Adak

Kodla Büyü

blankkeyframe

Seçkin Üye
Seçkin Üye
atanırsam koyun kesecem diye adak adamıştım şimdi bunu gerçekleştircem ama nerden nasıl bulacam kime dağıtacam hiç bilmiyorum dağıtacak kimsede yok çevremde.. bunu net ortamında yapan var mı?? ya da daha önce adak adayıp yerine getiren varsa yol gösterebilir mi?

hocam bir yurda gidin parasını verin hallederler
yada
kurda kuşa verilmek üzere bana verin hocam kibar feyzoda öyle diyordu

Hocam git koyun satan yerlere adak kurbanı de kessinler parçalasınlar sende dağıt. Yalnız sen o etten yiyemezsin dikkat et.Adak adayan etten yiyemez.

öncelikle hayırlı olsun hocam. bir kasaba git hocam onlar adaklık satıyorlar onlardan alabilirsin.dağıtma konusunda da hepsini huzurevine yada öğrenci yurduna bağışlayabilirsiniz. siz kendiniz yemiyeceksiniz yalnız kestiğiniz adaktan Allah kabul etsin

kasaplarda satıyolarsa iyiymiş ama sorun eti kime dağıtacağımda.. eti dağıtacağın kişilerim fakir olması gerekiyormuş şimdi gidip bi cemaat yurduna versem ordakilerin çoğu zengin o kabul olur mu acaba??

Hocam hassas bir konu bence vekaletle değil bizatihi kendiniz gidip adaklığı güzelinden seçmeye çalışın bütçenize göre. Emeğiniz olsun bunun için. Diğer ayrıntılar ise arkadaşların dediği gibi kendiniz yemeyin. Mümkünse fakir fukaraya öncelik verin dağıtırken. Ve adağı çok ertelemeyin. Allah kabul etsin.

blankkeyframe' Alıntı:
kasaplarda satıyolarsa iyiymiş ama sorun eti kime dağıtacağımda.. eti dağıtacağın kişilerim fakir olması gerekiyormuş şimdi gidip bi cemaat yurduna versem ordakilerin çoğu zengin o kabul olur mu acaba??
sen nerede oturuyorsun hocam. etrafında verebileceğin bir fakir bile yok mu? nasıl bir muhitte yaşıyorsun merak ettim.

kendin halledemiyorsan bak yukarıda bana vekalet ver hallederim diyen arkaşalar olmuş . sen vekaleti verdikten sonra senden çıkar zaten. haa ben geçen ay 450 ye kestim dağıtım. istiyorsan banada vekalet verebilirsin bende kestirir dağıtır sana fotolarını yollarım. aklın cemaat veya fakir mi gerçekten gibi şeylere takılmasın fakir öğrencilerin ailelerine gider.

yaşadığım muhiti tanımıyorum o yüzden kim fakir kim zengin nerden biliyim 2 aydır burdayım..

okulunda oralı olan ya da uzun zamandır orada çalışan bir arkadaşına böyle böyle durumu anlat. o sana verebileceğin fakir kişileride bulur nereden bulup kesebileceğinide söyler.

en kolay bu şekilde halledersin.

aziz mahmut hüdayi vakfı kabul ediyor hocam adağınız kesilince size mesaj atıyor yurtdışında da kestirebiliyorsun kurbanını hem daha da ucuza maloluyor

İlk atandığımda adak kestim, asker öğretmenlik çıktığında adak kestim, evime en yakın okula tayin olunca yine adak sözü verdim ama 3.sünü henüz gerçekleştirmedim.

Bu adak mevzusunda dağıtmak niyetten biraz daha önemli özellikle başkasına emanet ettikten sonra ben açıkçası babamın oğlu değil ya hiçbir kuruma güvenmiyorum. Önümüzde koca bir deniz feneri olayı var en iyi yol geç olsun ama elden olsun bence.

Biraz daha bekleyin yaşadığınız yerde fakiri fukarayı araştırın derim. Ben mardinde asker öğretmenlik yaptığım köyde bakkalla birlikte dağıttım o sadece fakir aileleri söyledi ve bakkala çağırttı bende elden verdim onlara. İlk atamadaki adağımdada mahalleleri dolaştım çevremdeki yine elden verdik. Ben bu devirde islami yada dindar gözüken yerlerede güvenemiyorum hele bunu internet üstünden hiç yapmam.

hocam cemaate şuna buna güvenmeyin kendiniz görüp kendiniz yapın adağın acelesi yok yaz tatili yaklaştı (tabii tatil olursa) o zaman memleketinizde halledin. yok illa ben bir an önce halletmek istiyorum dersenizde kasaba gidin o yardımcı olur size dağıtmayıda cemaat yurtlarına falan vermeyin oralara çok geliyor yardım siz kimsesizler yurdu olabilir yatılı devlet liseleri olabilir onların yemekhanelerine verin huzur evi olabilir vs vs.

Bir şeyi adamak iki türlü olur: Mutlak adak, şarta bağlı adak
1- Mutlak adak: Allahü teâlâ için, bir sene oruç tutacağım, demek gibidir Bir şarta bağlı değildir Bunu söylerken, kastetmese de, söz arasında dilinden çıkmış ise de, yapması vâcib olur Çünkü, adakta niyetsiz, düşünmeden söylemek, ciddî, istiyerek söylemek gibidir Hattâ, Allahü teâlâ için, bir gün oruç tutmak üzerime borç olsun, diyeceği yerde, bir ay oruç tutmak diye ağzından çıksa, bir ay tutması lâzım olur
Şarta bağlı olmıyan adağı, fakîr olsa da, hemen yapması lâzım olur Yapmadan ölüm hâli gelirse, keffâret için vasıyet lâzım olur
2- Şarta bağlı olan adak: Murâd edilen, istenilen şart hâsıl olunca, yerine gelince adağı yerine getirmesi lâzım olur Yerine getirmeyip, yemîn keffâreti yapması da câizdirşarta bağlı olan adak, şart edilen şeye karşılık olarak yapılmamalı, Allahü teâlâya şükür olarak yapılmalıdır
Şarta bağlı olan adağı, şart hâsıl olmadan önce yapmak câiz değildir Meselâ, (Hastam iyi olursa, Allah için şu kadar sadaka vermek ve sevâbını seyyid Ahmed Bedevî hazretlerine bağışlamak adağım olsun) deyip, hasta iyi olmadan önce adağını yapması câiz olmaz Hasta iyi olduktan sonra yapması lâzım olur
Adak eti
Soru: Adak etinden kimler yiyemez?
Cevap: Fakîr veya zengin, adakta bulunursa, adak hayvanın etinden yiyemez ve zekât verilmesi câiz olmayan anasına, babasına, evlâtlarına, kocasına veya karısına, fakîr olsalar da, yediremez Yerse veya bunlara yedirirse yenilen etin kıymetini, fakîrlere sadaka verir Akrabâsından ve evinde bulunanlardan, zekâtını vermesi câiz olan büyük, küçük herkes yiyebilir Bunların içinde zengin olanlar yiyemez Yerlerse, adak sahibi, bunların yediklerinin kıymetini fakîrlere verir
Fakîre verirken bunun adak bedeli olduğunu söylemek gerekmez"Hediyedir" dense de câizdir

Hocam okul rehber öğretmeninden veya idareden maddi durumu düşük öğrencilerin isimlerini alabilirsin. Yine oturduğun binada varsa kapıcı da düşünülecek insanlar arasındadır. Yalnız kurbanı kendin dağıt. Yaşadığım yerdeki bazı sıkıntılardan bahsedeyim. Çocuk esirgeme kurumu ve huzurevlerinde gelen etlerin ve gıda malzemelerinin bir kısmı çalışanlar tarafından eve götürülüyormuş.

ve ve ve en son söyleyeceğim kurbanı çok fazla parçalama 7 ideal rakamdır. vereceğin etten hayır görsün insanlar. sadaka verir gibi yarım kiloluk paketlerle dağıtma. yaşı gelmemiş küçücük hayvanları da kesme!!!
ALLAH KABUL ETSİN...

hocam dernek ve cemaatler buişi yapar bişi demem ama
en güzeli devletin çocuk yuvaları var hayvanı al oraya ver onlar hallediyor
yada parasını ver onlara aldır sende gör kesilsin sorasını dusunmessin bile için rahat olr

blankkeyframe' Alıntı:
atanırsam koyun kesecem diye adak adamıştım şimdi bunu gerçekleştircem ama nerden nasıl bulacam kime dağıtacam hiç bilmiyorum dağıtacak kimsede yok çevremde.. bunu net ortamında yapan var mı?? ya da daha önce adak adayıp yerine getiren varsa yol gösterebilir mi?

hocam öğretenliğe ilk basladıgımda koyun keseceğim diye ben de adak adamıstım ve ben parasını verdim babam kesti dağıttı. sizin öyle bir imkanınız yok mu?

Geri