Arduino Takip Sensörü?

Kodla Büyü

alfa156

Site Gezgini
Mesajlar
56
Arduino da kullanılan, bir nesneyi algılayıp yönünü tespit edebilecek bir sensör var mı arkadaşlar. Mesela cebimize koyduğumuz bir çip olacak ve kart üzerine takılı bir sensör çipin hangi yönde olduğunu saptayacak böyle bir sensör var mı?
 
Biraz hayali olmuş, böyle birşey yok :)
Lakin bir pusula sensörü ile manyetik değişimin fazla olduğu yön tespit edilmeye çalışılabilir. 30-40 cm mesafeden yön algılanabilir.
 
Hocam eğer sizi doğru anlamışsam böyle bir sensör var adı "Gyroscope sensor" .

Jiroskop Sensörü Nasıl Çalışır?
Jiroskop, yön belirleme amaçlı kullanılan cihazdır. Cep telefonu, tablet vb. teknolojik cihazlarda entegre halinde bulunur ve uygulamalarda, oyunlarda, 3 boyutlu yazılımlarda çok kullandığımız bir sistemdir. Cep telefonlarında sağa sola çevirerek yönlendirme yaptığımız araba yarışları, oyun konsollarında, fotoğraf çekimlerinde kamera hassasiyeti ayarlamada ve navigasyon gibi uygulamalarda kullanılır.

Jiroskop sensörü, açısal hızı algılayabilen bir sistemdir. Yani sabit duran bir cismin, üç dikey eksende açısal oranlar karşılaştırılarak dönüş yönü ve hızı belirlenir. Algıladığı verileri işlemci sayesinde işleyerek elektriksel sinyale çevirir. Jiroskop, yön ölçümü veya ayarlamasında kullanılan, açısal dengenin korunması ilkesiyle çalışır. Jiroskopik hareketin temeli fizik kurallarına ve merkezkaç ilkesine dayalıdır.

Jiroskop (Gyroscope) sensörü ivmeölçere (accelerometer) benzer ama aralarında büyük bir fark vardır: İvmeölçer cihazın ivmesini ölçerken, jiroskop 3 koordinatın (X, Y, Z) dönüş hızını ölçmektedir. İvmeölçerde tek bir koordinat üzerinden ivme ölçülürken jiroskopta üç koordinata göre dönüş hızı ölçümü yapılır.

jro.jpg


Jiroskop Modülü

Jiroskop sensörünün çalışma özellikleri;

► Belirli bir ölçüm aralığı vardır.
► 2-3 eksende ölçüm yapılabilir.
► Sapmaların önlenmesi için kalibrasyonayarı yapılmalıdır.
► Sıcaklıktan etkilenirler, -40 ile +70 derece arası sıcaklıkta çalışırlar.

1852 yılında Fransız LéonFoucault, dünyanın döndüğünü kanıtlamak için jiroskopu geliştirdi. 20. yy başlarında mekanik enerji olmadan elektrik enerjisi ile kullanılmaya başlandı. Bu teknolojik gelişmeler sayesinde daha geniş uygulama alanları oluştu. Uçaklarda otomatik kontrol ve rota tespitinde, gemilerde manyetik pusula yerine, yer altı maden kaynaklarında, savunma sanayinde füzelerin hassas olarak ölçümlerinde, uzay çalışmalarında uyduların dünyaya olan konumlarının doğruluğunu belirlemede jiroskoplardan yararlanılır.

Kaynak: Cem Aydınoğlu

 
Teşekkürler hocam sanırım isteğimi karşılamıyor bu sensörler. Benim isteğim şey arabanın çocuğu takip etmesi
 
Teşekkürler hocam sanırım isteğimi karşılamıyor bu sensörler. Benim isteğim şey arabanın çocuğu takip etmesi
Herhangi bir hareket eden nesneyi takip eden robot bu şekilde yapılabilir.

Sadece belli bir kişi yada nesneyi takip icin teoride gps modülü kullanılabilir. Ancak ne kadar hassas konum ve yön tayini olur bilemem.

Belli renkleri takip için böyle bir örnek var.

 
Geri
Üst