olarak farklı yerde olmaları nedeniyle şahsen önermiyorum. Tahtalara tek tek kurulum daha pratik olabilir, hele de iki flash bellek kullanarak, birini başlatıp, o bitmeye yakın diğer bir tahtaya başlarsanız, ikinci tahtaya imaj yüklenirken birinci tahtanın ayarlarını yaparsanız, her tahta için ortalama 10 dakikadan az bir zaman harcayarak işinizi halledebilirsiniz.
Bunlara rağmen yine de deneyeyim derseniz Acronis'in ağdan imaj yükleme özelliği var ama sıkıntılı onun yerine clonezilla'yı kullanın. Önceki sürümlerinden DRBL Server kullanma zorunluluğu vardı ama artık ona ihtiyaç kalmadı, clonezilla'nın yeni sürümünde CloneZilla Lite Server özelliği ile birlikte geliyor. İmajınızı hazırladıktan sonra ana tahtada clonezilla'yı başlatırken lite server seçeneği ile başlatıp, yapılandırıyorsunuz, imaj atılacak tahtaları da PXE boot ile ağ üzerinden başlatıyorsunuz, imaj yükleme yaptığınız ayarlara göre başlıyor. Tabi ki FATİH ağı sorun yaratmazsa. Ben bu yöntemi tahtalarda değil de eski bir atölyemizde 10 PC üzerinde denedim. Ağ cihazlarımızın ve bilgisayarların eskiliği nedeniyle ağdan yükleme işi 2 saat kadar sürdü. Fatih ağındaki cihazlar hızlı olduğu için eğer ağ yapılandırması sorun çıkarmazsa kısa zamanda bitebilir. Sene sonunda tahtaları güncelleyeceğim o zaman deneyeceğim ben de.
Ek Not: https://www.clonezilla.org/fine-pri...11_lite_server/00-boot-clonezilla-live-cd.doc adresindeki 7. adıma dikkat.
Evet hocam çok güzel yakalamışsınız. Ben hep harici sabit diskimi kullandığım için farketmemiştim. Sizin yazınız üzerine yaptığım denemede doğrudan clonezilla'yı çalıştırdığımızda Flash Belleği seçtirmiyor, seçme ekranında da zaten meşgul olan bölümler gösterilmiyor şeklinde de bir yazıyı farkettim, demek ki kullandığı bölümü kullandırtmıyormuş.@yakuphan hocam, CloneZilla'nın yeni sürümlerinde flaşa imaj alma özellikleri kaldırılmış mı? Sadece ayrı bir diske kayıt etme seçeneği var. Ya da ram den başlatıp da mı flaşa kayıt edebiliyor, bilginiz var mı?
Ne yazık ki bahsettiğiniz gibi clonezilla ile ağdan yüklemeye dair Türkçe bir kaynağa ben de ulaşamadım.Ben Clonezilla DRBL Server ile çoklu imaj atmayı denedim hatta birkaç kez denedim her seferinde farklı işlem adımları ile karşılaştım ama hiçbirinde sonuç alamadım, mesela imaj yüklenecek client sayısını belirleme adımını sadece 10 denemenin 2 sinde görüntüleyebildim. youtube daki eğitim videosunda ağ üzerinden çoklu imaj yükleme için izlenecek işlem adımları benim kullandığım tahtada çıkmadı, bir de Serva uygulaması var fakat onunla da sadece windows 7 windows 8.1 ve windows 10 kurulum dosyalarını yükleme işlemi yapılabiliyor sanırım, clonezilla ile aldığımız imajı ağ üzerinden yükleme işlemi Türkçe kaynaklarda anlatılmamış!
Yardımınıza ve paylaştığınız bilgilere çok teşekkür ederim hocam, inşallah bende de işe yararNe yazık ki bahsettiğiniz gibi clonezilla ile ağdan yüklemeye dair Türkçe bir kaynağa ben de ulaşamadım.
Ben de
https://www.clonezilla.org/show-live-doc-content.php?topic=clonezilla-live/doc/11_lite_server
adresindeki adımları izleyerek yapmıştım. Ekran görüntülerinden aslında az buçuk anlaşılıyor.
DRBL Server ile de yıllar önce denediğimde yine sıkıntı yaşamamıştım, gerçi ona da artık gerek kalmamış durumda ki Clonezilla Lite Server'ı kullanmak olayı daha pratik hale getirmiş.
Sanırım yaşadığınız sıkıntıların kaynağı ağ yapılandırması ile ilgili sorulara uygun cevap vermemeniz olabilir.
Yaptığım işlemleri kabaca anlatmam gerekirse.
1. Clonezilla kullanarak bilgisayarın imajını harici sabit diskime aldım (harici disk yerine flash bellek kullanabilirsiniz)
2. Yukarıda verdiğim linkteki adımları takip ederek, Lite Server'ı başlattım, 10 client seçtim.
3. İmaj yüklenecek bilgisayarı PXE boot yapacak şekilde boot ettim. 10. bilgisayarı boot ettiğimde imaj yükleme işlemi otomatik başladı. Yaklaşık 2 saat sonunda imajlama işlemi tamamlandı. Bilgisayarlar ve switch eski olduğu için (12 yıllık) bu kadar uzun sürdüğünü düşünüyorum.
Lite Server'ı bir deneyin, eminim çok seveceksiniz.
Not: Clonezilla'yı İngilizce dilinde kullanın. Türkçe olarak kullanmak istediğinizde bir yerde bug'a giriyor.