Bence de android programlama olmalı. Diyeceksiniz ki ne alaka, ufacık çocuk oturup program mı yazacak? E hani bu çocuklar zaten bilgisayarın her şeyini bilmiyormuydu? Çok basit düzeyde hesap makinesi, kim 500 milyar ister, müzik oynatıcı vs. programları yazdırılmalı. Eminim ki içlerinde ne cevherler çıkacaktır.
Geçen 11 yaşındaki bir çocuk iOS programı yazdı. Tanesi 1 dolardan indirildi. Zengin oldu.
Sadece bir tek facebook'un ülkemizden çıktığını düşünürsek eğer binlerce aile zaten yüksek gelirler elde ederdi. Orada çalışan yazılımcısı, tasarımcısı, testçisi, danışmanı vs. 3000 tl'den az almazdı. En az 5000 aile zaten yüksek gelir elde ederdi. Bu da oradaki esnafa, bütün sektörlere yansırdı. Ülke açısından ise facebook'un şu andaki zirveye oturmuş 100 milyar dolarlık halinden bahsetmiyorum, 2 yıl önceki 1 yıllık reklam geliriyle dahi Türkiye meşhur cari açığını kapatırdı ve bir o kadar da para artardı geriye.
Siz sanıyormusunuz ki Amerika, Almanya vs. ülkelerde herkes mükemmel bilgi ve donanım sahibi. Hayır. Orada da ilköğretimi bitirip hala okuma yazmayı sökememişler var. Ama içlerinde yükselmek isteyenlere devlet ön ayak olmuş ve destek vermiş. Bizim verebileceğimiz destek ise tadımlık programlama göstermektir. Eminim sınıfın en az %70 'i konuya merak salacaktır. %10'u kendini bu yolda ilerletecektir. İçlerinden en az 1 tanede steve jobs, marz zuckerberg ya da bill gates çıkacaktır. Steve Jobs Türkiyede yetişseydi - ki annesi Malatyalıdır - eminim boyacı olurdu.
Ben meslek lisesinde görev yaparken bilgisayar bölümünü bir öğrenci kaydoldu ve kaydolduğunda sular seller gibi programlama biliyordu. Daha ilköğretimden yeni mezun olmuş. İlköğretimde bilgisayar öğretmeni bunlara tadımlık bir şeyler anlatmış visual basic 6.0 ile ilgili. Oradan bu öğrenci konuya merak salmış ve şu an İstanbulda projeden projeye koşuyor.
Programlama gösterilmesindeki amaç programcı yetiştirmek değil, mesleki yönlendirmedir. Cevherleri keşfetmektir.
Ben üniversiteyi Kırgızistan manas üniversitesinde okudum. İlköğretimden mezun olup gelen Kırgız arkadaşlar programlamanın temellerini vs biliyorlardı. Biz if nedir, else nedir, for nedir diye tırmalarken onlar üniversite eğitimini direk proje yaparak başladılar. Mezun olduğumuzda onlar dünyanın değişik yerlerinde neredeyse senior düzeyinde javacı olarak işe başlarken biz kpss'den atanıp atanamama durumu ile karşı karşıya idik.
Masaüstü programlama ortamlarında program yazma çocukların ilgisini çekmez. Ama cep telefonu için basit bir şey yapıp bir de ailesinden "aferin" kaptımı o çocuğu kimse tutamaz. Hindistanda 1 yılda mezun olan bilgisayar mühendisi sayısı Türkiyedeki toplam bilgisayar mühendisinden fazla. Sanayi devrimini kaçırdık. Bilişim devrimini bari kaçırmayalım. yepeksepeti.com gibi bir sitenin 44 milyon dolara satılması olayını kimse küçümseyemez. Skype'ın microsofta ilk satış rakamı dahi Türkiyenin göz bebeği TÜPRAŞ'ın iki buçuk katı idi.