Anakart Sorunu

Kodla Büyü

cagdasca

Site Gezgini
Arkadaşlar, karşılaştığım bir donanım arızası hakkında görüşlerinize ihtiyacım var.

Bilgisayarı çalıştırdığımda; CPU vb. bilgiler geliyor, RAM sayıyor, ardından o ekranda donuyor, ya da siyah ekran geliyor; ram, cpu, ekran kartı vs. sırası ile bütün parçaları değiştirmeme rağmen sorun devam etti, Ardından ana kartı söküp başka bir kasada çalıştırdım, tekrar aynı sorunla karşılaştım. Sorunun anakarttan olduğu kesinleşti, sizce ne yapmalıyım, bios ta sorun olduğunu düşünüyorum ama bios'u sanırım jumper yardımı ile sıfırlayabiliyormuşuz, pil çıkarmak yeterli değil (denedim).

motherboard_productimage_ga-8ig1000mk_20_big.jpg

Sizce bios'u nasıl sıfırlarım ya da başka ne gibi bir problem olabilir? Yardımlarınızı bekliyorum.

Re: Anakart Sorunu (Yardımlarınızı bekliyorum)

biosun jumperi vardır hocam boardın uzerinde, ordan yapabilirsin diyecem ama senin anakarttA yok galiba.

aakcakaza' Alıntı:
biosun jumperi vardır hocam boardın uzerinde, ordan yapabilirsin diyecem ama senin anakarttA yok galiba.

Bir arkadaşta bios jumberı dedi ama gigabyte daha farklı heralde sistem, bilemedim nasıl yapacağımı..

Pile en yakın jumperdır. Reset, cleat cmos vs. gibi ifadeler veya kısaltmaları yazar yanında. 3 pinlidir. Pili çıkarıp konumu değiştirir beklersiniz, tekrar eski konumuna getirip, pili takarsınız.

Veya pili çıkarıp uzun süre bekledikten sonra bir süre de pil yuvasını kısa devre yaptırın. Yine bios'u resetler.

Ama post ekranını geçiyorsa sanmam anakarttan olduğunu. Hiç dostan boot yapmayı denediniz mi hirens boot cd vb. ile.

sitelerde' Alıntı:
Pile en yakın jumperdır. Reset, cleat cmos vs. gibi ifadeler veya kısaltmaları yazar yanında. 3 pinlidir. Pili çıkarıp konumu değiştirir beklersiniz, tekrar eski konumuna getirip, pili takarsınız.

Veya pili çıkarıp uzun süre bekledikten sonra bir süre de pil yuvasını kısa devre yaptırın. Yine bios'u resetler.

Ama post ekranını geçiyorsa sanmam anakarttan olduğunu. Hiç dostan boot yapmayı denediniz mi hirens boot cd vb. ile.

Sanırım post ekranının tamamlayamıyor, disk, cdrom, diğer kartlar vs. hiçbiri bağlı değil iken, sadece anakart, cpu, ram ile çalıştırdığımda da aynısı oluyor, boot hiçbir şekilde yapamıyor. Biosa girmek için tuşa bastığımda biosa girmeden donuyor. Akşam eve gittiğimde jumperı bulmaya çalışacağım. pili çıkartıp kısa devreyi denedim, işe yaramamıştı.

Ekranda görüntülemiş olduğunuz anakartın gözlerim hala beni yanıltmıyor ise dahili hoparlörünün hemen yanında 2 adet pin bulunmakta. 2 pine bir jumper takarak bildiğiniz sıfırlama komutunu vererek biosunuzu sıfırlayabilirsiniz. Hatta pinlerin önünde "clr_cmos altında cl wol" yazısı bulunmaktadır. Yukarıda eksik bir şey daha gördüm onu da belirtmek isterim. Artık bir çok anakartta bios clear pinleri 3 adet değil 2 adettir. İyi çalışmalar

Hocam benzer bir sorunda bios pilini çıkartıp kullanmaya başlayınca sorunum çözüldü. Şu anda da halen bios pili olmadan kullanıyorum.

Teşekkürler arkadaşlar, bios pilini çıkarıp, sıfırlama bende işe yaramadı, pili takmadım bir daha. Ancak şu cmos sıfırlama işlemini yapmaya çalışıcam akşama, ilginiz için teşekkürler. :+1:

sorunu çözdünüz mü bilmiyorum ama benzer sorun bizim sınıftada oldu. gerçi lab bigisayarı mı kişisel mi onu da bilmiyorum da, bizde sorunu yaratan junior sheriff miş. çıkarınca canavar gibi çalışmaya devam etti.

Geri