davut58tr' Alıntı:
Hocam atölye ve laboratuvar şeflikleri MEGEP ile beraber alan ve dal şefliği olarak değiştirildi. Bu sebeple alan ve dal şeflikleri var. 1 kişi alan şefi olabilir. Eğer dal şefi olmak isteniyorsa aynı alanda birden fazla dalın bulunması gerekiyor diye biliyorum.
Sayın hocam, Ortaöğretim kurumlar yönetmeliğinde şeflik görevlendirmeleriyle ilgili madde aşağıdaki gibidir.
Şefliklerin oluşturulması ve şeflerin görevlendirilmesi
MADDE 84- (1) Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında, uygulanan mesleki eğitim programlarının tür ve özelliklerine göre alan/bölüm, atölye, laboratuvar şeflikleri oluşturulur.
(2) Öğretime açılan her alan/bölüm için bir alan/bölüm şefliği, standart atölye ve laboratuvar donanımı sağlanmış her atölye ve laboratuvar için bir atölye ve laboratuvar şefliği oluşturulur. Ancak, aynı atölye ve laboratuvar ortamının aynı yönetim altındaki farklı okul türleri veya alanların eğitiminde kullanılması durumunda, bu atölye veya laboratuvar için ikinci bir şeflik oluşturulmaz.
(3) Çocuk gelişimi ve eğitimi alanının atölye ve laboratuvarı, uygulama sınıflarıdır. 36-48 ve 49-66 ay arası çocuklar için ayrı uygulama sınıfları oluşturulur ve atölye şefi görevlendirilir.
(4) Şeflerin görevlendirilmesiyle ilgili usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenerek duyurulur.
Görebileceğiniz gibi dal şefliği adı altında bir şeflik türü bulunmamaktadır. Her alan/bölüm için bir alan/bölüm şefi, standart atölye ve laboratuvar donanımı sağlanmış her atölye ve laboratuvar için bir atölye şefliği oluşturulur.
Bu maddeyi adam akıllı okuyan bir idareci bir laboratuvar olsa bile bir alan şefi ve bir atölye şefi görevlendirmesi gerektiğini anlayacaktır.
@lemma, yürürlükten kaldırılan mesleki ve teknik eğitim yönetmeliğinde; bir atölye varsa alan şefi o atölye ile ilgilenir, ikinci atölye için atölye şefi görevlendirilir şeklinde ifadeler vardı, ancak yeni yönetmelikte ki üstte maddeyi yazdım, böyle bir ifade olmadığı gibi her atölye için atölye şefi görevlendirilir yazıyor ki sizin durumunuzda iki değil bir lab dahi olsa atölye şefi olarak görevlendirilmenizde bir engel bulunmamaktadır. Siz bu maddeyi ilgi tutarak bir dilekçe ile okulunuza başvurunuz.
Ne yazık hem öğretmenlerimiz hem de idarecilerimiz geçmişten gelen ancak mevzuatta yer almayan alışkanlık ve uygulamalardan vazgeçemiyorlar. Öğretmen olarak bize düşen görev mevzuatı takip ederek, bizi ilgilendiren konuları özellikle incelemektir. Aksi durumda haklarımızı, görev ve sorumluluklarımızı bilemez; iş bilmeyen idarecilerin elinde oyuncak oluruz.
Şahsi görüşüm, eğer ek ders saatlerinizi dolduruyorsanız, yani yeterli dersiniz ve koordinatörlüğünüzle 44 saati dolduruyorsanız, atölye şefliği işine hiç girmeyin. 6 saat ücret verilecek ancak bunun yanı sıra sınıf rehberliği ya da kulüp çalışmasından 2 saat ücret alamayacaksınız. Dolayısıyla aslında 4 saat ücret alacaksınız ancak mevzuatı incelediğinizde birçok sorumluluğunuzun ve görevinizin olduğunu bununla birlikte bir yetkinizin olmadığını göreceksiniz. Lab'daki teçhizatların size zimmetlenmesi ve onlardan da ayrıca sorumlu olmanız da cabası.
Eğer ek dersiniz dolmuyorsa ve alan şefiniz ve idarecileriniz sıkıntılı değilse şeflik kabul edilebilir.