Yeni atandığım Anadolu Lisesindeki akıllı tahtalara virüs bulaşmış. Üstelik tahtalarda internet bağlantısı da mevcut değil. Doğal olarak anti-virüs indirip güncelleyemiyorum. Ayrıca okuldaki öğretmen arkadaşlarda sağolsun flash belleklerini tahtalara takarak aynı virüsü okuldaki tüm bilgisayarlara bulaştırmış. Yibo'dan daha rahat olacağını düşündüğüm için anadolu lisesine tayin istemiştim ama geldiğim günden beri virüslerle uğraşıyorum. :? Üstelik akıllı tahtalardaki virüsü nasıl temizleyeceğim konusunda forumda araştırma yapınca kesin bir çözümün olmadığını farkettim.
fatih-etkilesimli-tahta-f279/akilli-tahta-virus-t111100.html
her-telden-f29/akilli-tahta-icin-antivirus-kullanan-var-mi-t95072.html
İş başa düştü deyip kendi çözümümü buldum. Sizlerle paylaşıyorum...
Öncelikle bu virüs flash bellek içindeki dosyaları gizli hale getirip, sistem dosyasıymış gibi gösteriyor. Güncel anti-virüs programları bunu siliyor ama her tahtaya bunu yüklemek hem uzun hem de lisans gerektiyor. Ayrıca güncelleme için internet de şart. Bazı arkadaşlar tahta açılırken F8 tuşu ile baştan yüklemenin çözüm olmadığını da söylüyor. Bu yolda hem çok uzun hemde aynı programları yüklemek zorunda kalıyorsunuz. (Bence bunlara gerek yok)
Akıllı tahtalarda Win7 64 bit yüklü olduğu için
microsoft security essentials yüklü geliyor. (olmayanlar, silenler yüklesin) Tabi bunu güncellememiz gerekiyor. Yalnız tahtalarda internet bağlantımız olmadığı için bunu manuel yapmamız gerek. Aşağıdaki adresten güncelleme dosyasını indirip flash belleğinize kopyalayın.
(64 bitlik olanı indirin)
http://support.microsoft.com/kb/971606/tr
Yönetici şifrenizle oturum açın. Arşiv klasörünü biçimlendirin. Flash'ı tahtaya taktığınızda içindekiler virüsten dolayı gözükmeyecektir. Gizli dosyaları ve sistem dosyalarını gösterip deyip flashtaki güncelleme dosyasına çift tıkladığınızda güncelleme işlemi gerçekleşiyor. Olmazsa tekrar tıklayın.
microsoft security essentials programını çalıştırıp üstteki ayarlar sekmesinden varsayılan eylemlerin hepsini
kaldır seçip kaydedin. Gelişmişten de çıkarılabilir sürücüleri tara seçeneğini aktif hale getirip kaydedin ve giriş sekmesinden sisteminizi tarayın.(Ben hep hızlı taramayı seçtim, buldu). Muhtemelen 2 yada 3 tane virüs bulacaktır. Önce temizle deyip, sonra sistemi yeniden başlatıyorsunuz. Daha sonra yönetici şifrenizle tekrar giriş yapıp USB Disk Security 6.1 programını yükleyip aktif hale getirin. Yoksa flashtan tekrar bulaşır. Kolay gelsin...
Bulaşan virüsler(solucanlar)
Worm:Win32/Gamarue.O
Worm:Win32/Gamarue.gen!Ink