ARAMIZDA NETWORK UZMANI VARMI? SORUM VAR.

Kodla Büyü

gizemkar

Süper Üye
Süper Üye
Seçkin Üye
Ankara başkent öğretmen evinde bilgisayar ağına daldığımda yaklaşık 20 belkide fazla AP gördüm bu kadar ap nasıl yapılandırılmakta?

Okulumuzda Fatih projesi fiber modem kurulmadı ve linksys access pointler aktif değil seneye faal olacağını belirttiler. Okulumuza tabletler intikal etti. 90 adet tablet var toplamda. öğrencilerinde ceplerinde yaklaşık 300 kadar akıllı telefon..

Okulumdaki tüm idari bilgisayarlar, Etkileşimli tahtalar, Yazıcılar vb sabit ip ile modemden internet almakta. onlara belirli bir aralığı Rezerve ederek dağıtımı belirli bir adresten sonra yapmaktayım. Öğretmen ve mümkünse öğrenci tabletlerine erişim vermek istemekteyim. Ama ip adresim yetmiyor.

Bir adet TPlink Modem ve 2 adet Tplink Access Pointim(Fatih network alt yapısı yokken tahtalara internet dağıtmak için kurmuştum) var. Ve AP ler kablo ile modeme bağlı ve ip adresleri sabit.

Yaşadığım sorun şu:
Modemin Kendi wifi si sorunsuz çalışmakta ve her türlü cihaz kablosuzdan sorunsuz ip alabilmekte. Modemin kendi mac filtresinde sadece 8 cihazlık yer var ben mac filtresini kapatınca öğrenciler şifreyi bildikleri için ağa çullanıyor beleş mantığı ile bi bakıyorum dhcp listesi ful olmuş. ip kalmamış.. şifreyi değiştirmek çözüm olmuyor Çünkü şifreyi değiştirdikce Nöbetci bilgisayarı özelliklerinden kablosuz ağlar gelişmiş bölümünden şifreyi öğrenip birbirleriyle paylaşıyorlar ve modem felç. :) Bu 8 kişilik mac alanına okulda kablosuz bağlanan sabit bilgisayarlar var onlar tanımlı. Öğretmenler odası, okulun dış giriş kulübesi bilgisayarı, ve normal okul içi nöbetci bilgisayarı kablosuz bağlı. Bu sebeple Modemin mac filtesini kapatamıyorum. ve bu 8 kişilik rezerve mac alanına 5 adet sabit pc için kullanmaktayım.

Access pointlerdeki mac filtresi var. Çok güzel ve başarılı. Geçtiğimiz senelerde çok iyidi, tahtalar bağlanıyordu telefonlar bağlanamıyordu sorun yoktu. Böylelikle Alt yapı kurumadan tahtalarımız bir sene boyunca internet imkanıyla ders işlendi. Alt yapı yapıldığı için wifi antenlerini kırılmasın diye söktüm yine aynı sabit iplerini lan üzerinden ayarladım. Ama şimdi tablet akıllı tel vb cihazlar devreye girdi ve bu cihazların APler üzerinden gelen ip talebine modemden cevap gelmemekte. Bu nedenle aplerden modeme erişmek zor. güvenliği WPA2 den WEB e çektim öğretmen telefon ve tabletlerini mac filtresine girdim onlar rahat giriş yapsın diye. bazı tabletler bağlanmakta. Bir süre sonra modem yine şaşmakta. bende bunla uğraşmaktan sıkıldım bir haftamı aldı kendimce çözümler üretmeye uğraşmaktayım ama tıkandım artık.

TPlink cihazlarındaki bu sorunu biliyorsunuz ortaktır. cihazlar şaşırıyor ip veremiyor artı Access pointler ise modem üzerinden ip alamama gibi bir sıkıntısı var. Aplerin DHCP sini açıp modemin rezerve aralığı dışından belirlediğim aralıktan dağıttırınca cihazlar kablosuz istemciler ip alabilmekte. (yani modemin kendi dhcpsine 81 ile 150, ap nin birine 151-190, diğer ap yede 191-250 arası dağıttırınca sorun olmuyor) Ama bu işlemi modemin yapmaası gerekmekte ama dhcp servisi bir süre sonra sapıtıyor. genelde Aç kapat yapınca sorun düzelmekte. Ama aradığım çözüm değil.

Burada dağıtım yapılacak ip sayısı yetmemekte. Modem ve Apler üzerinden daha fazla sayıda cihazı nasıl networka dahil edebilirim. Örneğin her ap üzerinden 254 adet cihaza erişim izni verebilir miyim.? verebilirim illaki ama kaçar adet cihaz bağlanabilir 254 mü yada daha fazla mı

AP Network conf. DHCP devre dışı ama bunu aktif etmem gerekmekte ama o zamanda ağı dallandırma ya da subnet lere ayırma bilgim olmadığı için sıkıntı yaşamaktayım. Hatta ayırmalımıyım yada nasıl bir conf. yapmam gerekli?

Modem ip adresi : 192.168.1.1
S.Mask: 255.255.255.0
DHCP:
Başlangıç : 192.168.1.80
Havuz : 160

IP adres tipi: static IP
IP Adresi : 192.168.1.11
SubnetMask : 255.255.255.0
Gateway : 192.168.1.1
DHCP : Devre Dışı

Diğer AP
IP adres tipi: static IP
IP Adresi : 192.168.1.12
SubnetMask : 255.255.255.0
Gateway : 192.168.1.1
DHCP : Devre Dışı

AP DHCP lerini açacak olursam Aşağıdaki bilgileri modemle uyumlu nasıl girebilirim
Başlangıcı 192.168.2.1 üzerinden 254 e kadar dağıtsın diye ayarlamaya çalışyorum "Bad IP address pool (the Starting or Ending IP address), please input another one" uyarısı almaktayım buda bu ayarların network ayarlarıyla yuyşmamasından kaynaklanıyor yani ap nin kendi ip adresi 192.168.1.x ve 255.255.255.0 aralığında olduğu için 192.168.2.1 i kabul etmiyor.

Yeni ayarlarda ap ler için
IP adres tipi: static IP ?
IP Adresi : ?
SubnetMask : ?
Gateway : ?
DHCP : Enable
Start IP : ?
End IP : ?
Default Gateway: (optional) ? şuan için pasif olsada 192.168.1.1 yaptım dağıtımı ap lere yaptırınca çalışmakta ama yeni conf için ne olmalı ?
Default Domain : (optional)
Primary DNS : (optional)
Secondary DNS : (optional)

bilgisayarın bir tanesini dhcp sunucusu yap, modemden dhcp nin ip sini belirt sorunun çözülsün... :++:

runalone' Alıntı:
bilgisayarın bir tanesini dhcp sunucusu yap, modemden dhcp nin ip sini belirt sorunun çözülsün... :++:
ozaman 254 üzerinde ip dağıtılacak mı hocam önemli olan bu gerekirse server yaparım sadece ip dağıtsın bu konuda bilgim yok sadece

hocam ip yetmemedeki sorun bir de sizin subnet mask seçiminizden kaynaklanıyor. 255.255.255.0 maskesi altında sadece 254 host barındırabilirsiniz. ikinci bir 254ü de ağa katmak istiyorsanız maskeniz 255.255.254.0 olmalıdır. bu sayede verilebilecek ip aralığını artırmış olursunuz. artık 192.168.1.xxx bittiğinde 192.168.2.xxx ile devam edebilirsiniz. bir 254 host daha katacaksanız 255.255.253.0 şeklinde gider.. ayrıca dediğiniz gibi basit bir modem dhcp'si bu kadar isteğe cevap veremeyebilir. server kurmanız veya ipleri bu konfigürasyonda elle dağıtmanız daha iyi olur

Sayın hocam, subnet kullanabilmen için gerçek router cihazın olmalı. Yoksa bilgisayarları subnet'lere ayırdığın vakit, hiçbir bilgisayardan internet erişimini sağlayamazsın. ADSL modemini farklı bir yerel ağ olarak göreceklerdir.

Eğer ADSL modemindeki IP alt yapısı değiştirilebiliyorsa, A ya da B sınıfı bir IP adresi vererek ağını genişletebilirsin. Modem IP ve alt ağ maskesini yapılandırdıktan sonra, modemin DHCP sunucusunu da bu IP adresine göre yapılandırarak sorununu çözebilirsin.

Parhelion' Alıntı:
hocam ip yetmemedeki sorun bir de sizin subnet mask seçiminizden kaynaklanıyor. 255.255.255.0 maskesi altında sadece 254 host barındırabilirsiniz. ikinci bir 254ü de ağa katmak istiyorsanız maskeniz 255.255.254.0 olmalıdır. bu sayede verilebilecek ip aralığını artırmış olursunuz. artık 192.168.1.xxx bittiğinde 192.168.2.xxx ile devam edebilirsiniz. bir 254 host daha katacaksanız 255.255.253.0 şeklinde gider.. ayrıca dediğiniz gibi basit bir modem dhcp'si bu kadar isteğe cevap veremeyebilir. server kurmanız veya ipleri bu konfigürasyonda elle dağıtmanız daha iyi olur

hocam alt ağ maskesi adreslerinde; 0-128-192-224-240-248-252-254-255 sayıları kullanılabilir diye biliyorum; ama yanlış biliyo da olabilirim. Ancak alt ağ maskesi değiştirmek çözüm değil; alt ağ maskesi değiştiğinde, ağ subnet'lere bölünmüş demektir. Bu durumda da router kullanmak gerekir (ADSL router değil).

BUYRUN.

Ekli dosyalar

• modem1.png
    modem1.png
    102.6 KB · Görüntüleme: 2,990
  • pc1.png
    pc1.png
    152 KB · Görüntüleme: 2,986
Sifreyi ogrencilere soyleme ya da meb hattina ver faceye girmeyince zaten biyere baglanmiyo hocam diye girmezler

hocam tamam iste basta farkli iki subnet olan ve birbiriyle router olmadan haberlesemeyen 192.168.1.x ile 192.168.2.x araliklarini maske ile oynayarak ayni subnet icerisine almis oluyoruz. bu sayede router gerekmeksizin haberlesebiliyorlar. subnet calculator programlari var indirip daha kapsamli inceleyebilirsiniz

Her accsess pointe ortalama 30-32 pc bağlanabilir (sağlıklı olarak).Her access point için 254 pc teorik bağlantı sınırıdır, bir noktadan sonra access pointe pc bağlanırken ip adresi alınıyor deyip kalıyor, ip alamıyor.... Wireless bağlantılarda accesspointe bağlanan her pc diğer pclerin bağlantı hızını düşürür. Öörneğin 150 mbps bir accesspoint varsa 30 kişi bağlanırsa pc başına 5 mpbs bağlantı hızı elde edersiniz.
Eğer modeminize birçok bilgisayarın bağlanmasını istiyorsanız ip sınıfınızı A sınıfı yapmalısınız.
Örneğin ben ağımı fatih projesine uyumlu hale getirdim. Modem değişince aynen çalışmaya devam edecek. Bizim ipler 10.44.1.1 (Modem) ile başlıyor 10.44.254.254 e kadar ip verilebiliyor. Bizim modem airties, bazen o da sorun çıkarıyor. Çünkü bu modemler binlerce istemciye cevap verecek şekilde yapılmamışlar. Fatih projesinin modemi gigabit olmak zorunda yoksa o da bizim modemler gibi sorun çıkarır...
Aslında sorun çıkartmadan da çalışabilir: Her pc ye sabit ip tanımlarsanız DHCP sunucu ağa sonradan katılanlara cevap verebilir...
Ben şöyle yaptım: DHCP sunucunun ip dağıtma havuzunu 10.44.1.101 den başlattım. 10.44.1.2 den 10.44.1.100 e kadar okulumuzda sabit kullanılan makinelere sabit ip verdim. Mobil bilgisayarlar ve access pointler dhcp den ip alıyor...

Bir bilgisayar DHCP den ip alırken broadcast mesajları gönderir. Bu da ağa bağlı tüm pclere ulaşır. Bu nedenle ağı çok yavaşlatır....En güzeli sabit bilgisayarlara sabit ip vermektir...

A sınıfı ip kullanmadan işin içinden çıkamazsınız. A sınıfı ip ağına teorik olarak 16 milyon pc bağlayabilirsiniz... Ama bizim modem ip havuzu ayarlarında maksimum 65535 pc ye ip verebiliyor.Bu da teorik... çünkü modem 100 megabit ağ arayüzünü sahip. 8 Megabit internet bağlantımız var...

Öğretmenimizin birisi 192... ile başlayan C sınıfı ip adresleri verdiriyormuş. Modem ip verebilir ama önemli olan 192.168.1.5 ip li bilgisayarla 192.168.8.78 ip li bilgisayar yerel ağ üzerinden haberleşebiliyorlar mı? Bunu denemek gerekir... Alt ağ maskeleri ni 255.255.255.0 dan farklı yapmak gerekebilir.. En temizi A sınıfı ip kullanmak...

hocam subnetlemenizi iyi hesaplarsanız istediğini kadar IP dağıtabilirsiniz.Subnetmask konusunda biraz araştırma yaparsanız tek subnet ile tüm IPleri dağıtırsınız

gececiler' Alıntı:
Sifreyi ogrencilere soyleme ya da meb hattina ver faceye girmeyince zaten biyere baglanmiyo hocam diye girmezler

hocam ben lisedeyim :) gençler onu yer mi bahsi gecen cihazlar android tabanlı cep tel ve tabletler olunca puffin browser ile giriyorlar. :) mecburen sayı fazla ve söyleme gibi bir durum yok ben söylemiyorum nöbetci bilgisayarları ikiside wifi üzerinden bağlı ana modeme, modem şifresini değiştirsem bile ordan bakıp görüyorlar ve yayıyorlar ve cep telefonlarından hemen bağlanmaya çalışıyorlar mecbur mac filtresi aktif. nöbetci bilgisayarları kablosuz kullanıyor kablo çekme imkanım 0. mecbur ap yada en yakın modemden almak zorundalar. ve aplerden ip alamadıkları için ana modeme bağlantıda problem olmadığı için ordan kesintisiz bağlanmaktalar.. onlara mac ile giriş izni var maci devre dışı bırakınca iş zıvanadan cıkıyor.

mkutlukyildirim' Alıntı:
Sayın hocam, subnet kullanabilmen için gerçek router cihazın olmalı. Yoksa bilgisayarları subnet'lere ayırdığın vakit, hiçbir bilgisayardan internet erişimini sağlayamazsın. ADSL modemini farklı bir yerel ağ olarak göreceklerdir. Eğer ADSL modemindeki IP alt yapısı değiştirilebiliyorsa, A ya da B sınıfı bir IP adresi vererek ağını genişletebilirsin. Modem IP ve alt ağ maskesini yapılandırdıktan sonra, modemin DHCP sunucusunu da bu IP adresine göre yapılandırarak sorununu çözebilirsin.

evet modemimin ip yapılandırılması elle değişmekte çünkü subnetmask ve ip bölümü acık. Router özelliği olmadığı zaman o zaman yönlendirme olmaz. kim nereye gideceğini bilemez. dediğiniz gibi ben burada o zaman A yada B sınıfı ıp kullanıp ağımdaki tüm sabit ip li bilgisayarları buna göre yapılandırmam gerekli..

mkutlukyildirim' Alıntı:
hocam alt ağ maskesi adreslerinde; 0-128-192-224-240-248-252-254-255 sayıları kullanılabilir diye biliyorum; ama yanlış biliyo da olabilirim. Ancak alt ağ maskesi değiştirmek çözüm değil; alt ağ maskesi değiştiğinde, ağ subnet'lere bölünmüş demektir. Bu durumda da router kullanmak gerekir (ADSL router değil).

Hocam doğrudur ağı subnetlere ayırabilmek için böyle bir durum söz konusu kaça bölünebilir ve bu aralıklara kaçar ip atanabilir bunların formülleri var ama calculatör kullanmak mantıklı bir iki site vardı oradan bakarım olmadı.

muharremyildiz' Alıntı:
Her accsess pointe ortalama 30-32 pc bağlanabilir (sağlıklı olarak).Her access point için 254 pc teorik bağlantı sınırıdır, bir noktadan sonra access pointe pc bağlanırken ip adresi alınıyor deyip kalıyor, ip alamıyor.... Wireless bağlantılarda accesspointe bağlanan her pc diğer pclerin bağlantı hızını düşürür. Örneğin 150 mbps bir accesspoint varsa 30 kişi bağlanırsa pc başına 5 mpbs bağlantı hızı elde edersiniz.
Eğer modeminize birçok bilgisayarın bağlanmasını istiyorsanız ip sınıfınızı A sınıfı yapmalısınız.
Örneğin ben ağımı fatih projesine uyumlu hale getirdim. Modem değişince aynen çalışmaya devam edecek. Bizim ipler 10.44.1.1 (Modem) ile başlıyor 10.44.254.254 e kadar ip verilebiliyor. Bizim modem airties, bazen o da sorun çıkarıyor. Çünkü bu modemler binlerce istemciye cevap verecek şekilde yapılmamışlar. Fatih projesinin modemi gigabit olmak zorunda yoksa o da bizim modemler gibi sorun çıkarır...
Aslında sorun çıkartmadan da çalışabilir: Her pc ye sabit ip tanımlarsanız DHCP sunucu ağa sonradan katılanlara cevap verebilir...
Ben şöyle yaptım: DHCP sunucunun ip dağıtma havuzunu 10.44.1.101 den başlattım. 10.44.1.2 den 10.44.1.100 e kadar okulumuzda sabit kullanılan makinelere sabit ip verdim. Mobil bilgisayarlar ve access pointler dhcp den ip alıyor...
Bir bilgisayar DHCP den ip alırken broadcast mesajları gönderir. Bu da ağa bağlı tüm pclere ulaşır. Bu nedenle ağı çok yavaşlatır....En güzeli sabit bilgisayarlara sabit ip vermektir...
A sınıfı ip kullanmadan işin içinden çıkamazsınız. A sınıfı ip ağına teorik olarak 16 milyon pc bağlayabilirsiniz... Ama bizim modem ip havuzu ayarlarında maksimum 65535 pc ye ip verebiliyor.Bu da teorik... çünkü modem 100 megabit ağ arayüzünü sahip. 8 Megabit internet bağlantımız var...
Öğretmenimizin birisi 192... ile başlayan C sınıfı ip adresleri verdiriyormuş. Modem ip verebilir ama önemli olan 192.168.1.5 ip li bilgisayarla 192.168.8.78 ip li bilgisayar yerel ağ üzerinden haberleşebiliyorlar mı? Bunu denemek gerekir... Alt ağ maskeleri ni 255.255.255.0 dan farklı yapmak gerekebilir.. En temizi A sınıfı ip kullanmak...

Muharrem hocam dediğiniz tamam ama bence ip alamama access pointten değil modemden kaynaklanmakta modem o kadar çok cihaza hizmet vermeye yetmez bocalıyor sayı artınca bunu yukarıda belirttim yani ben ap lerin yapılandırmasını dhcp yi acıp aynı subnet içinden aynı aralıktan dağıttırınca catır catır giriyolar ama burada 1- 254 arasında sıkışıp kalıyorum yetmiyor bunun için fatih fiber modemi de beklersem işim çok uzar..
Aslında idari bilgisyaları etkileşimli tahtaları ve diğer ağ bilgisayarlarını bir şekilde birbirinden ayırmak en güzeli çünkü nas cihazı yazıcılar vs bunlar hep ortak ama bu konuda biraz yol almak yada işin icine girip öğrenmek gerek bir iki pratikten sonra oturdumu sorun olmaz da işte...
Şimdi ben bunu 192.168.1.1 i değiştirerek modemime ve ap lerime nasıl uyarlarım önemli olan bu.

Başlığı aktif tutalım arkadaşlar yarın bi gün hepimize faydalı olacak bilgiler oluşur insaşallah yarın yazmaya devem ederim.

gizemkar' Alıntı:
muharremyildiz' Alıntı:
Her accsess pointe ortalama 30-32 pc bağlanabilir (sağlıklı olarak).Her access point için 254 pc teorik bağlantı sınırıdır, bir noktadan sonra access pointe pc bağlanırken ip adresi alınıyor deyip kalıyor, ip alamıyor.... Wireless bağlantılarda accesspointe bağlanan her pc diğer pclerin bağlantı hızını düşürür. Örneğin 150 mbps bir accesspoint varsa 30 kişi bağlanırsa pc başına 5 mpbs bağlantı hızı elde edersiniz.

Muharrem hocam dediğiniz tamam ama bence ip alamama access pointten değil modemden kaynaklanmakta modem o kadar çok cihaza hizmet vermeye yetmez bocalıyor sayı artınca bunu yukarıda belirttim yani ben ap lerin yapılandırmasını dhcp yi acıp aynı subnet içinden aynı aralıktan dağıttırınca catır catır giriyolar ama burada 1- 254 arasında sıkışıp kalıyorum yetmiyor bunun için fatih fiber modemi de beklersem işim çok uzar..
Aslında idari bilgisyaları etkileşimli tahtaları ve diğer ağ bilgisayarlarını bir şekilde birbirinden ayırmak en güzeli çünkü nas cihazı yazıcılar vs bunlar hep ortak ama bu konuda biraz yol almak yada işin icine girip öğrenmek gerek bir iki pratikten sonra oturdumu sorun olmaz da işte...
Şimdi ben bunu 192.168.1.1 i değiştirerek modemime ve ap lerime nasıl uyarlarım önemli olan bu.

Başlığı aktif tutalım arkadaşlar yarın bi gün hepimize faydalı olacak bilgiler oluşur insaşallah yarın yazmaya devem ederim.

Hocam cisconun sitesinde accesspoint modeline göre kaç client bağlanabilir liste var. Daha önce de araştırmıştım Cisconun sitesinde sağlıklı bir ağ olması için her access pointe 30-32 arasında client bağlanabileceğini yazıyordu. Kendi kafamdan söylemiyorum. İnternette ingilizce kaynaklara bakabilirsiniz. Bazı cisco belgelerinde 200 ün üzerinde bağlantı yapılabileceği belirtiliyor. Ancak tüm modeller için geçerli değil... O tabloyu tekrar bulamadım fakat client sayılarının modele göre değiştiğini gösteren tablonun linkini buldum:
http://www.cisco.com/c/en/us/products/w ... guide.html
(Client count/ClientLink client count kısmına dikkat edin)

Ağ tasarlanırken hangi amaç için client başına nekadar hıza göre hesaplanması gerektiğini belirten liste:
http://www.cisco.com/c/en/us/products/c ... 93245.html

Application by Use Case Nominal Throughput başlıklı tabloyu inceleyiniz.
Data Throughput and User Connections per Wireless Protocol başlıklı tabloda (Tablo 3) örnek kullanıcı sayıları da verilmiş.. Bence bir inceleyin...

Dediğim gibi her accesspoint için 254 teorik sınırdır. Ayrıca C sınıfı bir ağa maksimum 254 ağ cihazı bağlanabilir. 192 ile başlayan ip ler C sınıfıdır. 0-126 arasındakiler A sınıfıdır. Şöyle birşel yapabilirsiniz: Birbirine uzak olan sınıflarda Access pointlerin DHCP özelliğini açarsınız. İkisinin ortasında kalan sınıflarda DHCP kapalı olur. Böylece ortada kalanlar modemden ip alır. Bütün ip havuzunu paylaştırırsınız. Örneğin Modem 10.1.1.2 den 10.1.2.254 e kadar , 1. access point 10.1.3.1 den 10.1.3.254 e kadar ,2. Access point .......

Ayrıca yanlış bilinen şeyler de var ; subnet (Alt ağ) bir ağ adresini alt ağlara bölmek için kullanılır. C sınıfı ip ile aynı ağ gurbunda toplam 254 ağ cihazı bulunabilir. Yani alt ağlara bölme işlemi ağı genişletmek için değil, aynı ağ içinde alt ağlar oluşturmak için kullanılır...Daha küçük yapılar oluşturursunuz... Böylece ağ yavaşlamaz. Broadcast yayını yapıldığında ağdaki tüm bilgisayarlar bu mesajı almamış olur. Subnet değiştiğinde broadcast adresleri de her alt ağda farklı olur....

192.168.1.X ayrı ağdır. 192.168.2.X ayrı ağdır... Modemin router özelliği olduğu için bu farklı ağları konuşturabilir...

Geri