Arduinodan fazla akım çekersek ne olur?

Kodla Büyü

hastasıyız dede 01

Seçkin Üye
Seçkin Üye
Mesajlar
252
bir projem var meganın tüm pinlerini kullandım okuduğum yazılarda ledlerin 20 ma çektiği yazıyor 50 pin den 20 şer ma akım çeksek 1A eder arduino bunu karşılayabilirmi uzun süre yanık kalsalar bozulur mu?
arduinonun pin başına 40 ma akım verebildiği bilgisi var ama bu totalde 2A yapar ve arduinonun en fazla 800mA verebileceği paylaşılmış, bu sorun hakkında bilgisi olan var mı?
 
ONU YAPARIM O SORUN DEĞİLDE ARDUİNONUN ENTEGRELERİ ISINIRDA YANAR MI DİYE KORKUYORUM. O KADAR AKIMI KALDIRIRMI ARDUİNO MEGA?
 
Kendiniz yaptığınız araştırmada max.800mA çıkış desteklediği sonucuna varmissiniz, kaldı ki bu değer büyük ihtimal orijinal ürün içindir piyasada satılan replika ürünlerin bu değeri vermesi biraz daha zor olur. Sonuç olarak uzun vadede orijinal ürün bile olsa zarar görür. Kısa süreliğine bir deneme yaparak bir deneyin bakalim, ledlerin parlaklığı ve meganin ısısına bir bakın.
 
raspberry pi'ler için kullanılan minik alüminyum soğutma blokları ve minik fanlar var. Meganın muhtelif yerlerine uygulanması fark yaratacaktır.
 
1.jpg

peki soğutucuyu hangi entegreye takmalıyım işlemciye mi? LDO yazana mı ? yada DCDC yazanan mı?
 
hocam arduino genişleme pinlerinden uygun olana bir röle bağlayıp onu tetikleyerek, akımı bu röleden geçecek şekilde tasarlasan daha mantıklı olur diye düşünüyorum.
 
Hocam ben bir projede klon arduino uno yu 5V 2A ile besledim, hiçbir sorun çıkmadı. Arduino unoya bir adet gsm modül bir adet step sürücü ve step motor bağlıydı. 2 amperden aşağısı sistemi çalıştırmıyordu zaten. Yani, bişey olmaz. Projeniz ne bilmiyorum tabi ama 50 led kontrolü zor değil mi? 50 tane led, 50 tane 220 ohm direnç bağlantı karmaşası olacak. Projenize uygun olursa "adreslenebilir şerit led" veya "74HC595 Shift Register" konularını araştırın derim.
 
montaj tesisat hepsi bitti arkadaşlar. bu konunun sorun oluşturacağı aklıma gelmemişti açıkçası kodlarla hangi led hangi pin ile çalışıyor diye denemeleri yaparken aklıma geldi. dolayısıyla uygulayabileceğim yöntemler sınırlı görünüyor. soğutucu aklıma yattı artık entegreleri elle kontrol eder hangisinin ısındığını bulur ona soğutucu takarım. birde şöyle bişey geldi aklıma ledleri analogWrite(13, 130); şeklinde yakarsam akım düşer diye düşünüyorum ne dersiniz?
 
projede şu; dakikada geçen araba sayısına göre trafik akışı belirleyeceğim. süreyi gösteren 2 adet 7 segment, kaç araba geçtiğini gösteren 2 adet 7 segment ve hangi mod da(sakin mod(1), normal mod(2), kalabalık mod(3) ) çalıştığını gösteren 1 adet 7 segment var toplam 35 pin i 7 segment lere kullandım geriye kalanlarada led bağladım(A0-A15 te dahil), hepsi bir arada yanmayacak belki ama arduinoda clon olunca acaba oluşuyor kafamda, sergide sergileyeceğiz şimdi serginin ortasında arduino bozulur falan mahçup olmayalım.
 
Son düzenleme:
Hocam 7 segment sürücü entegresi vardı. İsmini şimdi hatirlayamadim. 7 pin işgal etmek yerine 4 pin ile iş biter. Ayrıca Arduino çıkışlarına da yüklenmemiş olur
 
Son düzenleme:
bir projem var meganın tüm pinlerini kullandım okuduğum yazılarda ledlerin 20 ma çektiği yazıyor 50 pin den 20 şer ma akım çeksek 1A eder arduino bunu karşılayabilirmi uzun süre yanık kalsalar bozulur mu?
arduinonun pin başına 40 ma akım verebildiği bilgisi var ama bu totalde 2A yapar ve arduinonun en fazla 800mA verebileceği paylaşılmış, bu sorun hakkında bilgisi olan var mı?
Bildiğim kadarıyla ledler 20ma çekmez hocam. Üzerinden 20ma geçecek şekilde ledden önce direnç bağlamanız gerekir. Yoksa üzerinden daha fazla akım geçecek ve bir süre sonra led bozulur. Bazı ledlerde bu süre uzar hatta dirençsizde arduinonun sağlayabileceği akıma dayanabilir. Bazılarında ise bağlamanız ile ledin bozulması bir olur.

NOT: Ne kadarlık bir direnç bağlanacağı ohm yasası ve kirchoff gerilimler yasasından faydalanılarak hesaplanır. Örn: güç kaynağı 5V, led'in gerilim tüketim değeri 3V. Gerilimler yasasından dirence 2V gibi bir değer kalır. 20ma geçmesi gerektiği düşünülürse ohm yasasından 2v/0.020 bağlanması gereken direncin değeri 100 ohm gibi bir şey çıkar.
 
Son düzenleme:
@zülfükar, hepsi dirençli kimisi 82 ohm kimisi 220 ohm kimisi 270 kimisi 330 elimde olan dirençleri bağladım ne varsa.:D

analogWrite(13, 130); şeklinde kod yazmayla akım düşer mi? ne dersiniz?
 
analogWrite(13, 130); şeklinde kod yazmayla akım düşer mi? ne dersiniz?
Bu soru belirli açılardan bayadır benimde aklımda. PWM, Gerilim sinyal çıkışını düzenliyor diye biliyorum.
Pulse-Width-Modulation.jpg

Ama gerilim ile akım arasındaki ilişkiyi düşününce akımıda etkiliyordur diye düşünüyorum. Elektronikte tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyoruz :D:D:D
 
1. azla akim cekme gibi bir surununuz olamaz 40ma den fazla sadece 3.3v dan 50ma gibi bir deger alabilirsiniz.
2. Atmel islemcinin icinde kendi islemci isisini kontrol edebileceginiz bir yazilim vardir kullanabilirsiniz.
3. Aslinda bunlarin hicbirine gerek yoktur karti yanacak kadar isitmak kolay kolay mumkun degildir.
 
proje okulda olduğu için bu gün denemeleri yapabildim. arduino yu usb girişinden beslediğimde hiçbir ısınma emaresi yok ama adaptörden beslediğimde yukarıdaki resimdeki 800ma LDO entegresi çok ısındı. adaptör arduino ile beraber gönderdikleri 12v luk adaptör. acaba gerilim degeri çok oldugu içinmi bu kadar ısındı yarın 6v luk bir adaptör ile deneyeceğim. toplam akımıda ölçtüğümde 170 ma gibi bir deger vardı.
 
Geri
Üst