Anakart yandı

Kodla Büyü

ozkan_misirli

Aktif Üye
S.a Arkadaşlar ilk defa başıma geldi. Daha önce de aynı kasaya müdahele etmiştim. Şimdi de farklı bişey yapmadım. Bağlantıları kontrol ettim. Eski iki RAM vardı 256 MB lık ikiside PC3200 400 Mhz onları taktım. Ekran kartını yerine taktım. BIOS pilini yerine taktım. Klavye, fare ,elektrik kablosu, monitor kablosunu taktım. Düğmeye bastım. Daha önce kasa çalışıyor ama açılmıyor ve görüntü gelmiyordu. Bu sefer RAM'ların yakınında bi yerden dumanlar çıktı ve şekildeki yer kıpkırmızı oldu. Dumanlar çıkmaya başladı. Bende fişi çektim. Neden olmuş olabilir???

Ekli dosyalar

• 01112011(005) copy.jpg
    01112011(005) copy.jpg
    461.3 KB · Görüntüleme: 1,280
özkan hocam geçmiş olsun....
ramler yerlerine tam oturmamış olabilir mi? Ya da kısa devreye sebep olacak herhangi bir şey ?

anakartın marka modelini öğrenebilir miyiz hocam?

geçmiş olsun. bende modemi yaktım bugün. yanlış adaptörü takmışım. 5V'luk modeme 15V'lık adaptörü takınca yandı zavallı.

Anakartın modeli ASROCK P4VM8. Ramları kontrol ederek takmıştım. İyice bastırarak. Kenarlarındaki klipslerde kapandı hatta. Takarken içimden sorun olursa en fazla öter demiştim. Sanırım büyük konuşmuşum :)

muhtemelen kısa devre yapmış hocam kasayı açtığınız zaman kasanın tüm elektrikle alakasını kesin gerekirse elektirik kablosunu çıkarın ayrıca şunu tavsiye ederim eğer kasa çalışıyor monitöre görüntü gelmiyorsa powersubdan anakarta bağlanan güç kablolarını çıkarıp takmanız yeterli yarım saat önce benimde bir bilgisayarım böyleydii o kabloyu çıkarıp takmak yetiyor ama ben elektrikle bütün bağlantıyı kesiyorum muhtemelen elektirik birikmesi gibi bişey oluyor :)
Neyse hocam geçmiş olsun bu sorun genelde experlerde oluyor maalesef.

yüksek voltaj yemiş olabilir ama büyük ihtimal kısa devre olmuştur...ps2 klavyelerin yanlış çıkarılıp takılması bile kısa devreye sebep olabiliyor...
ben bu yüzden yeni topladığım bilgisayara ups ve akım koruma prizi aldım...klavye çıkışı usb fare kablosuz tercih ettim...
hocam ben de bu şekilde 5 pc kaybettim...yandılar garibim :(

zencefil58' Alıntı:
muhtemelen kısa devre yapmış hocam kasayı açtığınız zaman kasanın tüm elektrikle alakasını kesin gerekirse elektirik kablosunu çıkarın ayrıca şunu tavsiye ederim eğer kasa çalışıyor monitöre görüntü gelmiyorsa powersubdan anakarta bağlanan güç kablolarını çıkarıp takmanız yeterli yarım saat önce benimde bir bilgisayarım böyleydii o kabloyu çıkarıp takmak yetiyor ama ben elektrikle bütün bağlantıyı kesiyorum muhtemelen elektirik birikmesi gibi bişey oluyor :)
Neyse hocam geçmiş olsun bu sorun genelde experlerde oluyor maalesef.
Kasayı bağladığım zaman elektrik bağlı değildi. Bir haftadır boştaydı. Sanırım dediğiniz gibi elektirik birikmesi vardı kasada. En son takmamda da only61 hocamın dediği gibi yüksek voltaj verdi galiba.Çünkü klavye farede usb idi.
Peki bizdeki statik elektrik buna neden olabilir mi?

özkan hocam ,sizin çektiğiniz resimden tam olarak göremedim o yüzden marka modeli istedim...

yanan parça bir mosfet....yani alan etkili bir transistör....

eğer devre yollarına ya da civardaki herhangi başka bir bileşene zarar gelmediyse, mosfetin değiştirilmesi sorunu çözebilir....

Bu metal oksit tabaka çok ince olduğundan statik elektriğe karşı oldukça hassastır. Bu nedenle mosfetlerin kullanımı ve saklanmasında statik elektrik konusunda dikkatli olunmalıdır. Mosfetleri lehimlerken kullanılan havya mutlaka topraklı olmalı ve düşük güçte kullanılmalıdır.

hocam Ram'i takarken bu devre elemanına dokunmanız bile sorunu tetiklemiş olabilir.....

Ekli dosyalar

• P4VM8(m).jpg
    P4VM8(m).jpg
    105.6 KB · Görüntüleme: 1,190
Özgür hocam büyük ihtimalle dokunmuşumdur. Genelde statik elektriğe dikkat ederim ama bu sefer dikkatsizlik yaptım. Bu bana ders oldu. Eldiveni takmadım bu sefer :) Tüm hocalarımın söylediklerini aklımdan çıkarmayarak müdahale edeceğim bundan sonra. Teşekkür ederim.

metal oksit alan etkili transistörlerin her iki tipide uzun süredir statik elektrik dayanımlı üretiliyor bildiğim kadarıyla.

478 pin INTEL işlemci, 400 MHZ DDR1 ramler, rahat 6-7 senelik bir anakart. Sıkıntılı bir model , VIA chipsetli Asrock.
İçine hiç dokunmasaydınız bile power düğmesine basıldığında o chip yine yanabilirdi.
Eski okulumda labın birinde aynı anakartlar vardı. Okulun elektrik sistemi de dengesizdi . Durduk yere anakartlar sıkıntı çıkartıyordu; ekrana görüntü vermeme CD den boot olmama, pil yeni olduğu halde BIOS un sıfırlanması, IDE hdd yi görmeme gibi.
Ekrana görüntü vermeyenlerden bazılarına PCI ekran kartı takınca görüntü alabilmiştik. Bazılarını ise tamire vermiştik. Floppy bağlantısının yanında chipleri değiştirmişlerdi ondan sonra düzelmişti.

Geri